predicaten welsh

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
FlyGirl

Berichten: 225
Geregistreerd: 19-04-01

predicaten welsh

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-09-02 20:13

wie weet welke predicaten een welshpony kan krijgen? ik moet voor school een verslag maken waar dat in staat van alle secties of is dat allemaal hetzelfde? Kan iemand mij helpen???
alvast bedankt


Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-02 20:16

Ster
Voorlopig keur
Keur
Preferent
Elite

Haha!

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!

fabienne

Berichten: 4817
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-02 21:10

Prestatie ook nog!

lageveld

Berichten: 3377
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-02 23:08

Let wel op dat er verschillen zijn in predikaten tussen hengsten en merries. Bijvoorbeeld: het voorlopig-keur predikaat bij merries kan behaald worden op een exterieurkeuring. Definitief keur wordt daarna behaald na het afleggen van een verrichtingsproef, oftewel e.e.a. heeft bij merries niets met fokresultaten te maken.
Tot voor kort was het keurpredikaat voor hengsten afhankelijk van de fokresultaten. Erg verwarrend dus. Er bestaan nog steeds keurhengsten, (b.v. Lightfeet) en dit predikaat heeft dus weer wel met fokresultaten te maken.
Om deze verwarring te voorkomen is men dit nu aan het veranderen en zijn hebben een aantal van de betere hengsten het predikaat preferent gekregen. (op grond van hun fokresultaten)
Merries kunnen ook preferent worden door de resultaten van hun nakomelingen, onafhankelijk van de eigen resultaten op een exterieurkeuring. Ruwweg gezegd: 4 nakomelingen moeten een eerste premie behalen op een keuring.
Een hengst wordt pas preferent wanneer hij uitzonderlijke fokresultaten laat zien, en dan nog ter beoordeling van het stamboek. Erg duidelijke richtlijnen zijn hier niet voor.

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-02 07:04

hoi, voorlopig keur is eigenlijk niet een echt predikaat. Het wordt gebruikt om aan te geven dat een stermerrie aangwezen is om de IBOP proef te doen. Als die met goed gevolg is afgelegd (B premie of meer), dan wordt de merrie keur verklaard..

Overigens is het ook wel leuk om alle boeken bij het NWPCS te bekijken. Ze hebben dus een basisboek, een veulenboek en een stamboek. Tot op zekere hoogte vrij onduidelijk voor de nieuweling en daarom gaat het een beetje zijn doel voorbij, maar toch...

In de Welsh kan je dus een basisboek veulen hebben, dat op driejarige leeftijd (op de regionale keuring) wordt opgewaardeerd tot stamboek. Mits goed genoeg, kan de merrie dan ster worden op de nationale. Het jaar daarop kan ze voorlopig keur verklaard worden en ze keur zijn na dat gebeuren. Als ze dan 4 punten heeft voor het preferentschap (1ste premie dochter = 1 punt, keurmerrie = 2 punten, stamboek zoon = 2 punten en 2e bezichtigings zoon = 1 punt), wordt ze preferent verklaard, bij 8 punten wordt dat Elite. Dan kan ze ook nog prestatie worden en sport, maar dat heeft met eigen sportprestaties en die van de nakomelingen te maken.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

phoenix4ever

Berichten: 4350
Geregistreerd: 18-03-02
Woonplaats: Vilafranca del Penedes (Barcelona)

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-02 11:48

phoe da's ingewikkeld.
he joost ik zag ook een advertentie van jou in mijn jaar boekje. vond ik wel leuk om te zien.

PHOENIX

"We do not inherit the Earth from our Ancestors, we borrow it from our Children."

FlyGirl

Berichten: 225
Geregistreerd: 19-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-09-02 20:02

heel erg bedankt! en joost ook, dat over die stamboek had ik ook nodig Haha!

FlyGirl

Berichten: 225
Geregistreerd: 19-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-09-02 20:18

wat houd het predekaat elite precies in? iets met een rontgenlogisch onderzoek klopt dat?

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-02 11:15

Nee, elite gaat alleen over de fokwaarde bij de Welsh. Voor merries betekent het dat een merrie minimaal 8 punten heeft vergaard via haar nakomelingen. De onderstaande tekst komt uit het fokplan (www.welshpony.com)

Preferent : Een merrie komt in aanmerking voor het preferentschap, wanneer zij minstens drie nakomelingen heeft, die samen minimaal 4 punten hebben behaald. Minstens twee van deze nakomelingen moeten de punten behaald hebben op de leeftijd van drie jaar of ouder. Veulenpremies tellen niet mee voor het preferentschap.

De puntentelling is als volgt:
1 punt wordt toegekend voor: a je premiemerrie van 1 jaar of ouder b je premiehengst of ruin van 1 jaar of ouder c een 2e bezichtigingshengst
2 punten worden toegekend voor: d een keurmerrie e een stamboekhengst
Elite
Voor dit predikaat wordt de eis gesteld, dat minstens het dubbele aantal punten moet worden behaald, over het dubbele aantal nakomelingen, dat vereist wordt voor het preferentschap. Dus minstens 8 punten over minstens zes nakomelingen, waarvan minstens vier op driejarige of oudere leeftijd. De puntentelling is dezelfde als voor het preferentschap.

Naast deze predikaten kent het stamboek de predikaten "sport", en "prestatie', zoals omschreven in het stamboekreglement.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 3 bezoekers