Nu nog dek-traject in gaan

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
_suus19_

Berichten: 1723
Geregistreerd: 20-06-10
Woonplaats: Ter Aar

Nu nog dek-traject in gaan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-07-18 09:52

Ik wil altijd al graag een veulentje fokken met mijn merrie. Maar ik had er geen haast mee, dus nog nooit echt uitgezocht. Ik heb wel een leuke hengst in mijn hoofd en een beetje ingelezen in wat er allemaal bij komt kijken en wat de risico's zijn, maar daar is het bij gebleven.

Nu is mijn merrie afgelopen april gevallen en sindsdien hield ze een iets dikker been. Vorige week is er een echo gemaakt, waar uit kwam dat ze een slijmbeursontsteking bij haar achillespees heeft. Het advies is rust (geen verplichte beweging, maar wel 24/7 vrije uitloop buiten) en tijd geven. Ze heeft al drie maanden rust gehad en het is nog niet veel verbeterd, dus we kunnen er vanuit gaan dat het erg lang gaat duren voordat het genezen is. In de winter kunnen wij sowieso niet veel doen bij ons op stal, dus mijn plan is om haar op zijn vroegst volgend voorjaar weer op te pakken.
Echt pijn heeft ze niet en ze loopt ook niet kreupel.

Ik vind het wel jammer als ze zo lang niets staat te doen. Daarnaast heeft ze veel aanleg om dik te worden en is momenteel door al het niets doen ook echt te zwaar.
Beide problemen zijn misschien wel op te lossen door het fokken van een veulentje. Dan heeft ze meer energie nodig om het veulen te laten groeien, waardoor ze hopelijk wat afvalt, en ze dient nog een nut.

Nu ben ik geen voorstander van lukraak fokken. Het is een mooie merrie, met goede papieren. Dus een goede hengst erop vind ik wel een vereiste. Nu is het al redelijk laat in het seizoen. Maar ik zou misschien toch graag nog willen proberen of ze tussen nu en september nog drachtig kan worden. Het veulen hoeft niet de opfok in, dus als het laat geboren wordt, vind ik dat niet zo'n probleem.
Is het voor een leek nu nog een mogelijk om het traject in te gaan? En is het dan het beste om het via de dierenarts te doen of om haar weg te brengen naar een hengstenhouder?
Ik heb haar ook nog nooit echt hengstig gezien, ik denk dat ze dat niet zo duidelijk laat zien. Maar dat maakt het wel nog lastiger..


Anoniem

Re: Nu nog dek-traject in gaan

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 09:58

Nu kan zeker nog. Ik persoonlijk doe het nooit, maar er is niets dat jou tegen houd. Hou er wel rekening mee dat de eerste maanden van de dracht de merrie niet op gewicht gaat houden/doen afvallen. Bij mijn eigen merries merk je het meestal pas de laatste maand.
Als ze echt te zwaar is krijg je ze ook moeilijker drachtig. Wat zijn ook de risico’s van de dracht rondom de huidige blessure? Ze sleurt natuurlijk een hoop extra kilo’s mee dan.

Roodvos

Berichten: 6711
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Op een bult SiO2

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 10:00

Ik zou gelijk even met een dekstation bellen en je verhaal doen en je laten adviseren. In dit geval zou ik het nu nog 1 of 2x proberen. Als ze gelijk pakt heb je volgend jaar in de 2e helft van juni je veulen. Dat is nog heel acceptabel.

Als je haar nog nooit hengstig hebt gezien, zou ik een afspraak maken bij het dekstation, haar laten scannen (misschien is ze wel net goed hengstig) en anders hengstig laten spuiten. En dan afspreken dat ze op de inseminatiedatum een paar dagen op het dekstation kan staan. Vaak kan je wel een pakket afnemen voor het hele scannen en inseminatietraject bij het dekstation.

Ik had mijn merrie ook nog nooit hengstig gezien, en die was na het hengstig spuiten gelijk de 1e poging drachtig. Dus daar moet je je geen zorgen over maken. Bij het dekstation weten ze prima waar ze mee bezig zijn :) .

M.b.t. dracht en blessure: ze is nog niet drachtig, en tegen de tijd dat het veulen echt groot en zwaar wordt zou de blessure al goed of bijna geheel hersteld moeten zijn. Zeker als je haar volgend jaar met haar veulen ook nog rust op de weide gunt zie ik daar geen bezwaar in. Maar ik ben geen dierenarts, dus zou dat even overlegggen.

Succes!

Met katten doorgebrachte tijd is nooit verspilde tijd [Sigmund Freud]
Sinds wanneer is onwetendheid een opinie? [Dilbert]
Niet alles wat staat geschreven is waar. [Mijn vader]
Problemen moet je niet kopen, die krijg je vanzelf. [Annekee]
ZOLDEROPRUIMING, ik geef van alles en nog wat weg: *KLIK* en *KLIK*

fokfanaat

Berichten: 20219
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 10:09

als je het doet, je kan nu goede "no cure no pay"afspraken met hh maken,

candalisa

Berichten: 3473
Geregistreerd: 02-08-10
Woonplaats: Wijchen

Re: Nu nog dek-traject in gaan

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 10:11

Het is niet te laat hoor! Heel veel merries dragen over dot jaar en moeten dus nog bevallen voordat ze terug gedekt worden. Mijn hh heeft zelfs het seizoen met een maand verlengt omdat ee nog veel merries zijn die geïnsemineerd moeten worden dus ik zou zeggen ga ervoor !

CC Justa Sally Doll *Sal*
[ITP] Waar het allemaal begon ...
Just one Fantasy *Sydney*
[KS-ITP] Mijn eigen Champagne Fantasy
*Sterre*

Faline

Berichten: 7803
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 10:15

Ik ben door omstandigheden ook nog bezig momenteel, het is wel laat, maar een jaar wachten is nog later. Dan ben je 2 jaar verder tot er een veulen is.

De allereerste keer dat wij gingen fokken, alweer jaren geleden. Waren wij ook erg laat. We hadden het jaar daarop 31 juli pas een veulen. Maar dat is geen probleem als je zelf alle ruimte hebt. Zomerveulens vind ik ook wel makkelijk, meestal is het heerlijk weer en kunnen ze lekker naar buiten. Als je feb/maart veulens hebt kunnen ze vaak alleen maar dik ingepakt eruit of zelfs helemaal niet.

_suus19_

Berichten: 1723
Geregistreerd: 20-06-10
Woonplaats: Ter Aar

Re: Nu nog dek-traject in gaan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-07-18 10:27

Jullie reacties stemmen mij hoopvol, bedankt!
Ik ga inderdaad nog de dierenarts bellen over het risico i.c.m. de blessure, maar de dierenarts verwachtte wel dat het over een paar maanden over zou zijn, en dan is de merrie natuurlijk nog niet echt zwaar. Maar meer hersteltijd en rustig opbouwen zou beter zijn, omdat dat de kans dat de blessure terug komt verkleind. Dus ik verwacht niet dat het problemen geeft.

Het veulen zou in de winter wel 24/7 buiten (met schuilstal) komen te staan. Kan een veulen van een paar maanden oud daar al tegen?

Fokfanaat: Zouden die hengstenhouders zo laat in het seizoen nog dat soort afspraken maken? Het is immers mijn eigen 'schuld' dat ik zo laat ben.

fokfanaat

Berichten: 20219
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Re: Nu nog dek-traject in gaan

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 10:29

ja juist,

A omdat je anders misschien helemaal niet gaat dekken
B omdat je minder "kansen" hebt
C omdat ze het nu veel minder druk hebben er dus sperma zat is.

Cioccolato

Berichten: 6649
Geregistreerd: 13-12-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 10:31

Ik wacht momenteel op een veulen van 3 augustus. Dus gedekt en gepakt begin september.
Ik zou persoonlijk de keuze niet weer zo maken, als ik de keuze zou hebben.
Deze merrie blijft dit jaar dus ook leeg en komt hooguit volgend jaar op z'n vroegst weer een veulen in.

Merrie heeft nu toch moeite met de warmte en extra kilo's die ze meeneemt. Ook vind ik het voor het pasgeboren veulen ook niet fijn als het in deze warmte gelijk komt. Liever iets koeler. En minder vliegen.

Maar ja. Je kan niet alles precies krijgen zoals je wil. Daarom hebben wij nu dus ook nog een drachtige.
Ik zou de hengsten houder bellen en daarmee in overleg gaan. Wie weet heb je dan volgend jaar een mooi veulen! En ook even de dierenarts, of her geen bezwaar kan voor de blessure.


Melvern
Berichten: 4416
Geregistreerd: 14-02-05

Re: Nu nog dek-traject in gaan

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 10:40

Ik heb ook een merrie die in Juli is geboren. Qua keuringen mocht ze niet meedoen want ze was overal nog te jong voor als veulen. Verder wel geboren met mooi weer en meteen heerlijk naar buiten en in de zon slapen. We hadden vorig jaar een veulen in maart. Die had het nog flink koud en het weer was toen nog niet zo fijn. Vind iets later wel fijn. Nu hebben we een eind mei veulen en dat is voor nu super. Wel een beetje warm met de dikke babyvacht maar hij red zich prima...

_suus19_

Berichten: 1723
Geregistreerd: 20-06-10
Woonplaats: Ter Aar

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-07-18 10:47

fokfanaat schreef:
ja juist,

A omdat je anders misschien helemaal niet gaat dekken
B omdat je minder "kansen" hebt
C omdat ze het nu veel minder druk hebben er dus sperma zat is.


Dat is waar, als die hengstenhouder nu nog graag klanten heeft.. Ik vind bijvoorbeeld dit op een website van een hengstenhouder:

Dekseizoen loopt van 15 maart tot en met 15 augustus

Gust gebleven merries kunnen het jaar daarop 20% reductie krijgen op het dekgeld, mits aan de betalingsvoorwaarden is voldaan.
Gust-verklaringen van de dierenarts dienen voor 1 oktober 2018 in ons bezit te zijn, anders vervalt de bovenstaande gust-reduktie.

Ik vind ten eerste dat het dekseizoen dan wel erg vroeg afloopt, dan heb ik nog minder dan een maand kans. En kan je met zo laat dekken al voor oktober zeker weten dat je merrie gust gebleven is?


Het is inderdaad wel warm voor een hoog drachtige merrie op dit moment.. Had ik nog niet over nagedacht. Een tweede veulen een jaar later komt er bij mij sowieso niet, dus daar hoef ik gelukkig geen rekening mee te houden. Hooguit een veulentje uit mijn shet-merrie ook dit jaar, zodat de veulens samen op kunnen groeien. Maar daar ben ik nog niet over uit.

Cioccolato

Berichten: 6649
Geregistreerd: 13-12-11

Re: Nu nog dek-traject in gaan

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 10:51

En voor de warmte is ook wel weer iets te bedenken.
In het vroege seizoen is het weer te koud.
Maar misschien heb je volgens jaar een hittegolf begin mei. Ik noem maar iets.
Je weet het nooit, je kan het zo mooi in je hoofd hebben maar loopt het weer anders.

Gewoon in overleg gaan. Hengsten houders zien tig merries en eigenaren.


ElCid

Berichten: 9239
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 11:07

Persoonlijk zou ik het niet doen; je moet nu nog beginnen met het scannen van de cyclus? Als je geluk hebt kan je snel dekken, als je pech hebt moet je nog 3 weken wachten en alle varianten daar tussen in. In het laatste geval kan je dus pas in/na de 1e week van augustus laten insemineren/ dekken. Er is altijd een kans dat het niet meteen pakt en dan is het eind augustus/ begin september.............of later.
Wij hebben 2 dekhengsten en na half/ eind augustus laten wij ze in principe niet meer dekken, 1x gedaan omdat een merrie echt niet drachtig wilde worden en de merriehouder er alles voor over had en van het uiterste zuiden van Nederland naar het hengstenstation kwam voor inseminatie; dat werd dus een half augustus veulen.
Heeft ze al een keer een veulen gehad? Bij een maiden merrie is de kans op dracht nog iets kleiner o.a. omdat de cyclus niet bekend is en daar hangt alles van af en vaak moet zo'n merrie meerdere keren gescand worden voordat de DA weet wanneer het ei gaat springen.
Optie is hengstig spuiten, dan heb je meer kans op een goed ei, maar bij een merrie die niet goed hengstig toont is er een kans dat er op het verkeerder moment gespoten wordt en dan werkt het dus averechts ( 2 x meegemaakt).
Daarbij zullen veel hengstenhouders gewoon het volle pond rekenen voor een dekking, meestal met een korting bij gust blijven. Dan bestaat er dus de kans dat je wel veel geld kwijt bent maar de kans op een veulen is kleiner.
Mijn advies zou zijn, nu wachten en volgend jaar vroeg beginnen met scannen; eerst een hele cyclus laten scannen/ plaatsvinden en de cyclus daarop ( na goed scannen) op het juiste moment insemineren/ dekken.
Als het wel allemaal voorspoedig zou gaan zou je in 2019 een veulen hebben tussen eind juni/ begin augustus of later of helemaal niet als het tegenvalt, als je volgend jaar bij in april laat insemineren heb je kans op een maart/ april in 2020 veulen, dat scheelt ca. een half jaar en dus geen jaar.
Een zo laat geboren veulen mist een deel van het weideseizoen ( al het sappige gras is op en de merriemelk zal daardoor ook wat magerder zijn)en het veulen zal qua voedzaam gras niks meer vinden en je zal dus goed bij moeten voeren. Het veulen gaat al heel snel de winter in en mist de lange, zonnige dagen die nodig zijn voor aanmaak van o.a. vit. D wat heel belangrijk is voor diverse groeiprocessen.

_suus19_

Berichten: 1723
Geregistreerd: 20-06-10
Woonplaats: Ter Aar

Re: Nu nog dek-traject in gaan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-07-18 11:21

ElCid; Fijn om ook de andere kant van het verhaal te lezen. Dat zijn precies mijn angsten die jij verwoordt. Merrie heeft inderdaad nog niet eerder een veulen gehad. En dan had ik nog niet eens gedacht aan het gras wat blijkbaar nodig is voor het veulen. Ik dacht dat bijvoeren ook prima zou zijn. Er worden toch ook veulens in de winter geboren? Zijn dat dan allemaal ongelukjes?

Ik wacht liever niet tot 2019 om te laten dekken. Juist omdat ik dan hopelijk weer met haar aan het werk kan. En als de blessure er dan nog is, weet ik haar toekomst nog niet. Ze is pas 6, haar aanhouden met een blijvende blessure zie ik niet zo zitten.

Ik heb de hengstenhouder gemaild, ben benieuwd.

Cioccolato

Berichten: 6649
Geregistreerd: 13-12-11

Re: Nu nog dek-traject in gaan

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 11:34

Mijn veulen nu uit mei heeft al geen lekker vers gras meer. Door de droogte. Dus tijd zegt ook niks want het weer is niet echt te voorspellen.

Fokken is gokken en daar hoort een stukje geluk bij. Die ju een veulen heeft was maiden, gelijk drachtig. We moesten 2 keer heen geloof ik.
Die nu nog drachtig is, geen maiden en lastig drachtig.
Voor volgend jaar ook al 1 drachtig. We kwamen, ze was hengstif, daar gelaten en gelijk drachtig..

Oftewel veeel geluk vooral met onze maidens.
Maar wat hierboven wordt genoemd met lastig drachtig worden.. En dan zitten er dus hoge kosten aan. Wij moesten met de nu drachtige aparte afspraken maken voor scannen, omdat dat seizoen dus voorbij was. Het was tevens onze laatste poging maar ook weer geluk dat die raak was. Ze had ook later kunnen verwerpen maar weer geluk want er zit duidelijk iets in.

Je moet voor jezelf afwegen.


Tinniie

Berichten: 4689
Geregistreerd: 02-12-10
Woonplaats: België

Re: Nu nog dek-traject in gaan

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 11:42

Ik zou ook nu nog proberen hoor. Zoals hierboven vaker vermeld, het is een heel raar dekseizoen, met rare hengstigheden en merries die lang overdragen. Ik hoor overal dat het dekseizoen nog volop loopt en idd zelfs verlengd wordt..
Ik krijg voor onze beide hengsten ook nog bijna dagelijks berichtjes en ze hebben ook nog enkele merries op de planning staan die nu nog moeten beginnen met insemineren..

Volg onze knappe hengsten op Facebook en Instagram! GP Mister Dual Jac - EMH Top Dun Chex - Double Dun Gallo Gun
[KS-MK] 2 Paint veulentjes verwacht in 2024

ElCid

Berichten: 9239
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 12:19

_suus19_ schreef:
ElCid; Fijn om ook de andere kant van het verhaal te lezen. Dat zijn precies mijn angsten die jij verwoordt. Merrie heeft inderdaad nog niet eerder een veulen gehad. En dan had ik nog niet eens gedacht aan het gras wat blijkbaar nodig is voor het veulen. Ik dacht dat bijvoeren ook prima zou zijn. Er worden toch ook veulens in de winter geboren? Zijn dat dan allemaal ongelukjes?

Ik wacht liever niet tot 2019 om te laten dekken. Juist omdat ik dan hopelijk weer met haar aan het werk kan. En als de blessure er dan nog is, weet ik haar toekomst nog niet. Ze is pas 6, haar aanhouden met een blijvende blessure zie ik niet zo zitten.

Ik heb de hengstenhouder gemaild, ben benieuwd.


Soms worden er wel eens winterveulens geboren, in de renpaarden wereld heel normaal omdat die dieren al zo jong de baan op gaan en dan is iedere maand belangrijk, dus dan zie je nogal eens veulens begin januari maar dat is puur een geldkwestie omdat de dieren dan als 2-jarige de baan op kunnen. Overigens is het in de sport ook gewenst om een vroeger veulen te fokken ook om de leeftijd. Onze voorkeur gaat uit naar april/begin mei veulen; volop gras, zonlicht en ( meestal) warmte. Het feit dat er nu door droogte minder gras groeit zegt niks, een april/ mei veulen heeft dan al volop van gras (melk) kunnen genieten en de voedingswaarde van gras loopt va. half juli flink terug.
Bijvoeren kan, maar vers voer is toch altijd beter en gras en zonlicht zijn voor een gezond veulen van belang.
In 2019 heeft ze ook nog volop een veulen aan de voet, dat veulen moet toch 6 tot 10 maanden bij de merrie blijven om het dier volop van de ( verschillende) samenstelling van de melk profijt te kunnen hebben. Dus als je nu gaat dekken mag je er van uit gaan dat de merrie ca. 1,5 jaar minder te gebruiken is ( 11 maanden minimaal voor de dracht en dan nog 6 tot 10 maanden veulen aan de voet). In de 1e en laatste periode kan je natuurlijk wel met de merrie werken.

Fokken en rijden gaan niet makkelijk samen als je het echt goed wil doen; als je haast hebt werkt het meestal averechts en het veulen heeft gewoon de tijd bij de merrie nodig. Als je 1,5 jaar of langer niet hebt/ wil of kan spenderen kan je beter niet fokken want een veulen spenen met 3 of 4 maanden is vragen om een dier met gezondheidsproblemen ( ik zeg niet dat TS dit zou doen maar het is wel iets om te overdenken). Succes met de beslissing. :)

Faline

Berichten: 7803
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 12:21

Bijvoeren is niks mis mee. Goed hooi is helemaal prima. Dat moet nu ook wel met deze droogte.
Goed gras zou mooi zijn, maar je hebt het weer toch nooit in de hand. In feb niet maar in mei of augustus ook niet.

