Pipo schreef:Dus als je afzet hebt van je "product" dan stap je van je principes af?
Voor wie fok je dan?
ik zie niet waar ik van mijn principes afstap wil je dat even uitleggen
Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne
Pipo schreef:Tja...ik weet het niet. Wat is erfelijk? Hoe weet je zeker wat erfelijk is?
ThePast03 schreef:Als je gaat fokken moet je er vanuit gaan dat alle gebreken erfelijke kunnen zijn. Dat hoeft niet in de eerste generatie naar boven te komen maar kan maar zo weer 2 a 3 generaties verder naar boven komen.
Niet erg logisch om met zulk materiaal te fokken dus.
Pipo schreef:Theoretisch gezien niet nee, de praktijk wijst andere dingen uit. Zie voorbeeld Franske........
Pipo schreef:Ik wil hier niet promoten om maar met ongezonde paarden te gaan fokken, daar ben ik ook op tegen. Maar ik wil wel aangeven dat er een keerzijde is aan dit soort "regels".
ThePast03 schreef:Natuurlijk zit er een keerzijde aan deze regels, maar zolang je nog geen risico loopt op een te hoog inteeltpercentage denk ik niet dat je een risico moet gaan nemen en alleen met gezonde dieren moet gaan fokken.
sarabande"]
Nu vind ik dat een fokker alleen moet fokken om zijn eigen stam te verbeteren en na drie jaar eventueel te besluiten om de merrie wel of niet aan te houden. Men fokt dan gerichter en met een duidelijk doel. Fokken voor de verkoop is al jaren geen optie meer zelfs niet met al die veilingen. Wie zou moeten beginnen met een duidelijker voorlichting over de praktijk:
De stamboeken, die mensen juist oproepen om te blijven vermeerderen
De hengstenhouders die de raarste beloftes doen en alles uit de kast halen op hun shows om de mensen weer te verleiden
Of degenen die verantwoordelijk zijn, dus gewoon de fokkers, die dus ook niet moeten zeuren.
Volgend voorjaar is iedereen dat weer vergeten en worden er hier weer dekadviezen gevraagd voor merries die heel ver bij een portie sperma vandaan zouden moeten blijven. Het advies fok alleen als je ZEKER weet dat je het veulen wilt houden, wordt zelden opgevolgd.
Men denkt zoals bij zo veel dingen de anderen doen het niet goed, maar bij mij zal het prima gaan
[/quote]
[quote="sarabande schreef:Aimee de merrie is in de eerste plaats PROK gekeurd, ten tweede van een heel mooie afstamming en ten derde is het veulen al verkocht dus hoef ik me niet druk te maken over de afzet daar gaat dit topic over. Daarnaast heb ik haar aan laten rijden en dat deed ze super ik heb een filmpje waar op te zien is hoe ze na vijf dagen onder het zadel al netjes overgangen maakt en zichzelf draagt.
Dus over haar prestaties die ook al in haar pedigree vastliggen maak ik me geen zorgen.
Maar een 2e veulen, wellicht voor mijzelf, zal er niet komen voor ze minstends Z2 dressuur is.
schokland schreef:Waarom wil iedereen elkaar toch voorschryven hoe er gefokt moet worden? Is toch juist een charme van de fokkery, dat je 'je eigen kop kunt volgen' . Voorbeelden uit het verleden genoeg ; van Dam Lienden ( Peter Spencer Alme Damiro) , v.d Lageweg (import Holsteiner merries ) Hans Horn (Libero zou geen FOKhengst zyn) . Al deze ideeen en paarden werden aanvankelyk verguisd. Bedoel maar te zeggen prestatie telt, is uit eindelyk waarvoor je fokt.
toscana schreef:Sorry hoor ik kan de door jou gedane uitspraken uit het eerste stukje niet verenigen met je verhaal uit het 2e stukje... je hoort mij niet zeggen dat jou merrie niet over voldoende kwaliteit beschikt of wat dan ook maar deze twee verhaaltjes stemmen gewoon niet met elkaar overeen...
Dat het veulen als is verkocht en jij je dus geen zorgen hoeft te maken over de afzet.. fijn voor jou maar dat zegt niks over het veulen.. alleen dat jij het hoe dan ook kwijt raakt of het nou een geweldig veulen is of dat het resultaat tegenvalt.
Ik zal er wel niks van snappen maar de logica ontgaat mij en ik denk meerderen...
sarabande schreef:Nogmaals ik heb het over een PROK gekeurde merrie uit een stam die ik al meerder generaties zelf gefokt hebt en waar alle voorouders gepresteerd hebben. Na 35 jaar fokken heb ik wel een kleine indicatie hoe het veulen zal worden, zelfs al is het voor een ander.
Maar dit topic gaat over afzet en dit is een voorbeeld van geen problemen met afzet.
toscana schreef:Gaat mij erom dat het verhaal niet klopt met elkaar en dat je verder in het Topic de indruk wekt dat alleen mensen met uitgebreide kennis van zaken eigenlijk nog een veulen zouden moeten fokken.. daar komt het in grote lijnen althans op neer.. terwijl er ook al gezegd is dat de beginnende fokker ook zal moeten leren van zijn fouten.
sarabande schreef:Dat laatste is waar, maar geldt alleen voor mensen die het al weten zonder te weten.
Ik vind verder absoluut niet dat alleen mensen met kennis zouden mogen fokken, maar ik vind dat mensen zonder of met kennis zouden moeten fokken met gezonde merries die kunnen presteren.
amondi schreef:
Maar ook de broodfokkers zullen hun veulens zeer binnenkort niet meer kunnen verkopen, die worden te duur, je kunt ze gratis weggeven en dan nog denken mensen er eerst een nachtje overna. Tenslotte is er keus genoeg.
Ik zie dus wel een probleem, weilanden vol met paarden waar niks mee gaat gebeuren totdat ze in de Salami eindigen. En dat kan de bedoeling niet zijn van paardenfoken.
Desiree83 schreef:Ik denk idd ook dat een goed veulen toch wel verkocht wordt. Het probleem met de meeste fokkers is dat ze allemaal denken dat ze de toppers op stal hebben staan. Als ze dergelijke zaken niet relativeren is het ook moeilijk zo'n beest kwijt te raken.
sarabande schreef:Dat zijn niet de FOKKERS die dat denken, die hebben meestal voldoende realiteitszin.
.
Pipo schreef:Ik vind het dan erg denigrerend om te roepen dat mensen die een tikje bedrijfsblind naar hun veulens kijken gelijk vermeerderaars te noemen.