Kwpn versus duitse stamboeken

Moderators: petraaken, Nicole288

 
 
gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Kwpn versus duitse stamboeken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-03 00:37

Wat ik mijzelf afvraag is: waarom worden de nederlandse hengsten de laatste tijd zo afgezeken op bokt. We hebben het alleen maar over duitse hengsten, is het gras werkelijk groener bij de buren? Ik twijfel daar hard aan, krijg het idee dat er mensen op bokt zitten, die hun gelijk niet krijgen in hun eigen land, en daardoor het in het buitenland gaan zoeken. Er is zoveel kift over nederlandse hengsten, dat ik me afvraag of mensen wel objectief naar deze dieren denken, of dat ze gewoon zeer gefrustreerd zijn omdat ze niet erkend worden binnen het kwpn, wat daar dan ook de werkelijke reden van is!


Wat is jullie mening, zijn de kwpners werkelijk zo slecht als sommigen het doen voorkomen. Of zijn er velen die op hun tenen zijn getrapt en daarom naar het buurland zijn overgestapt.

Zelf vind ik genoeg voldoening bij het kwpn, er lopen vele goede hengsten rond. De rillingen die over mijn rug lopen als ik een Krack C zie lopen, heb ik nog nooit gehad bij een duitser, en tuurlijk stamt hij uiteindelijk ook ergens wel weer af van een duitser, maar het is een kwpner. Wat mij vooral opvalt is de souplesse van de kwpners, daar kan geen duitser tegenop. Of dat een rijtechnisch verhaal is, of dat het aan de kwaliteiten van de paarden ligt, weet ik niet.

Maar graag jullie mening!


sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 00:41

Ben het met je eens hoor pip alle bestaande prestatiebloedlijnen worden door het kwpn aangeboden en we hebben ook nog inzicht in de veterinaire en fokkerij gegevens. Kom daar maar eens om in b.v. Duitsland Verward

Men kan alleen discussiƫren indien men er vanuit gaat dat de discussiegenoot ook wel eens gelijk zou kunnen hebben -:)

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-03 00:46

Dat bedoel ik, en daarbij: een bijv een Krack C, Jazz, Rubels zulke bewegers zijn toch de droom van iedere paardenliefhebber?

We hebben zoveel goede paarden/hengsten in Nederland! Waarom worden die zo verschrikkelijk afgezeken door bepaalde personen? Je wordt hier doodgegooid met website's over allerlei duitsers, waarvan als ik de foto's bekijk niet echt van onder de indruk raak.

Ik zou willen dat we bij mensen eens wat enthousiaster worden over het binnenhalen van buitenlanders!

gabrycha
Berichten: 1800
Geregistreerd: 09-12-01
Woonplaats: Gehuchtje op de hei

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 01:02

Ik ben op zoek naar een echte springpaarden leverancier en ik verbreed mijn horizon door ook bij mijn oosterburen te gaan kijken!
Ik heb interesse in Numero uno die libero h (geboren holsteiner) als vader heeft en vaders moeder Lord Calando(geboren holsteiner) of lux eveneens Lord Calando voor mijn Peter Pan merrie(geboren oldenburger) Je snapt wel dat als mijn hengstenkeuze al zoveel duits bloed bevat evenals mijn merrie waarom zou ik dan niet in Duitsland kijken?
Tuulijk heeft het kwpn op springebied het nodige in huis maar ik zoek bloed waarvan het in nederland niet overgoten isen wat bij mijn merrie past, en dan ben je met lux zoiezo niet origineel. En als er een bewezen vererver is dan ligt het dekgeld vaak behoorlijk hoog! Ik kijk overal en ben dus niet aan het kwpn gebonden voor de uiteindelijke hengstenkeuze en daar is toch niks mis mee?
Tuulijk hebben jullie wat jazz en krack c betreft gelijk maar ik zoek iets anders! Knipoog

Mensen van mijn leeftijd hebben kinderen en ik, ik plak de stickers van de banaan op mijn hoofd...

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-03 01:14

Er is niets mis mee, maar jij zegt ook niet dat nederlandse hengsten niets zijn. En ik merk dat dat de laatste tijd veel gebeurd op bokt! Vandaar mijn topic.

Alane

Berichten: 15690
Geregistreerd: 18-02-02
Woonplaats: Munsterland???????

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 01:16

Ee kennis van mij heeft Westfalen-paarden en gaat derhalve naar Duitsland voor zijn hengsten-keuze...
Hij wilde zijn paarden bij het KWPN in laten schrijven: de originele papieren waren en bleven bij het KWPN en hij kreeg blauw papier bij zijn merries (alle 2 premiemerries) voor een giga bedrag...
maar:
Waarom worden er dan zoveel duitsers goedgekeurd in Nederland (duitse afstamming)
Is dat omdat de Nederlandse vaders minder zijn?
of omdat de "grote" hengstenhouders de keuze bepalen?
of omdat de "grote" merriehouders de keuze bepalen?
En de engelse paarden dan?
Is dit niet al zo sinds jaar en dag dat er landsgrens overschrijdend gedekt wordt, en als het resultaat goed is, volgen er meer....

Wat is nu "het" KWPN paard?
toch eigenlijk een mengelmoes van rassen, en dan niet van oudsher van tegenwoordig toch ook nog..
En dan niet alleen in de rijpaardenfokkerij maar ook bij de tuigpaarden....

En ik vindt dat wanneer er iemand een keuze gemaakt heeft qua hengst ook als dit eentje die over de landsgrens woont dat dit vermeld zou mogen worden, waarbij ik dan in mijn achterhoofd houd dat Bokt niet een afspiegeling is van alle fokkers in Nederland...

Veel kennis is nog geen wijsheid. Wie zich verbeeldt de wijsheid gevonden te hebben, is een dwaas.
Ruzie begint nooit met de eerste zin. Ruzie begint altijd met het antwoord
Communiceren: Zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-03 02:21

Ik denk ook niet dat bokt een realistische afspiegeling is mbt de fokkers, maar ik ben gewoon zeer nieuwsgierig waarom sommige mensen zweren bij duitse paarden.

Wat ik al zei, zelf vind ik dat er zeer veel goede nederlandse paarden rondlopen!

chantal1

Berichten: 5308
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 06:59

Even een antwoord zonder de rest van het topic te hebben gelezen. Er zijn goede KWPN hengsten, natuurlijk. Van sommige krijg ik ook de kriebels maar eenhengst als Krack C is niet mijn paard en warm krijg ik het er ook niet van.
Ik denk dat ook een deel met smaak te maken heeft, voor mij hebben de duitse hengsten meer dan een KWPNer, puur om de uitstraling en de manier waarop zij zich uitbeelden.
Verder zit er in bijna alle KWPNers buitenlands bloed en waar zou Krack zijn beweging nou vandaan hebben.
Het KWPN is top in het combineren van bloed.
Het gaat mij trouwens niet om het stamboek maar om het paard, zal mij een worst wezen of hij van NL, BE, DE of China komt.
Btw, Jazz is wel een hengst die mij erg aanspreekt.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 08:47

Ik heb net het tegenovergestelde idee: dat deze afdeling een promo is voor het KWPN. Vanaf er over een buitenlandse hengst wordt gesproken zijn er bepaalde KWPN mensen die aanvallen met de grootste onzin: dat de foto's niet correct zouden zijn, dat de spermakwaliteit minder is. Ik vind het absoluut niet kunnen dat deze zaken verkondigd worden zonder getallen (spermanorm) en stavingen (reglementen) erbij. Het enige ondermaatse sperma dat ik zag kwam toevallig uit Nederland en dan dacht ik niet: die Nederlandse norm is niet goed maar eerder specifiek aan de hengst/hengstenhouder: een andere opvatting en manier van oordelen zeker.

Als Pipo zegt dat hij bij andere stamboeken nooit wow zegt dan ben je alleszins nog niet naar een Duitse hengstenkeuring geweest, heb je misschien enkel dressuurproefjes zien lopen, Anky dan meer in het bijzonder. Ik zou nooit door Krack laten dekken (hoewel hij ook Oldenburger gekeurd is) omdat ik hem zag in Mechelen en omdat ik zijn karakter niet wil riskeren: enorm nerveus, niemand mag bewegen op z'n stoel, niemand mag klappen wordt op voorhand gezegd, de prijzen kunnen niet uitgereikt worden omdat hij niet stilstaat, in de dressuurproef schiet hij plots opzij naar de uitgang: ik zoek toch ook rust in een vaderpaard.

Verder is het hier een speciale aangelegenheid op bokt: hier wordt niet gesproken over hengsten dan wel over stamboeken. Ik zit ook wel wat op Horse-gate en daar valt echt op dat men over hengsten spreekt en niet gaat tobben over welk stamboek eraan vast hangt. Verder als je spreekt over een KWPN'er spreek je over 3/4 of meer Duits bloed dus waarom jammeren over de povere kwaliteit van andere rassen. Het is hokjesdenken wat mede aangezwengeld wordt door het KWPN beleid blijkt, omdat jullie geen andere hengsten mogen gebruiken en dus verplicht zijn eerst te kijken naar het kaartje.
Ik fok Duits omdat ik het dressuurfokkerijbeleid van het BWP maar niks vond en het er ook niet mee eens was, dan ga ik dus geen lidgeld betalen en er is genoeg keuze. De top dressuurpaarden vallen toch altijd terug op Duits bloed, eender welk stamboekkaartje eraan vast hangt. Op wedstrijden zie je dan dat de top springruiters voor het grootste deel rijden op Holsteiners (weer ongeacht het stamboekkaartje). Dat zijn gewoon dingen die je vaststelt.
We zouden het dus beter over paarden hebben en niet over de structuren die errond hangen... die wij heel moeilijk gecreƫerd hebben...

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 08:54

chantal1 schreef:
Het gaat mij trouwens niet om het stamboek maar om het paard, zal mij een worst wezen of hij van NL, BE, DE of China komt.


Vind ik ook als je nergens aan vasthangt wat betreft stamboek.
Ik heb laatst (na een tip Knipoog ) Amiral = de zweedse dekhengst die Kyra Kirklund reed overwogen, die blijkt super te vererven en spreekt me aan. Hij is blijkbaar enkel voor Zweden aanvaard??? Heel jammer vind ik ook, daarom hoef ik hem niet af te breken bv.

Troef

Berichten: 1571
Geregistreerd: 27-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 09:01

Alane wrote:

Citaat:
Een kennis van mij heeft Westfalen-paarden en gaat derhalve naar Duitsland voor zijn hengsten-keuze...
Hij wilde zijn paarden bij het KWPN in laten schrijven: de originele papieren waren en bleven bij het KWPN en hij kreeg blauw papier bij zijn merries (alle 2 premiemerries) voor een giga bedrag...
maar:

Waarom worden er dan zoveel duitsers goedgekeurd in Nederland (duitse afstamming)
Is dat omdat de Nederlandse vaders minder zijn?
of omdat de "grote" hengstenhouders de keuze bepalen?

of omdat de "grote" merriehouders de keuze bepalen?

En de engelse paarden dan?
Is dit niet al zo sinds jaar en dag dat er landsgrens overschrijdend gedekt wordt, en als het resultaat goed is, volgen er meer....

Wat is nu "het" KWPN paard?
toch eigenlijk een mengelmoes van rassen, en dan niet van oudsher van tegenwoordig toch ook nog..
En dan niet alleen in de rijpaardenfokkerij maar ook bij de tuigpaarden....

En ik vindt dat wanneer er iemand een keuze gemaakt heeft qua hengst ook als dit eentje die over de landsgrens woont dat dit vermeld zou mogen worden, waarbij ik dan in mijn achterhoofd houd dat Bokt niet een afspiegeling is van alle fokkers in Nederland...


Ik denk dat bovenstaande voldoende weergeeft.

Pipo wrote:

Citaat:
Dat bedoel ik, en daarbij: een bijv een Krack C, Jazz, Rubels zulke bewegers zijn toch de droom van iedere paardenliefhebber?

We hebben zoveel goede paarden/hengsten in Nederland! Waarom worden die zo verschrikkelijk afgezeken door bepaalde personen? Je wordt hier doodgegooid met website's over allerlei duitsers, waarvan als ik de foto's bekijk niet echt van onder de indruk raak.

Ik zou willen dat we bij mensen eens wat enthousiaster worden over het binnenhalen van buitenlanders!


Hier kan ik het niet meer volgen.

Als je bedoelt dat we voor de buitenlanders in dit land aardiger moeten zijn ga ik daar niet in mee.
Omdat het vaak niet mijn keus is.

Ik bepaal voor mij zelf wel de keus van een buitenlandse hengst.

Verder ben ik niet de persoon om de hengsten af te zeiken maar eerder de personen die het hengstenbeleid onderhouden dat is geheel iets anders.

Daar het het fokkerij verhaal in Nederland in mijn ogen een koeien verhaal is .
En daar is onlangs nog een gedeeltelijke topic aan gewijd.

En dat wordt nu weer onderschreven in de Strengen van dit weekend.

Zie pag. 16:Tekst:


Alternatieven in opzet hengstenselectie doorgerekend.!
De fokkerijraad rijpaarden heeft zich het afgelopen jaar intensief bezig gehouden met de evaluatie van het traject van de hengstenselectie.
Om gefundeerde adviezen te kunnen geven voor eventuele aanpassingen is door het KWPN gezamenlijk met het NEDERLANDS RUNDVEE SYNDICAAT een studie uitgevoerd.

-------------------------------

En of er in Nederland geen goede hengsten bestaan daar twijfel ik niet aan.?!

Maar ik kies niet voor een eenheidsworst die mede opgedrongen wordt
door bio-koeienboeren nl.het NEDERLANDS RUNDVEE SYNDICAAT.

Een snelle wordt van zelf langzamer
Maar een langzame wordt .............

Troef

Berichten: 1571
Geregistreerd: 27-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 09:09

Hier zie je nog steeds het conservatief denken van de Agrarische sektor (lees KWPN).

Wij produceren voor de consument en wij bepalen wel wat goed is voor de consument.!

Een snelle wordt van zelf langzamer
Maar een langzame wordt .............

Troef

Berichten: 1571
Geregistreerd: 27-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 09:21

Zannekin wrote:

Citaat:
Ik heb net het tegenovergestelde idee: dat deze afdeling een promo is voor het KWPN. Vanaf er over een buitenlandse hengst wordt gesproken zijn er bepaalde KWPN mensen die aanvallen met de grootste onzin: dat de foto's niet correct zouden zijn, dat de spermakwaliteit minder is.


Wat het frappante ook nog is:
Dat tussen die personen fokker(s-sters) zitten die zelf fokprodukten hebben van buitenlandse hengsten.
En komt het bij mij over als een werkelijke fustratie, zoals Pipo het in haar opening omschreef.

Een snelle wordt van zelf langzamer
Maar een langzame wordt .............

Troef

Berichten: 1571
Geregistreerd: 27-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 10:00

Pipo wrote:

Citaat:
Wat mij vooral opvalt is de souplesse van de kwpners, daar kan geen duitser tegenop. Of dat een rijtechnisch verhaal is, of dat het aan de kwaliteiten van de paarden ligt, weet ik niet.


Dan verwijs ik je ook weer even naar de strengen van deze week.:
zie pag.31

Verhaal merrietest:
Deden er 28 mee aan het examen. excl. de nodige afvallers voor het Examen.
20 slaagde er.(moet 70 punten halen.

De kop van deze pagina is :
Citaat:
SUSCNENKA met 76 punten beste ALLROUDER.


Weet je wie dit paard is:
Een onlangs geimporteerde uit Duitsland van Lamers en van de Goor.
En nu wordt ze volgend jaar een KWPN-er
En over 10 jaar praat men binnen het KWPN over onze SUSCNENKA net als met Rubels e.v.a.

En als je dan toch daar aan het lezen bent.
Kijk dan even bij specialisatie
En dan zie dat er maar 6 paarden geslaagd waren . 1 voor springen en 5 voor dressuur.
En van die dressuur was er een bij van mijzelf als buitenlander.
En je weet hoe het in Nederland is : Buitenlanders hebben het zwaar in deze tijd in dit land Knipoog

Een snelle wordt van zelf langzamer
Maar een langzame wordt .............

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 10:09

Dat is de hypocrisie van met ooglappen het op te nemen voor een stamboek en niet voor de individuele hengsten. De helft zijn gewoon Duitsers maar naturaliseren dan en worden met open armen ontvangen, als ze dan goed presteren zijn hun roots vlug vergeten....

Dees

Berichten: 16607
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 10:17

De koning wordt nooit geeerd in eigen land...

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 10:20

Nee Dees, het gaat over het blind steunen van overkoepelende structuren waarbij de individuen worden vergeten.

Dees

Berichten: 16607
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 10:31

Dat doet met in duitsland af en toe ook wel...
Cor de la Bruyere was toch echt geboren SF, maar ik vraag me af of het gros van de duitse fokkers dat wel weet. Ze hebben het op de tv altijd maar over die Holsteiner..

Er zijn wel heel erg veel KWPN hengsten die een buitenlandse pedigree hebben. Ik zou graag hebben dat het KWPN wat meer inzicht zou geven in de waarde van de buitenlandse hengsten.

Maar ik ben verder leek. Ik zou niet weten waar ik moet beginnen als ik een Duitse hengst zou willen gebruiken... Er zijn daar voor mijn gevoel wel 30 individuele stamboekjes, allemaal met eigen hengsten. En daar zitten natuurlijk hele goede hengsten bij, maar vast ook mindere goden. En ik zou dus niet weten hoe die goede heten, dus waar begin ik aan.
Het KWPN informeert mij wat dat aangaat beter, ik kan het makkelijker begrijpen

Troef

Berichten: 1571
Geregistreerd: 27-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 10:48

Dees:
Citaat:
Het KWPN informeert mij wat dat aangaat beter, ik kan het makkelijker begrijpen


Je moet het ook zo houden.

Jullie kunnen dat ook niet en dat is heel begrijpelijk.

Maar je moet ook begrijpen dat er tegengas gegeven dient te worden.
Daar het anders helemaal een gesloten machtstruktuur is.
Ten koste van de fokker.

Deze "oorlogen"spelen zich ook af in buitenlandse stamboeken.

Ik weet dat ik niet altijd de populariteitsprijs behaal.
Maar achter de schermen zijn we het meer eens dan het publiek ziet. Knipoog

Toen ik in 1988 met de eerste buitenlandse hengsten als private persoon op de markt kwam(Je had ook nog Zangersheide,) en het aan huis KI introduceerde stond ook de hele wereld op zijn kop.
En daaruit is weer het A-reg. ontstaan met afspraken.
En die afspraken worden door die nieuwe Juppen van het KWPN niet nagekomen.
En daar zit het zeer.
De nieuwe Juppen doen maar zonder het terug te spelen naar de leden.

Maar ik weet ,dit kun je alleen maar verdedigen met kennis van zaken
En daar heb ik meer tijd voor dan een ander.

http://httpd.chello.nl/~j.coolen/beginvan.htm

Een snelle wordt van zelf langzamer
Maar een langzame wordt .............

Theun
Berichten: 78
Geregistreerd: 05-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 10:59

Tjonge waar zijn jullie nou allemaal weer mee bezig? Uiteindelijk willen jullie allemaal gelijk hebben. Als ik nu alle antwoorden van dit topic weer naast elkaar leg, dan is het weer een samenraapsel van 2 of 3 topics die eerder geband of afgesloten zijn. Het is steeds de controverse Duitsland/Nederland. Jullie lijken met elkaar wel voetbalsupporters, als Nederland tegen Duitsland voetbalt komt er zoveel haat en achterdocht naar boven en ben bang dat dit op deze manier ook in de paardensport begint. Om de top te bereiken is maar voor enkele weggelegd en bekijk het gehele wereldse springgedoe, wereldbekerwedstrijden enz., en kijk dan waar deze toppers uit voort komen. Het ene jaar gooit de Engelse fokkerij hoge ogen, het andere jaar Duitsland, Belgie en Nederland. Jaren hebben de Amerikanen met hun volbloeden de toon aangegeven, alle rassen waren zo'n beetje in de wereldtop vertegenwoordigt. Dat er in sommige landen HOKJESPOLITIEK voorkomt is al jaren bekend maar de laatste jaren wordt dit steeds erger omdat er in de paardensport zeer nationalistisch wordt gedacht. Mijn persoonlijke mening is, ieder is vrij om op de goedkoopste manier zijn merrie bij een tophengst te laten dekken, en het moet niet zo zijn dat het produkt in een bepaald land wel geaccepteerd of niet geaccepteerd wordt, want blijft deze HOKJESPOLITIEK bestaan dan gaat de hele Paardenfokkerij naar de kl**n. Er zijn stamboeken bij die zulke hoge barrieres opwerpen, dat de fokkerij alleen in handen komt van een paar multinationals. Het is natuurlijk van de zotte dat op de markten veulens worden verkocht die 1000 Euro aan dek en onkosten hebben gekost en worden verkocht(en dat zijn er vele} voor plusminus 500 Euro. Zo gaat de lol er bij de kleine fokkers snel vanaf, en dan kan ik mij ook wel indenken dat er fokkers zijn die eens over de grens gaan kijken. Dit is mijn bescheiden mening Pipo.

HorseMoments

Berichten: 6146
Geregistreerd: 21-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 11:43

Binnen het kwpn is een verscheidenheid aan hengsten. Keus genoeg voor elke kwpn fokker. Ik denk niet dat je kunt zeggen dat duits hengsten beter of slechter zijn. Sommige mensen willen liever wat anders etc.
Maar ik denk dat binnen het kwpn genoeg keus is voor kwpn fokker!
Maarja als mensen met een buitenlandse hengst willen dekken is dat natuurlijk hun keus!

Troef

Berichten: 1571
Geregistreerd: 27-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 11:47

Citaat:
Maar ik denk dat binnen het kwpn genoeg keus is voor kwpn fokker!


Als ik jouw reaktie zie op de hengstencompetitie wordt die keus toch kleiner.

Maar ja:
Zoals de wind staat waait mijn hoedje. Knipoog

Een snelle wordt van zelf langzamer
Maar een langzame wordt .............

HorseMoments

Berichten: 6146
Geregistreerd: 21-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 12:21

Troef schreef:
Citaat:
Maar ik denk dat binnen het kwpn genoeg keus is voor kwpn fokker!


Als ik jouw reaktie zie op de hengstencompetitie wordt die keus toch kleiner.

Maar ja:
Zoals de wind staat waait mijn hoedje. Knipoog

Nou begrijp je mij verkeerd. Ik zeg niet dat de paarden kwa kwaliteit niet goed zijn. Maar de manier van presenteren en met name jureren is niet betrouwbaar om je keus op te baseren als fokker.
Die hengsten hebben wel degelijk potentie en kwaliteit anders waren ze niet goedgekeurd. Natuurlijk hoef ik niet elk paard goed te vinden....
Daarnaast wil niet zeggen dat als een paard goed loopt in de competitie het een goed vaderpaard is. Zo loop rubels de sterren van de hemel. Maar als je naar zijn stamboom kijkt is het gewoon een zeer aangenaam ongelukje. Om zo'n beest te fokken. Het is dus de vraag of ie zijn enorme talent dus wel vererft. daarnaast wacht ik liever het nakomelingen rapport af, dat heb ik wel geleerd Haha!

Ik kijk dus liever de kat uit de boom Tong uitsteken

amagun
Berichten: 3061
Geregistreerd: 26-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 12:26

Ik ga hierbij helemaal met theun mee, maar mijn ervaring is toch dat de meeste goede paarden uit stammen komen met een duidelijke duitse invloed, daar ontkom je niet aan en zal altijd zo blijven

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-03 12:38

Leuke discussie geworden, hoop dat we het wel leuk houden! Knipoog

Wat ik al aangaf in het begin van het topic, is dat vele nederlandse paarden van de duitse afstammen, de duitsers hebben een ander systeem in de fokkerij, en of dat beter of slechter is daar hoor je mij niet over.


Misschien had ik het topic beter niet over hengsten kunnen laten gaan, maar over de bestuurders van het kwpn! Die worden behoorlijk naar beneden gehaald, en ik heb ook zelf daar wel eens flinke uitlatingen over gehad. Maar geld hier het spreekwoord: Hoge bomen vangen veel wind niet?

Of je nou bij een duitser/nederlander/zweed of weet ik veel wat dekt, prima! Maar mijn irritatie komt het meest van het volledig afzeiken van het kwpn.

Troef nu noem je een merrie die duits gefokt is, maar wanneer heb je het eens over een hele goede nederlands gefokte merrie? Daar zijn er toch zat van?


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 4 bezoekers