Er zijn zo nog wel 101 dingen te bedenken van wat als.. Maar als je het niet probeert weet je zeker dat je geen veulen hebt.
Mijn 1e merrie had ook nog nooit een veulen gehad en was in 1 keer drachtig destijds.

VanHuisUit

Berichten: 6688
Geregistreerd: 06-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 12:23

IK heb jaren terug een veulentje gefokt bij mijn merrie omdat ik toen zelf geblesseerd was en anders stond ze maar te staan. Naar hengstenhouder gebracht op 15 juli en eind augustus weer gescand drachtig opgehaald, jaar erop prachtig veulen, nooit spijt van gehad.
Natuurlijk is april / mei ideaal vooral ivm weidegang zo lang mogelijk moeders en kind etc maar kan prima hoor. Ik heb haar toen wel hengstig laten spuiten omdat je dan 'direct' met dekken kunt beginnen en ze altijd erg slecht hengstigheid liet zien. Ze was in een keer drachtig.

Vind jij ook dat diplomering in zorg en welzijn voor volwassen zij-instromers veel te ingewikkeld is? Onderteken dan mijn petitie: https://mbozijinstroom.petities.nl/

Neonlight
Moderator Kantine

Berichten: 78567
Geregistreerd: 20-12-03
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 14:35

In 2006 beviel mijn merrie op 17 juli, en daarna is ze ook weer opnieuw gedekt. Ja, je kunt het doen, maar zou wel goede afspraken met de hengstenhouder maken, omdat je wel minder pogingen hebt.

Een ster was je altijd al, nu zul je als een ster aan de hemel fonkelen.
Dotje, 5 mei 2009- 21 januari 2010

[IM] Dag lieve Neon...
[IM] Dag lieve Michael, zeg je hallo tegen Neon?

yvonnepuntnl

Berichten: 4481
Geregistreerd: 10-08-04
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-18 21:32

Ik heb de rest niet gelezen, maar Triple V dekdiensten heeft voor jou misschien een mooie aanbieding.
Kwam ik net tegen op hun Facebook:
Citaat:
Merrie nog niet drachtig? Wij hebben top resultaten met drachtigheid van onze hengsten. Triple V Dekdiensten biedt fokkers de mogelijkheid om hun merrie voor 350 euro (excl. btw en verzendkosten) te laten dekken met een hengst van Triple V Dekdiensten. Is de merrie niet drachtig per 1-9-2018, dan wordt de dekking doorgezet naar 2019. Dit betekent dat u mag doordekken in 2019 en in 2019 alleen de drachtigheid termijn (2de termijn) hoeft te betalen.

fokfanaat

Berichten: 20219
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Re: Nu nog dek-traject in gaan

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-18 21:35

Denk dat je bij veel andere HH ook echt wat kan regelen.

_suus19_

Berichten: 1723
Geregistreerd: 20-06-10
Woonplaats: Ter Aar

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-07-18 16:45

Ik heb nog wel even zitten twijfelen. Maar net toch contact gehad met de hengstenhouder en de DA. Hengstenhouder was niet zo moeilijk en gaf aan dat er best afspraken te maken zijn en dat mocht het niet lukken ik volgend jaar gewoon terug kan komen.
Ze zei dat ik het beste kon beginnen met de DA bellen om te bekijken hoe ze er vanbinnen uit zag en hoe het met het eitje is.
Dus nu een afspraak voor vrijdag ochtend bij de DA. Ben heel benieuwd :D DA gaf aan dat het geen probleem is icm de blessure.

Ik hoop echt van harte dat het in 1 of max 2 keer gaat lukken. Zou zo graag willen dat ze dit seizoen nog drachtig raakt. HH verlengt het seizoen niet..

Ik heb een apart topic aangemaakt waarin meegedacht kan worden over de hengstkeuze voor wie daar verstand van heeft :) in principe heb ik gekozen maar wie weet bij nieuwe inzichten. Ik heb er niet veel verstand van.
[EHK] Welke hengst voor NF v Sulaatik's Versace


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Laj1 en 3 bezoekers