[AG][Boekrecensie] Mentaal fit: perfecte rit

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Gem

Berichten: 16636
Geregistreerd: 12-05-07
Woonplaats: Brach

[AG][Boekrecensie] Mentaal fit: perfecte rit

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-07-15 09:14 Tip de Nieuwsredactie

http://www.bokt.nl


Afbeelding
Sinds april 2015 ligt het nieuwe boek Mentaal fit: perfecte rit -Sportpsychologie voor succesvol paardrijden- van Dr. Inga Wolframm in de winkels. De in Duitsland geboren Inga is sportpsycholoog, gespecialiseerd in de paardensport, waar ze ook haar promotieonderzoek in deed. Inga woont in Nederland en is hoofddocente op de Hogeschool van Hall Larenstein. Ze heeft diverse boeken geschreven, schrijft blogs voor “Paardvisie” en is tevens raadslid van de International Society for Equitation Science (ISES).

Het boek “Mentaal fit: perfecte rit” (originele titel: "Perfect Mind; Perfect Ride" ook in 2015 verschenen) is vanuit het Engels vertaald door Eva van Ekelenburg. De vertaling laat hier en daar wat steekjes vallen en een enkel hoofdstuk is niet nagekeken op taalfoutjes. Sommige zinnen zijn mijns inziens te letterlijk vertaald (voorbeeld: “Sta me toe het nog eens te herhalen”, of “Maak kennis met Juliëtte”); de wet van Sod kennen wij (en niet alleen de Amerikanen) als de wet van Murphy, en het is voor een Nederlandse vertaling van een paardensport-gerelateerd boek bijvoorbeeld niet nodig om Adelinde Cornelissen te introduceren als “Een Nederlandse lerares Engels die dressuuramazone werd”.

“Mentaal fit: perfecte rit” is in drie delen lekker leesbaar, modern educatief (bijvoorbeeld innerlijke “selfie”, chill, jezelf resetten en Twitteren) geschreven. Een goed opgebouwd instructieboek met veel praktijkvoorbeeld-gevallen en de nodige humor, waarbij elke paardensporter -of je nu ruiter, menner of voltigeur bent- zichzelf zo nu en dan met een glimlach op het gezicht zal herkennen in de geschetste situaties.
De schrijfster haalt in elk hoofdstuk voorbeelden en citaten aan van bekende en minder bekende topruiters en legt aan de hand van wetenschappelijke theorieën (achterin in de bronvermelding te vinden) uit over het hoe en waarom van ons denken en doen. Zowel de recreant als wedstrijdsporter -op welk niveau dan ook- wordt in drie delen geholpen om de juiste instelling, motivatie en mentale vaardigheden te ontwikkelen, zodat hij of zij het beste uit zichzelf en het paard kan halen.

Deel één behandelt de voorwaarden die er nodig zijn om in jezelf als paardensporter te geloven. Van het stellen van een zelfconcept (“Wat voor een paardensporter wil ik zijn”) en aannemen van de juiste doeloriëntatie (prestatiedoelen in plaats van resultaatdoelen), tot het toegewijd blijven en het vermijden van het herkenbaar geschreven hoofdstuk “zelf-sabotage”!

In het tweede deel gaat de lezer samen met de schrijfster puntsgewijs aan de slag met het trainen van mentale vaardigheden. Van buikademhalingsoefeningen en verschillende manieren van focussen, tot omgang met stress en het leren visualiseren van je eigen prestatie. Aan het eind van elk hoofdstuk volgt een probleemoplossing wanneer iets dreigt te mislukken. Een échte handleiding waarin het voorgaande kort herhaald wordt en je steeds een stapje verder komt.
Eén zwak puntje: er staan enkele grafieken in deel twee afgebeeld waar ik zelfs na redelijk grondig bestuderen nog steeds niet veel van begrijp. Ik denk dat daar wat informatie bij de grafiek mist.

In deel drie wordt de wedstrijdvoorbereiding behandeld: wat te doen voor één enkele training of wedstrijd, of voor het stellen van een langetermijnplanning en het maken van tussentijdse subdoelen. Ook nu weer wordt er steeds herhaald wat er al geleerd is, zonder dat het saai of eentonig wordt om te lezen, doordat er steeds nieuwe voorbeelden van topsporters bij gehaald worden.

Ik vind het boek een aanrader voor iedereen vanaf jong-volwassen leeftijd (een jaar of 17) die écht serieus aan zichzelf en zijn of haar prestaties wil werken om zich in de paardensport te ontwikkelen. De discipline waarin en het niveau waarop je rijdt doet er weinig toe, hoewel de lezer wel geacht wordt van de basisbegrippen zoals aanleuning of impuls op de hoogte te zijn en een idee kunnen vormen van woorden als cognitief of associëren, zonder steeds het woordenboek te hoeven pakken.
Overigens, hoewel er meestal over “ruiter” wordt gesproken, kan dit ook steeds gelezen worden als bijvoorbeeld menner of voltigeur, of zelfs als “trainer”.
De wetenschappelijke theorieën worden steeds bondig gehouden, zodat de aandacht niet verslapt. Vanwege het educatieve karakter is het geen leesboek voor een avondje bankhangen of in een strandstoel onder de parasol. Ik heb het boek zelf steeds na een paar hoofdstukken moeten wegleggen om de dag erna eerst weer even terug te grijpen naar een eerder hoofdstuk. Voor deze recensie heb ik hem een tweede keer moeten lezen (wat beslist geen straf was), maar ik ben er zo enthousiast over dat mijn paardrijdende vriendinnen hem al op het verlanglijstje hebben staan.

"Mentaal fit: perfecte rit" ligt voor 19,95 euro in de winkel en dat vind ik het boek iedere euro waard!
Laatst bijgewerkt door Gem op 07-07-15 19:13, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: woordkeuze

:)F Erkend Control Freak :)F !!

"Arguing with a Narcissist is like getting arrested. Everything you say can and will be used against you"


Sammyoo

Berichten: 4647
Geregistreerd: 31-12-05
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-15 18:39

Gem, heb jij deze recensie zelf geschreven (er staat dat het boek vanaf in plaats van sinds verkrijgbaar is)? Ik vroeg me af of je na het lezen van het boek ook daadwerkelijk verschil in je rijden ervaart.

Lielle

Berichten: 65263
Geregistreerd: 12-01-01

Re: [AG][Boekrecensie] Mentaal fit: perfecte rit

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-15 18:51

ik heb het boek ook (in het Engels) en lan me goed aamsluiten bij de recensie. Kan helaas nog niet rijden door een blessure, maar kan me voorstellen dat het erg nuttig is.

Gem

Berichten: 16636
Geregistreerd: 12-05-07
Woonplaats: Brach

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-07-15 19:12

Sammyoo schreef:
Gem, heb jij deze recensie zelf geschreven (er staat dat het boek vanaf in plaats van sinds verkrijgbaar is)? Ik vroeg me af of je na het lezen van het boek ook daadwerkelijk verschil in je rijden ervaart.

Uiteraard heb ik de recensie zelf geschreven. "Vanaf"... ik zal er "sinds" van maken. Verkeerde woordkeuze.

Ik kan nog niet zeggen of mijn prestaties ook omhoog zouden vliegen; mijn paard heeft dit jaar nog niet in de sport gelopen. Ik merk wel dat mijn "denken" meteen anders is. Ik groom bij andere menners en zo gauw als zij zich op het losrij-terrein druk maken over futiliteiten als "de wind steekt op, het gaat vast zo regenen als ik de ring in moet" , probeer ik de concentratie weer terug te brengen zoals: "Geen energie steken in zaken waar je geen invloed op hebt." :D . En dan doen ze weer waar ze mee bezig waren :P .

Ik weet zeker dat het boek bij mij ook gaat werken; vooral bij het vaardigheid rijden (kegeltjes) kan ik na het eerste gevallen balletje nog wel eens blijven hangen in: "Dit wordt nooit wat, ik hou ermee op". En dan vliegen er nog 6 balletjes :D . Je moet dat wat "geweest" is achter je laten en je weer focussen op het eerstvolgende poortje alsof je net door de start gereden bent en je op het eerste poortje af rijdt.

:)F Erkend Control Freak :)F !!

"Arguing with a Narcissist is like getting arrested. Everything you say can and will be used against you"

Sammyoo

Berichten: 4647
Geregistreerd: 31-12-05
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: [AG][Boekrecensie] Mentaal fit: perfecte rit

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-15 21:38

Dan is het boek misschien ook wel iets voor mij. Ik hou me eigenlijk alleen maar bezig met zaken waar ik geen invloed op heb :o En ik wil zo graag ooit eens gaan starten (ook al is het maar B), maar krijg het maar niet voor elkaar om consequent en doelgericht te 'trainen'. Zou het boek daarmee kunnen helpen?

Gem

Berichten: 16636
Geregistreerd: 12-05-07
Woonplaats: Brach

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-07-15 21:58

Het leert je niet rijden als je dat bedoelt. Maar dat doet geen enkel boek ;) . Het biedt ook geen trainingsschema, want voor elke ruiter / paard en elke discipline is dat anders, maar het motiveert je wél om na te denken over jezelf:
- heb ik haalbare doelen,
- heb ik de tijd, zin en geld (denk ook aan wedstrijdkosten) om net zoveel te trainen als het doel nodig heeft,
- hoe kan ik me ontspannen,
- hoe leer ik me focussen en niet afleiden (in de tijd van piepjes en bliepjes van je telefoon)
- hoe voorkom ik "zelfsabotage" .
Etc. etc. etc.

En een logboek maken, dat wordt ook nog besproken. Hoe verder je komt in de sport, hoe nauwkeuriger je logboek eruit komt te zien.

:)F Erkend Control Freak :)F !!

"Arguing with a Narcissist is like getting arrested. Everything you say can and will be used against you"


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker