
Horse Event: Over deze hindernissen wordt niet gesprongen
Wanneer men het over hindernissen heeft wordt er meteen aan springen gedacht. Niet vreemd eigenlijk, daar zijn we over het algemeen het beste mee bekend. We hebben het echter niet over springen maar bespreken op opleidingscentrum Rijo Stables in Weert de ervaringen van Rodinde Rutjens, een gedreven, talentvolle jonge menster.
Veel mensen denken dat mennen bestaat uit een paard dat aangespannen voor een koets staat en samen met zijn koetsier mooie ritten door het bos maakt. Maar ook hier zijn fanatiekelingen die hun paarden op een fantastisch kundige wijze door de hindernisbaan manoeuvreren.
Een van deze fanatiekelingen is Rodinde. Niet alleen is zij een van de jongste starters, ze start inmiddels ook al op behoorlijk niveau. Vreemd is dat niet als ze al op 3-jarige leeftijd is gestart met enkelspan te rijden en met haar vader meerijdt op de koets. Op 10-jarige leeftijd wil ze graag starten in de klasse 1 maar officieel mag men pas op 14-jarige leeftijd starten met een tweespan pony. Toch krijgt ze als 10-jarige de goedkeuring om ook officieel met haar tweespan B-pony’s te starten. Dit gaat haar goed af en ze vliegt de klassen door.
Deze klassen bestaan uit klasse 1 tot en met 3 en klasse 4. Men heeft 15 winstpunten nodig om van klasse 1 naar klasse 2 te gaan. Per wedstrijd kunnen er maximaal 3 winstpunten behaald worden. "Klasse 4 is de zwaarste; hiervoor verwacht men 25 winstpunten," zegt Rodinde. Het duurt gemiddeld 3 jaar om de winstpunten te behalen voor deze laatste klasse. "Maar ik behaalde deze winstpunten binnen één jaar," legt de 16-jarige uit.
Verschillende onderdelen
Enthousiast vertelt de jonge menster over haar geliefde onderdeel in de paardensport. Mennen bestaat uit 3 onderdelen: de dressuur, vaardigheid en de marathon. Bij marathon komt het woord hindernis aan bod. Ook menners hebben te maken met een hindernisbaan tijdens hun marathon. Dit onderdeel bestaat uit pure snelheid en conditie. Het eerste traject dat wordt afgelegd bestaat uit een afstand van 8km die gedraafd wordt. Hierna komt weer een traject van 8km verdeeld over verschillende hindernissen waarin een waterbak, brug of een berg in kunnen voorkomen. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk op alfabetische volgorde van A t/m F te rijden. Afhankelijk van de klasse waarin gestart wordt kan het aantal hindernissen verschillen. Tot klasse 3 zullen er maximaal 6 hindernissen aanwezig zijn. In klasse 4 worden dit er 7 of 8. Er zijn ook obstakels waar men doorheen moet waarbij amper speling is tussen koets en obstakel dus het is erg belangrijk dat er goede communicatie tussen paarden en koetsier is.
Het vaardigheidsonderdeel is ook een moeilijk onderdeel waarbij de koetsier door een aantal kegels met balletjes erop moet gaan rijden en meteen ook zo snel mogelijk. Ook hier is amper speling tussen kegel en koets, namelijk nog geen 10cm en daarbij moet je binnen een bepaalde tijd alle 20 kegeltjes hebben gereden. Het dressuur onderdeel bestaat uit vloeiend oefeningen zoals een volte of galopwissel uitoefenen waarbij het paard ontspannen laat zien hoe het kan bewegen.
Paarden die onder het zadel in de dressuur gelopen hebben doen het over het algemeen goed op deze onderdelen. Rodinde zelf is een fan van KWPNers voor de koets omdat deze hun benen niet alleen hoog maar ook goed vooruit zetten en daarbij erg gewillig zijn van karakter. Ook tuigers lopen mooi voor de koets maar zijn soms wat heter en meer voorwaarts. Er zijn echter zeker liefhebbers voor dit ras te vinden in de mensport.
Welk paard
In principe zou ieder paard voor de koets kunnen lopen. Zelf hebben ze vrijwel ieder type paard gezien en beleerd. Toch gaat voorkeur uit naar een paard dat goed kan bewegen. Vaak worden er paarden aangeboden die onder het zadel al wat hebben gepresteerd. Deze paarden hebben al iets geleerd en doen het daarom beter.
“Leeftijd is niet zo belangrijk. Men begint meestal met een paard dat 4 à 5 jaar oud is, maar soms ook oudere paarden. Alleen wordt van een paard dat rond de 11 à 12 jaar is wel verwacht dat het al wat kan” zegt de menster.
Ook springpaarden lopen wel eens voor de koets. Een voordeel van deze paarden is dat ze vaak al meer gezien hebben dan een dressuurpaard omdat ze vaker op straat komen. Echter bewegen ze niet op de manier zoals een dressuurpaard dat doet.
Zelf is Rodinde met een zwarte shetlander gestart. Daarna is ze overgestapt naar een tweespan van kleine shetlanders waarmee ze indoor marathons reed. De shetlanders werden ingeruild voor een tweespan van witte B-pony’s waar ze ook vaak mee heeft gereden op Horse Event en ze ook regelmatig mee naar springwedstrijden ging. Met deze pony’s is ze tevens in de klasse 1 gestart en had na 3 jaar haar punten al om klasse 4 te mogen starten. Dit deed ze pas nadat ze haar B-pony’s had verkocht naar Spanje en een jong span D pony’s had gekocht. Later kocht ze er nog een 3de D-pony bij die nu de Dressuur en Vaardigheid mee loopt. Met dit tweespan rijdt ze nu klasse 4 en zit ze in het B-kader. Naast het mennen deed Rodinde ook nog springen met drie D-pony’s. Eén in het ZZ en de andere twee in het Z.
Momenteel gebruikt ze drie bruine D-pony’s. Een Welsh, een New Forests en een NRPS met Arabisch bloed. Hiermee hoopt ze binnen enkele jaren haar doel om wereldkampioen te worden te bereiken. Om dit te bereiken houdt de menner zich aan een strak schema en worden de pony’s iedere dag aangespannen om thuis te oefenen. Ook wordt er driemaal per week door de kegeltjes gereden ter voorbereiding op aankomende wedstrijden. Doordat er veel faciliteiten aanwezig zijn op stal Rijo kan Rodinde haar training optimaal benutten.
Als een van de jongste deelnemers in de run voor de titel van wereldkampioen kunnen we met zekerheid zeggen dat de snelle marathonfanaat een geweldige clinic belooft te geven. Haar boodschap aan jullie bezoekers is dan ook: “Ik hoop dat jullie van snelheid houden!”
Schrijver: Sheryn Khafagy (chimello)
Fotograaf: Marlies Buil (XxLiEsJuHhxX)


Morgen zullen wij ook aanwezig zijn als reporter en fotograaf voor Horse Event.
Wij kijken er erg naar uit om verslag uit te brengen van het programma van morgen.
Wij hopen dat jullie met ons meelezen
