De hengst Ladalco

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Jaffel

Berichten: 3890
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Noorden van het land.

De hengst Ladalco

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-10-03 15:28

Wie kan mij informatie geven over de hengst Ladalco? Ik ben al een tijdje op zoek maar veel meer dan in het hengstenboek staat kan ik niet vinden.

Alvast bedankt!!


MissHIS

Berichten: 4214
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-03 16:04

Heb je hier wat aan? Of bedoelde je dit hengstenboek (Het Complete Hengstenboek, RBI)

Ladalco 77.9669 Stb (ex 21.00603.77 Holst)
Rijpaardtype
Geboren: 10-03-1977
Kleur: Donkerbruin
Stokmaat: 1.69 m
Pijpomvang: 21.5 cm
Borstomvang: 200 cm

Fokker: H. van Döhren, Neuendich (Holst), BRD

Ladykiller xx x Zala H v. Aldato x Marietta v. Heidelberg x Ermelinde v. Lockvogel Holst x Nella v. Loretto x Huld v. Mirza x Auster v. First x Ina v. Omar x Rosalie v. Darius x Kartoffel v. Achill x Bliva v. Fritz x Adda v. Young Altona x Acalypsa v. Colonel x merrie v. Kuheilan-el-Ajuz ox x merrie van Young Turk x onbekend.

Andere goedgekeurde KWPN hengsten uit stam 318
*Kompas 59 Stb (ex Sixtus 4008 Holst) (d 1)
*Mill Reef VDL 33.11289.97 (ex Old) (d 2)

1978 December: 68 1-jarige "Hengstanwärter" voorgesteld, waarvan 15 geprimeerd. Ladalco behaalde de 6e plaats

1979 November HK Neumünster (BRD): kampioen

Hengstleistungprüfung Adelheidsdorf (BRD) 1980 (november)
Totaal 104.92 punten, 29e van 65 deelnemende hengsten (4e van 8 Holsteiner hengsten).

De hengst Ladalco is bij aanbieding niet geaccepteerd voor de KWPN-fokkerij. De huurder van de hengst heeft daarop gevraagd of hij in staat gesteld kon worden veulens te tonen, hetgeen reglementair mogelijk is, terwijl er bovendien een bestuursbesluit aan ten grondslag ligt.
Op grond van de getoonde veulens heeft de hengstenkeuringscommissie besloten om de hengst bij aanbieding op de hengstenkeuring voor de fokkerij te accepteren. Nadien zal hij de gebruikelijke procedure voor oudere hengsten moeten doorlopen.

Moederrapport
Zala is niet beoordeeld.

Afstammelingen 1987 (veulens)
Zeker ten opzichte van de vergezellende merries, die niet allemaal zo veel maat hadden, liet deze hengst een collectie goed ontwikkelde veulens zien. Ze zijn voldoende rijtypisch gebouwd, hebben snit, ras en bloeduitdrukking en beschikken over een fijne huid. De collectie bleek uniform te zijn. Ook de vergezellende merries waren vrij uniform. Het hoofd is goed gevormd en heeft uitdrukking. De hals heeft voldoende lengte, maar zou wat mooier aangesloten kunnen liggen, met name het verloop naar de schoft kon vloeiender. De bovenlijn van de hals is nog wel eens arm gespierd. De schoft is nog praktisch niet ontwikkeld, ondanks de sterke schoftontwikkeling van de merrie, maar de aanzet toont wel voldoende lengte. De schouder ligt er veelal recht in en is meestal van voldoende lengte. De rug-lendenpartij is goed. De goed gespierde, goed gevormde croupe mist nog wel eens de gewenste lengte, een indruk die mede kan ontstaan doordat de staart nogal eens hoog is ingeplant. Het voorbeen is dikwijls fijn en ingesnoerd en de voorknie zou ook wel geprononceerder kunnen zijn. Overigens heeft het beenwerk veel kwaliteit. Bouw en stand van het achterbeen zijn goed. In die gevallen, waarin het pijpbeen is ingestoken in het spronggewricht, is dit gewricht ook wat kleiner uitgevallen. De stap is wisselend van voldoende tot goed. De draf is matig, waarbij het voorbeen onder zich gehouden wordt. De veulens gingen ook vrij snel over in galop en deden dat erg graag en gemakkelijk. Alle 13 geboren veulens zijn getoond.

Kort samengevat: goed ontwikkelde, over snit, ras en bloeduitdrukking beschikkende veulens, die matig draven.
Getoond: 13 veulens uit 13 dekkingen.

Gedragsonderzoek Ermelo 1988 (08-02 t/m 29-02)
Ladalco is zeer gehoorzaam. Een brave hengst met een goed humeur. Vriendelijk en eerlijk. Aan het begin van het onderzoek al aangereden. Hij heeft al verschillende jaren ter dekking gestaan. Tijdens de lichte werkzaamheden die van Ladalco zijn gevraagd, wil hij zich goed laten bewerken maar moet daartoe wel gemotiveerd worden. Hij heeft ruim voldoende bereidheid om te werken. Een probleemloos paard in de omgang. Bij aankomst in het onderzoekscentrum een rijke voedingstoestand, die tijdens het onderzoek hetzelfde is gebleven.
Stalgedrag zeer rustig. Hij eet veel stro.

Karakter: 9
Stalgedrag: 8

Afstammelingen 1989 (veulens)
Deze Holsteiner hengst, die aanvankelijk niet voor de KWPN-fokkerij is aangewezen, werd vervolgens geaccepteerd onder meer op grond van de twee jaar geleden getoonde veulens. De toen gepresenteerde veylens betroffen alle produkten uit de eigen merries. Als voorwaarde is toen gesteld, dat dit jaar ook veulens getoond moesten worden uit merries van andere fokkers. De thans getoonde collectie bleek opnieuw zeer uniform te zijn. Er is sprake van goed ontwikkelde, rijtypische en langgelijnde veulens met een uitgesproken correct fundament. Er bleken geen verschillen op te treden tussen de uitgezochte en geprikte veulens. Het hoofd is goed gevormd en vertoont uitdrukking. De halzen zijn lang, goed gespierd en goed aangezet en gaan over in een mooie, lange nek. In een enkel geval was de hals nog wat arm gespierd. De schoft vertoont voldoende lengte en ontwikkeling. De schouder is goed van lengte en ligt er goed in. De rug is goed van vorm en bespiering, zo ook de goed aangesloten lendenpartij. De croupe is goed van vorm en lengte. Het voorbeen is goed gesteld. Het achterbeen is goed gesteld met een royaal ontwikkeld spronggewricht. Het beenwerk heeft een goede kwaliteit. De stap bleek best te zijn bij de groep geprikte veulens, die in de rijhal op stal zijn beoordeeld, vanwege een optredende regenbui. Bij de uitgezochte veulens is de stap buiten beoordeeld en deze was goed. Er is sprake van ruimte, kracht en souplesse. Enkele veulens gingen in stap iets op de voorhand. De draf vertoont veel souplesse, tact en balans bij een goed gebruik van het achterbeen. Een enkel veulen zou iets meer uit de schouder mogen gaan. De bewegingen zijn uitgesproken atletisch, doordat het gehele lichaam wordt gebruikt. De veterinaire bevindingen hebben betrekking op één afwijkend gebouwd spronggewricht, waargenomen in de groep van geprikte veulens.

Kort samengevat: zeer uniforme collectie, langgelijnde veulens met goed gesteld, kwaliteitsvol beenwerk. De bewegingen zijn ruim en elastisch.
Getoond: 20 veulens uit 103 dekkingen.

1994 (weer) in Holstein ter dekking

Wachthengst 1998 (januari)
Naar aanleiding van de uitgestelde beoordeling van zijn 7-jarige nakomelingen wordt de al geëxporteerde Ladalco op wacht gezet.
Hij heeft reeds bij aanvang volop kansen gekregen in de fokkerij. Dit heeft het mogelijk gemaakt om met hoge betrouwbaarheid inzicht te krijgen in zijn prestatie-vererving. Hieruit blijkt dat de hengst niet in staat is gebleken zich in de springrichting positief te vererven. In de dressuurrichting scoort hij beneden het gemiddelde.

Afkeuring 2001 (januari)
Naar aanleiding van de beoordeling van zijn 11-jarige nakomelingen wordt Ladalco afgekeurd.
De op oudere leeftijd naar Nederland gekomen Ladykiller xx-zoon Ladalco werd aanvankelijk uitsluitend binnen een kleine afgesloten populatie ingezet. Later werd de hengst ingezet voor de gehele KWPN-fokkerij. Ladalco is er in de breedte niet in geslaagd een duidelijk positief stempel aan zijn nakomelingen mee te geven, getuige zijn springindex van 108 (betrouwbaarheid 85%) en dressuurindex van 79 (betrouwbaarbeid 67%).

Dekstations
1986-1988 H. Roelofs, Den Ham
1989 P. Rinkes, Pesse & H. Roelofs, Den Ham & st. Vosbergen, Heerde
1990-1991 H. Roelofs, Den Ham
1992-1993 T. v. Veen, Steenwijkerwold

Fokregistratie
Totaal 459 veulens uit 598 dekkingen.

Hippische evenementenorganisatie http://www.hippicprojects.nl
Hippische teksten http://www.hippicventure.nl

Aimee

Berichten: 11086
Geregistreerd: 24-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-03 17:11

Ik heb een hele tijd een jonge Inferno uit een Ladalco-merrie gereden. Leuk dier, maar ondanks de springgenen die toch enigszins verwachtingen schepten, liet hij geen goede indruk achter op de sprong. Hij was wat vierkant gebouwd, maar in het dressuurwerk viel er toch leuk mee te werken, welliswaar niet spectaculair in beweging.

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-03 21:57

Mail eens naar stal Roelofs, die heeb deze hengst een poos gehad.

Holsteiner: Charakter. Charisma. Klasse!!!

omarc

Berichten: 98
Geregistreerd: 23-10-03
Woonplaats: in de buurt van Barneveld

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-03 10:08

heb ook gehoord dat de kwaliteit van de benen te wensen overlaat. Ladalco zelf had nogal wat 3-tjes op z'n rontgen rapport!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 6 bezoekers