tinker vraag

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Sonja_vR
Berichten: 24096
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

tinker vraag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-01-03 19:12

wie kan mij eens uitleggen welke types er hoe uitzien

je hebt de vanner de grai enne er was er nog 1
de cob heeft geen uitleg nodig
heb geholpen op de keuring een jaar terug van het ICS, dus dat is me wel duidelijk
maar die andere types??


Marjolein

Berichten: 11330
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-03 19:27

Heb laatst een werkstuk over de tinker gemaakt dus ff stukje voor je gekopieerd.

De Vanner

De Vanner werd door de Roma gebruikt om hun woonwagens voort te trekken, de naam vanner is daar ook van afgeleid en komt van caravan.De vanner is ongeveer driekwart trekpaard en een kwart cob, de cobs konden de kleiner karren van de Roma’s makkelijk trekken terwijl ze voor de woonwagens zwaardere trekpaarden nodig hadden, deze werden gekruist en hieruit ontstond de vanner. De vanner beschikt over kracht en uithoudingsvermogen, een rustig, kalm en verstandig karakter, dit was noodzakkelijk omdat de Roma’s per dag vele mijlen voorttrokken en het dus noodzakkelijk was dat de paarden hun energie niet in de eerste paar mijl al opgebrand hadden.
De vanner is bij voorkeur niet kleiner dan 1.50, ze hebben zwaar behang en de rug en nek zijn vrij kort, de schouder is steil. De vanner is breed gebouwd en heeft zwaar en stevig beenwerk het hoofd is niet overdreven groot zoals bij trekpaarden.
Doordat de woonwagens van de Roma’s steeds lichter werden kunnen ookd e andere types hem trekken, hierdoor komt de vanner minder voor, de Roma’s hebben ze vooral voor de handel waar ze erg geliefd zijn omdat het erg indrukwekkende paarden zijn.

De Romany Cob

De romany cob trok voordat de zigeuners de grotere woonwagens kregen de karren met de tenten van de zigeuners. Toen de grotere wagens kwamen werden ze vervangen door de vanners, maar dat betekende niet dat de romany cobs verdwenen. De cobs waren kleiner, handzamer en goedkoper dan de vanner waardoor er makkelijker handel mee werd gedreven, ook werden ze gebruikt als rijpaard om de Roma’s van en naar het dichtsbijzijnde dorp te brengen.
De romany cob waren echte pony’s ze kwamen toen zelden boven de 1.45 m uit, de huidige Romany Cob, kan tot 1.70 zijn. Ze stamden af van de Fell en Dales pony’s, die een effen kleur vererfen maar de cobs werden al snel bont doorgefokt omdat dat de voorkeurs kleur van de Roma’s was. Qua bouw lijkt de cob veel op de vanner alleen is hij kleiner en fijner van vorm maar eenvoudiger dan de romany grai..

De Romany Grai

Is de chiquere uitvoering van de cob. Het is ontstaan doordat de beste hengsten op de beste merries gezet werden. Ook werd er vreemd bloed toegevoegd (oa de welsh cob en het engels volbloed) wat zorgde voor een nieuw type die zich duidelijk onderscheid van de andere 3 types.
De grai is een stuk verfijnder dan de andere 3. De grai werd gebruikt voor races maar toen de scudder zijn intrede deed was hij vooral geliefd door de chiquere uitstraling maar wel met behang, zijn karakteristieke draf met de uitzonderlijke knieactie maar tochmet het rustige karakter. De grai draagt zijn verfijnde hoofd hoog en trots.
De grai was zo gezegd een statussymbool onder de roma’s .

De Scudder
De scudder is het meest recente type van de tinker en is in tegenstelling tot de andere 3 types niet gefokt als werkpaard, het wordt scudder staat namelijk voor draver. De scudder is voornamelijk gefokt voor zijn snelheid in draf, de roma’s waren namelijk echte snelheidsduivels en deden voortdurend wedstrijden met hun tinkers. Om hun paarden (voornamelijk de romany grai) sneller te maken kruisden ze ze met Dravers.
Ze worden beschouwd als het meest veelzijdige type, en naast hun snelheid behoduen ze het rustige karakter dat de tinker zo kenmerkt.
De scudder is fijner gebouwd dan de andere types en heeft nagenoeg geen behang, ze worden door sommige zelfs beschouwd als de bonte uitvoering van de draver met steviger beenwerk en meer body. De maat is wisselend ideaal wordt gezien rond de 1.45 maar ze zijn er ook stukken groter, de draf is ruim en lang zoals bij een draver.

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

Sonja_vR
Berichten: 24096
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-01-03 23:16

dat is tenminste nog eens duidelijke uitleg
dank je wel

weet er iemand nog foto's te vinden van alle typea

groetjes sonja

Marjolein

Berichten: 11330
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-03 07:47

Afbeelding
Fayette is een grai
Afbeelding
conan is een vanner
Afbeelding
Garish is een Cob
Foto van een scudder heb ik wle op mn comp staan maar zal die vanavond wel ff voor je neerzetten. (hoor over 10 min op mn werk te zijn woops)

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

lisanne

Berichten: 180
Geregistreerd: 20-05-01
Woonplaats: apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-03 12:31

heey wat leuk eindelijk een duidelijke uitleg!
en weet ik ook gelijk wat voor een type conan is Knipoog

Marjolein

Berichten: 11330
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-03 17:51

Had Conan en Fayette dus ook mooi misbruikt voor mijn verslag Haha! (en dankzij deze 2 prachtpaardjes had ik een 8,5 )
en de scudder
Afbeelding
Davy van het meijersnest

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-03 17:36

Vanner en cob liggen toch héél dicht bij elkaar hoor, op gebied van uiterlijk! Nu zie ik goed hoe het komt dat onze "Spix" niet getypeerd is nog ...

BC260894 - GL211096 - GA270405 - BO120607 - GN120710
5 Zoete snoetjes <3 THANX FOR THE VOTES FOR NEELTJE - http://9maand.be/ SHE WON *\o/*

Elke dag is een uitdaging… & een kans om te genieten.

flettie

Berichten: 8478
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-03 19:49

Tsss, beetje mijn paardje misbruiken? Knipoog Ach ja, zoveel mooie Grai's lopen er in Nederland niet rond dus dan kom je al snel uit bij Fayette Haha! Hihihi, en voor zover ik me nog kan herinneren heb ik je zelf die foto gestuurd Tong uitsteken En sonja, ik denk dat je een Vanner en een Cob wel ongeveer als hetzelfde kan beschouwen met de enige opmerking dan dat een Vanner dus een grote uitvoering is van de Cob Lachen

Dunla B+12 L1+18, L2+11, M1+19, M2+1

Marjolein

Berichten: 11330
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-03 19:58

Watik begreep is de vanner een grotere en grovere uitvoering van de cob. een cob kan nog vrij mooi slank zijn en super bewegingen en nog geen Grai zijn. Een Grai is echt chiquer met minder behang. De grai, cob, vanner lijke kwa type veel op elkaar (van chique naar grof) terwijl de scudder echt gebruikt wordt voor de sneldraverij.

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-03 09:10

Tja, maar waar ligt de grens? Een cob kan volgens de tekst ook 170cm groot zijn, maar vanaf 145, terwijl de vanner vanaf 150cm is ... (BIJ VOORKEUR DAN NOG). Als ik m'n ventje bekijk is ie (nog) niet MEGAzwaar, maar zéker ook niet licht ... Is het dan niet vaak de persoonlijke "voorkeur" van de keuringsmeester die de doorslag heeft? Zou het niet zo zijn dat de ene het een "COB" zou noemen (ICS) en net NTS het mogelijks een "VANNER" zou bestempelen? De "grens" is en blijft nogal vaag. Ik heb hele grove tinkers gezien, wat ze dan weer "heavy boned" bij zetten ... De andere types zijn uit te sluiten vanwege de beharing en zeker niet het dunne type (scudder zeker niet, grai sluit ik ook uit nu ik de foto's zie)

Nu ja ... in augustus is er een keuring tegen de Belgische grens aan ... met wie kan ik meerijden (met Spix)???? Ik betaal natuurlijk, en dan weten we het eindelijk zeker!

Marjolein

Berichten: 11330
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-03 13:38

Op dit moment is het NST nog in een orientatie fase, bij de keuringen van afgelopen jaar hebben ze de paarden al ingedeeld om te kijken wat er rondloopt. En je houd altijd twijfel gevallen. Ik denk dat als Spix uitgegroeid is je een veel duidelijker beeld over hem kan vormen over wat het wordt.

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

abby
Berichten: 1626
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-03 13:54

Davey is geen Scudder hoor! Dit is meer hoe een Scudder eruit ziet:
Afbeelding

Een Scudder heeft in ieder geval draversbloed. Met deze paarden worden ook vaak (illegale) races gehouden, vaak met sulky (zoals ook op deze foto is te zien)

nog een foto met Scudders, beetje wazig, wel spectaculair. Wat nou renbaan?
Afbeelding


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers