Faram

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Faram

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-03 00:22

Wie weet iets te vertellen over de hengst Faram en vooral ook over de karaktereigenschappen die hij doorgeeft. Mijn paard is namelijk een Faram x Candyboy en eigenlijk had ik van Faram nog nooit gehoord.
Ook ben ik heel benieuwd of hier Bokkers zijn met nakomelingen van Faram.

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-03 00:57

Faram 87.5453 Stb
Rijpaardtype
Geboren: 10-06-1987
Kleur: Bruin
Stokmaat: 1.66 m
Pijpomvang: 21.5 cm

Verrichting 1990
Stap 8
Draf 8
Galop 8
Rijproef 6.5
Springen vrij 6.5
Springen ohz 7
Terreinproef 7
Karakter 8
Stalgedrag 9
Trainingsrapport 9

Totaal 77 punten (max 100)
Plaatsing: 5e van 30 (16)

Fokker: H. Wink, Assen

Aram x Terma Keur Pref v. Abgar xx Keur x Derma Keur Pref v. Rigoletto Keur x Ginerfa Ster Pref Prest v. Brigadier x Vinerfa v. Obdam x Pinerfa Ster v. Evert x Inerfa Pref v. Donno x Derfola v. onbekend

Andere goedgekeurde hengsten uit fokfam 151
*Armstrong 82.3650 Stb

Fraai gelijnde, rijtypisch gebouwde hengst met veel ras, kwaliteit en uitstraling. Het achterbeen is enigszins lang.

Moederrapport 1987
Terma is een langgelijnde, typisch gebouwde merrie met een mooie schouderpartij. Schoft en schouder vallen op vanwege de goede ontwikkeling en ligging. Ook de croupe heeft de juiste lengte en vorm. Het hoofd is grof. Hoewel de bouw van het beenwerk goed is, zou het toch nog wat kwalitatiever kunnen. De voorstand is toontredend, zodat de bewegingen wel ruim, maar wat incorrect zijn. In draf zagen wij wat weinig gebruik van de voorknie. Twee dochters behaalden in 1986 het ster-predikaat en namen ter Centrale Keuring eervolle plaatsen in. Ook werd nog een veelbelovende jaarling getoond.
Terma legde de IBOP-proef af met AA 94.
Stokmaat: 1.69 m

Verrichting Ermelo 1990
Speels, gehoorzaam met een plezierig aandoende brutaliteit. Vriendelijk en eerlijk maar heeft er moeite mee om de aandacht bij het werk te houden. Hij showt graag. Bij begin onderzoek net zadelmak. Heeft weinig mond en zou meer uit de schouder mogen komen. Geeft zijn ruiter met name in galop een zeer goed gevoel. Stap regelmatig en ruim. Draf ruim voldoende. Galop heeft veel souplesse. Bij het springen toont hij een goede techniek en een vlug voorbeen. In het terrein houdt hij zich tamelijk vast. Veel bereidheid om te werken, ervaart werk als licht. Ruim voldoende aanleg als dressuurpaard, veel aanleg als springpaard. Bij aankomst goede voedingstoestand die hetzelfde bleef. Rustig stalgedrag.

Afstammelingen 1992 (veulens)
De hengst toonde een collectie veulens die variatie in ontwikkeling vertoonden, van amper voldoende tot voldoende. De geprikte veulens bleken juist voldoende tot voldoende rijtypisch te zijn gebouwd. De uitgezochte veulens waren voldoende rijtypisch gebouwd. Het hoofd is eenvoudig, veelal lang en soms met een gebogen profiellijn. Bij de uitgezochte veulens was het hoofd duidelijk sprekender. De hals is soms wat arm bespierd maar wel lang, goed gevormd en wordt in beweging ook goed gedragen. De schoft is goed van lengte. De schouder bleek bij de geprikte veulens wisselend van lengte te zijn en lag er vrijwel steeds recht in. De schouderligging bij de uitgezochte veulens was beduidend beter. Rug en lendenen geven geen aanleiding tot opmerkingen. Bij de geprikte veulens was de croupe wisselend, doorgaans voldoende, maar soms ook enigszins plat en kort. Ook hier was bij de uitgezochte veulens de croupe duidelijk beter. Het voorbeen is goed gesteld en gebouwd. Het achterbeen is dikwijls sterk gehoekt met een scherpe insteek van het pijpbeen in het spronggewricht, dat nog wel eens wat klein is uitgevallen. Overigens bleek dat in een aantal gevallen het totale fundament royaler zou kunnen zijn. De stap is zonder meer goed, heeft ook ruimte en het achterbeen treedt goed onder. Het drafmechanisme was moeilijk te beoordelen. De veulens 'bluften', staken de staart erop en hielden zich vast in de rug met hoog gehouden hals. De schoudervrijheid was daardoor in veel gevallen beperkt. Enkele veulens draafden evenwel best.
De vergezellende merries waren wisselend van kwaliteit.
Getoond: 32 veulens uit 206 dekkingen.

Wachthengst 2000 (januari)
Naar aanleiding van de beoordeling van zijn 7-jarige nakomelingen wordt Faram op wacht gezet. De sportprestaties van de nafok van deze hengst waren de doorslaggevende reden om deze hengst op wacht te zetten. Met zijn springindex van 98 (betrouwbaardheid 77 % ) en dressuurindex van 92 (betrouwbaarheid 75 % ) is de hengst er niet in geslaagd een positieve bijdrage aan de fokkerij te leveren.

Sportgegevens Jahrbuch Zucht
1998 jaarwinsom 3 nakomelingen DM 2.980
1999 jaarwinsom 3 nakomelingen DM 510

Competitie
1991-1992 Dressuur Cat. A -- 1527.5 punten, 3e plaats
1992-1993 Springen Cat. B -- 62 punten, 5e plaats
1993-1994 Springen Cat. C -- onvolledig

Dekstations
1990-1992 J. Venderbosch, Heelweg/Varsseveld & L. van Vliet, IJsselstein
1993-1995 H. en J. Wilting, Wachtum/Dalen
1996 Huisma, Houtigehage
1997 M. Schep, Zwolle
1998 N. Calis, Enkhuizen
1999 J. Schep, Zwolle

Fokregistratie
Totaal 466 (+ max 2) veulens uit 654 dekkingen.

Uit: Het Complete Hengstenboek (RBI)

Foto kan per mail, kwpn.hengstenfan@12move.nl

medruze

Berichten: 259
Geregistreerd: 27-10-02
Woonplaats: West Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-03 00:30

Faram, persoonlijk vond ik hem niet zo bijzonder. Er zaten zondermeer leuke nakomelingen bij, maar smaken verschillen! Ik heb Faram zelf gezien bij Calis in Enkhuizen toen hij daar stond. Imposant paard. Maar ook een enorme aandacht-freak! Hij hield wel van aandacht.
Jammer dat zijn nafok heel wisselend is. Maar er zitten zeker goeie tussen. Realiseer je dat er ook een merrie nodig is! En daar komt vaak ook heel veel vandaan.