Ik snap de fokker wel, want stel je merrie wordt ster, dan is dat voor zijn fokmerrie weer belangrijk. Dus eigenlijk zit er voor de fokker wel wat achter. Bij haflingers staat er volgens mij bij een stamboek merrie 'opgenomen in het keurstamboek', dat betekent niet dat de merrie ster of keur is. Het is dan gewoon een stamboekmerrie. De predikaten keur of ster zijn voor de betere dieren. Maar ook dat zegt niets over de kwaliteiten als rijpaard. Het zegt wat als je later wilt gaan fokken.
Voor jezelf is een keuring mogelijk alleen voor de leuk, mar het is echt leuk om eens te doen en ik kan het je aanraden, ook al ga je er echt als groentje naartoe. Mijn ervaring met haflingerkeuringen is dat er heel veel mensen niet professioneel een paard voorbrengen. Maar het is wel zo dat als je paard een beetje het buikje weggetraind heeft, dat het ergens doorheen kijken toch makkelijker gaat en je sneller iets hoger eindigt. Maar een paard met kwaliteiten zal zonder professionele training en hangbuik als het goed is nog steeds boven een paard zonder kwaliteiten eindigen. De training maakt echter dat je de kwaliteiten van je paard beter tot z'n recht laat komen.
Als je rustig wat longeert of rijdt en wat balkjeswerk doet, dan zou je het paard niet specifiek meer voor een keuring hoeven trainen is mijn ervaring.
Als je zelf geen ervaring hebt met voorbrengen zou ik daar iemand voor inhuren. Dat kan vaak op de keuring zelf, of je bespreekt het van te voren. Soms zijn er ook voorbrengers die het paard bij je thuis de dag voor de keuring klaar komen maken. Anderen hebben het dier liever een aantal weken in training. Maar niets moet hoor.
Vaak moet je wel lid zijn van het stamboek om een paard aan te kunnen bieden op de keuring.
En nog een tip, als je naar de keuring gaat, en er is een zadelrubriek, schrijf je paard daar dan ook voor in en ga lekker rijden. Dat is geen dressuurproef, maar je moet gewoon de 3 gangen laten zien. Ik vond dat altijd leuk om er bij te doen en heb ook wel eens een zadelrubriek gewonnen. Dan leer je er beiden nog wat van.
Het voorbrengen kun je in principe ook wel zelf, er is genoeg uitleg over wat je moet doen online te vinden. Maar een voorbrenger weet vaak samen met zijn aanjager net het maximale uit je paard te halen. Neemt niet weg dat je het thuis natuurlijk gewoon gezellig kunt oefenen met je paard.
Je kunt ook de fokker vragen of die wat kan regelen voor de keuring voor jouw paard.
Laatst bijgewerkt door germie op 02-12-24 12:46, in het totaal 1 keer bewerkt