Wat is raszuiver????

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
hanna
Berichten: 727
Geregistreerd: 18-10-01
Woonplaats: doetinchem

Wat is raszuiver????

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-03-04 09:12

Hier bij FA wordt heel wat gediscusieerd over de vergaarbak van rassen (KWPN).... Zo ken ik er nog wel een paar EASP, AES, NRPS IHW Zangersheide, BWP enz enz.
Zelfs de meeste Duitse stamboeken zijn niet meer raszuiver, de vraag is of je ook echt raszuiver moet willen fokken. Cool

Gratis af te halen mooie jonge katten


anke84
Berichten: 187
Geregistreerd: 28-11-02
Woonplaats: Dedemsvaart

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-04 09:16

Volgens mij niet nieuw mooi bloed in de keuip is nooit weg toch, het KWPN en al die andere stamboeken zijn toch ook ontstaan door allerlei rassen bij elkaar te doen. Dus raszuiver kan alleen bij bijvoorbeeld het friezen stamboek of zoiets, maar zeker niet bij KWPN met al hun volbloeden holsteiners gelderse en weet ik veel wat voor rassen er nog meer in zitten .

Vrijdag eerste springconcour met de Mermus
SPANNEND.

Arabendu

Berichten: 641
Geregistreerd: 29-07-03
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-04 09:29

hanna schreef:
de vergaarbak van rassen (KWPN).... etc.


Dat is het toch ook? KWPN is geen ras maar een stamboek. Er kan dus ook niet raszuiver worden gefokt daar.

Dit in tegenstelling tot de rasstamboeken waar wel raszuiver gefokt dient te worden. Arabier, Fries, Engels Volbloed, IJslander etc.

Jouw vraag is volgens mij wel van toepassing bij oa de Welsh. Is een ras, maar mag volgens mij gekruist worden met Arabische Volbloeds die door het Welsh-stamboek zijn erkend.

RIP Macho, stoere rottweiler[2/12/93-5/3/04]
Word ik vanmorgen wakker, ligt de wereld op de stoep
Jahil is terug! Z2+21

hanna
Berichten: 727
Geregistreerd: 18-10-01
Woonplaats: doetinchem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-03-04 10:37

Mijn vraag is een reactie op een stukje in FA, daarin wordt het KWPN een vergaarbak van rassen genoemd. Allen dit wordt gedaan door of de AES of de EASP man op dit forum en volgens mij zijn hun stamboeken ook vergaarbakken.

Gratis af te halen mooie jonge katten

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-04 11:05

In principe heb je helemaal gelijk. Ook de andere rijpaardstamboeken zijn een mix van andere bloedlijnen en types. Maar net als met afval kun je hierin onderscheid aanbrengen. Om grof vuil te selecteren in ijzer, hout, papier, kunststof etc. Vervolgens houdt je in een fokkerij ijzer bij ijzer, hout bij hout etc. en kijk je wat daar weer bruikbaar van is. Waarbij je van te voren vaststelt hoe dat eruit moet zien en hoe je dat gaat inzetten en verwerken.
Is van het oude ijzer te weining van te maken of verlies je aan kwaliteit dan kijk of je nieuw ijzer moet toevoegen.
Blijf je alles doorelkaar rommelen dan wordt de fokkerij van sportpaarden een vergaarbak en gaat de kwaliteit achteruit.

Assiej
Berichten: 3670
Geregistreerd: 26-11-03
Woonplaats: vlaardingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-04 11:14

nou volgends mij is het net als een volbloed arabier ofzo, dus dat hij gewoon nog nooit gekruist is met een andere ras, in die bloedlijn, dus als de vader een volbloed was, en daar de ouders ook helemaal enz.

Mijn 2 maantjes, Moon & Luna (L)


Westernfreak

Berichten: 5232
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-04 20:33

Arabendu schreef:
Jouw vraag is volgens mij wel van toepassing bij oa de Welsh. Is een ras, maar mag volgens mij gekruist worden met Arabische Volbloeds die door het Welsh-stamboek zijn erkend.


Klopt, dan is het een NWR of WPB. Dat noem ik echter ook geen echte raspony's.
De sectie A zou ik dan wel raszuiver willen noemen....alhoewel als je daar ver terugkijkt in de historie kom je natuurlijk ook andere rassen tegen.
Ik denk dat je de echte rassen eerder bij de ponyrassen dan bij de paardenstamboeken tegenkomt Lachen

"The world is best viewed through the ears of a trotter"

DubbelDun

Berichten: 68290
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-04 20:54

Wanneer wordt een ras een ras, dus wanneer is het ras dan raszuiver??
Stammen niet alle paarden in begingsel af van dat kleine hertje van 60 cm hoog Haha!
Er is dus geen enkel ras dat raszuiver is.
Je stelt bepaalde kenmerken vast en daar moet het paard aan voldoen of is een ras een dier wat voortkomt uit 2 ouderdieren die toevallig het papier van dat ras hebben ??.

Als ik kijk naar de Quarter is er geen groter verschil binnen dat ras zichtbaar.
Voortgekomen uit diverse rassen (w.o. veel volbloed, inheems/spaans) is een raskenmerk ontstaan waaraan paarden moesten voldoen om opgenomen te worden in het nieuwe 'ras'stamboek.
Maar wat vroeger het veelzijdigste ras was is nu uitgegroeid tot een paard met zeer specifieke eigenschappen voor de sportrichting waarin het gebruikt wordt. De stereotype 'bulldog'bouw van een halterpaard lijkt in de verste verte niet meer op de fijne slanke bouw van een hunter.

Moraal: als het beest maar gezond is en geschikt voor wat het moet doen. Verder is het een kwestie van smaak.

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

Pascha

Berichten: 4289
Geregistreerd: 20-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-04 21:59

Mijn merrie is ingeschreven in het Weatherbys stamboek, dat is raszuiver engels volbloed Haha!

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-04 07:51

Goeie vraag, wat is de definitie van een ras. Lady Wentworth (beroemd Arabieren en Welsh pony fokster) had hier een vrij duidelijke mening over. In haar boek: "The World's Best Horse" deelt ze de Welsh Mountain Pony in onder de categorie: "Mixed Improved Breeds". In Jip en Janneke taal: "mengelmoesjes". een korte quote:

Lady Wentworth in 1958 schreef:
De puur witte pony hengst van 1.17m, Dyoll Starlight werd een instante beroemdheid en werd een ster van het hoogste niveau. Deze beroemde grijze (witte) lijn heeft ongelooflijke resultaten behaald op de keuringen behaald voor de laatste halve eeuw. In plaats van trots te zijn op deze ster, zijn er vreemd genoeg, mensen die bezwaar tegen hun maken en ze bestempelen als "miniatuur arabieren" en hadden het absurde idee dat Arabisch bloed het "echte oude pure Welsh type" zouden verwateren en het "smal, nutteloos en wishy washy" zou maken. Daarom werd het stamboek niet lang geleden gesolten voor verdere kruisingen met Arabieren. De leider van deze bende was blijkbaar de Secretaris van de Welsh Pony and Cob Society, die waarschuwt tegen Arabisch bloed in het "Book of the Pony". Van alle kritiek die ik van de Arabieren gehoord heb, ik heb nog nooit iemand gehoord die het "wishy washy" noemt. Wat men bedoelt met pure Welsh is moeilijk te volgen. Hier hebben we weer de fixatie van een oorspronkelijk, bedacht, inlands ras die totaal wordt tegengesproken door geschiedenis en ervaring. Als Arabisch bloed het ras zou vervuilen, dan was dat al lang geleden gebeurd, aangezien de stambomen van de Welsh verzadigd zijn met Arabisch bloed.

Toen ik dit gezegd had werd ik onmiddelijk uitgedaagd om te bewijzen dat ook maar enige kruising met een Arabier was geregistreerd in de laatste 25 jaar. Helemaal niet overrompeld door een lijst van 16, incluis kruisingen met de beroemde Arabieren Skowronek, Crosby en Cairo, was het bijna ongelooflijk dat Captain Howson de periode meteen liet uitbreiden tot 100 jaar, zocht de feiten uit en beschuldigde mij van "opruiende taal".


Interessant is dat dit soort ruzies niet van vandaag zijn. Ook interessant is, dat Lady Wentworth een halve eeuw geleden de Welsh helemaal niet als ras zag. Die tijd was ook een belangrijke mijlpaal bij de Welsh. Het stamboek werd gesloten voor nieuwe invloeden en daarmee het ras gemaakt.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

hanna
Berichten: 727
Geregistreerd: 18-10-01
Woonplaats: doetinchem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-04-04 13:19

En zo ontstaat er dus een ras. Zo zie je maar dat er uit een vergaarbak van rassen iets mooi's en goeds kan ontstaan.

Gratis af te halen mooie jonge katten

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-04 17:12

Wat mooi is aan het verhaal van Lady Wentworth is dat de discussie nog steeds aktueel is voor wat betreft de warmbloedpaarden.

Het oude type, met meer massa zou je kunnen vergelijken met de groningers en de geldersen.

De Arabieren waren de toenmalige veredelaars, die de Welsh pony naar de 20ste eeuw geholpen hebben en met name voor de aanpassingen zorgde voor de nieuwe markt.

Er was dan ook een felle strijd tussen oud type en nieuw type, die feitelijk nog bijna tot nu toe duurt, weer een halve eeuw later.

Het grappige is trouwens dat de veredeling binnen gebracht werd door de schimmels en dat we tot voor kort meer ponies met massa zagen die schimmel waren dan van een andere kleur. Dit terwijl juist die kleur van de smallere, hoogbenigere arabier kwam?

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

Mist

Berichten: 8958
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-04 18:46

Het is toch zo dat vuilnisbakjes (honden) vaak een langer leven beschoren zijn dan rashonden ?
Nu zegt dit natuurlijk niets over gangen, maar meer over gezondheid. Persoonlijk hecht ik meer waarde aan een 100% gezond paard, dan aan droomgangen bij een kneus. Zo heeft mijn KWPN 1e premie merrie al 12 jaar arthrose...en mijn 3/4 arabier/1/4welsh merrie in de 19 jaar dat ik haar heb, geen Da van dichtbij gezien.

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-04 20:21

Je KWPN merrie is waarschijnlijk minder doorgefokt (lijngeteeld) dan de gemiddelde Welsh A merrie. Onze stammerrie leeft nog, met 32 jaar. Op de leeftijd van 24 won ze nog springwedstrijden.. Haar opa was een kruising van vader op dochter.

Rasfokkerij kan geen kwaad, mits je maar doorfokt op de sterke eigenschappen. Net zo goed als dat zwakke eigenschappen versterkt kunnen worden, kunnen ook de gezondheidseigenschappen versterkt worden door doorfokken.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

Neonlight
Moderator NF, ITP, VMR

Berichten: 67201
Geregistreerd: 20-12-03
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 10:55

Op dit moment is het het Nederlandsch Hackney Stamboek het enige gesloten stamboek in Nederland, hier kunnen alleen raszuivere hackney's geregistreerd worden. Dit stamboek heeft ook geen hulpstamboeken om kruisingen in op te nemen, zoals veel stamboeken dus wel hebben.

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 15:01

Hmm, het gaat wat ver om het Hackney stamboek het enige gesloten stamboek te noemen in Nederland.

Persoonlijk heb ik al helemaal niks te maken met een sektie B, C of D, laat staan met een NWR of WPBR (of zoals het WPCV ze noemt, de SPR). Bij de Welsh is de sektie A sinds 1956 keihard gesloten voor vreemde invloeden van zelfs de andere Welsh sekties. B is gesloten voor invloeden van C en D. Alleen C en D zijn voorlopig open voor invloeden van de andere sekties. Bij geen van de sekties is nieuwe invloed van buitenaf meer toegestaan (buitenaf staat dus ook gelijk aan de halfbloed registers)

Maar goed, toegegeven, er is een plaats om de halfbloedjes te registreren. De rasfokkers zien dat meer als promotie van het ras. Sommigen fokken halfbloeds als doel. Ik zou ook niet zien waarom Hackney fokkers ook niet een beetje trots zouden mogen zijn op Renovo bijvoorbeeld. Dat wil niet zeggen dat ook maar een Hackney fokker Renovo zou gebruiken om Hackneys mee te fokken.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

Sonja_vR
Berichten: 24008
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 17:00

Neonlight schreef:
Op dit moment is het het Nederlandsch Hackney Stamboek het enige gesloten stamboek in Nederland, hier kunnen alleen raszuivere hackney's geregistreerd worden. Dit stamboek heeft ook geen hulpstamboeken om kruisingen in op te nemen, zoals veel stamboeken dus wel hebben.


het hackney stamboek is niet het enige gesloten stamboek
denk aan het NSIJP
ijslandse paarden stamboek , hier worden ook alleen raszuivere ijslanders geregistreerd, heeft geen hulpstamboeken voor kruisingen of twijfelgevallen
ieder paard wat opgenomen word in het stamboek moet een afstamming
hebben die terugleid op ijsland, aan vaders en moeders zijde

Neonlight
Moderator NF, ITP, VMR

Berichten: 67201
Geregistreerd: 20-12-03
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-04 20:34

Hmmmm, je hebt gelijk.......ben ik verkeerd ge-informeerd geweest! Bloos!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 bezoekers