Vandaag is alweer het laatste topic over het Equine Legacy Project.
Heel lang geleden, in 2012, begon mijn reis in de fotografie met de welbekende Bokt-fotomeetings. Nog met een kitlens en een Canon 550D ging ik naar mijn eerste meeting op de Ginkelse Heide om paarden te fotograferen. Nu, 12 jaar later, heeft fotografie mij over de wereld gebracht om paarden en hun eigenaren vast te leggen.
De afgelopen vier jaar heb ik mijn tijd gewijd aan een conservatie project genaamd 'The Equine Legacy', met als missie aandacht te vragen voor uitstervende of zeldzame paardenrassen. Samen met een schrijfster en videograaf ben ik naar zeven landen afgereisd om deze rassen vast te leggen in hun natuurlijke omgeving. We werken aan het maken van een koffietafelboek en een documentaire om te laten zien waarom deze paarden bijzonder zijn en waarom ze behouden moeten worden.
We zijn nog druk bezig met het bewerken van foto's en video's, schrijven en interviewen. Het plan is dat het boek in augustus naar de drukkerij gaat en dat we het in november in handen hebben.
Bekijk meer over ons project op onze website of social media, linkjes staan in m’n onderschrift.
Graag deel ik elke week een kijkje van elk ras! Dit topic gaat over de Kladruber.
Vorige topics:
Fell pony
Marwari
Clydesdale
Paso Fino
Mountain Pleasure Horse
Sorraia
-----------------------------
Het Kladruber paard is een historisch ras uit Tsjechië, bekend om zijn rol als ceremonieel koetspaard. Ontstaan in de 16e eeuw op de keizerlijke stoeterij in Kladruby nad Labem, werd het ras gefokt voor de Habsburgse koninklijke hofhouding. Kladrubers zijn groot en elegant, met een schofthoogte van 1,60 tot 1,70 meter, en komen voornamelijk voor in schimmel en zwart.
Ze hebben een opvallend romeins neus, sterke benen en een indrukwekkende houding. Hun temperament is rustig en nobel, ideaal voor ceremoniële en rijdoeleinden. Kladrubers staan bekend om hun uithoudingsvermogen en sierlijke bewegingen, wat hen perfect maakt voor zowel traditionele als moderne rijstijlen.
Vandaag de dag worden Kladrubers nog steeds gebruikt in staatsceremonies en zijn ze een trots symbool van Tsjechisch cultureel erfgoed. De stoeterij in Kladruby nad Labem, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, speelt een cruciale rol in het behoud en de promotie van dit unieke ras. Ze worden ook gebruikt voor politiepaarden waar hun rustige karakter erg van pas komt. Ook de nederlandse politie rijd soms op Kladrubers.
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

Kende jij dit ras al en welke foto is jouw favoriet?