"Ik hoef geen Ferrari"

Moderators: Coby, Dyonne, Nicole288, C_arola

 
 
Kelly_ann

Berichten: 5142
Geregistreerd: 11-10-02
Woonplaats: Op 't durp

"Ik hoef geen Ferrari"

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-05-22 10:05

Als zelfs de topsporters het al gaan zeggen:

https://www.dehoefslag.nl/nieuws/dressu ... den-we-eig

Na eeuwen ons paard te hebben gehad om voor ons te werken zijn we (zeker na WOII) gaan sporten voor ons plezier. En nog recenter is er zoiets ontstaan als beroeps/topsporter.
Voor topsport wil je steeds een beter paard - we zijn gaan selecteren en fokken op lenigheid, vermogen en vlugheid.
Paarden zijn minder veelzijdig en meer specialistisch ingezet en gefokt.

Bijkomend 'nadeel' is dat het al snel hete en sensibele paarden zijn. Gevoelig op 'alles'.

Natuurlijk is het onderwerp al vaker aanbod geweest. Maar hoe kan je het balletje weer laten rollen naar fijne en ongecompliceerde gebruikspaarden? Welke invloed hebben gebruikers/ruiters/media/fokkers/stamboeken zelf?
Zijn er al wijzigingen gedaan of gaande om een verbeteringsslag te maken?

Ik ben wel nieuwsgierig naar de laatste ontwikkelingen en hoe de toekomst eruit gaat of kan zien.

The search for wisdom is a great challenge; to act on wisdom is an even greater challenge.....


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 10:24

Ik hoef ook geen ferrari.

Ik heb momenteel een warmbloedmerrie waarvan ik echt hoop uit haar nog een veulen te fokken. Ze is nog van het oude Duitse type. Ik heb ook rietjes van een oude overleden hengst waarmee ik haar wil insemineren.

Zo hoop ik nog een oldskool-paard voor eigen gebruik te verkrijgen :)

Ik vind de ontwikkelingen van het dressuurpaard ook gewoon niet mooi, wellicht is het gewoon puur smaak, maar voor mij zijn het net sportpony's op super lange stelten aan het worden. Met benen die meer doen denken aan die van een langpootmug dan stevige, sterke benen die makkelijk 30 jaar meekunnen.

Ik hou van grote, robuuste paarden. Machtig vind ik dat. Dat ze dan niet genoeg weg hebben van een ballerina stoort mij niet.

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Re: "Ik hoef geen Ferrari"

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 10:30

Ik vraag me ook af of een Ferrari per definitie beter is? Als we de vergelijking even doortrekken; niet iedereen zit fijn in een Ferrari. Voor een gezin is het super onpraktisch. En echt niet iedereen vindt dat mooi. Ik vind er zelf helemaal niks aan.

Wat ik nu zie lopen in de topsport vind ik vaak ook echt geen paarden meer. Het gaat ook steeds meer op circus dan dressuur lijken.

Maar wat ik echt echt echt niet snap, is dat er nog zoveel mensen het geweldig en mooi vinden. Dan zie ik een filmpje en denk echt OMG, wat vreselijk. Maar als ik dan de vele likes en hartjes zie, schrik ik echt.
Kritisch zijn mag niet, dus veel houden hun mond maar, want de discussie is elke keer hetzelfde. Kan je het zelf beter? etc etc.

Joysieee

Berichten: 1319
Geregistreerd: 12-05-12
Woonplaats: Delfgauw

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 10:35

Het ouderwetse Gelderse paard terugfokken *\o/* en ik heb het idee dat deze in al populariteit aan het (her)winnen zijn, precies om de reden die je beschrijft. Men lijkt steeds meer te beseffen dat we meer hebben aan bruikbare paarden dan aan Ferrari's

“Ik was die blinde, ja”

heidy_wilco

Berichten: 4452
Geregistreerd: 24-10-09
Woonplaats: Grunn/Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 10:37

Als punt neem ik nu even dressuur omdat het hier denk ik wel het extreemste is: Dressuur zou om het goed uit moeten voeren van onderdelen moeten zijn, niet wie het spectaculairste paard heeft. Juryleden (ook genoeg welke het wel goed doen!) moeten jureren op wat daadwerkelijk wordt laten zien.
Op het moment worden twee paarden welke een oefening beide evengoed uitvoeren, verschillend beoordeeld. Het spectaculair bewegend dier wordt meer punten geven en het paard wat de extra beweging niet heeft minder. Op het moment dat ook weer de brave, gebruikersvriendelijke paarden de punten krijgen welke ze verdienen en niet als minder worden gezien dan de spectaculaire paarden, zullen ze voor de wedstrijdsport waarschijnlijk weer aantrekkelijker worden, en ook door de fokkerij, omdat dit soort paarden dan beter verkopen.

Maar de eerste stap zit denk ik wel in het jureren.

*pum**pum**pum**pum**pum*

Bernoe

Berichten: 1478
Geregistreerd: 06-10-06
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 10:46

Ik als gebruiker wil ook zeker geen Ferrari...
Met mijn meest recente aankoop heb ik bewust (weer) voor een Gelders paard gekozen. Wel eentje die binnen het VB van het KWPN GP valt, gezien ik de gestelde gezondheidseisen bij de hengsten belangrijk vind.
Daarbij heb ik erg gelet op karakter van het veulen zelf, en ook van de ouders.
Aardig gelukt kan ik na een paar maanden zeggen. Ik wil zeker geen dooie, maar ze hoeven van mij niet overal uberscherp op te reageren.
Naar mijn idee zijn er steeds meer fokkers die gewoon goede gebruikspaarden willen fokken waar de gemiddelde ruiter goed mee overweg kan. Dat zie ik naar mijn idee terug aan bijvoorbeeld de populariteit van het Gelders Paard. Ca 10-15 jaar geleden vond men dat al gauw een 'boerenkarrenpaard' , maar tegenwoordig is dat zeker niet meer zo.
Voor wat betreft het mij bekende stamboek, het KWPN, vind ik dat zij met name inspelen op sport, en te weinig op ongecompliceerde paarden. Daar valt m.i. winst te behalen, immers de gemiddelde ruiter is geen topsport ruiter. Ondanks dat het een sport stamboek is.
Uiteindelijk denk ik dat de gebruikers/ruiters/menners veel invloed hierop kunnen hebben. Het is immers vraag en aanbod. In de tijd gezien zal er alleen wat jaren overheen gaan.
Soms ben ik ook weleens bang dat je moeilijk weer terug kan naar minder sensibel en heet. Het zit er eenmaal in nu en de oudere bloedlijnen (waarbij je nog dichter bij "werkpaarden" zat) zitten een stuk verder weg dan pakweg 20 jaar geleden.
Edit: interessante vraagstelling overigens!

Dimona Tamboerijn x Hoogheid
Wenslady Sirius x Wilhelmus
Rosaly O2 Mandienio WL x Alexandro P

Anoniem

Re: "Ik hoef geen Ferrari"

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 11:58

Helemaal eens met alles wat jullie zeggen :)

En inderdaad ik heb ook een Gelderse merrie, fantastisch karakter, veelzijdig, bloedmooi. Maar het enige jammere vind ik de toch redelijk rechte rug/kruis :o
Dat is voor mij een reden om niet te fokken want ze geven dat toch makkelijk door denk ik.

Maar verder zijn het werkelijk toppaarden en ik ben er ook vrij zeker van dat ze steeds meer in de smaak zullen vallen!

ikke

Berichten: 36983
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 12:10

Maar waarom moet het weer of/of??

Nee, ik hoef ook geen Ferrari maar ik zag er gisteren wel eentje rijden; blijkbaar willen sommige mensen wel een Ferrari en dat geldt ook in de paardensport.

Dus ja, ga vooral verder met het fokken van goede ferrari's, maar bedenk OOK dat er mensen zijn die dat niet willen. Fok ook voor die doelgroep fatsoenlijke paarden en niet gaan zeiken dat dat financieel niet uit kan want dat is gezever vanuit hebzucht!

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

Rex_Rolfo

Berichten: 5321
Geregistreerd: 27-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 12:41

Ik wil wel een Ferrari :D
Dat sensibele vind ik juist geweldig.

Twintig jaar geleden kreeg je voor de topsport een groep paarden die erg heet waren en nauwelijks te rijden door een amateur. Tegenwoordig is het algemene niveau van het dressuurpaard enorm gestegen, ook de minder hete en sensibele dieren zijn door een handige amateur goed te rijden.

En daar zit een pijnpunt, veel dressuurruiters zijn of heel fanatiek (en kunnen prima met een Ferrari overweg), of erg voorzichtig. Je moet natuurlijk we een beetje gevoel voor rijden hebben, en het paard aan diverse omstandigheden laten wennen. Relatief veel nieuwe rijlessers kiezen voor een auto met automaat, zelf schakelen is te ingewikkeld. En ja, bij paarden moet je zelf de ABS erop monteren (schriktraining e.d.).


ikke schreef:
Fok ook voor die doelgroep fatsoenlijke paarden
Paarden worden niet gefokt voor een doelgroep, die worden gefokt voor het plezier van de fokker. Anders werd er geen Haflinger, Fjord of Tinker meer geboren. Als je warmbloeden fokt wil je iets dat mooi is, kan presteren en als het meezit wat oplevert bij verkoop. En bij alle drie criteria scoort een Ferrari beter dan een Kadett.

Kelly_ann

Berichten: 5142
Geregistreerd: 11-10-02
Woonplaats: Op 't durp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-05-22 12:51

Niet helemaal eens Rex en Ikke...

Je zit natuurlijk wel met het feit dat een ferrari altijd presteert als een ferrari als hij op de markt komt. En met een technisch gebrek ga je naar de fabriek terug.

Bij paarden is het gecompliceerder natuurlijk. De vergelijking houdt ergens op.
Paarden kunnen een aangeboren talent hebben, maar het is er pas uit te rijden met de juiste opleiding en gezondheid. En dan krijg je dus de 'afvallers'... die dan nog steeds een aantal Ferrari eigenschappen hebben maar als Volvo (oid :+ ) moeten presteren.

Ik houd ook niet van Ferrari 's, maar ik wil ook niet in een logge bus rijden :P

Plus de neiging van fokkers om Ferrari's proberen te fokken omdat potentieel toptalent het beter doet in de handel.
Ik hoor graag of er Bokkers zijn die fokkers kennen die bewust aan het selecteren en fokken zijn op karakter voor de meer recreatieve markt.


heidy_wilco schreef:
.....
Op het moment worden twee paarden welke een oefening beide evengoed uitvoeren, verschillend beoordeeld. Het spectaculair bewegend dier wordt meer punten geven en het paard wat de extra beweging niet heeft minder. .................
Maar de eerste stap zit denk ik wel in het jureren.


Ik denk dat het hele systeem elkaar een beetje heeft versterkt, maar misschien heb je wel gelijk. Het is wel echt lastig, want ik vind een paard dat mega lenig kruist in de zijgangen ook toffer om te zien dan degene die de pootjes maar net over elkaar krijgt.

En er is misschien ook wel steeds duidelijker een verschil gekomen in de (semi) professionele sport en de hobbyruiters.

En dan: 'We' kunnen wel wat ervan vinden. Maar wie en waar zit de invloed om de koers te veranderen? aan welke touwtjes kunnen getrokken worden? Of zal 'de markt' zichzelf vanzelf corrigeren?

The search for wisdom is a great challenge; to act on wisdom is an even greater challenge.....

Kelly_ann

Berichten: 5142
Geregistreerd: 11-10-02
Woonplaats: Op 't durp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-05-22 12:56

Rex_Rolfo schreef:
En daar zit een pijnpunt, veel dressuurruiters zijn of heel fanatiek (en kunnen prima met een Ferrari overweg), of erg voorzichtig. Je moet natuurlijk we een beetje gevoel voor rijden hebben, en het paard aan diverse omstandigheden laten wennen. Relatief veel nieuwe rijlessers kiezen voor een auto met automaat, zelf schakelen is te ingewikkeld. En ja, bij paarden moet je zelf de ABS erop monteren (schriktraining e.d.).


Maar waarom zie ik dan zoveel (soms heule goede) ruiters die aan een touwtje van de losrijbaan naar de arena gebracht moeten worden?
Om even een voorbeeld te noemen.... dat is toch eigenlijk niet heel relaxed of 'goed aan de hulpen' te noemen.

The search for wisdom is a great challenge; to act on wisdom is an even greater challenge.....

DreamGuide

Berichten: 1978
Geregistreerd: 10-08-14

Re: "Ik hoef geen Ferrari"

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 13:03

Nu ik op iets hoger niveau begin te rijden, kom ik steeds vaker 'ferrari's' tegen in de baan, idd paarden die aan een touwtje de baan in moeten worden geleid.

Tsja, ik heb zelf meer een Hummer limousine die rustig gaat staan slapen op 3 benen als ze even moet wachten. Die wordt dan vervolgens alsnog eerste in een ring vol Ferrari's, omdat ze zich als enige fatsoenlijk gedraagt tijdens de proef en gewoon heel geschikt is voor een amateur(zoals ik).

Dit paard heeft echt zo'n fantastisch, 5-sterren karakter, dat is gewoon ongekend waardevol. Afgelopen weekend voor het eerst ZZ-licht gestart (met winst!) en de dag erna zonder zadel met een neckrope rondhobbelen: geen probleem.

Ik heb geen fokplannen, maar ik denk dat een paard met zo'n goed karakter en ook nog eens oersterk en gezond op haar eigen manier een goede aanvulling is voor de fokkerij.

Horonae• ZZ-licht + 10
Volg Horonae op instagram, klik hier!

Rex_Rolfo

Berichten: 5321
Geregistreerd: 27-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 13:07

Kelly_ann schreef:
Ik hoor graag of er Bokkers zijn die fokkers kennen die bewust aan het selecteren en fokken zijn op karakter voor de meer recreatieve markt.

MisterA is fokker van toppaarden. Hoewel hij niet zo snel voor de recreatieve markt zal fokken plaatste hij laatst wel een opmerking over in het kletstopic dressuurfokkerij
Citaat:
Waarin ik echt wel een slag wil maken is toch het karakter. Niet alleen de zgn. instelling en rijdbaarheid maar vooral de rust en het vertrouwen c.q betrouwbaarheid.

Kelly_ann

Berichten: 5142
Geregistreerd: 11-10-02
Woonplaats: Op 't durp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-05-22 13:14

Leunis van Lieren is er ook wel bewust mee bezig, denk aan zijn Rubiquil slogan destijds.

Hij wil ook echt niet verder fokken met rotzakken.
Toch zie ik dat ze ook gewoon hele handige ruiters op stal hebben die best wel de handjes vol hebben soms aan (b.v.) de nieuwste lichting dekhengsten.

The search for wisdom is a great challenge; to act on wisdom is an even greater challenge.....

Tijn8
Berichten: 493
Geregistreerd: 04-08-10
Woonplaats: midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 13:17

Ik heb bij mijn laatse zoektocht naar een nieuw paard wel echt gemerkt dat een fijn correct paard wat geschikt is voor alles (maar geen GP gaat lopen) bijna niet meer te vinden is.
Ben uitgekomen op een lieve niet te grote merrie Gelders x Volbloed x Gelders.

Ik vind het jammer dat er zo weinig paarden gefokt worden waar veel mensen redelijk makkelijk mee overweg kunnen. Ook vindt ik dat de Gelderse paarden steeds meer richting dressuurpaarden gefokt worden.

kwita

Berichten: 6521
Geregistreerd: 14-04-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 13:18

Kelly ann:Tja vergis je niet in leunis, als er een nieuwe markt open gaat staat hij vooraan!.

Maar dat heb ik nooit begrepen waarom moeten we allemaal het zelfde paard willen....!

Tijd heeft vleugels maar geen teugels, carpe diem!

Rex_Rolfo

Berichten: 5321
Geregistreerd: 27-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 13:25

DreamGuide schreef:
Ik heb geen fokplannen, maar ik denk dat een paard met zo'n goed karakter en ook nog eens oersterk en gezond op haar eigen manier een goede aanvulling is voor de fokkerij.

Dat is een andere kant van het "probleem". Paarden als de jouwe lopen fantastisch in de sport, dus geen fokplannen.

Waarmee fokken mensen die dat eigenlijk niet wilden dan wel?
- te heet / sensibel / rotzak, is niet te rijden, stop er maar een rietje in
- de geblesseerden, langere tijd niet te rijden, fok er maar een veulen bij

BaileyMix

Berichten: 7918
Geregistreerd: 03-01-11
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 13:31

Toch is hier ook wel jarenlang geroepen - en soms nog steeds - dat je alleen met het beste van het beste KWPN mag fokken, want anders ben je aan het 'vermeerderen'. Als je niet als doel een GP-paard fokken hebt, wordt gedaan alsof je bijna een zonde begaat. En dan heb ik het uiteraard over die dieren die wel gewoon gezond zijn.

Kelly_ann

Berichten: 5142
Geregistreerd: 11-10-02
Woonplaats: Op 't durp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-05-22 13:34

Dat:

Het systeem is denk ik een beetje zo gegroeid....

Van fokken met de hengst van de buurman inclusief alle erfelijke gebreken naar:
Selecties op gezondheid, het opzetten van stamboeken, keuringen, etc. En de neiging om als fokker te kiezen voor bewezen goede dieren: Hoe deed ie het op de PAVO?

En dat dan op diezelfde wedstrijden en keuringen de beweging een erg belangrijke factor is en het 'in toom' houden van het karakter vooral door profs wordt gedaan zodat ook een 'moeilijk' paard fatsoenlijk meedraait.
Hoeveel goedgekeurde dekhengsten komen nog uit iemand zijn achtertuin?

The search for wisdom is a great challenge; to act on wisdom is an even greater challenge.....

Anoniem

Re: "Ik hoef geen Ferrari"

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 13:50

Ik doel niet op het niet overweg kunnen met de sensibele aard van de nieuwe paarde. Sensibele, drukke paarden had je vroeger ook al. En ook vroeger had je ruiters die dat niet erg vonden, en ruiters die liever een rustiger paard wilden.

Mij stoort vooral de bouw. Ik vind ze te zwak op de benen worden, te fijn gebouwd, te korte ruggen,.. noem maar op.

Gelukkig hoeft er niet maar één type paard gefokt te worden voor iedere ruiter. Maar het is wel zo dat de markt verzadigd is met KWPN'ers die ooit iemands 'super luxe + geldopbrengend' fokdoel waren, uiteindelijk maar matig bleken maar wel super blessuregevoelig.

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Re: "Ik hoef geen Ferrari"

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 13:57

Ik vind het prima dat anderen wel een Ferrari willen. Maar men denkt vaak een Ferrari te fokken en slechts een enkele komt ook goed terecht. Veel komen bij mensen die moeite hebben met een trapauto en dan krijg je een forum zoals Bokt vol met problemen.

Het gaat mij vooral om de beoordeling. Jury's moeten verschillende type paarden wel goed tegenover elkaar kunnen beoordelen.
Dat het nu een en al zwaaiende benen is, vind ik echt geen gezicht, maar blijkbaar is dat spectaculair en red je het dan niet met een goed gereden paard om die eruit te rijden.

Het meerendeel vam de ruiters rijdt recreatief, bosritjes, wedstrijden etc zonder ooit Hoger dan het Z te rijden. Die hebben allemaal niet die paarden met top afstamming nodig. Dan is het alleen leuk om te vertellen wat je paard voor papier heeft, maar 2 goede, gezonde paarden die bij elkaar matchen geven prima basis recreatie paarden.

Kelly_ann

Berichten: 5142
Geregistreerd: 11-10-02
Woonplaats: Op 't durp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-05-22 14:07

superpony schreef:
Het gaat mij vooral om de beoordeling. Jury's moeten verschillende type paarden wel goed tegenover elkaar kunnen beoordelen.
Dat het nu een en al zwaaiende benen is, vind ik echt geen gezicht, maar blijkbaar is dat spectaculair en red je het dan niet met een goed gereden paard om die eruit te rijden.Lastige is misschien ook dat de benenzwaaiers vaak terecht komen bij de ruiters die hele nette proeven kunnen sturen. Dan scoren ze tocht het hoogst, wordt dat het bewezen bloed in de fokkerij en blijft de cirkel voortduren.

The search for wisdom is a great challenge; to act on wisdom is an even greater challenge.....

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 14:16

Kelly_ann schreef:
superpony schreef:
Het gaat mij vooral om de beoordeling. Jury's moeten verschillende type paarden wel goed tegenover elkaar kunnen beoordelen.
Dat het nu een en al zwaaiende benen is, vind ik echt geen gezicht, maar blijkbaar is dat spectaculair en red je het dan niet met een goed gereden paard om die eruit te rijden.Lastige is misschien ook dat de benenzwaaiers vaak terecht komen bij de ruiters die hele nette proeven kunnen sturen. Dan scoren ze tocht het hoogst, wordt dat het bewezen bloed in de fokkerij en blijft de cirkel voortduren.


mwa, kan nou niet zeggen dat ik zo enthousiast ben over onze top qua ruiters.....

En wat gezegd werd; als die mensen zo goed zouden rijden en het paard begrijpen, hoeven ze niet rond te lopen met hengstenkettingen, zwepen in hun hand en vastgehouden worden of zelfs van paard wisselen voor een ereronde.

Mloui

Berichten: 1638
Geregistreerd: 29-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 14:21

Misschien is de huidige pilot van het KWPN om PRE’s en lusitanos te gebruiken in de fok toch echt zo gek niet. Dit zijn wel sensibele dieren, maar bij mijn weten niet zo hysterisch als een groot deel van de moderne KWPNers.

Chester (Special D x Houston) Z2+11, B+3

heidy_wilco

Berichten: 4452
Geregistreerd: 24-10-09
Woonplaats: Grunn/Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 14:23

Ik weet nog wel dat ik met mijn (ouderwetste) Haffie Wilco op wedstrijd ging (reed toen bij de paarden). Het was mooi weer, en de wedstrijd 7 kilometer verderop, dus Wilco en ik hebben een heerlijk buitenritje gemaakt, waaronder een heerlijke galop over een landweggetje. Op de locatie was hij lekker los, ontspannen en totaal niet moe. Twee proefjes gedaan, en het was al aan het einde van de dag en van het land af kon alleen via een landweggetje waar echt niemand bij je langs kon. Ik heb even gewacht tot het wat rustiger leek, en toen lekker gegaan. Het was een vrij lang weggetje, en we hadden ook vrij snel een hele stoet met auto's en vrachtwagens achter ons, maar meneer stapt met lange teugel lekker opgewekt met de oortjes naar voren verder. Gelukkig waren het allemaal paardenmensen in de stoet, en ze vonden het prachtig om te zien hoe gemakkelijk hij was.

Nee, hij is misschien niet spectaculair in beweging, soms kan ik hem achter het behang plakken, en een kartonnen reclamebord rondom een lantarenpaal blijft toch wel een ding, maar hij heeft eigenlijk ook nooit wat, blijft maar doorgaan en een door en door goed karakter. We hebben meer dingen beleefd waarvan ik denk: "Ja, ik zou voor geen goud je willen omruilen voor een "Ferrari", want dat was dan niet goed gekomen.

Maargoed, ieder heeft weer zijn type paard en gebruik, alleen het is gewoon ook sneu voor de paarden zelf welke het al moeilijk met zichzelf hebben en dan ook nog bij iemand komen die er niet mee overweg kan.

*pum**pum**pum**pum**pum*


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 bezoekers