Zadelproef voor fjorden?

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Manda

Berichten: 6318
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Zadelproef voor fjorden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-07-02 12:54

Wat moet je daarvoor kunnen? Is het te vergelijken met een B proefje??

Moet je in wedstrijdtenue?

Wie kan mij hier informatie over geven?? We hebben het boekje nog niet thuis gehad en ik ben zo benieuwd...


Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-02 13:39

Zeg, Anna, je gaat me toch niet vertellen dat je een fjord gekocht hebt he? Knipoog

Gast546
Berichten: 15626
Geregistreerd: 15-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-02 16:41

Het is meer een soort karakterproefje.
Vroeger (ongeveer 15 jaar geleden) reed ik voor mijn buurman (24 fjorden) de ibop proeven.
Je moest dan in de ring opzadelen en idd een soort Bproefje rijden waarbij erg op het karakter werd gelet.

Manda

Berichten: 6318
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-07-02 17:38

Nee hoor Steef Haha! Ik sta nu op een stal waar ze een paar fjorden/ haflingers en friezen hebben en met alle gaan ze naar de keuringen.

De fjordenmerrie had laatst een eerste premie op een keuring en daar moeten we nu de zadelproef mee gaan rijden en uiteraard ga ik die rijden aangezien hun niet kunnen rijden Haha!

Fjorden zijn trouwens leuker als ik dacht !!!

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-02 18:26

De IBOP bestaat uit de volgende onderdelen.
Idd opzadelen in de bak hoe mider hulp hoe meer punten (je mag ze alleen nergens aan vast zetten, lekker handig).
Daarna dressuurproefje op L2 niveau, dan 4 hindernissen springen 2x steilsprong van 60cm en 2x bredtesprong van 60x80cm.
Daarna moet je nog een buitenrit doen om te kijken hoe de fjord zich in een groep gedraagd.
Karakter telt met alles zeer zwaar, dus zorg dat je ze goed en braaf voor lekaar hebt, dat telt zwaarder dan aan de teugel lopen. Ze moeten natuurlijke gangen tonen.
Je mag ipv je zadelproef ook NPC proeven doen, je moet L2 dressuur en B springen hebben voor Model/Ster.
Succes!
Viv

De reden dat ik niet meer verander is dat ik mezelf dan niet ben maar een ander!
Bedankt voor alles wat je me hebt gegeven wijffie, dag ezeltje...
Cadiz Ruinenkampioen 2008 en Reserve Ruinenkampioen 2009, 2012, 2014!!!!!
A-zadelproef, STERRUIN!!!!
B+12/ L1+3

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-02 19:15

Hahaha die Viv nou maak je me echt aan het lachen... L2 niveau *LOL* *LOL* *LOL* Ze zien het NET als je in de verkeerde galop zit, maar daar heb je 't ook echt mee gehad bij die zadelproef.
Er zit een S van hand veranderen in, 2x een gebroken lijn in draf, 2x grote volte bij E en B in galop, en het moeilijkste (jeetje wat moesten we zweten *LOL* ) is van hand veranderen in galop en op de diagonaal in draf.

Het hele proefje stelt geen moer voor, een achterstevoren zittende gek kan het nog sturen Haha!
De "buitenrit" is rondjes rijden in een weiland, en daar heeft de gemiddelde fjordeneigenaar de handjes aan vol want de meesten zijn niet opgevoed en peren er dus vantussen.
Aan de teugel hebben ze bij het stamboek wel eens van gehoord (vaag), maar over de rug lopen, verzameling etc. dat zouden ook scheldwoorden kunnen zijn, daar hebben ze geen benul van.

Het belangrijkste dat ze bij de Ibop weten te melden, is dat je paard een NEUSRIEM om moet, anders word je gediskwalificeerd.... Frusty

Een paard dat niet een B kan halen voor een zadelproef van het fjordenstamboek, die kun je beter ehhhhhh.... Haha! (niet voor publicatie op I-net geschikt) --> maak zelf het verhaaltje af en kleur de plaatjes in.

SGWuppie

Berichten: 4612
Geregistreerd: 24-04-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-02 11:44

Oke, het nivo van de proef ligt niet heel erg hoog, maar wat ik wel vreemd vind, is dat de uitgestrekte galop wordt gevraagd, langs de lange zijde...dat zit echt niet in de B of de L en probeer dat maares met een fjord!! Frusty
Meisje dat ik les geef, heeft vorig jaar met de zadelproef meegedaan en dit onderdeel is echt wel lastig....

Manda

Berichten: 6318
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-07-02 12:25

Als ik dit zo lees moet ik toch nog behoorlijk veel oefenen voor de galop. Buitenritten doet ze prima dus dat komt wel goed.
Gelukkig is het pas over een paar maanden *LOL*

Letizia

Berichten: 10950
Geregistreerd: 24-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-02 15:31

hahaha ik heb me m'n vorige pony ook ibop gereden (is ook een fjord Haha! ) hahaha , ik krijg nog buik pijn van het lachen, het ging zo slecht, m'n pony was harstikke nerveus, en ging er bij het minste of geringste vandoor (stom van mij want hij had nog nooit in 'n binnenbak gelopen, en hoorde de andere paarden buiten lopen) de uitgestrekte galop ging anders prima hoor!! Haha!
vooral het springen was een giller, we hadden die week nog thuis geoefend en toen had hij er plots de brui aan gegeven, maar ja de ibop was die week al dus op goed geluk, hij kreeg een nul voor springen *LOL* , die vent (sorry,: meneer) ging helemaal uit z'n panty, hij stond vlak naast die hindernis aanwijzingen te schreeuwen, en roar (m'n pony) was nog banger van de man dan van die hindernis, en ik had ondertussen de slappe lach Tong uitsteken de buitenrit ging overginds prima, kregen we een 7 voor, ook voor de gangen (tja hij liep zich wel uit te sloven) en 'n 9!! voor het opzadelen, maar ja een 0 voor het springen, we hadden een mooie C premie, (k heb hem maar niet naar de slacht gebracht)

het mooiste was nog wel, ik was samen met 'n vriendin, zij met haar fjord, die deed het harstikke goed, deed alles wat er gevraagd werd, had 'n tien voor opzadelen en springen en die kreeg een D premie omdat ze het werklusteloos vonden Frusty Lips are sealed , rare mensen

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-02 11:08

Als je alleen voor werkwilligheid geen hoog cijfer haalt, krijg je geen D-cerificaat. Dus er moet toch wat meer aan de hand geweest zijn....

Maatje02

Berichten: 1175
Geregistreerd: 18-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-02 20:13

-zucht-

vanwaar opeens dat negatieve over het fjordenpaardenstamboek/ de stamboekmensen, e.v.a...?

Wel trots zijn op goede resultaten ( terecht), wel hier en daar in 'showblokjes' willen rijden ( is erg leuk), maar voor de rest vooral veel afgeven op het stamboek..?

Als het echt 3 x niets is ( oke: extreem, maar het klinkt wel errug cynisch/bijna sarcastisch allemaal hoor Sonja), zou ik de boel gewoon de boel laten, en vooral niet meedoen.
Daar kun je volgens mij dan toch nooit plezier aan beleven..?

Ik heb ook weleens wat aan te merken over bijv. organisatorische zaken op een keuring, gedrag van hengstenhouders o.i.d.
Dat speel ik dan ook door aan bestuursledenen/of v Bon, aan de hand van wat er dan ( al dan niet) met je verhaal gedaan wordt kun je alsnog evt. conclusies trekken.

Maar goed, weer ff ontopic, mocht je na bovenstaande reacties nog details willen weten over het hoe en wat van de ibop, kun je pb-en 'manda'.

Letizia

Berichten: 10950
Geregistreerd: 24-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-02 10:23

Sonja schreef:
Als je alleen voor werkwilligheid geen hoog cijfer haalt, krijg je geen D-cerificaat. Dus er moet toch wat meer aan de hand geweest zijn....


ze had voor alle onderdelen wel een voldoende (als ik me goed herinner niks onder de 7 alleen een 5 voor werkwilligheid)

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-02 11:09

Dan moet je toch een B of anders C gehaald hebben?

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-02 11:19

Madelein, lees nog even het stukje over het gewenste dressuurniveau voor de Ibop erboven, en probeer dan je ogen droog te houden....
Is prima wat er gedaan wordt met Iboppen ed. maar nou niet gaan doen of het dressuurmatig nou zoveel voorstelt, is echt niet op L2niveau.... Sorry dat ik het zo moet zeggen, maar de meeste Fjorden kunnen ook helemaal geen dressuurproef op L2niveau lopen (OF hun ruiters...)

Ik snap trouwens niet waarom je het zo op de man moet spelen (meteen commentaar op mij persoonlijk, dus bv over 'showblokjes'), terwijl ik alleen zeg dat die proef dressuurmatig echt niet zoveel voorstelt, en qua buitenrit ook niet.
Het stamboek doet net of het zoveel voorstelt, maar uit ervaring kan ik inmiddels zeggen dat dat echt wel meevalt.

Het negatieve over stamboekmensen? Ik zeg dat ze dressuurmatig niks van je verwachten, en daar gaat het bij die Ibop ook niet om. Waarom mag je dat dan niet zeggen? Is toch gewoon de waarheid? Er lopen echt wel mensen bij het stamboek die dressuurmatig wel wat van een paard snappen, maar er lopen er ook een paar bij die het liefst alleen maar het gewicht van de remwagen opvoeren en die ik nog nooit iets zinnigs over dressuur heb horen zeggen....

Al met al werkt je bericht weer mooi vooroordeelbevestigend. Vaak zie je dat Fjordenmensen heel aardig en meegaand zijn, TOT iemand een keer iets negatiefs over de Fjord in het algemeen, het stamboek, een keuring of wat voor Fjordachtigs ook, zegt.... Dan worden ze nijdig. En waarom???? Wie het snapt, mag het me uitleggen.
Dat je ergens fanatiek mee bezig bent, wil toch niet zeggen dat een ander daar geen (terechte) kritiek op mag hebben?

Misschien is voor een iemand het Ibopdressuurproefje dus nog een hele opgave (des te knapper als ze het dan toch doen), maar om er dan meteen L2-niveau van te maken..... *LOL*

Manda

Berichten: 6318
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-07-02 17:51

Het wordt voor mij ook nog een behoorlijk opgave ja Haha! Ik moet haar nog leren in een bak te lopen en te galoperen. Ze is alleen de kar en buitenritten gewend. Voor de menproef moet ze wel een A halen tenzei er wat ernstig mis gaat natuurlijk..... Dan heb je ook nog de trekproef die ze mee kan doen. We doen gewoon overal aan mee..... en ik doe de zadelproef.

Letizia

Berichten: 10950
Geregistreerd: 24-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-02 09:42

Sonja schreef:
Dan moet je toch een B of anders C gehaald hebben?


toch niet: ze had meer punten dan ik maar geen voldoende voor de werkwilligheid dus een D premie!

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-02 10:59

Absurd..... Ik zou zeggen dat een paard dat geen werkwilligheid heeft, met vier poten stijf gaat staan ofzo. Die zou dus ook geen goede cijfers voor z'n gangen kunnen halen, want pers daar maar eens een goede middendraf of galop uit, en hijs dat maar eens over een hindernis heen, hoe onbenullig laag dan ook.....
Balen zeg. En gaat ze het dit jaar gewoon weer opnieuw proberen ofzo? (Week van te voren elke dag een schep haver erin in de hoop dat íe dan wat vuriger overkomt ofzo?)

Maatje02

Berichten: 1175
Geregistreerd: 18-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-02 22:25

tja, eigenlijk stelt die ibop ook niet veel voor.. alleen met een 5 ben je idd hoe dan ook 'verloren.. waar deze ook moge staan op je lijst.
Een C of hoger is dan niet meer mogelijk..

Leorna bokte toen ik haar in de galop ff een flinke beenhulp gaf om meer voorwaarts te rijden ( ze deed erg taai, terwijl ze normaal niet bepaald taai is..).. dan staat er dus een 5 bij gehoorzaamheid met de opmerking " bokt in galop" Haha!

We hadden punten voor ruim een C ( oke, kan nog steeds best beter) maar we kregen geen C vanwege die onvoldoende..
Maar goed, bij ons ging m.n. de galop ook niet bepaald bevestigd en we moeten gewoon meer oefenen, ook in een bak i.p.v. " immer gerade aus" buiten, voor we weer gaan.

Letizia

Berichten: 10950
Geregistreerd: 24-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-02 17:45

Sonja schreef:
Absurd..... Ik zou zeggen dat een paard dat geen werkwilligheid heeft, met vier poten stijf gaat staan ofzo. Die zou dus ook geen goede cijfers voor z'n gangen kunnen halen, want pers daar maar eens een goede middendraf of galop uit, en hijs dat maar eens over een hindernis heen, hoe onbenullig laag dan ook.....
Balen zeg. En gaat ze het dit jaar gewoon weer opnieuw proberen ofzo? (Week van te voren elke dag een schep haver erin in de hoop dat íe dan wat vuriger overkomt ofzo?)


dit is al weer 2,5 jaar geleden, ze heeft het jaar er na weer geprobeerd en toen had ze een B premie en zo heeft ze het maar gelaten

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-02 07:09

Sonja schreef:
Madelein, lees nog even het stukje over het gewenste dressuurniveau voor de Ibop erboven, en probeer dan je ogen droog te houden....

Misschien is voor een iemand het Ibopdressuurproefje dus nog een hele opgave (des te knapper als ze het dan toch doen), maar om er dan meteen L2-niveau van te maken..... *LOL*


Sorry Son, maar dan mag jij me uit gaan leggen waarom ik L2 Moet zijn om onder een IBOP uit te komen als dit bij lange na geen L2 niveau is.
Zullen ze vast niet voor niks gedaan hebben.
En hoe ze in Heemstede de buitenrit doen, wil niet zeggen dat het overal op een weilandje gebeurd.
Voor veel mensen (niet alleen voor mij (die ene iemand)) is de IBOP idd iets om tegenaan te hikken, maar das misschien net hoeveel belang je stelt bij een goed resultaat.

Dus lach gerust je traantjes uit je ogen, have fun zou ik zeggen!

Viv

De reden dat ik niet meer verander is dat ik mezelf dan niet ben maar een ander!
Bedankt voor alles wat je me hebt gegeven wijffie, dag ezeltje...
Cadiz Ruinenkampioen 2008 en Reserve Ruinenkampioen 2009, 2012, 2014!!!!!
A-zadelproef, STERRUIN!!!!
B+12/ L1+3


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers