Lineaire scores?

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Lineaire scores?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-01-02 21:07

Hoe werkt dat? Ik heb in een oude envelop de lineaire scores van Isolda en Berber gevonden. Hoe werkt zoiets nou?

Er zijn bij allerlei delen van het lichaam cijfers gegeven, maar welke waarde heeft dat nou? De punten liggen tussen de 16 en de 28. Zegt mij niets? Jullie wel? Een schaal van 1 tot 10 was makkelijker Haha!
Ik tiep even dat van Isolda over:

Hoofd- Halsverbinding 22
Halslengte 20
Halsrichting 22
Halsbespiering 18
Schoftlengte 18
Hoogte van schoft 16
Schouderlengte 16
Schouderligging 18
Lengte rug en lendenen 18
Kruisligging 18
Kruislengte 16
Bespiering van de dijen 18
Stand voorbeen 22
Stand achterbeen 24
Kootstand 22
Hoefvorm 20
Verzenen 20
Kwalitiet benen 24
Omvang beenwerk 16
Stap: Ruimte 24
Stap: Souplesse 28
korrectheid in stap 20
Draf: ruimte 20
Draf: Souplesse 20
Draf: Kracht/impuls 22

Wat zegt nou zoiets? En leg je dit naast de lineaire scores van de hengst om zo te zien waar hij de mindere puntjes van je merrie evt. verbeteren kan?


daan
Berichten: 661
Geregistreerd: 16-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-01-02 21:29

Hoi Jantina,

Bij nij staat achterop het lineaire scoringsformulier wat alles betekend. Komt erop neer dat de punten per kenmerk varieren van 0 tot 40 waarbij het gemiddelde van de kwpn paarden op 20 ligt. Bij hoofdhalsverbinding bijvoorbeeld staat 0 voor licht en 40 voor zwaar, dus hoe zwaarder de hoofdhalsverbinding hoe meer richting 40 zeg maar. Bij mij staat dus achterop waar precies naar gekeken wordt, dus halslengte, lang/kort, stap korrektheid:toontredend/frans etc.
Verder staat er nog dat de beschrijving objectief is, dus het is een constatering en geen waardering.
Het doel is dus om de onderdelen van een paard tye beschrijven zeg maar.

Wat je er verder mee doe moet je zelf weten natuurlijk, ik denk dat hetw el handig is bij een eventuele hengstenkeuze zoals je zelf ook zei, zodat je sterke punten kunt behouden of zwakke punten kunt verbeteren ofzo, maar zo foktechnisch ben ik niet dus daar kan ik niks zinnigs over zeggen verder.
Hoop dat je hier wat aan hebt!

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-01-02 22:55

Dan heb ik zeker weer een misdruk ofzo Boos!
Bij mij staat dat er dus niet op. Maar wel op de voorkant staat dan bv. bij kruislengte L-K, zal wel lang-kort zijn. is 16, dus das onder het midden (20) dus iets langer dan het gemiddelde zeg maar.
Maar van sommige dingen snap ik het nog niet helemaal, maar daarmoet ik me nog even in verdiepen voor ik domme dingen vraag Haha!
Eigelijk zegt dit dus niets, als je het plaatje van het paard er niet bij hebt. Van bij sommige paarden zien ze graag een zware hals, bij andere niet. Toch?
Maar als ze dan weer 28 scoort op de stap? Is dat dan hoog? Lijkt me niet, want het zit een heel eind af van de 40 Verward

Zijn er paarden die op bepaalde punten 40 scoren? Of moet ie dan wel heel slecht of juist heel goed zijn?

daan
Berichten: 661
Geregistreerd: 16-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-01-02 23:09

Bij jou staan de afkortingen (L-K) dus wel voorop? Neem aan dat die wel ongeveer hetzelfde zijn als bij mij. Als je dr een paar niet weet zoek ik ze wel op hoor.
Mijn lineaire scoringsformulier stamt trouwens uit 1996, misschien is die veel nieuwer of ouder dan de jouwe?
Er staat ook nog bij dat elk onderdeel gezien moet worden in samenhang met de bouw van het paard. En het is dus objectief, dus het gaat niet om wat de beoordelaar mooi vindt, maar hoe het objectief beschreven kan worden, vergeleken met het gemiddlede Kwpn paard Verward hmm, geloof niet dat dit duidelijker is..Er was volgens mij ook nog iets met standaardafwijkingen, als de beoordeling van een bepaald onderdeel meer dan een bepaald aantal punten (6????) boven/onder die 20 zit, dan is dat onderdeel langer/zwaarder/soepeler etc. dan gemiddeld. Maar dit staat dus niet op mijn formuliertje dus ik weet niet zeker of ik dat nou zelf verzonnen heb ofzo..
En ik denk niet dat er veel paarden zijn die echt 0 of 40 hebben, dan zal dat paard echt veel afwijken van het gemiddelde kwpnpaard denk ik.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot en 9 bezoekers