Symposium van selectie tot succes in Leeuwarden!

Moderators: petraaken, Nicole288

 
 
YvonneS
Berichten: 3303
Geregistreerd: 28-04-03

Symposium van selectie tot succes in Leeuwarden!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-10-03 12:31

Ik ben dus gisteren naar het symposium in leeuwarden geweest en er kwamen een aantal interesante onderwerpen aan bod, waar misschien een leuke discussie over gehouden kan worden.

Zo was Arnold Kootstra van stal Roelofsen aanwezig en hij was van mening dat de merrie meer invloed heeft in de fokkerij dan de hengst. Uit jarenlange ervaring was dit bij hun gebleken, percentages kan ik zo niet noemen want die had hij volgens mij ook niet.

Crista Laarakkers was van mening dat een paard met een redelijke tot normale draf best ver konkomen in de sport doordat hier nog wel aan te rijden was. Wel vond ze de stap en de galop veel belangrijker dat die echt goed waren, want hier kan je niet zoveelaan veranderen/verbeteren.

Dan was jaap Werners er nog die van mening was dat de specialisatie wel eens zo ver kon gaan dat er een aparte dressuur en springpaarden richting kwam, dus dat rijpaard werd gesplitst in spring en dressuur. Maar dan was het discussiepunt waar dan op gespecialiseerd moest worden.

Ook zat karel de Lange in het publiek en ik ben van mening dat deze man op zich een goeie kijk heeft op de paardenwereld, maar wat ik daarbij jammer vond is dat hij absoluut niet openstond voor de meningen van oa Solange Schrijer. Jacob Melissen speelde hier goed op in door hem de mond te snoeren op het moment dat het publiek luid zuchtend in de collegezaal zat.

Ik vond het een leuke en best leerzaam sympsium, wat vonden de andere bokkers hiervan??


YvonneS
Berichten: 3303
Geregistreerd: 28-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-10-03 16:25

Mmmm iedereen op concours?? Ik bedacht me nog een ding dat gezegd is. Emile Hendrix en Arnold Kootstra waren beide van mening dat er een deklimiet op jonge, onbewezen hengsten moest komen om zo te voorkomen dat er veel merries worden gedekt door een jonge hengst waar misschien later uit kan blijken dat de resultaten tegenvallen.

Dees

Berichten: 16693
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 18:51

Ik heb vandaag een samenvatting kunnen lezen, daarin werd gekopt dat het voor het behalen van successen ind e sport, een paard op jonge leeftijd al daartoe getraind moet worden. Hoe jonger hoe beter. Boos! Tenenkrommend, vodn ik dat, ik was alweer helemaal boos...

Gelukkig lees ik uit jou verslag dat de strekking van het Symposium heel anders was. Gelukkig maar....

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 19:07

Best wel een leuk en interessant symposium. Jammer dat dhr Melissen erg kort door de bocht reageerde op sommigen in het publiek die kritische vragen stelde. Je zou het de mond snoeren kunnen noemen, Solange had niet door dat dhr. de Lange een paard op een aantal pagina´s daarvoor bedoelde en niet Inspekteur.

De strekking was leuk, maar de pinnige manier van reageren op bepaalde vragen vond ik hoogst onbeschoft. Duidelijk zwak dat ze daar niet op durfde te reageren. Juist antwoorden op kritische vragen zorgt ervoor dat je meer gaat nadenken.

Mijn vraag aan het mensen van het symposium was......als je een paard al enorm bergopwaarts fokt, waardoor het LIJKT alsof deze op het achterbeen loopt, ben je jezelf dan niet enorm in de maling aan het nemen. Hij loopt niet op het achterbeen, maar zijn model is zo. Lijkt mij verneukeratief.......paard op stand moet in mijn ogen niet al extreem bergopwaarts gebouwd worden. Dit probeerde ik te koppelen aan de beperkingen van ruiters.

Christa kon er niet eens een fatsoenlijk antwoord op geven, die ging gelijk de aanval in. Lekker discusseren is dat.

Om niet te vergeten het bijzonder onbeschofte publiek wat op sommige plekken zat. Soort van pennyponymeisjes die veel gesteun en gekreun lieten horen als iemand een kritische vraag stelde.

Emile Hendrix alias George Clooney vond ik wel erg goed, en had hele goede ideen over de fokkerij en rijerij in mijn ogen. Wat een lekker ding is dat overigens..........
Laatst bijgewerkt door gast981 op 18-10-03 19:11, in het totaal 1 keer bewerkt

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 19:11

De desbetreffende foto's heb ik naar Chantal gemaild Pipo en die zal ze hopelijk ook plaatsen.
Er waren namelijk veel mensen die toen zaten te zuchten, misschien dat die zelfde zuchters na het zien van de foto's, het wat beter snappen.
Want er zullen vast wel zuchters zijn geweest die ook op bokt komen.

Holsteiner: Charakter. Charisma. Klasse!!!

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 19:11

He, wat jammer dat ik er niet bij was Boos!

Lijkt me zeer interessant geweest...

Kan er nog meer door jullie verteld worden?

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 19:20

Tyrza, het was zeker heel interessant.

Dhr. Kooistra van stal Roelofs vertelde over hun manier van selecteren. Bijv. dat de paarden op 7 jarige leeftijd vooraan in het 1.40 moeten lopen omdat ze anders verkocht worden. Dit zegt iets over de eisen die zij aan hun paarden stellen. Ook over de selectie die bij 6 maanden bij hun al start. De veulens worden eens per jaar een paar keer in de bak gedaan om los te laten springen. Gewoon spelender wijs en op die manier word er geselecteerd. Ook hij gaf aan dat de merrie veel belangrijker is dan de hengst. Maar dat wisten wij vrouwen al wel natuurlijk........ Haha!

Jacob Melissen deed het voorwoord en heeft bij mij direct een beeld op mijn netvlies gegeven met zijn verwoordingen. Positief zijn die zeker niet!!!!!!!
De manier waarop hij over vrouwen praat Boos! Denigrerend tot op het bot. Jammer dat we daar niet even op mochten reageren. Mijn nekharen gingen er rechtvan overeind staan.

Emile kon echt goed vertellen en deed het uit het blote hoofd. Iets wat ik heel goed vond, had net dhr. Melissen zijn verhaaltje horen oplezen dus........

Dhr. Werners heeft een verhaaltje over specialisatie gedaan. En Christa Laarakkers had ook een verhaal over jong trainen, maar niet te zwaar werk doen. Jammer dat haar theoretische verhaal zeer interessant was, maar ik wel direct moest denken aan de manier waarop ze de paarden tijdens de pavocup rijd. Theorie en praktijk gaan dus toch niet samen Knipoog

Solange vond ik ook zeer interessant, ze stond ook open voor vragen en discussie. En de dingen die ze vertelde sprak mij erg aan.

Bijv dat 50% van de paarden in haar praktijk tussen de 4 en 6 jaar oud zijn!!

Al met al een geslaagde dag, die voortgezet is in een eettentje in Leeuwarden waar we onder het genot van een lekkere hap en een lekker wijntje nog even doorgekletst hebben over de onderwerpen.

En toen weer lekker naar huis.... Cool

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 19:25

Naar huis??? Ja Ja *LOL*

Holsteiner: Charakter. Charisma. Klasse!!!

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 19:26

Ik was er ook samen met vijf andere clubleden.

De inleiding van Jaap Werners vond ik slaapverwekkend,meer een lesje geschiedenis.Dat Karel de Lange meteen een spervuur aan vragen op hem africhtte was minder geslaagd helaas want het bracht onrust in de zaal.De acoustic was wel goed dacht ik.In het vervolg om een brede duscussie aan te gaan toch liever even met microfoons erbij handiger.

Selecteren doet presteren:
Dan Arnold met zijn powerpoint presentatie.Nu de stal wat overzichtelijker is geworden (50 veulens per jaar) en geleerd van de grote opruiming denk ik wel dat hij met recht kan stellen dat de merrie van groter invloed is dan de vader.Heeft iets met chromosomen te maken Verward
Het is ook gebleken dat de vermeerdering via ET niet dezelfde produkten op leverden omdat de invloed van de moeder(opvoeding en karakter)toch de meest bepalende faktor is.
Ik ben eens bij hun op het bedrijf geweest en het rare is dat er alleen de stamnamen van de merries op de deur staan en niets over de vader.Heel verwarrend.
Dat ze nu succes hebben mag blijken uit de strenge selectie die ze toepassen.Vond ik overigens nogal heftig op de leeftijd van 5 a 6 mnd.


Eerlijkheid duurt het langst:
Dat Christa blij was dat ze nu niet meer zelf achter goede paarden aan hoefde was wel duidelijk.Ze kwamen nu naar hun toe,(Jacques werkt nu ook fulltime in de paarden)en dat is een luxe situatie.En als zij er niet mee verder kunnen,wordt het dier ook weer op de schop gezet.Dit was een voorbeeld van een 4 jaar lange probeer periode van een paard met megabeweging die als het er opaan kwam het niet meer voor je deed.
Over karakter gesproken.
In het vervolg doen ze daar niet meer zo lang over Haha!

Van talent tot topper:
Emiel sprak vanuit zijn hart tot het publiek,en de hele tijd wilde hij toch o zo graag die microfoon wat hoger hebben Haha!
Hij betracht veel eerlijkheid naar de koper van zijn paarden daar zijn beide mee gediend.Hij zal ook de passende match proberen te maken?
Volbloeds zullen nodig blijven, zo riep tot de zaal,dat lichtvoetige heb je nodig.Maar wie o wie koopt er een?Ga er eens op rijden zo stelde hij,je weet niet wat je voelt.
Wie kan voor mij de laatste engelse zin van hem even hier neerzetten?

Fysiotherapie bij het jonge paard,ondanks of dankzij selectie en management:
Solange kwam in haar praktijk en die van haar collega's problemen van nek tot staartwortel tegen en die van de onderbenen(voor).Dat resluteerde in cijfers van wel 50 % van alle patienten!!
De mobiliteit van gewrichten is wenselijk maar niet tot die gevallen waarbij herhaaldelijk tot het uiterste gegaan wordt waarbij het omliggende weefsel niet sterk genoeg gemaakt is.
Ook bij de professionals waarschuwde zij , juist omdat deze zo handig zijn in een paard goed over de benen te laten gaan dat het ze zelf niet in de gaten hadden dat ze weleens op de volte katskreupel konden zijn.Ach hij is wat kort lang achter,was dan het antwoord.Nee ten alle tijden goed blijven kijken naar de signalen van een paard.Een paard dat als lastig omschreven wordt heeft volgens haar pijn!Dan hebben we het hier dus niet over karakter.Tongproblemen ,open monden etc.Maar zijn de oefeningen die je van het dier verlangt wel reel?

Tot slot Jacob die het een en ander aanelkaar moest lijmen.Geen gemakkelijke taak.

Ik vond het een leuke middag,maar veel nieuwe dingen heb ik niet gehoord.

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 19:34

Pipo schreef:
Best wel een leuk en interessant symposium. Jammer dat dhr Melissen erg kort door de bocht reageerde op sommigen in het publiek die kritische vragen stelde. Je zou het de mond snoeren kunnen noemen, Solange had niet door dat dhr. de Lange een paard op een aantal pagina´s daarvoor bedoelde en niet Inspekteur.

De strekking was leuk, maar de pinnige manier van reageren op bepaalde vragen vond ik hoogst onbeschoft. Duidelijk zwak dat ze daar niet op durfde te reageren. Juist antwoorden op kritische vragen zorgt ervoor dat je meer gaat nadenken.

Mijn vraag aan het mensen van het symposium was......als je een paard al enorm bergopwaarts fokt, waardoor het LIJKT alsof deze op het achterbeen loopt, ben je jezelf dan niet enorm in de maling aan het nemen. Hij loopt niet op het achterbeen, maar zijn model is zo. Lijkt mij verneukeratief.......paard op stand moet in mijn ogen niet al extreem bergopwaarts gebouwd worden. Dit probeerde ik te koppelen aan de beperkingen van ruiters.

Christa kon er niet eens een fatsoenlijk antwoord op geven, die ging gelijk de aanval in. Lekker discusseren is dat.

Om niet te vergeten het bijzonder onbeschofte publiek wat op sommige plekken zat. Soort van pennyponymeisjes die veel gesteun en gekreun lieten horen als iemand een kritische vraag stelde.

Emile Hendrix alias George Clooney vond ik wel erg goed, en had hele goede ideen over de fokkerij en rijerij in mijn ogen. Wat een lekker ding is dat overigens..........Oeps ,ondertussen dat ik zit te typen al een aantal berichtjes gemist,maar met dit versalg ben ik het helemaal eens.
Ik was helemaal verrast door het gezucht,ik denk wat gebeurt hier in hemelsnaam?Kunnen ze niet gewoon stil zijn?

En Emiel ja die is al jaren lekker.....zelfs nu ie grijs is geworden.

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 19:38

[quote="Gerrie".Dat Karel de Lange meteen een spervuur aan vragen op hem africhtte was minder geslaagd helaas want het bracht onrust in de zaal.

[/quote]


Vond deze vragen juist wel bijzonder goed, hij kon kort en bondig aangeven dat juist specialisatie niet nodig was. En dat alleen door deze vragen te stellen.

Waarheid is natuurlijk hard, en voor sommige moeilijk te begrijpen.

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 19:45

Pipo schreef:
[quote="Gerrie".Dat Karel de Lange meteen een spervuur aan vragen op hem africhtte was minder geslaagd helaas want het bracht onrust in de zaal.

[/quote]


Vond deze vragen juist wel bijzonder goed, hij kon kort en bondig aangeven dat juist specialisatie niet nodig was. En dat alleen door deze vragen te stellen.

Waarheid is natuurlijk hard, en voor sommige moeilijk te begrijpen.


De vragen op zich waren wel goed,maar het moment om ze te stellen was nog wat te vroeg.Dit had imo beter in de brede discussie gepast en niet net na de spreker.Ik had al gelijk door dat de uitkomst van al die vragen zou zijn dat specialisatie niet nodig was Haha!

Helaas zette de zuchters al gelijk de toon,en dat was heel jammer.

Was jij diegene met die mooie lange staart en het rode shirt?

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 19:54

ja precies ik vond dat zo irritant die zuchters, ik heb nog met een paar fokkers gesproken na de tijd.
En die vonden het zeer interessant en vonden het ook jammer dat er steeds van die mensen waren die niet respect toonden.

Hendrix had wel iets ja, maar voor mij is ie te oud hahaha.
Geef mij maar een ander persoontje Tong uitsteken

Memiro en Sprintje waren er ook, ik ben benieuwd naar hun verslag.

Holsteiner: Charakter. Charisma. Klasse!!!

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 19:59

Gerrie schreef:

Was jij diegene met die mooie lange staart en het rode shirt?


Staart inderdaad, of ie mooi was Haha! Verward Spijkerjack, rood shirt, rode sjawl. En een donkerbruine suede broek. Dat was ik, zat naast karel.

Pino24
Berichten: 1778
Geregistreerd: 06-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 20:05

Pipo schreef:
En Christa Laarakkers had ook een verhaal over jong trainen, maar niet te zwaar werk doen. Jammer dat haar theoretische verhaal zeer interessant was, maar ik wel direct moest denken aan de manier waarop ze de paarden tijdens de pavocup rijd. Theorie en praktijk gaan dus toch niet samen Knipoog
Amen!

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 20:08

Pipo"]
[quote="Gerrie schreef:

Was jij diegene met die mooie lange staart en het rode shirt?


Staart inderdaad, of ie mooi was Haha! Verward Spijkerjack, rood shirt, rode sjawl. En een donkerbruine suede broek. Dat was ik, zat naast karel.
[/quote]

Als jij direkt naast Karel zat heb ik een andere dame uit dezelfde rij voor ogen.Die stelde op het laast toch die vraag aan Christa?Lang donker haar in een staart.

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 20:09

adriana schreef:
Hendrix had wel iets ja, maar voor mij is ie te oud hahaha.
Geef mij maar een ander persoontje Tong uitsteken

Memiro en Sprintje waren er ook, ik ben benieuwd naar hun verslag.


Van dat oude voel je niets hoor Haha! En het grijze maakt hem alleen maar mooier.

Memiro, Sprintje en ik hebben nog flink nagekletst in de auto, tja je moet wat als je nog 150 km naar huis moet. Memiro zal geen verslag maken denk ik, Sprintje zeker wel....... Haha!

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 20:11

Gerrie"]
[quote="Pipo"][quote="Gerrie schreef:

Was jij diegene met die mooie lange staart en het rode shirt?


Staart inderdaad, of ie mooi was Haha! Verward Spijkerjack, rood shirt, rode sjawl. En een donkerbruine suede broek. Dat was ik, zat naast karel.
[/quote]

Als jij direkt naast Karel zat heb ik een andere dame uit dezelfde rij voor ogen.Die stelde op het laast toch die vraag aan Christa?Lang donker haar in een staart.
[/quote]


Dat was waarschijnlijk Memiro, die zat tussen Sprintje en Anna in, daarnaast zat ik. Ze had een knalroze shirt aan.

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 20:11

saluut"]
[quote="Pipo schreef:
En Christa Laarakkers had ook een verhaal over jong trainen, maar niet te zwaar werk doen. Jammer dat haar theoretische verhaal zeer interessant was, maar ik wel direct moest denken aan de manier waarop ze de paarden tijdens de pavocup rijd. Theorie en praktijk gaan dus toch niet samen Knipoog
Amen!
[/quote]


Er was toch ook een dicussie over Pavo-cup rijden om daarna evt in aanmerking te komen voor het WK.Dat het geen garantie was oid?
Want waar blijven al die goede jonge paarden??
Wie helpt me even?
Laatst bijgewerkt door Gerrie op 18-10-03 20:16, in het totaal 1 keer bewerkt

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 20:16

De paarden die de finale lopen van de pavo mogen door naar de selectie van het wk jonge paarden. Maar volgens crista is een pavo geen wk. Volgens haar zou je wel wk en pavo moeten winnen, maar andersom is het geen moeten. Voelde hier een flinke steek onder water van haar.

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 20:22

Pipo schreef:
De paarden die de finale lopen van de pavo mogen door naar de selectie van het wk jonge paarden. Maar volgens crista is een pavo geen wk. Volgens haar zou je wel wk en pavo moeten winnen, maar andersom is het geen moeten. Voelde hier een flinke steek onder water van haar.


Ow ja nu weet ik het weer.Het kwam bij mij ook een beetje katterig over.Vergelijken met meerdere in een ring(kijken naar aanleg/talent) of invdividueel een proef rijden,dat maakt het verschil.

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 20:23

Hoe vond jij die foto dan Gerrie van het paard wat Solange liet zien, waarbij de voorbenen van het paard in een driehoek stonden met de grond?
Lijkt me funest voor het paard.

Holsteiner: Charakter. Charisma. Klasse!!!

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 20:29

ja wij stootten elkaar direkt aan van zo das een foute foto!

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 20:44

Gerrie schreef:
ja wij stootten elkaar direkt aan van zo das een foute foto!


De foto is wel goed, maar het paard was fout. In ieder geval hadden jullie dat beter door dan Jacob en Solange.

Excuseme
Berichten: 1978
Geregistreerd: 04-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 21:00

Pipo"]
[quote="adriana schreef:
Hendrix had wel iets ja, maar voor mij is ie te oud hahaha.
Geef mij maar een ander persoontje Tong uitsteken

Memiro en Sprintje waren er ook, ik ben benieuwd naar hun verslag.


Van dat oude voel je niets hoor Haha! En het grijze maakt hem alleen maar mooier.
[/quote]

waarvan akte.

Aan het fokken van paarden hebben we een klein boerderijtje over gehouden. Vroeger hadden we een grote.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Stormy22 en 5 bezoekers