Hengst groter dan merrie? + nog 1 vraagje

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ireen_

Berichten: 8250
Geregistreerd: 13-08-01

Hengst groter dan merrie? + nog 1 vraagje

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-02 17:23

Hoe zit dat er mee als de hengst groter is dan de merrie? (en dan bedoel ik wel bijna 20 cm. )
Evita wil ik namelijk (ooit, na volgend jaar als ik m'n school af heb.. en als we verhuisd zijn.. dan hebben we namelijk genoeg plek) graag laten dekken. Maar Evita is een haflinger van maar 1,30 m. en bijna alle haflingerhengsten zijn rond de 1,48 m. Ze hebben me verteld dat de baarmoeder zich aanpast aan de grootte van het veulen maar levert dit geen problemen op bij de geboorte? of wordt het veulen niet te vroeg geboren doordat het al zo groot is? Ik ken ook een hele mooie (stevige) arabische hengst maar die is zelfs 1,55 m.

verder vraag ik me af hoe dat zit met de leeftijd van de merrie, tot hoe oud kan ze nog een veulen dragen? Want Evita is nu 14 jaar en over 3 jaartjes dus 17... Als ze in goede conditie is is het dan verantwoord om dat te doen?
Ik heb zelf het vermoeden dat ze al een veulen(s) heeft gehad want ze heeft een beetje een uitgezakte buik, en de "aders" die naar haar uiers lopen zijn dikker dan bij sommige andere paarden. D'r uiers zijn ook behoorlijk groot, een beetje hangend alsof er al eens een veulen aangezeten heeft. Ze reageert ook heel sterk op veulens, als ze er een ziet wil ze er steeds maar heen, ze heeft ook al eens een veulentje "afgepakt" van een shetlander, elke keer jaagde ze de moeder weg en het veulen stond alleen nog maar bij haar, na een tijdje begon hij zelfs proberen melk te drinken en het leek na een tijdje zelfs zo dat Evita melk begon te geven.. toen hebben we haar maar weggehaald daar want dat was niet zo goed dachten we.
Ik weet niet of deze dingen die hier boven staan er iets over zeggen ofz e al eens een veulen gehah heeft? Want dat zou heel goed kunnen, ik heb haar namelijk vanaf haar tiende en van wie ze daar voor was weten we niet.

Wel veel vraagjes he? Ik hoop dat iemand ergens een antwoord op heeft Lachen


vikki

Berichten: 14251
Geregistreerd: 21-02-01

Re: Hengst groter dan merrie? + nog 1 vraagje

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-02 10:20

Ireentjuh schreef:
Ze hebben me verteld dat de baarmoeder zich aanpast aan de grootte van het veulen maar levert dit geen problemen op bij de geboorte? of wordt het veulen niet te vroeg geboren doordat het al zo groot is? Ik ken ook een hele mooie (stevige) arabische hengst maar die is zelfs 1,55 m.

verder vraag ik me af hoe dat zit met de leeftijd van de merrie, tot hoe oud kan ze nog een veulen dragen? Want Evita is nu 14 jaar en over 3 jaartjes dus 17... Als ze in goede conditie is is het dan verantwoord om dat te doen?
Ik heb zelf het vermoeden dat ze al een veulen(s) heeft gehad want ze heeft een beetje een uitgezakte buik, en de "aders" die naar haar uiers lopen zijn dikker dan bij sommige andere paarden. D'r uiers zijn ook behoorlijk groot, een beetje hangend alsof er al eens een veulen aangezeten heeft.

Wel veel vraagjes he? Ik hoop dat iemand ergens een antwoord op heeft Lachen


Oke, ik zal iig even vertellen dat het veulen zich aanpast aan de grootte van de baarmoeder en niet andersom. Haha! Dus het moet voor de bevalling geen probleem zijn hoor! (kleine merrie--->kleine baarmoeder--->klein veulen...zo heb ik het begrepen.)

Dan wat betreft leeftijd, als de merrie idd al eerder geveulend heeft kan je haar bij mijn weten gerust weer laten dekken. Misschien is het voor de DA mogelijk om te bepalen of ze al een eerder veulen moet hebben gehad??? Verder heb ik het uitgebreid met mijn DA over leeftijd gehad toen ik mijn puk wou laten dekken (nog 2 maandjes...spannend! ) want Scaal wordt in mei 12 en krijgt nu ook pas haar eerste veulentje. Mijn DA is van mening dat leeftijd niet hoeft uit te maken, volgens hem is het grootste probleem bij een wat oudere merrie het drachtig worden. Maar ach, als ze niet drachtig worden dan heeft het niet zo moeten zijn zou ik denken. (Scaal was in 1 keer drachtig trouwens, dus ach...) Dus als ze in goede conditie is zou het wellicht best kunnen. De moeder van Kanshebber was 22 toen ze gezond en wel haar 1e veulen baarde bijvoorbeeld! Maar goed, jouw DA en jij kennen jouw merrie het beste, dus jullie komen er samen vast wel uit als je wil beslissen of je de merrie wel of niet laat dekken. Enne...die mooie arabierhengst van 1,55....welke hengst is dat? Hihihi...ik weet namelijk ook een hele mooie arabierhengst van 1,55...zit nu een kindje van in Scaal's buik... Haha! Haha! Haha!

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers