Hoe vind je *het* veulen?

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
xyzutu2

Berichten: 6734
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-01 20:56

Laatst keek ik een fotoboek door met stamboekpaarden van verschillende rassen. Daar stonden ook foto's bij van hoe ze er als veulens uitzagen en ik moet zeggen dat ik stomverbaasd was dat er zo'n verschil zit tussen hoe het veulen eruit ziet en hoe ze uitgroeien! De mooiste veulens kwamen er soms behoorlijk middelmatig uit te zien als ze volgroeid waren terwijl er ook een onooglijk ding bij stond dat echt een fantastische hengst werd.

Mijn vraag is dus; hoe zoeken jullie een veulen uit als je er later mee wilt fokken & sporten? Let je vooral op de stamboom, op de bouw van het veulen, op de prestaties van de ouders of de gangen? Ik denk dat het altijd een gok blijft of je een goeie in huis haalt, maar hoe gaan jullie daar mee om?


greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-01 22:59

Wij kijken altijd eerst naar de bloedlijnen en wat er in de 3e en 4e generaties zit. Die beide generaties zijn heel belangrijk voor ons. Het allerbelangrijste vinden wij de moederlijnen, dit geld voor zowel de moeder als de vader. Je kunt dus stellen dat wij echte bloedlijnen fokkers zijn, maar dan wel in een echte zuivere rasfokkerij.

Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-01 08:38

Greetje, klopt helemaal. Overigens het kijken naar de moederlijn is met name belangrijk omdat er vaak al veel selektie heeft plaatsgevonden in de vaderlijn.

Als fokker leer je op een gegeven moment wel wat voor veulens hoe opgroeien.

Wij fokken bijvoorbeeld al 25 jaar met dezelfde stam en we weten meestal al na een paar dagen wat we in onze wei hebben staan.

Verder zijn bewegingen wel belangrijk. Slechte bewegingen worden zelden beter, dus het is goed daar op te letten, met name als je wil sporten.

Daarnaast is het goed wat anatomie lessen te volgen. Veel veulens hebben wat weinig uitstraling, maar kwaliteit kan een kenner heus wel zien. Dat komt er als volwassen paard/pony er dan wel weer uit. Aan de andere kant zijn er ook veel veulens met veel uitstraling, maar weinig kwaliteit. Die lijken dan heel mooi, maar als je ze beter bekijkt is er toch wel veel mis mee.. Ook dat komt er later uit.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 6 bezoekers