Fabricius preferent verklaard

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
UrbanL

Berichten: 14574
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Fabricius preferent verklaard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-04 19:50

Inmiddels is het traditie dat de voorzitter van de hengstenkeuringscommissie tuigpaarden, de heer Henk van Dieren, in Zwolle de besluiten van bekendmaakt met betrekking tot de beoordeling van de oudere tuigpaardhengsten. Het ging slechts om een beperkt aantal hengsten.


Marvel (Immigrant x Proloog) van de HBC Stal werd gehandhaafd naar aanleiding van de beoordeling van zijn 3- en 4-jarige nakomelingen.
Normaal gesproken had Jonker (Renovo x Wouter) beoordeeld moeten worden op zijn 7-jarige nakomelingen. Vorig jaar is echter besloten om hengsten die geëxporteerd zijn niet meer te beoordelen indien ze in Nederland minder dan 10 nakomelingen produceren. Oud-kampioen dekhengsten Jomker, inmiddel in eigendom van Dean Wikel uit Ohio (VS) is door middel van diepvriessperma nog steeds beschikbaar voor de tuigpaardfokkerij maar het aantal veulens per jaar is lager dan 10, vandaar dat de vader van vier goedgekeurde zonen niet beoordeeld kon worden.


In het middagprogramma van de hengstenkeuring in Zwolle werden alle goedgekeurde tuigpaard- en Gelderse hengsten gepresenteerd. Na de presentatie van de zonen en kleinzonen van Fabricius kreeg de voorzitter van de hengstenkeuringscommisie , de heer Van Dieren het woord. Hij stond stil bij de bijzondere positie die Fabricius, 1 van de kandidaten voor de verkiezing KWPN Paard van het Jaar, in de tuigpaardfokkerij inneemt. Hij maakte bekend dat keurhengst Fabricius vanaf 3 januari 2004 het predikaat preferent mag voeren.


Sinds een aantal jaar is Fabricius in Amerika, maar door het fantastische videoscherm, dat mede mogelijk werd gemaakt door de Renai Horse Registry, het Amerikaanse kruisingsstamboek, was het toch genieten van historische videobeelden van Fabricius. Het ging om beelden van zijn overwinning als tweejarige tijdens de Nationale Tuigpaardendag, zijn goedkeuring als driejarige in Utrecht en één van zijn kampioenschappen in tuig. Daarnaast waren er beelden van zijn meest succesvolle zoon Manno, die tbv het invriezen van sperma in quarantaine en niet in Zwolle aanwezig was, en van zijn meest succesvolle dochter, Kelly van Harmannus Boelens. Tot slot waren er beelden van Fabricius in de VS.
Deze presentatie werd mede mogelijk gemaakt door Be van de Beeke die de beelden van Fabricius beschikbaar stelde.
In de huldiging werden niet alleen de voormalige eigenaren van Fabricius, de familie Van der Maat, betrokken maar ook Erin en Gene LaCroix, de vertegenwoordigers van de huidge eigenaren Tracy en Cole Burr, waar Fabricius beschikbaar is voor de fokkerij. Zij waren zichtbaar geroerd door deze waardering voor hun Fabricius.


Bestuurslid Ko van Rooijen bracht de felicitaties over namens het KWPN en ze kregen naast bloemen een proefabbonnement op www.KWPNStallion.com, de objectieve, actuele en complete hengstensite van Reed Business Information en het KWPN.

'Fabricius, meesterlijke stempelhengst. Fabricius mag dan wel al een aantal jaren in de VS staan, zijn dominerende rol in de Nederlandse tuigpaardenfokkerij is ongekend!' Dat is het intro van het artikel over Fabricius om u over te halen om op hem te stemmen als KWPN Paard van het Jaar en natuurlijk vragen wij om uw stem.
We mogen trots zijn dat de tuigpaardfokkerij zo’n fantastische vertegenwoordiger in de VS heeft en wat zijn we blij met zijn zonen, kleinzonen, dochters en kleindochters die de fokkerij hier in Nederland dienen. Overigens is Fabricius via diepvriessperma ook nog beschikbaar voor de Nederlandse fokkers.


(RvdK, overname zonder bronvermelding niet toegestaan)


Zijn er nog meer mensen geweest in Zwolle?.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS


UrbanL

Berichten: 14574
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-04 20:02

HK Zwolle: 24 tuigpaarden, vier Gelderse hengsten


Een volle IJsselhal genoot vandaag van de eerste bezichtiging voor tuigpaardhengsten en Gelderse hengsten. Voor de fokrichting tuigpaarden werden in Zwolle 24 fraaie hengsten geselecteerd die begin februari uitstekende reclame voor het Nederlandse showpaard zullen maken. Vier Gelderse hengsten kregen een uitnodiging om zich in de tweede bezichtiging te tonen middels vrij bewegen en vrij springen.

Voorzitter Henk van Dieren van de hengstenkeuringscommissie tuigpaarden verklaarde na afloop tevreden te zijn over de gemiddelde kwaliteit. "Een veel kleiner ondereind dan negen jaar geleden, toen ik voor het eerst de hengsten selecteerde."
Van Dieren vertelde dat de commissie in deze fase van de selectie de bloedspreiding hoog in het vaandel heeft staan. "Dat betekent soms een concessie doen aan het exterieur, soms iets toegeven op beweging. Maar we willen in deze fase zoveel mogelijk de ruimte houden om hengsten met nieuwe genetische mogelijkheden te selecteren."
De lijst van vaderpaarden overziende is dat - op Manno na - heel goed gelukt. Meestal is er sprake van één of twee zonen van een vader, maar, zoals gezegd, de hengstentopper van dit moment, Manno, imponeerde opnieuw met zijn nakomelingen. Zeven stuks krijgen de kans in de tweede bezichtiging, inclusief de edele vierjarige Timanno (uit een Immigrant x Marconi-moeder), die in het tuig werd voorgesteld.

Een echte topper bij de Gelderse paarden had de hengstenkeuringscommissie niet aangetroffen, vertelde voorzitter Arie Hamoen, "maar we hopen er zeker een paar voor Den Bosch over te kunnen houden. En als je bij de stamboekinschrijving één echt goede Gelderse hengst overhoudt, zoals dat eerder is gelukt met Parcival en Sirius, dan is het voor deze fokrichting ook goed."
Diezelfde Sirius liet in Zwolle een uitstekende verrichting zien bij zijn omloop in de KNHS/KWPN-hengstencompetitie om de Divoza Bokaal. Hij legde het vaardigheidsparcours gemakkelijk foutloos af. Pas toen er in de barrage wat reactie uit het publiek kwam (en de hengst zich iets spande) rolden er een paar ballen van de pilonnen.

Het publiek kon verder nog genieten van de hengsten Nando, Patijn en Saffraan in tuig, waarbij vooral de door Linda Boelens gereden Patijn zich nadrukkelijk onderscheidde met zijn gevoel voor show en atletisch vermogen. Een speciaal moment was er voor de hengst Fabricius, die - hoewel naar de Verenigde Staten geëxporteerd - preferent werd verklaard en een huldiging kreeg middels een videopresentatie.

(DWR, overname zonder bronvermelding niet toegestaan)

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Albert

Berichten: 5007
Geregistreerd: 16-10-02
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-04 21:23

De ontzettende hoeveelheid Manno's die aangeboden werd is zeker geen onderdeel van de zogenaamde bloedspreiding die men zegt na te streven.
Het beeld was: een donkere vos met vier witte beentjes, ja hoor, weer een Manno. Heet ook nog Uniek. Zijn nakomelingen overtuigen mij niet, op een enkele aardige na. Met name het achterbeengebruik liet te wensen over.
Detail: De invloed van Zakerno is via Manno groter dan de hengst via zijn directe nakomelingen ooit heeft gegeven. Zakerno is ooit afgekeurd op zijn nakomelingen.
Nummer 888 Manno X Fortissimo X Wouter vonden wij veruit de mooiste Manno.
Bij deze hengst is de negatieve invloed van de Hackney bijna weg.
Helaas; wel ster maar niet aangewezen, zal wel aan de ouderwetse afstamming liggen.
De negatieve eigenschappen die de Hackney met zijn bewegingsvorm geeft is helaas overduidelijk aanwezig in de huidige hengstenstapel, die ook weer in het kader van de bloedspreiding geen enkele hengst meer telt die vrij is van hackneybloed.
Dat dit ten koste gaat van de bewegingsvorm is niet iets wat ik zelf verzin maar her en der op de tribune om mij heen hoorde. De actie is er wel, maar de ruime gangen zijn eruit gefokt.

Van de reeds goedgekeurde hengsten viel mij Nando zeer positief op. Ook bij deze hengst is de hackneyinvloed minimaal. Er bij vermeldt moet worden dat deze hengst onder luide ondersteuning uiteindelijk toch, tegen de zin van de keuringscommissie, in de nakeuring in Ermelo is geaccepteerd.

Wat mij aan het geheel tegenstond is dat de invloed van Dhr. Schep ongezonde vormen begint aan te nemen (begint??!)

Bij de gelderse hengsten heeft de heer Hamoen wederom staan slapen door de beste hengst niet door te laten. Urbanus, nr. 930 (Laurentz X Zichem), was veruit de beste van het matige aanbod. Wel door en zeker de moeite waard was de kleine en compact overkomende Ulmus (928 Koss X Zichem)
Weer is de keuringscommissie er in geslaagd de fokkers in verwarring achter te laten, door geen sturing te geven aan de richting waarin zij willen met het Gelders paard. Logisch dat het aanbod niet verbetert.
Hiermee graaft het gelders paard zijn eigen graf.

Van de reeds goedgekeurde gelderse hengsten is Koss mooi van type die zijn duitse afstamming eer aandoet.
Sirius werd in het tuig voorgesteld en mocht een kegelparcours lopen. Hij won (was de enige). Tip voor de eigenaar: breng hem uit op samengestelde menwedstrijden, dan kan hij zich echt bewijzen.
De hengst verdient het om zich serieus te profileren.
Zoals er nu aangemodderd wordt met de aangespannen rubriek Gelders paard in het tuig, doet de hengst geen recht.
Parcival gaf in een prima kuur op muziek aan nog lang niet aan zijn top te zijn (chapeau). In het rondje voor de fokkers liet hij een uitgestrekte draf zien waar de tuigpaarden een puntje aan kunnen zuigen.

Al met al was het een dag met weinig echte toppers, maar met vreemde jurybeslissingen.
Verbaas u niet verwonder u slechts was het dagmotto.

(Nb. Ik was er wèl.)

4 Gelderse toppers en
Paardengebitsverzorger Klik hier voor mijn website

Concorde

Berichten: 6654
Geregistreerd: 14-08-01
Woonplaats: Klein dorpje in Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-04 14:38

Ik was er ook (had bij wijze van spreken nog nooit een tuigpaard van dichtbij gezien).
Ik vond van de Geldersen, was al wel goedgekeurd maar toch, Sirius er echt súper voor staan. Koss vond ik ook een heel mooi dier, modern typje.
Die 3 hengsten in het tuig; vond patijn echt een gummibal, prachtig dier. En van Saffraan, die menner kon echt niet sturen, dier liet zich dus ook niet echt zien.
Parcival vond ik ook een mooi dier, geen perfecte kur, maar loopt wel erg fijn zo te zien.

Some people look for a beautiful place, others make a place beautiful

UrbanL

Berichten: 14574
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-01-04 16:32

Patijn was het hele seizoen bagger maar is de afgelopen weken door een oude bekende getraind en liep nu veeeeel beter. Nog steeds hoop ik dat hij ook weer op de bok gaat zitten maar ik vrees het niet. Jammer erg jammer.

Tja Dhr. Schep bracht een hoop paarden voor maar toch ging er weinig door naar Den Bosch. 862, 899, 906, 914 zijn degene die doorgingen van de 9 die hij voorbracht. Als je ziet wat hij op de concoursvelden doet is ook erg veel maar wil niet zeggen dat hij altijd de kampioenen brengt.
Hij had er ook 2 of 3 die hij voorbracht van andere.
Van der Maat had er 2 en 1 van iemand anders alleen de kampioen ging door en de omroeper maakte ook nog de fout door te zeggen dat die doorging naar Ermelo erg fijn dus.
L. Kwarten bracht er 10 voor en 3 door dus het zegt niet veel hoeveel je er voorbrengt. Het paard die veel indruk op me maakte was de 872 Urenko van L. Kwarten (Lorton x Ganges) publiek vond dat ook wat kon dat beest lopen. Ook hij mag naar Den Bosch.

Van de goedgekeurde hengsten viel mij Selleen en Tempelier erg op ze zijn veel mooier geworden. Talos is mijn favoriet is een erg luxe tuiger ik hou daar erg van. Sommige houden van het vierkante sommige van het ronde. Ben erg benieuwd wat hij volgend jaar op de concoursen gaat doen. Zelf ben ik ook erg gechameerd van Opgenoort na een clinic wat ik heb gezien in Hagestein van hem. Die gaf ook een leuke show in het tuig.

De tranen had ik wel even in mijn ogen toen ik Fabje op het scherm zag wat een paard was dat. Door hem ben ik in de tuigpaarden gekomen en het gaan volgen. Hij zag er goed uit zo daar in America en hoop dat hij daar nog lang mag genieten en ook van zijn pensioen. Ook Cor moest wel een een traantje wegpinken hem zo te zien op het scherm. Jammer dat Manno er niet was om het plaatje compleet te maken maar die staat lekker in veilig in Boyl voor vangen van Sperma voor America.

Al met al een erg lange dag met erna nog een leuk feest op stal we hadden natuurlijk wat te vieren. Op naar Den Bosch kijken wat het daar gaat worden.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, mirjamrocky en 1 bezoeker