Vraag voor de friezenkenners onder ons

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Vraag voor de friezenkenners onder ons

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-01-02 11:41

Een kennisje van mij wil graag in de toekomst een fries kopen. Omdat die dieren nogal aan de prijs zijn, denkt ze aan het kopen van een hengstveulen.

Ervaring met KWPN-ers heeft ze genoeg (30 jaar), maar ze vraagt zich af waar ze bij het kopen van een fries specifiek op moet letten. Zelf ben ik niet zo'n friezenkenner, weet alleen dat ze vaak week in de rug of lendenen zijn, achter vaak wat nauw en niet altijd even goed dragen achter. Van bloedlijnen weet ik helemaal niets....

Dus ik sluis haar vraag bij deze even door aan jullie:

Voor het kopen van een rijtypisch (hoeft niet perse een heel lux modern type te zijn) fries hengstveulen:

Welke bloedlijnen zijn geschikt?
Welke bloedlijnen geven veel behang (wil ze graag)?
Welke bloedlijnen geven fijne, werkwillige karakters?

Alvast bedankt!


Toess

Berichten: 11986
Geregistreerd: 27-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-02 12:16

Gradus, Peke, Brandus, Thomas, Naen zijn wel goede lijnen.
Reyert vind ik zelf niet echt zo.

Brandus levert wel vrij veel behang, Peke, Thomas ook wel.

Ik ken zelf 3 Peke's die zijn alle3 schatten van paarden met goed behang.

Je moet vooral dneken om de rug, maar ook de nek, ik vind veulens met erg dikke nekken en een fijn kopje echt niet mooi.
En vooral naarde verhoudingen.
Hoog op de benen, compact hoofdje en een gemiddelde nek vind ik zelf toppie!
Oh ja goede gangen zijn ook goed, lange gangen, neit van die korte pasjes

<3 Trotse mama van R obin (2007) & M ilan (2013) <3

rhijnauwen

Berichten: 4985
Geregistreerd: 31-05-01
Woonplaats: Bunnik

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-02 12:20

Eind van deze week is er hengstenkeuring, daar zou ze eens moeten gaan kijken, je moet het toch eerst zelf allemaal 'ervaren' !persoonlijke smaak zegt ook wat nietwaar Haha! veel succes!

http://www.stalrhijnauwen.nl facebook: https://www.facebook.com/StalRhijnauwen
zadelmak maken, trailer laden, dressuurles t/m ZZ niveau
pensionstal sinds 1981 met veel buiten voor de paarden en overdekte bak nabij de Uithof

Dees

Berichten: 16604
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-02 12:50

Nykle geeft hele rijtypische Friezen, maar wel erg modern met niet zo bijzonder veel behang. Wel heel goed te rijden in de sport.
Jasper geeft ook 'sport-rij-friezen',met wat meer behang. Jasper zelf is klein en compact, uit een merrie met maat komen veulens met een mooie stokmaat.
Nykle geeft grote veulens. Goedgekeurde zoon van Nykle heet Ielke.

Marijke

Berichten: 516
Geregistreerd: 16-02-01
Woonplaats: Bommelerwaard (Gld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-02 16:34

Hai Mieke,

Aangezien jouw kennisje al zoveel jaar paardenervaring heeft, weet ze wel waar ze naar moet kijken uiteindelijk is een Fries ook gewoon een paard en emotionele d**s als ik ben vind ik nog altijd het belangrijkste dat een paardje of veulen in dit geval je aan moet spreken.

Ik zou je vriendin of kennis zeker aanraden om a.s. zaterdag naar de hengstenkeuring in Leeuwarden te gaan en als ze nog even geduld op kan brengen dan in de zomer naar een aantal keuringen die door het hele land worden gehouden. Programmaboekje kopen.. rondlopen en de nummers van veulens, jaarlingen, 2-jarigen, etc. noteren die ze mooi vindt qua gangen en/of exterieur en de afstamming kun je dan zo in het boekje nakijken. Ook leuk om een keer te bezoeken zijn de veilingen die aan het einde van het jaar gehouden worden (Joure meestal in oktober geloof ik). Dat hebben wij vorig jaar nog gedaan, bij de bezichtiging een kruisje zetten bij het nummer van degene die we mooi vonden en dan later kijken voor hoeveel ze geveild werden (heb dure smaak helaas....).

Toen wij Minne kochten (Teunis x Feitse) ben ik samen met Henk twee weekenden in Friesland geweest en hebben we diverse fokkers en trainings/handelsstallen bezocht. Ik heb daar zoveel zwarte schoonheden gezien, maar Minne was letterlijk en figuurlijk liefde op het eerste gezicht!!

Over het algemeen wordt er meer rijtypisch gefokt, ik durf zo niet te zeggen welke lijn meer of minder aanleg zou hebben. Bovendien ook daar bevestigt de uitzondering de regel denk ik. Ik ken twee nakomelingen van Tsjerk en daarvan ga je kwijlen qua behang. De Teunissen die ik ken hebben mooie volle staarten, maar minder dikke en lange manen, wel mooie sokken... maar nogmaals dat zijn een paar die ik toevallig ken. Bovendien heb je qua behang (verzorging) zelf heel veel in de hand!! Piter ken ik een 3-jarige hengst van en die heeft hele mooie hals, superachterhand en heel mooi behang.

Ik had trouwens geluk dat mijn hoefsmid die ik goed ken en vertrouw veel "in de Friezen zit" en ik heb hem als onafhankelijk "specialist" meegezeuld.

Oooooeeepppsss... het gaat weer over zwarte monsters en ik laat me weer helemaal gaan... sorry hoor... waar het hart van vol is hè!!

Nou ik zal vast wel wat vergeten zijn, maar als je nog iets wilt weten of vragen, laat het me maar weten.. enne Minne wil best een keer proefkonijn zijn hoor.. net als papa Teunis showt 'ie heel graag... groeit echt een halve meter als iemand op straat zegt dat hij een mooi paard is, meteen die nek erop en knieën in z'n neus Knipoog Haha!

Groetjes Marijke

*tok, tok, tok* Rare jongens die romeinen...????(Obelix)

Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-01-02 09:56

Allemaal heel erg bedankt voor de tips! Ik heb ze doorgesluisd aan mijn kennisje, ze was er heel erg blij mee. Zelf heeft ze geen i-net, dus ik heb wat rondgesnuffeld en diverse foto's van dekhengsten uitgeprint en aan haar gegeven. Heeft ze een beetje een beeld bij de genoemde namen.

Waarschijnlijk zal ze komend najaar voor een veulen gaan kijken, ik hou jullie op de hoogte!

Enne Marijke: die Minne lijkt me echt een geweldig leuk paard! Als ik eens in de buurt ben kom ik hem zeker eens "aanmoedigen" om zijn knieeen in zijn neus te stoppen! Haha!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers