Nederlandse Paarden?

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Nederlandse Paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-01-03 14:01

Hmm, dacht er eventjes over na.. Hoeveel Nederlandse paarden heeft Nederland nog? Alleen maar Friezen, Groningers, Gelderlanders en wat Zeeuwen? Was het Nederlandse paard zo in-en-in slecht dat we van alles maar moesten importeren om te modernizeren? Schijnbaar hadden de fokkers van voor de oorlog verre van een vooruiziende blik, aangezien al die moderne paarden uit het buitenland kwamen.

Ik heb overigens gemakkelijk praten, ik fok een buitenlands ras. Er waren gewoon geen ponies tussen de 1.10m en 1.22m in Nederland voor 1959. Wel frappant dat die Welsh Pony klaarblijkelijk modern genoeg was om het stamboek vlak na de oorlog te sluiten..

Zo maar eens een discussie...

[edit] wat minder politiek beladen titel... [/edit]

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary


greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-03 21:22

Hoi Joost, ben je weer ontdooit, ik maakte me al zorgen, dacht die is ingevroren Knipoog Trouwens ga je nog naar de HK, kunnen we even meeten Knipoog

Eerst even een kleine rechtzetting, voor 1959 hadden we wel kleine ponies, dat waren degenen die na de oorlog [toen veel paarden naar Duitsland waren verhuist] uit Polen kwamen om hier massaal soms met 5 of 6 voor ploeg het landbouwwerk te doen.

Wat betreft de Groningers, voor zover wij weten en een kleine schatting maken zijn er ongeveer nog 10 a 20 bij het GP en het IHW ingeschreven. Ik bedoel dus de Klassieken, 100% bloed. De rest is of gekruist met Allochtone Holsteiners of Allochtone Cleveland Bay. Dan is er gelukkig nog een groot aantal Zwaarwarmbloeden bij het IHW ongeveer 150 die voldoen aan de eis 87,5% of meer. Dit zijn allemaal dieren met zuiver Oud-Oldenburger afstamming rechtstreeks, dus ook klassiek. Maar deze vraag over de Groningers, heb je eigenlijk verkeerd gesteld want Groningen en Oldenburg waren op het gebied van Paardenfokkerij eensgezind. Dit was een fokkerij die over de grens ging.

De Geldersen stammen allen praktisch af van de Oldenburgers m.d.v. dat er vanaf 1900 grote aantallen dieren in Groningen werden geselecteerd, meestal omdat men iets meer knieaktie wou.

De Paardenhouderij van voor 1850 in Nederland stelde eigenlijk niks voor, het waren meest hitten en scheepsjagerspaarden.

Engeland en Duitsland hebben op het Paardengebeuren een veel grotere impect gehad vanwege hun graven en vorstendommetjes, hertogen enz. Voor 1600 m.i. werd daar al enigzins aan fokkerij gedaan. Zodoende is de Welshfokkerij daar dus ook beter van de grond gekomen met beter materiaal. En waar andere rasfokkerijen ten gronde zijn gegaan naar de hybridenfokkerij hebben de rasfokkerijen die er nu nog over zijn, het gemakkelijker om een goed Paard cq Pony te blijven fokken. Maar Joost over de Welh hoef ik jou niets te vertellen, maar laat de welsh wel zorgen dat ze door de tegenwoordige inbreng van allerlei bloedlijntjes niet vervallen in een pseudo hybridenfokkerij binnen het ras. Ik bedoel daarmee, dat je door inbreng van allerlei bloedlijnen, zoals het nu gaat in Nederland de bomen in het bos ook niet meer ziet.

Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-01-03 08:20

We zijn inmiddels alweer ontdooid. De vorst zat hier 1,5 meter in de grond. Wat dus inderdaad interessant is, is dat Nederland er zo prat op gaat dat ze zo'n geweldige paarden fokken. Dat is dus helemaal geen gevolg van traditie. Op zich hoeft dat niet fout te zijn. Denk maar aan de koeien. Friese koeien waren heel lang de besten van de wereld. Nederlanders verkochten ze naar Amerika, daar gingen ze er doelgericht mee fokken en kruisne met bijvoorbeeld Holsteiners en binnen de korstse keren was de Friesian-Holstein uit Amerika de beste melkkoe ter wereld. Dat kwam met name omdat men in Nederland een soort van dubbeldoelkoe (Vlees en Melk) wilde fokken, terwijl men in Amerika alleen maar melkkoeien of vleeskoeien wilde.

Nederland zat dus verder vol met keuterboertjes, zoals mijn opa, die gewoon een paard hadden voor het werk. Er was geen uitgebreide adlestand, de jacht met behulp van paarden was in Nederland ook niet zo ontwikkeld en paardenraces waren bijvoorbeeld in Engeland veel meer in zwang.

Daarnaast zijn de meeste oorlogen van Nederland op zee gevoerd. Duitsland had veel oorlogjes, waarvoor weer goede rijpaarden nodig waren. Als we dat in Nederland kijken, dan werden we vroeger snel onder de voet gelopen door Napoleon, de 80-jarige oorlog was meer een soort van Guerilla oorlog en in de tweede wereldoorlog waren paarden zelfs amper meer relevant.

Nederlandsers waren dus pragmatischer, paarden waren gewoon voor het werk. In Duitsland, Frankrijk, Spanje en Engeland waren paarden een symbool van macht en een belangrijk wapen in de oorlog.

Die hitten heb ik inderdaad wel van gehoord. Tot op de dag van vandaag wil mijn vader geen sektie B's, omdat ze hem aan de hitten voor de melkkar doen denken Knipoog Ik dacht alleen niet dat ze er zoveel hadden in de sektie A maat.

Over de Welsh maak ik me geen zorgen. De goeden winnen het uiteindelijk wel. Als ik me ergens zorgen over maak, dan is het fokkers die maar met een bloedlijn willen fokken en zo een ras binnen een ras willen gaan fokken. Vaak letten ze niet eens zo goed op de kwaliteit en nog vaker gaan ze aan inteelt ten onder. Gelukkig ken ik maar een handvol van die fokkers, en ze zijn niet in Nederland.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: dorothea, vermeulen04 en 10 bezoekers