Welsh:wat voor verschil zit tussen deze stamboeken

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
opala

Berichten: 6361
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Krommenie

Welsh:wat voor verschil zit tussen deze stamboeken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-01-04 10:58

Welsh Pony & Cob Vereniging en dan heb je ook nog Vereniging Nederlands Welsh Pony en Cob Stamboek. Alvast dank voor reacties.


duivelintje
Berichten: 510
Geregistreerd: 13-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-04 16:02

de 2e die je noemt is het stamboek en de 1e is een vereniging voor liefhebbers / eigenaren van welshen, maar geen stamboek.

Yootha

Berichten: 6458
Geregistreerd: 22-03-01
Woonplaats: Emmer-Compascuum, Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-04 16:22

Beide stamboeken zijn officieel erkend en dus allebei stamboeken. De WPCV is een volle dochter van het Engelse moederstamboek en werkt ook precies volgens deze regels. Het NWPCS heeft haar eigen regels en fokt in grote lijnen wel als het moederstamboek, maar geeft daar een eigen invulling aan. De Welsh K kennen ze niet eens in Engeland. De WPCV hanteert ook de Engelse manier van hengsten keuren. Je moet je hengst veterinair laten keuren door de dierenarts en de bloedvoering moet internationaal aanvaardbaar zijn. Beide stamboeken zijn echter officieel erkend. Wat duivelintje zegt klopt dus niet.

duivelintje
Berichten: 510
Geregistreerd: 13-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-04 20:34

er zijn dan idd 2 stamboeken in nederland? dan hebben ze mij verkeerde info gegeven. die zeiden dus dat de nwpcs het stamboek was en die andere een rasvereniging.
bij deze is dat opgehelderd dan.

Westernfreak

Berichten: 5233
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-04 00:38

Beide zijn inderdaad erkende stamboeken. In mijn ogen is het WPCV echter dan het NWPCS, met name omdat deze werkt volgens de regelementen van het moederstamboek.
Daarbij is er ook een aardig verschil in prijzen (contributie, registratiekosten e.d.).
Het NWPCS is bekender in NL, maar verdient IMO deze eer niet altijd.

"The world is best viewed through the ears of a trotter"

Sonja_vR
Berichten: 24095
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-04 00:48

is er van het WPCV ook een site?

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-04 08:35


Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-04 20:30

Inderdaad, beiden zijn stamboeken op dit moment. Ze zijn alleen beiden op verschillende leest geschoeid.

Het NWPCS is een stamboek dat in 1959 is opgericht onder de paardenwet van 1939. In 1959 moest je dus aan een hoop eisen voldoen, waaronder het houden van een hengstenkeuring. Dat werd dus gedaan. Ook had het stamboek een nauwe samenwerking met het Warmbloed paarden stamboek. Daar kwam dus het een en ander uit voort.

1) Vroege imports werden vaak vrolijk van naam veranderen. Vuurflits, Goudhaantje zijn daarvan klassieke voorbeelden. Nogal een vergissing, maar ja, ook (de voorgangers van) het KWPN gingen hier ruim aan te buiten en doen dat schijnbaar nog steeds heel vrolijk.

2) Het oudste stamboek ter aarde is het WPCS in Wales. In den beginne moesten er dus ponies geimporteerd worden uit Wales. Het NWPCS is een beetje een vreemde club, die aan alles geld wilden verdienen. Voor de export eisten ze een exportcertificaat, om te identificeren dat ze het land uit waren. Een aantal handelaren in Wales en Nederland vonden dat niet nodig en zo werden er dus tientallen ponies geimporteerd zonder dat certificaat, die dan ook weer vrolijk werden geregistreerd in Nederland.

3) In den beginne waren ook de sekties een rommeltje. Eerder genoemde Goudhaantje heeft alle sekties van de Welsh gezien. In Wales was hij geregistreerd als sektie C, in Nederland werd hij geregistreerd als sektie B (zwaar illegaal), waarna hij overschreven werd naar de K vanwege zijn maat, waarna iemand opeens bedacht dat hij dan toch een D moest zijn. Een redelijke bende. Tot overmaat van onzin heb ik hier nog een boekje, waarin Goudhaantje als Welsh Mountain Pony werd beschreven (een sektie A dus)

4) Zoals eerder gezegd, moest het stamboek hengsten selekteren vanwege de paardenwet uit 1939. Op zich een goed idee, maar niet zo handig als je een stel beginners met paardenachtergrond op een ponyras loslaat. Uit Wales werden echt topdieren geimporteerd, zoals Bowdler Brewer . Bowdler Brewer was Royal Welsh kampioen en veel topfokkers in Wales zien nog heel graag Bowdler Brewer in de stamboom. Hier konden ze hem niet afkeuren, maar ze hebben wel al zijn zonen afgekeurd. Erg krom, helaas. Ook werd op 18-jarige leeftijd Gaerstone Renown naar Nederland gehaald. Zijn dochter, Bowdler Beret had hier al vele kampioenschappen behaald in Nederland. Renown werd afgekeurd. Reden: dikke knieën. Hmm, een hengst die 18 jaar in de heuvels van Wales gelopen heeft..

5) Door Nederlandse toestanden moest het NWPCS nog veel meer doen dan het moederstamboek. Zoals daar zijn: het bijhouden van alle keuringsuitslagen, het toekennen van predikaten (ster, keur, preferent, elite, sport, etc). Wel leuk natuurlijk maar het kost handenvol met geld.

6) Nog een dure hobby voor de Nederlanders: alle veulens van het NWPCS moesten geschetst worden door officiële stamboekschetsers. Absoluut geen garantie tegen fraude, maar kost wel bergen met geld.

Het WPCV was het vooral niet eens met de amateuristische toestanden van de beginjaren. De verkeerd geïmporteerde ponies waren een doorn in het oog van velen. Erger was de genocide die in Nederland is gepleegd op de Bowdler ponies. Zelfs het WPCV heeft die niet tegen kunnen houden. De beste Bowdler ponies gingen namelijk naar Nederland en werden hier steevast afgekeurd. De fokkers die diep in de buidel moesten tasten voor tophengsten uit Wales waren ook erg ontevreden over het keuringsbeleid. Dan waren er ook de Cob fokkers. In de begindagen vond men de Cob maar een inferieur ras bij het NWPCS. Dat komt omdat ze net bezig waren het KWPN te vernieuwen. Tja, de Cob paste niet in dat moderne plaatje.

Bij de WPCV kan met iedere hengst gedekt worden die een gezond stel testikels eronder heeft hangen en geen ernstige veterinaire gebreken vertoont (ga nou even niet aan OCD of röntgentoestanden dekken). Gewoon op de Engelse manier, een verstandige fokker gebruikt gewoon geen slechte hengst. Bij de WPCV is er ook geen poespas met predikaten, net als in Wales en bij de WPCV mochten de fokkers hun eigen veulens schetsen. Als garantie van de juistheid van de afstamming worden veulens geprikt die een DNA test af moeten leggen. De WPCV heeft altijd de precieze regels van het WPCS (het moederstamboek dus) toegepast.

Door de jaren heen verandert er veel. Helaas snapt men in Den Haag en Brussel niet veel van de hobbyfokkerij, dus worden de regels weer aangescherpt. Dat ondergraaft de principes van het WPCV (ook overigens die van het WPCS). Ik ben benieuwd hoe dat af gaat lopen.

Het grote verschil tussen de NWPCS en het WPCV is dat het NWPCS een strak centraal geleid stamboek is en het WPCV een duidelijk gedecentraliseerd stamboek. In het eerste deelt de hoofdjury de lakens uit, in het tweede de markt. De markt is een veel hardere leermeester dan de hoofdjury.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

lageveld

Berichten: 3377
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-04 23:55

Heel interessant verwoord Joost, mijn complimenten, al kom je er wel mee in het taalbloopertopic Haha!

opala

Berichten: 6361
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Krommenie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-01-04 00:31

Wat een vraag al niet loshaalt Knipoog, ben een totale leek als recreatief ruiter. Maar nu met die I&R-toestanden, bevind ik mij dan toch buiten de "ruiter"paden.

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 11:11

joostvangestel"]
1) Vroege imports werden vaak vrolijk van naam
veranderd
.
[/quote]

[quote="joostvangestel schreef:
Bij de WPCV kan met iedere hengst gedekt worden die een gezond stel testikels eronder heeft hangen en geen ernstige veterinaire gebreken vertoont (ga nou even niet aan OCD of röntgentoestanden
denken
).


Even korrigeren?

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers