angstig bij scannen

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
laurae

Berichten: 1466
Geregistreerd: 12-02-03
Woonplaats: assen

angstig bij scannen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-06-04 17:17

Ik ben druk bezig om een veulentje te fokken bij mijn paard. Goede hengst, goed eitje, een probleem: ze vindt het ontzettend vervelend om te worden gescand.

Ondanks dat ze ondertussen wel weet wat er gaat komen bij de DA loopt ze nog steeds braaf de trailer in en uit en ook braaf de 'scanbox' in. Ze is dan ook gewoon ontspannen. Tot dat de DA bij de staart in de buurt komt. Ze verkrampt helemaal en probeerd te gaan zitten (wat natuurlijk niet zo prettig is voor de armen van de DA Tong uitsteken ). Dat zelfde geldt voor het insimeneren. Ze is 2 weken geleden voor het eerst geinsimineerd en daarbij bleek ze zo gespannen te zijn dat de baarmoeder gewoon potdicht zat. Ondanks dat het wel op het juiste moment was gebeurd is ze ook niet drachtig geworden, naar ik aanneem speelt die spanning daar een grote rol bij.

Beide DA zijn ontzetend rustig en voorzichtig, daar ligt het niet aan. Wie herkent dit probleem en kan ik er uberhaupt iets aan doen. Ze wordt morgen voor de tweede keer geinsimineerd, en als dat niet lukt dan stop ik er zowiezo voor dit jaar mee, en ik zit ook heel sterk te twijfelen of ik dit volgend jaar dan weer ga proberen. Een veulentje is leuk, maar niet op deze manier


draf
Berichten: 69
Geregistreerd: 02-06-04
Woonplaats: be

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-04 19:34

Misschien gaat dit beter als er 2de merrie naast jouw merrie blijft. Bij voorkeur een paard dat ze gewend is. Zo zal ze misschien rustiger zijn en zich meer op haar gemak voelen. Zo doet onze DA het toch (vb bij het uitspoelen van een embryo)
Afbeelding

Issy
Berichten: 2442
Geregistreerd: 17-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-04 20:33

je kan haar ook iets kalmerends geven, er zijn genoeg middelstjes die geen schade geven aan een drachtig paard.dat middeltje moet je dan toedienen op het moment ze uit de trailer komt

Gast546
Berichten: 15626
Geregistreerd: 15-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-04 22:30

Ilindra vind het ook vreselijk en die krijg ik haar nu na 2x scannen al bijna de opvoelbox niet meer in.
Gelukkig heeft onze DA een opvoelbox waar de zijkant open kan en er een uitsparing aan de achterkant zit zodat hij net iets meer tijd heeft om zijn arm te redden als ze gaat zitten.
We nemen Lisa al mee als kalmeringsmiddel, dat helpt wel iets maar alleen met het laden op de trailer, als ze op de kliniek is interesseert Lisa haar ook niets meer.
We zetten haar nu met een praam op in de opvoelbox en proberen haar al babbelend wat af te leiden.
Een echte oplossing kan ik je helaas niet geven.

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-04 06:37

Geeft wel wat extra kosten, maar je kunt je DA vragen om haar een roesje (= kort werkende, lichte, staande narcose) te geven. Ook Sedalin of Vetranquil (als je daar nog aan kunt komen) is en optie, maar dit moet je dan wel minstens 45 minuten van te voren geven, op het moment dat ze nog gewoon rustig is. Ook op de dosering letten, want je geeft er snel of teveel van (= slaapdronken zwabber) of te weinig (= molt nog steeds de armen van de DA). Een troost, dit is iets wat je( meestal) alleen bij maiden merrie's ( 1e x) tegen komt. Als ze 1x al veulen gehad hebben, dan ben je dit lastige gedrag meestal kwijt. Regelmatig gebruik van de praam onder deze omstandigheden, raad ik je af, want hierdoor wordt het hele opvoelen, insemineren,scannen circus voor jouw paard een zeer negatieve gebeurtenis en dat vergeten ze dan ook later niet meer.

laurae

Berichten: 1466
Geregistreerd: 12-02-03
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-06-04 21:31

Twwe merries naast elkaar zou misschien wel helpen, maar daar is helaas geen ruimte voor daar.

Iets rustgevends zou waarschijnlijk nog wel een optie zijn. In elk geval iets zodat ze zich minder druk maakt om wat er gebeurd. Wat zijn daar, behalve sedalin, de mogelijkheden voor?
Op zich is ze wel vrij rustig, in die zin dat ze de box niet afbreekt, maar ze vindt het gewoon een hele vervelende ervaring. Ik hoef haar dus ook niet 'in bedwang' te houden met een praam of iets dergelijks. Ze is gewoon zo ontzettend braaf dat ze iedere keer weer braaf luisterd en netjes achter mij aanloopt. Maar des te vervelender vindt ik het dus weer dat ze dit zo'n vervelende ervaring vindt.

Dus iemand ideeen over soorten rustgevende middeltjes? Ze zal nog een keer gescand worden dit jaar. Ze is net geinsimineerd en ik laat de scan van morgen gewoon zitten, en ga na 18 dagen wel heen.

fokker
Berichten: 195
Geregistreerd: 28-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-04 21:48

Je hebt geen rustgevend middel nodig. Je zegt zelf dat ze ontspannen de opvoelbox inloopt.
Gewoon Buscopan laten spuiten werkt perfekt.
Is een spierontspanner wat bv ook bij koliek wordt gebruikt en dan ontspannen de ingang en de baarmoedermond en kan de veearts makkelijker naar binnen.

Bella

Berichten: 4051
Geregistreerd: 18-01-02
Woonplaats: Wanneperveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 11:47

Norah vind het ook helemaal niks. Gelukkig is die verder gewoon natuurlijk gedekt. Maar dat scannen....ze is nog paniekerig wanneer we de staartriem van het tuig vast maken. Dan krimpt ze helemaal in. En hoe rustig we haar dan ook aanpraten, ze blijft gespannen. Maar als ik gewoon ga rijden en dan erbij kom --> niks geen paniek.

WWW.BVANDENBERG.NL
Kekke design voor een te gekke prijs! - www.abellistic.com - Feel invited!
Geluk is de vrucht van intens werk.

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 12:07

Sorry fokker, maar scannen en opvoelen gebeurd via de endeldarm, alleen het insemineren, gaat via de schede en alleen het rietje met zaad wordt in de baarmoedermond geplaatst. Vaak hebben ze van de inseminatie zelf veel minder last. Voor het scannen uit moet eerst alle mest uit de endeldarm geschept worden, omdat je anders nog niets kunt zien/voelen. En dat een jong paard die dit niet kent dit zeer onprettig/onwenselijk vind, tja, ik kan me er toch wel iets bij voorstellen.
Een roesje ( lichte staande narcose) vind ik afgezien van de prijs het meest ideale, je kunt het ze (DA) vlak voor de behandeling geven, het is net genoeg om ze te laten onspannen en met ca. 10 minuten ook weer uitgewerkt. Sedalin en dergelijke werkt veel heftiger en ze zijn vaak nog uren "onder invloed" dus direct weer terug in het land zetten kan niet.

petraaken
Moderator FA, MD, VS, BEH, DRS

Berichten: 40036
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (Belgiƫ) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 12:27

Buscopan kan je maar gebruiken als ze persen met hun darmen niet om ze te kalmeren, maar misschien als je een keertje Buscupan gebruikt zal ze misschien minder in paniek schieten doordat de DA minder hard moet duwen om zijn arm erin te krijgen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers