VogeltjeM schreef:Maar hoe zie je dan of benen hard zijn en een rug sterk?
Fillis schreef:VogeltjeM schreef:Maar hoe zie je dan of benen hard zijn en een rug sterk?
Een weke rug, of een 'Tafelbergmodel 'rug (zoals je ziet bij de extremere types tuigpaard .
VogeltjeM schreef:Maar hoe zie je dan of benen hard zijn en een rug sterk?
NatasjavE schreef:Fillis schreef:Een weke rug, of een 'Tafelbergmodel 'rug (zoals je ziet bij de extremere types tuigpaard .
Tuigpaarden (en dan hebben we het over het KWPN Tuigpaard)hebben vrijwel nooit een weke rug. Juist het omgekeerde. Die zijn extreem recht in de rug, lendenen en kruis.
Fillis schreef:VogeltjeM schreef:Maar hoe zie je dan of benen hard zijn en een rug sterk?
Een weke rug, of een 'Tafelbergmodel 'rug (zoals je ziet bij de extremere types tuigpaard of halter/show arabieren) is mijns inziens minder geschikt... weke rug lijkt me gevoelig voor kissing spines, 'Tafelbergmodel' komt moeilijk of misschien zelfs helemaal niet tot correct dragen/verzamelen, wat natuurlijk wel een voorwaarde is voor het gezond houden van een rijpaard.
Qua benen denk ik dat er te luxe gefokt wordt? Zoals bijv. die peesaandoening die opduikt, hoe heet het ook alweer, DSLD oid? Paarden die gewoon door hun pezen/koten zakken. Zal ook een deel rijkunstig zijn, maar vind het wel opvallend hoeveel peesproblemen paarden hebben en ik vraag me af of dat geen genetische component heeft ook als het paard die aandoening niet heeft.
Shenavallie schreef:Ik denk zelf dat het paard, zoals het van oorsprong was, het sterkste en meest ideale rijpaard is. Neem bijvoorbeeld de Haflinger. Die werd vroeger in het leger als draag- en rijpaard gebruikt. Super sterk dier, goed gebouwd. En nu... helemaal eruit gefokt. Het dier lijkt totaal niet meer op het oorspronkelijke ras. Zelfde trouwens met Friezen. Het barokke, sterke is door invloed van de mensch aan het verdwijnen en daarmee ook de kracht. Maar nogmaals, dat is hoe ik erover denk.
troi schreef:Shenavallie schreef:Ik denk zelf dat het paard, zoals het van oorsprong was, het sterkste en meest ideale rijpaard is. Neem bijvoorbeeld de Haflinger. Die werd vroeger in het leger als draag- en rijpaard gebruikt. Super sterk dier, goed gebouwd. En nu... helemaal eruit gefokt. Het dier lijkt totaal niet meer op het oorspronkelijke ras. Zelfde trouwens met Friezen. Het barokke, sterke is door invloed van de mensch aan het verdwijnen en daarmee ook de kracht. Maar nogmaals, dat is hoe ik erover denk.
Maar als het zo ideaal was, waarom is het er dan uit gefokt?? Blijkbaar kwamen die dieren toch tekort op een aantal vlakken..
Kuggur schreef:troi schreef:
Ik denk zelf dat het paard, zoals het van oorsprong was, het sterkste en meest ideale rijpaard is. Neem bijvoorbeeld de Haflinger. Die werd vroeger in het leger als draag- en rijpaard gebruikt. Super sterk dier, goed gebouwd. En nu... helemaal eruit gefokt. Het dier lijkt totaal niet meer op het oorspronkelijke ras. Zelfde trouwens met Friezen. Het barokke, sterke is door invloed van de mensch aan het verdwijnen en daarmee ook de kracht. Maar nogmaals, dat is hoe ik erover denk.
End qoute
Maar als het zo ideaal was, waarom is het er dan uit gefokt?? Blijkbaar kwamen die dieren toch tekort op een aantal vlakken..
Denken dat selectief fokken per definitie een steeds functioneler dier oplevert is een grove misvatting....
Fillis schreef:Klopt Natasja, ik schreef een beetje onduidelijk. Ik bedoel OF een weke rug (niet ideaal voor rijpaard) OF een extreem rechte rug en kruis, die minder makkelijk tot dragen komen omdat ze zo plat zijn (dus ook niet ideaal voor een rijpaard omdat verzameling nodig is voor lijfbehoud)
Gezien deze paarden gefokt worden voor aangespannen werk, wat is het voordeel van zo'n rechte rug? Ik weet niets van mennen dus ben hier eigenlijk wel nieuwsgierig naar!
Kuggur schreef:Nee geen "kwestie van perceptie", je voorbeeld is een hele goede. Benengezwaai is alleen uiterlijk vertoon, heeft geen functie, erger nog een negatieve impact op loopvermogen, het is energieverspilling.
Een objectief voorbeeld van dysfunctioneel fokken.
NatasjavE schreef:Fillis schreef:Klopt Natasja, ik schreef een beetje onduidelijk. Ik bedoel OF een weke rug (niet ideaal voor rijpaard) OF een extreem rechte rug en kruis, die minder makkelijk tot dragen komen omdat ze zo plat zijn (dus ook niet ideaal voor een rijpaard omdat verzameling nodig is voor lijfbehoud)
Gezien deze paarden gefokt worden voor aangespannen werk, wat is het voordeel van zo'n rechte rug? Ik weet niets van mennen dus ben hier eigenlijk wel nieuwsgierig naar!
Wat je hier zegt klopt niet helemaal.
Extreem recht komt prima tot dragen. Juist wel. Maar gaat ten koste van de souplesse. En te recht is voor een rijpaard dus ook niet gewenst.
Maar Tuigpaarden kunnen alleen maar zo tuigen aan de voorkant als ze achter tot extreem dragen komen.
Alleen dan kunnen ze ruimte maken voor dat extreme voorbeen.
Voor het normale mennen heb je niet een Tuigpaard nodig. Daar kan ook een ander paard voor.
Maar voor de Tuigpaardensport heb je echt een Tuigerpaard gefokt paard nodig.( of een Hackney of Fries, die hebben ook dergelijke rubrieken)
[ [url=m/bJPl0D.jpg]Afbeelding[/url] ]
Gebruikers op dit forum: misssixty, SemrushBot en 5 bezoekers