Slechts 2 Gelderse hengsten naar Ermelo.

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Slechts 2 Gelderse hengsten naar Ermelo.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-02-02 20:48

Van de drie derde bezichtigingshengsten mogen er twee naar het centraal verrichtingsonderzoek te Ermelo. Twee qua type en bouw zeer verschillende paarden.

Cat.nr. 878(NegroxZichemxRentmeester), staat vrij dicht bij het rijpaardtype, De donkere vos heeft een edele voorhand en sterke bovenlijn, maar wel een nogal platte croupe.De schoft zou er nog iets meer uit moeten komen, Het beenwerk straalt veel kwaliteit uit, maar doet teer aan.De stap is goed en de hengst liet veel draf zien, waarbij hij zich achter sterk toonde. Galop redelijk goed, maar bij het vrijspringen was de hengst zeer terughoudend en wist zijn optreden niet aan te spreken. De Negro zoon, die een stokmaat heeft van 1.61 m, staat eigenlijk ver van het Gelderse type af. De commissie bracht op haar beurt naar voren dat deze hengst wellicht als een veredelaar binnen de fokrichting Gelders Paard moet worden gezien. Dat is op zich al een iets merkwaardige benadering, terwijl de hengst daarvoor op de onderdelen galop en springen juist zou moeten uitblinken aldus de paardenkrant.

Ja vraag me ook inderdaad af of ze uberhaupt op deze Negro zoon zitten te wachten. Weinig type, teer voorbeen, redelijk voldoende galop en weinig belang in het vrijspringen. Tsja. Lips are sealed

dE TWEEDE HENGST IS CAT.NR. 880 (ZichemxGoudsmitxHeemraad. Een grootgelijnde vos (1.66 m), veel massa met een mooie voorhand en een sterke bovenlijn. Het middenstuk is wel wat lang en daarin is de hengst nogal recht en plat. Het beenwerk oogt voldoende kwaliteit.
In stap zou de hengst achter nog iets meer onder kunnen treden. Draven gaat de vos goed af en daarbij wordt voldoende zelfhouding getoond. De bewegingen zijn in draf ruim en het achterbeengebruik is daarbij beter dan in stap. De galop leek wel voldoende, maar de hengst draaft duidelijk liever. Het vrijspringen begon nogal wat onwennig, maar werd beter naarmate zijn optreden vorderde.

Foto's en verslag zijn te lezen in de paardenkrant van woensdag 6 februari pagina 2

Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.


jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 21:28

Verbaaaazing vanaf deze kant.... Veredeling??? Alsjeblieft zeg, toch niet met zo'n hengst? Waar moet het heen met het gelderse paard Verward
Volgens mij weten ze van gekkigheid niet meer wat ze moeten ofzo.
Wat is er mis met een zwaar paard? Waarom moet er veredelingsbloed in die paarden? We hebben toch genoeg mooie rijpaarden met hele hoge kwaliteit? Beter als deze veredelde "gelderse" paarden ooit zullen worden!

Die tweede hengst Greetje? Is dat die hengst waar we het over gehad hebben? Die betere?
Jammer dat ik die foto's niet kan zien, zijn het dezelfde als uit de strengen?

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-02-02 21:33

Nee die hebben ze helemaal niet genomen. Was te Gelders in het type denk ik *LOL* Wel vreemd overigens want in een rasfokkerij hoort het type voorop te staan. De Negrozoon heeft een pijpomvang van 20, dus de verfijning komt nu echt wel om de hoek kijken. De ZichemxGoudsmit heeft een pijp van 21 en is 100% Gelders gefokt.

Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.

Jurga

Berichten: 18554
Geregistreerd: 06-05-01
Woonplaats: Ede/Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-02 09:27

Dit is echt belachelijk. WAAROM MOET ER VERFIJNING KOMEN IN HET GELDERS PAARD???? Afkeuren die hengst en als ze hem zo graag willen hebben, maak er dan maar een rijpaard van, niet dan? Dan gaan ze de rijpaarden maar wat zwaarder maken, mocht daar animo voor zijn! Boos!

So tell me where you are / Tell me how you feel / Tell me what you need / Just tell me how you feel / And let it all just rain on me. ~ Kane

Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-02 10:15

Ik sluit me helemaal bij jullie aan. Wat een onzinnig gedoe. Er zijn al ZAT fijne, edele paarden met spillepootjes binnen het kwpn!

Ik vind persoonlijk dat Parcival voor een Gelder al op het randje zit, prachtig paard overigens, maar fijner moeten ze niet worden hoor. Als je dat wilt, neem je toch gewoon een KWPN-er? Bovendien is Negro zelf nogal een heethoofd, hoe zit het dan met het koele karakter van zijn nakomeling????

Jurga

Berichten: 18554
Geregistreerd: 06-05-01
Woonplaats: Ede/Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-02 10:51

Laten we een actie gaan opstarten hahaha..... Haha! Ik ben het echt helemaal met Mieke eens, genoeg spillepootjes haha. Nou ja spillepootjes, persoonlijk houd ik daar wel van, maar het Gelders paard moet absoluut uniek blijven. Dus waarom hengsten als Negro, Inspekteur, Farrington e.d. toestaan voor de gelderse fokrichting. Houdt het bij Bazuin, Parcival en al de andere toppers.

So tell me where you are / Tell me how you feel / Tell me what you need / Just tell me how you feel / And let it all just rain on me. ~ Kane

Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-02 11:48

O, ik hou ook best van chique paarden met spillepootjes hoor, zolang het bij het type paard past! Haha! Maar het hoort gewoon niet bij een Gelder, is mijn bescheiden mening! Pling

Ik heb zelf een volbloed gehad, en als je het over spillepoten hebt.... maar goed, dat hele paard was tenger, dat hoorde er gewoon bij!

Jurga

Berichten: 18554
Geregistreerd: 06-05-01
Woonplaats: Ede/Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-02 13:14

Vind ik ook hoor Mieke... En het Gelders paard moet nou eenmaal zo blijven als hij is. Pling Als dit werkt en het zulke mooie paarden zijn, waarom dan veranderen??? Stond er nou ook een foto van die Zichem x Goudsmit in de In de strengen van vorige keer? Ik wacht nu op de nieuwe, ben heel benieuwd naar wat ze ervan zeggen.

So tell me where you are / Tell me how you feel / Tell me what you need / Just tell me how you feel / And let it all just rain on me. ~ Kane

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-02 13:28

Ben dus niet de enige met grote verbazing.
Parcival zit voor mij ook net op het randje. Maar ik weet dus niet hoe zijn nakomelingen eruit zien, wie weet fokt hij wel "zwaar" door ofzo. Heb ik geen verstand van ook *LOL*
Ik vind het een heel mooi paard, maar had voor mij iets zwaarder mogen zijn. Voor Berber zou het waarschijnlijk wel een goede keuze zijn, omdat Berber toch wat grof is.

Maar zou het gelderse stamboek hier al niet jaren en jaren last van hebben? Als je kijkt op de site van Dhr. van Lijssel, daar kom je zoveel spillebenen tegen wat dan weer gecombineerd wordt met wat zwaarders en nog eens met wat zwaarders, zodat er toch gelders-type blijft.

Ik ben alleen zo bang dat de gelderse fokkers alle paarden steeds lichter gaan maken! Lange slanke veulens met lange slanke halzen, de eerste gelderse "kampioenen" stonden afgelopen najaar al in de strengen op die manier.
Waarom geen Ahoy? Waarom geen Bazuin? Koss ben ik zelf niet helemaal weg van, maar is wel mooi zwaar!

Het zal wel een raadsel blijven denk ik voor mij als leek....

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-02-02 13:52

Ja en dan te bedenken dat het WPN (toen) en nu dus het KWPN is ontstaan uit de Groninger en de Gelder. Weliswaar hebben ze de veredeling toegepast met Engels volbloed, Trakehner, Holsteiner en Anglo-Normandier, maar om hun fokdoel te bereiken hadden ze de zwaar klassieke stammen wel nodig

Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.

Nimber

Berichten: 25361
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-02 16:52

ooh wat zonde ik vind die zware gelderse merrie's juist zo mooi *zucht*
nouja als merriehouder kun je zelf kiezen welke kont je gaat fokken : of je een zware hengst neemt of niet maar ik vind het wel zonde van het ras als iedereen die sjieke hengst neemt..

carlijn83

Berichten: 3508
Geregistreerd: 11-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-02 21:36

jantina schreef:

Parcival zit voor mij ook net op het randje. Maar ik weet dus niet hoe zijn nakomelingen eruit zien, wie weet fokt hij wel "zwaar" door ofzo. Heb ik geen verstand van ook *LOL*Parcival fokt btw over t algemeen niet zwaar door.

t is idd onzit om t gelders paard te verfijnen.
Ik hou persoonlijk meer van het slankere paard maar ze moeten niet met het ras gaan zitten klooien!

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-02 10:49

Jemig wat een ouderwets geleuter. Als we maar lang genoeg met dezelfde hengsten blijven fokken krijg je op den duur inteelt met alle problemen van dien. En dat is niet een onrealistisch beeld: bij de Friezen en de tuigpaarden zijn ze hier al behoorlijk mee geconfronteerd. De richting Gelders Paard heeft al 2 jaar geen hengst aangewezen gehad!! Ik ben blij dat er twee door zijn! Al ben ik zelf neti zo’n fan van het Gelders type, het is waar dat ze in combi met bloed héle fijne sportpaarden kunnen leveren!
Strateeg is een échte Gelderse, de Negro is en hartstikke goed paard uit een Zichem x Rentmeester-moeder. En wat heeft Negro met het GP te maken? Die komt uit een Variant x Gondelier moeder, combineer al deze bloedlijntjes en de Negro-zoon die is aangewezen heeft aardig wat Gelders bloed in de aderen. Daarbij wil het niet zeggen dat het hele Gelderse type verfijnt wordt, maar er zijn héle zware merries die best wat verfijning kunnen gebruiken. Ieder ras wordt met de tijd moderner, afhankelijk van de wens van de gebruiker. Vroeger moest een paard trekken, nu heeft hij andere taken/functies. Zonder veredeling van het KWPN-rijpaard door af en toe een scheutje vreemd bloed waren we nooit tot een zó succesvol sportpaard gekomen!

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-02-02 20:57

Negro heeft inderdaad niets met het GP te maken, stond er ook niet in. De discussie ging over het Gelders Paard Het is toch logisch dat de echte Gelderse fokkers dit ras in stand willen houden. Die oude zware klassieke merries moet je in ere houden, die kunnen ze nog wel eens weer nodig hebben.

Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-02 23:23

Ouderwets? Kan zijn, geeft niets, ouderwets kan ook heel goed zijn!
Ik ben het er heus wel mee eens dat "veredelde" gelderse merries hele goed sportpaarden geven, daar zijn voorbeelden genoeg van.

Maar daarom is het jammer voor de mensen die van het zwaardere type houden dat er steeds lichtere paarden doorstromen.
Want over 4 jaar, als ik voor Udinde een mooie hengst uit ga zoeken? Wat vind ik dan? Nou goed, over vier jaar zal ik nog wel 2 of 3 leuke zwaardere hengsten kunnen vinden. Maar zijn ze ook goed?
En wat als ik over een aantal jaren weer een een goede zware hengst uit wil kiezen? Ik hoop dat ik dan nog steeds binnen het gelderse paard kan blijven fokken. Dat ik dan niet uit moet wijken naar ander "ras".
Naar een groninger of zo (hoho, dat was niet negatief bedoeld! Haha! )

*knip Gail* .....Vroeger moest een paard trekken,....
Ehm, dat moet tegenwoordig nog steeds!! En daar wil ik geen veredelde, slanke hittepetit met dunne beentjes voor!
Daar moet een grove, groffe dame voor met (jaja, heb ik van de week gemeten) een pijpomvang van 22/24cm voor!! *LOL*

Dit is onze grove "stammoeder": (al een aantal jaren geleden overigens)
Afbeelding
Afbeelding

En dit is haar kleindochter:
Afbeelding

Ieder zijn eigen smaak, maar ik zie graag forse, stevige paarden met een goed en gezond gestel. En van doorfok is nog geen sprake dacht ik zo met de gelderse paarden. Je kunt ook ipv. een slanke den, een tuiger nemen. Kijk naar Ahoy. Was voorheen ook tuiger. Past er overigens prima tussen. Wat is daar mis mee?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 bezoekers