Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
Sammie schreef:Paard dat zijn achterbeen niet onder de massa kan zetten kan eigenlijk ook niet voldoende dragen. Kijk eens naar de dressuurhengsten, de meeste hengsten met een hellende croupe hebben een ‘slecht’ achterbeen.
Rambobo schreef:een hellende croupe betekend minder lang achterhand (achterbeen niet goed onder massa kunnen plaatsen) en moeite met kantelen van het bekken toch?
maar een hellende croupe staat ook weer voor draagkracht .... begrijp er dus weinig meer van
andere factoren spelen hierin natuurlijk ook een grote rol
zoals bekken, broekspieren en heupen
Rivaldo schreef:Rambobo schreef:een hellende croupe betekend minder lang achterhand (achterbeen niet goed onder massa kunnen plaatsen) en moeite met kantelen van het bekken toch?
maar een hellende croupe staat ook weer voor draagkracht .... begrijp er dus weinig meer van
andere factoren spelen hierin natuurlijk ook een grote rol
zoals bekken, broekspieren en heupen
Hoe kom je aan deze informatie?
Ashley5760 schreef:Vroeger fokte we alles met een "plat" kruis, de moderne paarden wilde ze er dat juist uit hebben en zijn ze een erg hellende croupe gaan fokken. Inmiddels zijn ze er (met name in springrichting) achter dat dit een paard beperkt in het openen van de achterhand boven de sprong. Dus vinden ze het niet zo erg als hij iets naar vlak neigt.
Bij dressuurpaarden durf ik niet te zeggen wat ze het liefst hebben.
Ik denk dat de middenweg het meest functioneel is, alles met "te" kan nooit goed zijn.
Zoals elisa zegt is het van meerder factoren afhankelijk.
Thaliashof schreef:Heb het nrps-blad er even bijgenomen.
Een foto met achterhand van 2 paarden: het ene heeft een langer meer plat kruis met achterbeen met grotere hoek en dat recht onder achterhand staat, het andere heeft een korter afhellend kruis met lang achterbeen met kleine hoek
De tekst: "Ook bij het paard kan intensieve selectie op een bepaalde eigenschap (bijvoorbeeld een bepaalde drafvorm) leiden tot veranderingen in andere eigenschappen (bijvoorbeeld de bouw en hoeking van het achterbeen). Een klein gehoekt, lang achterbeen, dat achter het lichaam staat, levert weliswaar vaak de gewenste manier van bewegen op, maar is gewoonlijk minder sterk en gevoeliger voor blessures dan een achterbeen met een iets grotere hoek, dat correct recht onder de achterhand staat."
Een springpaard zijn kruis gaat eerder richting plat en een dressuurpaard zijn kruis gaat eerder richting afhellend.