Overste en Chronos

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
RUBYWHITE
Berichten: 6916
Geregistreerd: 10-12-01

Overste en Chronos

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-11-03 10:26

Hoi
Wie o wie kan mij meer info en het allerliefste ook een foto bezorgen van de hengsten OVERSTE (v. Duc de Normandie) en CHRONOS (v Mahagoni trak)

thnx!

Haha!


MissHIS

Berichten: 4214
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-03 14:13

Chronos 84.7810 Stb (ex Hurry On 09.6023.84 Trak)
Rijpaardtype
Geboren: 11-04-1984
Kleur: Donkerbruin
Stokmaat: 1.69 m
Pijpomvang: 20.5 cm

Verrichting 1987
Stap 6
Draf 6.5
Galop 7
Rijproef 7.5
Springen ohz 6
Springen vrij 6
Terreinproef 6.5
Karakter 9
Stalgedrag 8
Trainingsrapport 7

Totaal: 69.5 punten
Plaatsing: 18e van 33 (21)

Fokker: T. Elsner, 6531 Seibersbach, BRD

Mahagoni Trak x Hansa II van Matador x Haruta II van Grimsel x Haselrute van Carajan x Haselblüte van Altan

Trak fam. 122 (Hollatz-Oberrode)

Verrichting Ermelo 1987 (na-examen)
Vriendelijk, attent, gehoorzaam en eerlijk met goed humeur. Bij begin onderzoek nog groen. Achter weinig kracht. Heeft zich tegen het einde van het onderzoek sterk verbeterd en is veel losser in de rug geworden. Knarst veel op zijn tanden tijdens het werk. Bij zwaarder werk raakt hij gespannen. Stap voldoende regelmatig maar niet erg gedragen. Ook de draf zou ruimer mogen zijn. Laat zich in de galop goed sluiten, galop mooi gedragen. Springen tijdens onderzoek wel verbeterd maar hij spring weifelend en wisselvallig, ruim voldoende techniek maar geen plezier in het springen. In terrein behoorlijk goede galop, presteert op de sprong ruim voldoende. Ruim voldoende bereidheid om te werken, ervaart werk als licht. Voldoende aanleg als dressuur- en als springpaard, ruim voldoende aanleg als terreinpaard. Bij aankomst goede voedingstoestand, is tijdens het onderzoek meer paard geworden. Eet normaal. Rustig stalgedrag maar bij het verzorgen gaat hij graag tegen zijn verzorger hangen en is hij bijterig.
Op 18-03 last van hoefzweer linksvoor. Wegens daardoor ontstane dunnen wand sinds 23-03 voorijzers. Op 24-03 lichte koliek. Blijkt bij veterinaire keuring op 01-04 in draf op volte op harde bodem linksvoor kreupel, buigproeven beide ondervoeten voor sterk positief. Bij voorafgaand röntgenologisch onderzoek zijn geen ernstige afwijkingen geconstateerd, daarom geen nader onderzoek. Op 04-04 linksvoor kreupel, alsnog naar Utrecht voor onderzoek waar op 09-04 is geconstateerd dat hij kreupelde wegens een hoefzweer. Op 28-04 linksvoor wondje en opgelopen been. Op 12-05 licht spierbevangen. Op 01-06 ziek door aandoeningen voorste luchtwegen. Vanwege al deze veterinaire problemen in totaal vier weken rust.

Afstammelingen 1989 (veulens)
Deze Trakehner hengst toonde goed ontwikkelde veulens met voldoende diepte. Ze bleken ook voldoende rijtypisch te zijn gebouwd wat betreft de geprikte veulens, terwijl de laatste getoonde veulens van de uitgezochte groep rijtypischer was met ras en uitstraling, terwijl bij deze veulens de croupe ook hellender was. Het hoofd is goed van vorm met een helder oog. De keeluitsnijding zou bij de meeste veulens wat fijner kunnen zijn, bij de uitgezochte veulens was dat beter, met name in de laatste groep. De hals is goed van lengte en staat er goed op. De schoft was wat wisselend, meestal goed van lengte en ontwikkeling, enkele echter ook nog wat weinig ontwikkeld en kort. De schouder heeft steeds voldoende lengte, maar kon bij de geprikte veulens nog even schuiner zijn gelegen. Bij de uitgezochte veulens was de schouderligging beduidend beter. De rug is lang en meermalen enigszins diep; bij de tweede groep uitgezochte veulens was ook dat onderdeel duidelijk beter. De lendenpartij is voldoende gespierd en aangesloten. De croupe zou enigszins typischer kunnen zijn, namelijk wat hellender, langer en gespierder. Bij de laatste groep van de uitgezochte veulens was de croupe beter gevormd. Het voorbeen neigt in een enkel geval naar een holle stand. De voorknie is best ontwikkeld. In het algemeen geldt dat het fundament royaal is met kwaliteit. Bij de uitgezochte veulens is sprake van even minder zwaarte in het fundament. Het achterbeen is goed gesteld, in een enkel geval even recht, met een brede en diepe sprong. In de groep uitgezochte veulens werd geen recht achterbeen waargenomen. De stap is ruim en tactmatig; bij de uitgezochte veulens deed de stap iets stugger aan. In draf vertoonden de veulens een goede bewegingsvorm met ruimte, souplesse, goede schoudervrijheid, balans en draagkracht, dankzij een best gebruik van het achterbeen.
De veterinaire bevindingen hebben betrekking op enkele instabiele kniegewrichten. De hengst zou zelf wat royalere voeten kunnen hebben. Bij de geprikte veulens bleken de voeten goed te zijn. Bij veulens met wat fijner beenwerk werd ook een kleinere voet waargenomen.

Kort samengevat: rijtypische veulens met ras en kwaliteit in het beenwerk. Zowel stap als draf zijn goed.
Getoond: 22 veulens uit 104 dekkingen.

Afkeuring 1992
Ten aanzien van de afwijzing van de hengst Chronos dient te worden opgemerkt dat de hengstenkeuringscommissie langdurig de diverse elementen tegen elkaar heeft afgewogen. Het feit dat de hengst een aantal jaren tot een alleszins behoorlijke verrichting is gekomen in de hengstencompetitie dressuur heeft met name geleid tot een uitvoerige gedachtenwisseling. In hoeverre zou dit feit als positief element kunnen wegen tegen de negatieve factoren die zijn vastgesteld? Daarnaast moet echter wel worden opgemerkt dat de hengst in 1992 slechts één keer is uitgekomen in de dressuur en wel op het niveau Prix St. Georges. In bedoelde wedstrijd is de hengst evenwel niet in de prijzen gevallen. Uiteindelijk heeft de commissie moeten besluiten dat de negatieve elemanten te zwaar wegen om de hengst te kunnen handhaven in de fokkerij. In de eerste plaats volgden uit de 43 geregistreerde merrieveulens slechts 24 stamboekmerrries, hetgeen een matige verhouding genoemd mag worden.
Van die 24 stamboekmerries hebben slechts 6 een predikaat behaald, een verhouding die ook duidelijk onder het gemiddelde ligt. De harde gegevens van de nieuwe exterieurindex bevestigen de vaststelling in de praktijk dat de hengst een ongewenst fundament doorgeeft. De voeten zijn veelal smal en nauw, het voorbeen mist zwaarte en uitdrukking, terwijl het totale fundament duidelijk royaler zou moeten zijn. Bovendien blinken zijn nakomelingen niet uit in beweging.

Herkeuring 1992
In het kader van de selectiefase, waarbij de eerste driejarige nakomelingen in de beoordeling worden betrokken, werd eind september Chronos afgevoerd van de KWPN-hengstenlijst. Door de eigenaar werd een herkeuring aangevraagd. Op dinsdag 10 november is de herkeuringscommissie bijeen gekomen om deze herkeuring uit te voeren. De commissie is tot de conclusie gekomen dat er geen redenen zijn het besluit van de hengstenkeuringscommissie te herzien. Chronos blijft derhalve afgewezen voor de KWPNfokkerij.

Bij hermeting 1.71 m

Competitie
1988/1989 dressuur Cat A -- 611.5 punten, 2e plaats
1989/1990 dressuur Cat C -- 522.3 punten, 1e plaats
1990/1991 dressuur Cat D -- 533.1 punten (enige deelnemer)

Dekstation
1987-1992 M. v/d Tillaart, Veghel

Fokregistratie
Totaal ... veulens uit 680 dekkingen

Uit: Het Complete Hengstenboek (RBI)

Foto en info + foto van Overste per mail, kwpn.hengstenfan@12move.nl

Hippische evenementenorganisatie http://www.hippicprojects.nl
Hippische teksten http://www.hippicventure.nl

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 2 bezoekers