
Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
sarabande schreef:Steeds meer als springbloed verervende geimporteerde hengsten, met name holsteiners, maar zelfs ook franse hengsten blijken dressuurverervers te zijn.
sarabande schreef:Ja maar dan selekteren ze zo'n hengst die wel of niet toevallig door een dressuuramazone tot dressuurpaard gemaakt is, tot dressuurhengst (volgen jullie het nog)
chantal1 schreef:Dat Rubinstein kan springen lijkt mij toch al lang bewezen maar goed. Verder vind ik dat een springhengst ook minimaal Z dressuur moet kunnen lopen en mijns inziens kan elk gezond correct gebouwd paard met goede gangen in de Z komen.
Een dressuurhengst moet idd niet zijn nek breken als hij een sprong maakt en een springpaard moet goede gangen hebben (lees goed; dus geen extra spectaculaire gangen).
Wat betreft dressuurhengsten op een springmerrie en springhengsten op een dressuurmerrie, hmm, ik vind niet dat je vastgelegde genen onderste boven moet leggen. Het is wel zo dat het een toegevoegde waarde kan hebben, moet je alleen goed bekijken.
Ik persoonlijk hou ook meer van specialisatie, tenzij dat het iets toevoegd.
Maar als we nu kijken naar de doorsnee ruiter, die wil ook wel eens een sprongetje maken en een leuke dressuurproef wat heb je dan nodig; idd een allrounder dus die zullen ook nog gefokt moeten worden.
Dit is wel een leuke link , een Peter Pan x Renville die op het Aachener Hengst-gala, mee loopt in de dressuur http://www.horse-gate.com/aachen/ ga dan naar 5-7j. Hengste.
sarabande schreef:Maar meer specifiek wat gebeurt er als je die hengsten die niet kunnen springen, meestal door te weinig bascule dus ruggebruik, met elkaar blijft kruisen en dat dresuurfokkerij noemt.
sarabande schreef:Ja Chantal, helemaal mee eens. Mijn vraag was brengen z.g. dressuurhengesten ook springpaarden. Er zullen er best zijn hoor. Maar meer specifiek wat gebeurt er als je die hengsten die niet kunnen springen, meestal door te weinig bascule dus ruggebruik, met elkaar blijft kruisen en dat dresuurfokkerij noemt. En het onvermogen om te kunnen presteren slechte karakters noemt.
greetje schreef:We moeten natuurlijk zelf wel de ogen goed openhouden.
chantal1 schreef:als je een hengst pakt omdat hij veel getoond wordt en dan ook wel onder een topruiter, dus beter tot uiting komt. Klopt deze hengst bij je merrie, ok, n'est pas de problem maar raar genoeg passen zulke hengsten dan op elke merrie?
sarabande schreef:Maar er zijn erg veel vermeerderaars, die kopen een merrie, zetten er een hengst op met het doel het veulen te verkopen. Op die manier komen er nogal wat ongewenste eigenschappen in een fokkerij omdat deze mensen door het gebrek aan werkelijke kennis van de fokmerries ongewenste eigenschappen toevoegen.
Citaat:maar Cocktail was toch echt vol springen gefokt
Citaat:Uit onderzoek is gebleken dat de 'springgenen' er wel uitgefokt kunnen worden, maar de 'dressuurgenen' niet. Uit een volledig 'springen' gefokte lijn zal dus eerder een goed dressuurpaard kunnen komen dan een springpaard uit een 'dressuur' gefokte lijn. (Is het te volgen?)
Citaat:Op die manier twijfel je natuurlijk aan de kennis van zaken van de kopers
Citaat:KWPN
07-11-2002: KWPN domineert met Tinka’s Boy aan kop de springwereld
Het KWPN heeft bij de World Breeding Championships for Sporthorses (WBCSH) 2001/02 de eerste plaats gehaald in de discipline springen. Zowel individueel als met het team is het KWPN als beste geëindigd.
In 2001/2002 voerde Tinka’s Boy (Zuidpool x Esprit ster prest van Nerzeus, gefokt door J.P. Muntjewerf) individueel de wereldranglijst bij de springpaarden aan. Ook met het team was het KWPN het beste. Tot dit team behoren naast Tinka’s Boy ook:
Händel II (Wolfgang x Clementine van Ulft keur, gefokt door J.G. van Straaten, Den Ham en gereden door Michael Whitaker)
De Sjiem (Aram x Chief van Wahtamin xx, gefokt door W.J. Boerkamp, Olst en gereden door Jeroen Dubbeldam)
Jamiro (Damiro x Falke keur van Voltaire pref, gefokt door B.G. Wouters, Odiliapeel en gereden door Jerry Smit)
Loro Piana Havinia (Grosso ‘Z’ x Davinia keur pref prest van Abgar xx keur, gefokt door H.J. Knegt, Baarle Nassau en gereden door Gianni Govoni)
Anthem (Dutchboy x Ecvalan ster sport (-springen) van Triton, gefokt door J. van Dijk, Roden en gereden door Laura Kraut).
In de dressuur behaalde het KWPN de derde plaats, waarbij Gestion Goliath (Zebulon x Samaika van Nieuwpoort, gefokt door A.B. van Riemsdijk, Ochten en gereden door Arjen Teeuwissen) als hoogste KWPN-er eindigde. De andere KWPN-paarden in het team zijn:
Chopin (Pele x Alanda van Le Val Blanc xx, gefokt door J. Brander, Oudega en gereden door Anja Plönzke)
Gestion Krack C (Flemmingh keur x Gicara II keur pref prest van Beaujolais, gefokt door Stoeterij ’t Centrum, Wijdenes en gereden door Anky van Grunsven)
Ferro (Ulft keur x Brenda ster pref prest van Farn pref, gefokt door H.J. Gerrits, Rijkevoort en gereden door Coby van Baalen)
Broere Jazz (Cocktail pref x Charmante keur van Ulster, gefokt door H. van Helvoirt, Rosmalen en gereden door Tineke Bartels)
Hermes 89 (Variant x Boniek STV keur pref van Uniform pref, gefokt door Stoeterij ’t Vierspan, Handel en gereden door Andrea John)
Overall behaalde het KWPN als stamboek de tweede plaats op de wereldranglijst, achter winnaar Hannover en voor Holstein.
Citaat:en elk paard kan wel een balkje springen op amateurvlak