Veilig handelen op de Markt

Moderators: Firelight, Muiz, NadjaNadja, Mjetterd, xingridx, Ladybird, ynskek, Essie73, Polly

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-07-17 11:12

Als je een aankoop doet via het internet en je bent niet in staat het aangeboden object zelf te gaan bekijken en af te halen, loop je altijd het risico dat een transactie verkeerd afloopt. Kijk ook op de Bokt Markt dus heel goed uit: Het merendeel van de gebruikers handelt eerlijk, maar er gaan ook hier helaas dingen mis. Hieronder volgen wat tips om dat risico zo klein mogelijk te maken.

Bij vragen over de Bokt Markt kun je terecht bij de moderators van de Markt:
[***],
C_arola,
SayaJones,
A_nouk
en Ods


De belangrijkste tip: Gebruik je gezonde verstand
Als je via Bokt iets aangeboden wordt wat te mooi is om waar te zijn (nieuwe of weinig gebruikte artikelen voor prijzen ver onder de eigenlijke waarde), ga er niet op in maar waarschuw de moderators. Als mensen willen betalen met middelen die jij niet begrijpt (cheques, western union money order), zie van de verkoop af.

De politie de mogelijkheid om te controleren of gegevens negatief bij hen bekend zijn:
https://www.politie.nl/aangifte-of-meld ... artij.html

Dit geeft geen zekerheid of een transactie veilig is, maar kan wel zekerheid geven dat er iets níet klopt. Als de gegevens van een handelaar bij de politie bekend zijn, zet de transactie dan níet door en waarschuw per direct de moderators van de Bokt Markt.


Weet met wie je zaken doet
Zorg ervoor dat je weet met wie je zaken doet. Als je een artikel van iemand koopt, neem geen genoegen met enkel een girorekeningnummer maar vraag naar een adres en een vast telefoonnummer (en controleer dat). Op die manier kan je áls er iets fout gaat in ieder geval achterhalen wie de schuldige is. Een Boktnaam en een gironummer is niet genoeg om achter iemands identiteit te komen. Kijk ook even naar het Bokt account van de verkoper, is deze persoon niet actief op het forum? Ben dan extra voorzichtig met je aankoop.

Weet wat je koopt
Vooral bij gebruikte artikelen kan de staat waarin een artikel verkeert van belang zijn. Vertrouw niet volkomen op een verkoper die zijn zadel als 'zo goed als nieuw' beschrijft, vraag om foto's van het artikel zodat je kan zíen of het inderdaad zo goed als nieuw is. Op die manier loop je niet tegen vervelende verrassingen aan als het artikel bezorgd wordt. Maak van te voren afspraken over de mogelijkheid om een artikel terug te sturen aan de verkoper èn welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. Bijvoorbeeld: terugsturen mag, maar de koper betaalt dan wel de verzendkosten

Neem geen overbodige risico's
Zorg dat je extra voorzichtig bent als het om grote bedragen gaat. Een manier om meer zekerheid te krijgen is onder rembours verzenden. Je betaalt dan pas aan de postbode die er op zijn beurt voor zorgt dat het geld bij de verkoper terecht komt. Als het even mogelijk is, kan het zeker ook lonen om in de auto/trein te stappen en het artikel zelf af te halen. Dan weet je zeker dat je geen risico loopt om je geld kwijt te zijn.

Stuur nooit geld op via de post. Ten eerste is dit in Nederland niet toegestaan, ten tweede heb je altijd de kans dat het ergens in het proces kwijtraakt en ten derde heb je geen bewijs dat je het geld ook daadwerkelijk opgestuurd hebt.

Verzendtips
Als je iets (ver)koopt wat met de pakketpost verzonden moet worden dan zijn er verschillende opties:
- TNT: via postkantoor
- DHL: http://www.dhl.nl en http://www.dhlforyou.nl
- UPS: http://www.ups.com
Uiteraard zijn er nog meer bedrijven die pakketpost verzorgen, de hierboven genoemde bedrijven zijn gespecialiseerd in het verzenden van pakketten voor en door particulieren.

Als je een pakket aanbiedt dan is het belangrijk om altijd om een verzendbon te vragen waarop een pakketnummer (oftewel trackingcode) staat. Deze bon dient als bewijs dat het pakket aangeboden is en aan de hand van de trackingcode kun je nagaan waar het pakket zich bevindt. De koper zal het op prijs stellen als je deze trackingcode doorgeeft, dan kan hij/zij immers in de gaten houden wanneer het pakket verwacht mag worden.
Bewaar het bonnetje altijd totdat je de bevestiging hebt dat de koper het artikel ontvangen heeft.

Zeker bij duurdere artikelen is het aan te raden om verzekerd te verzenden. Je betaalt er extra voor, maar als er iets met het pakket gebeurt, krijg je de waarde vergoed.

Kleine artikelen kun je in een envelop met de gewone post verzenden, hiervoor betaal je minder dan pakketpost. Vraag jezelf af of dat het risico waard is: je krijgt immers geen track & trace code, dus zowel de koper als de verkoper hebben geen bewijs dat het artikel verstuurd of ontvangen is. Zeker bij kleinere duurdere artikelen, kan het de moeite waard zijn om toch voor verzekerd verzenden te kiezen.

Voor meer informatie en tips kun je in dit topic kijken.

En als het mis gaat?
Bokt.nl is niet verantwoordelijk voor transacties die plaatsvinden op de Bokt Markt. Als een extra service aan onze leden, bieden wij wel de mogelijkheid om in conflicten te bemiddelen. Als je het idee hebt dat je slachtoffer bent geworden van oplichting via de Markt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de bezwaarcommissie via bezwaarcommissie@bokt.nl.
Heb je een conflict over een transactie via de Markt, dan kun je bemiddeling aanvragen. Hoe dat werkt staat uitgelegd op deze helppagina.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-17 10:51