Welke eigenschappen zijn erfelijk en dominant??

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
HugoBoss

Berichten: 42
Geregistreerd: 09-10-01
Woonplaats: Den Haag

Welke eigenschappen zijn erfelijk en dominant??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-07-02 14:51

Hallo ik ben dus op zoek samen met mijn vriendin (Jenna) naar een dekhengst die voor mij een mooi veulentje gaat maken Lachen

Nu is dus de vraag welke erfelijke eigenschappen dominant zijn vanuit de vader of de moeder...om een voorbeeld te geven...bij mensen zijn blauwe ogen dominant boven bruine (als ik goed opgelet heb tenminste bij bio)
Weet iemand waar ik info kan vinden over erfelijkheid bij paarden want dat zou de keus voor een dekhengst al wat makkelijker maken want damn wat zijn er veel mooie hengsten...

PS ik weet dat het altijd een gok blijft en dat je niet kan kiezen hoe je veulen eruit gaat zien dus als je dat wilde gaan zeggen nadat je dit gelezen had....ik heb je de moeite bespaard...Lachen

Als ik bescheiden was, was ik helemaal perfect.....Lachen


Jeddah

Berichten: 14363
Geregistreerd: 17-03-02
Woonplaats: Corning Ar USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-02 21:54

Er zijn zoveeeel eigenschappen dat het heel moeilijk is "even" te zeggen wat dominant/ressesief is.

Als je op het net surft, en goed bent met engels, kun je Ann Bowling in de zoekfuntie intypen. Zij heeft ontzettend veel geschreven over vererving.
Tevens heeft ze een super goed boek uit, Horse Genetics, maar ik moet zeggen dat ondanks engels mijn eerste taal is, het alsnog heel technisch is en soms moeilijk te begrijpen...

Succes!

:+: Mijn paardjes :+:
Feel the fear and do it anyway
~Accept the things you cannot change and fight for everything else~

HugoBoss

Berichten: 42
Geregistreerd: 09-10-01
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-07-02 09:56

Dank je Jeddah!! ik ga wel even op zoek....

Als ik bescheiden was, was ik helemaal perfect.....Lachen

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Re: Welke eigenschappen zijn erfelijk en dominant??

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-02 11:03

HugoBoss schreef:
Nu is dus de vraag welke erfelijke eigenschappen dominant zijn vanuit de vader of de moeder...om een voorbeeld te geven...bij mensen zijn blauwe ogen dominant boven bruine (als ik goed opgelet heb tenminste bij bio)


Hoi, volgens mij mag je terug naar de schoolbankjes Knipoog Bij mensen zijn bruine ogen dominant over blauwe. Dat betekent in feite dat je uit twee mensen met blauwe ogen geen mens met bruine ogen kan krijgen. Uit twee mensen met bruine ogen kan wel een met blauwe ogen komen.

Tja, als we nou eens wisten wat er allemaal dominant en recessief is, dan was fokken al een stukje eenvoudiger. Op dit moment weet men alleen veel van de erfelijkheid van de kleur. Die is relatief gemakkelijk na te gaan, dus kan het genenpatroon goed vastgesteld hebben. De kleur die wordt op zijn minst door 6 verschillende genen beschreven, waardoor we dan in theorie al 64 verschillende combinaties kunnen bedenken. Sommige combinaties komen in eenzelfde kleur uit. Zo is de helft van al die combinaties gewoon doodleuk grijs, omdat grijs nou eenmaal dominant is (grijs is hier de faktor die paarden snel wit laat worden. Bij geboorte hebben ze dan een andere kleur en met de leeftijd worden ze via grijs helemaal wit. In Nederland noemen veel mensen dat schimmel, maar dat is een beetje een verwarrende term.

Verder is een simpele regel dat de meeste dominante eigenschappen vaak wel wenselijk zijn. De natuur heeft zo geregeld dat een foutje mag optreden, zodat zelfs als de minder gewenste eigenschap aanwezig is, de gewenste eigenschap het toch met een gelijke hoeveelheid wint. Die foutjes komen er later weer wel uit in de fokkerij.

Dan zijn er heel veel eigenschappen die door combinaties van genen (en externe faktoren) bepaald worden. Ook kan je nooit fout x fout = goed doen. Bijvoorbeeld: een paard wat naar buiten staat met zijn benen x een paard dat naar binnen staat met zijn benen = dus niet een paard dat recht staat op zijn benen.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

phoenix4ever

Berichten: 4350
Geregistreerd: 18-03-02
Woonplaats: Vilafranca del Penedes (Barcelona)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-02 11:52

erfelijkheid is moeilijk onderwerp. vooral omdat het niet zo invoudig ligt als wat jij waarschijnlijk op de middelbare school leert. Er spelen ook enzymen een rol bij. Kan wel zwaar theoretisch worden, maar daar heb je weinig aan.
Je hebt de ouders en hun voor ouders waar je naar moet kijken. Heeft jou merrie een bepaalde eigenschap die je graag of juist niet graag terug ziet in je veulen. moet je eerst in haar lijn kijken of het veel voorkomt en waar vandaan. zo kun je enigzins uitmaken of iets dominant is of niet. Dan kun je kijken naar een hengst die jou aanspreekt en zijn stamboom uit gaan pluizen.
Genetica is erg moeilijk en je kunt het je zelf zo moeilijk maken als je wilt, maar je kunt ook gewoon een hengst uitkiezen die jou aanspreekt. dan heeft hij waarschijnlijk eigenschappen die jij graag ziet en die jou merrie waarschijnlijk ook heeft. Dit is natuurlijk als je particulier fokt de breste optie vind ik, maar fok je profesioneel dan moet je wel dieper graven.
Toch blijft het altijd moeilijk. Fokken is geen optel som. Er bestaan niet alleen dominat of ressesieve genen, maar intermediar bestaat ook nog. Dat betekend dat bij de genen even sterk zijn en dan krijg je een tussen kleur een stekel vos bijvoorbeeld. Schimmel en vos zijn dominant. zo zie je maar dat het moeilijker ligt dan je denkt. Ik kan hier nog uren over door gaan, maar ik denk dat mijn verhaal wel duidelijk zijn.

PHOENIX

"We do not inherit the Earth from our Ancestors, we borrow it from our Children."


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 2 bezoekers