Dekbeperking Friese hengsten afgeschaft

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
jacje

Berichten: 2555
Geregistreerd: 12-11-02
Woonplaats: Helmond

Dekbeperking Friese hengsten afgeschaft

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-01-04 17:33

Per direct heeft het Fries Paardenstamboek het opleggen van een dekbeperking bij de goedkeuring van een jonge Friese hengst afgeschaft. De lichting die in 2004 wordt goedgekeurd voor de dekdienst, krijgt de gebruikelijke limiet van 180 merries per jaar inclusief buitenland mee. Die limiet geldt tot de uitslag van het afstammelingenonderzoek, na vijf dekjaren.

'Een hengst is goed of niet. Met andere woorden, hij doet zijn onderzoek, het examen en dan keur je hem goed of je keurt hem af', zegt FPS-inspectievoorzitter Ids Hellinga. Zo ontvingen in april van dit jaar de vierjarige Ymte 407 (Fetse x Piter) van Erik Wulms uit Weert en de driejarige Botte 414 (Nanning x Lammert) van de familie Van Doorn uit Schiedam hun dekbrevet. Ze kregen allebei meteen een dekbeperking van 75 merries opgelegd. Dat houdt fokkers weg. Die kijken bij zulke hengsten eerst de kat uit de boom. Ze wachten hoe de eerste jaargang veulens uitvalt voordat ze hun merrie door een van een dekbeperking voorziene hengst laten dekken.

De FPS-inspectie en het stamboekbestuur zien nog een ander probleem. Door het geringer aantal dekkingen kunnen deze hengsten onmogelijk aan twintig driejarigen komen als ze aan hun afstammelingenonderzoek moeten beginnen. Dat wijst de praktijk ook uit. Dekhengst Herman 359 (goedgekeurd voor 50 merries) heeft zeker twee jaar nodig voor twintig in Drachten te testen nakomelingen. 'Deze regel staat een representatief nakomelingenonderzoek in de weg', zegt inspectievoorzitter Ids Hellinga. Wat wel blijft is de mogelijkheid om een hengst na het eerste dekjaar op een beperking te zetten. Ook de hengsten die langer dan een jaar over hun afstammelingenonderzoek doen, staan in dat tweede jaar op 75 merries.

Het besluit geldt met terugwerkende kracht. Dat betekent dat niet alleen Ymte en Botte van een zware last zijn bevrijd. Ook dressuurhengst Ielke 382 (Nykle x Tsjalling) van Joop Veenstra uit Swichum mag vanaf 2004 180 merries inclusief buitenland bedienen. Hij werd in 2001 goedgekeurd en op 50 merries gezet. Esther Liano bereidt Ielke nu voor op de Prix St. Georges


LuvdaTossa

Berichten: 12894
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Midden vh land

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-01-04 18:30

Ja dat zat er aan te komen! Ze moeten maar weer eens goed kijken naar de regels en waar nodig is verandering aanbrengen. En dan er niet jarenlang over praten maar gewoon eens doen!

ollivia
Berichten: 371
Geregistreerd: 07-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-02-04 19:01

ymte heb ik nog ingereden Haha! ken jij erik wulms goed?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers