Grosso Z: een vererver van absolute topklasse.

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Yootha

Berichten: 6458
Geregistreerd: 22-03-01
Woonplaats: Emmer-Compascuum, Drenthe

Grosso Z: een vererver van absolute topklasse.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-09-03 20:51

Artikel geschreven door Henk Bouwman.
Verschenen in Zangersheide Magazine februari 2003.

Zelden waren fokkers, ruiters en stamboekfunctionarissen het in hun oordeel over een hengst zo eens als over Grosso Z: een vererver van absolute topklasse. Door zijn kinderen, die rondom de aardbol zowel in het parcours als binnen de dressuurhekjes furore maken, geldt Grosso Z als een van de succesvolste verervers te wereld.

Grosso Z
Zijn naam staat synoniem voor een fok-carriere helemaal op eigen kracht. Politieke hulp van stamboekwege, mooie praatjes en n, dat alles heeft deze hengst nooit nodig gehad. Onverschillig waar Grosso Z zich vertoonde, steeds wist hij zijn concurrenten voor lange tijd af te troeven en liet hij zien dat op het grote toernooiveld menig ridder slechts een schildknaap blijkt. In zijn jonge jaren zorgde hij op nagenoeg alle grote Duitse keuringen voor klamme handen; tegenwoordig is hij voor alle Europese stamboeken –en overzee- goedgekeurd. Met een totaal van 148,85 punten, liefst 21,28 punten méér dan de als tweede geplaatste Gerald (v. Gepard), was hij kampioen van zijn examenklas in Warendorf. Als jong paard liep hij met succes parcoursen t/m klasse M om vervolgens klassiek te worden geschoold als dressuurpaard. Overwinningen op S-niveau (Prix St.Georges en Intermédiare) waren voor hem als het ware bijzaak, naast zijn verplichtingen als dekhengst.

Dubbelvererver laat herkend.
Zijn weergaloze fok-carriere begon Grosso Z in het Rijnland, om daar na een kort intermezzo in Hannover en Oldenburg weer naar terug te keren. Overal waar hij werkzaam was liet hij ook via verzendsperma naar andere stamboeken in binnen- en buitenland, het spoor van zijn zegetocht achter. Zijn succesvolle genen lijken niet aan bepaalde bloedcombinaties te zijn gebonden; Grosso Z-kinderen hebben succes ongeacht kleur, brandmerk, bloedvoering of nationaliteit. Als geen andere hengst vóór of na hem geeft hij zijn kinderen zowel voor de spring- als voor de dressuursport talent mee van absolute topklasse. Zijn nieuwste fokwaardeschatting voor dressuur is 120 (betrouwbaarheid 97%), voor springen 121 (betrouwbaarheid 95%). Daarmee bevindt Grosso Z zich al jaren in de top van de dubbelverervers. Hoe slecht fokkerijleiders soms in staat zijn om dergelijke dubbelverervers te herkennen blijkt uit de Hollandse loopbaan van Grosso Z. In april 1988 erkende het Nederlandse warmbloedstamboek WPN (de K van koninklijk werd twee maanden later toegevoegd) hem voor maximaal 50 inseminaties. Zoals gebruikelijk moest hij het jaar daarop veulens laten zien. Tussen fokleiding en sperma-importeur boterde het niet en wie een hond wil slaan kan altijd wel een stok vinden. Grosso Z werd, evenals zijn stalgenoot Larome, afgekeurd. Kort protocol: “wisselend ontwikkelde veulens, die het moderne rijtype missen. De bewegingen zijn ruim, maar met onvoldoende onderbrenging van het achterbeen. Getoond: 11 veulens uit 37 inseminaties.” Zelden, zéér zelden herroept de opperste stamboekleiding haar eigen fouten, dat is in Holland niet anders dan elders. Maar zie, het geschiedde dat in maart 1995 zijn stalgenoot en in augustus 1996 onze hoofdrolspeler zelf weer in genade werden genomen. De originele tekst:”Van Grosso Z is volgens het diermodel de index berekend aan de hand van de nakomelingen die geboren zijn in de periode 1988-1989. De springindex is 106 (betr. 48%), de dressuurindex is 120 (betr. 35%). De veulens van Grosso Z worden door zijn plaatsing op de lijst van erkende hengsten in het veulenboek geregistreerd.”

Trots op zijn voorouders.
Waar menige hengst zich eigenlijk een beetje voor zijn afkomst zou moeten schame kan Grosso Z trots zijn op zijn voorouders. Zijn vader Goliath Z (zoon van de mooiste Gotthard-nakomeling ooit, Graf Gotthard Z) had internationaal succes onder springruiter Willy van der Ham. Goliath’s moeder Heureka Z was bij leven al een legende. Onder Hermann Schridde won zij o.a. de Grote Prijs van Aken. En ook in de fokkerij presteerde Heureka Z als weinig andere fokmerries. Van Alme Z bracht zij de bekende Ahorn Z die vanuit Holstein een bijna wereldwijd verspreide hengstenlijn stichtte. Via haar dochter Argentina Z drukte Heureka Z nogmaals haar bijzondere stempel op sport en fokkerij: haar kleindochter Ratina Z won onder Piet Raymakers voor Nederland goud en zilver op de Olympische Spelen van Barcelona. Later werd Ratina Z onder Ludger Beerbaum het tot op heden meestwinnende springpaard ter wereld; haar levenswinsom bedraagt ruim Є 1.275.000.
Behalve Ratina Z is Argentina Z ook de moeder van de goedgekeurde hengsten Rebel Z I, II en III (v. Ramiro Z). Het zou ter ver voeren om alle successen van Grosso’s vaderskant hier te beschrijven.
Grosso’s moeder Füchsin Z bracht naast haar voortreffelijke zoon en enkele duur verkochte veilingpaarden nog een tweede fokhengst, namelijk de in Zweibrücken goedgekeurde Cadence Z (v. Cor de la Bryère). Füchsin’s vader Furioso II tilde de Oldenburger fokkerij naar wereldniveau; met Lugano I en Welf bevinden zich kolossaal sterke prestatieverervers in de verdere generaties.

Speling van het lot.
Zijn Hollandse avontuur is in Grosso’s leven niet de enige speling van het lot. Een kleine 30 jaar geleden kochten Dorit en Hermann Kothe Füchsin op de Eliteveiling in Vechta. De merrie was daar een van de duurste veilingpaarden. Hermann Kothe:”Mijn vrouw en ik behoorden destijds tot de allereerste paardenfokkers die in de Zangersheide-hengst Almé Z een echte springvererver zagen. Daarom brachten we Füchsin naar Leon Melchior’s modelstoeterij in België. Maar Almé Z kreeg korte tijd later een zware koliek, moest geopereerd worden en was heel lang niet meer beschikbaar als dekhengst. En zo besloot Leon Melchior om Füchsin in plaats van Almé Z, van Goliath Z te laten insemineren. Het product daaruit zou Grosso Z worden. Niemand van ons kon vermoeden welke belangrijke gevolgen deze beslissing van vriend Leon later zouden hebben. Toen ik Melchior vanwege zijn eigenmachtige beslissing de oren wilde wassen, nam hij mij gelijk de wind uit de zeilen. Hij bood ons een aanzienlijk bedrag voor Füchsin en de merrie wisselde van eigenaar. En het kringetje is weer rond; Füchsin’s zoon, de grote Grosso Z, staat nu bij ons.”
De vererving van de zwartbruine held laat zich lezen als een prentenboek. Voortreffelijke dressuurpaarden tot en met Grand Prix: Zorro Z onder de Spaanse WK-zilver-winnares Betrice Ferrer-Salar, Gina Royal onder Ellen Schulten-Baumer, Goethe onder Heiner Schiergen enz. bewijzen zijn verervingskracht in de dressuur. In de springsport grossieren de Grosso Z-kinderen in overwinningen. Boven alles uit troont Goldfever. Met een jaarwinsom van ruim Є 700.000 in het afgelopen seizoen (01-10-2001 t/m 30-09-2002) is de Grosso Z-zoon onder Ludger Beerbaum (die met hem overigens ook teamgoud won in Sydney) het meest verdienende Duitse springpaard. Ter informatie: op de tweede plaats staat de Westfaalse merrie Gladdys S met “slechts” ca. Є 278.000.
Hermann Kothe maakt de balans op en hoopt, dat hij de wereldcarriere van deze legendarische hengst op Gestüt Alsenhof zonder haperen kan voortzetten. “In totaal hebben de Grosso Z-kinderen voor hun vader tot nu toe meer dan Є 2.000.000 verdiend. En Grosso Z heeft nog heel wat troeven achter de hand.


Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-03 21:51

Mooi verhaal.

Er staan altijd topverhalen in het Zangersheide magazine.

Zo ook het verhaal over Roman.

Bucephalus

Berichten: 2021
Geregistreerd: 28-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-03 07:23

Wauw, wat een verhaal! Het is niet de eerste keer dat de fokleiding het verkeerd heeft gezien en wat erg dat er persoonlijke zaken een rol spelen bij het al of niet goedkeuren van een hengst. Walgelijk!

AlbertJarig

Berichten: 5008
Geregistreerd: 16-10-02
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-03 12:06

Grosso-Z en het gelijk van Han Coolen.
Het blijft huilen met de pet op bij ons KWPN.
Zeer waardevolle hengsten worden niet geaccepteerd, maar ook zonder goede redenen afgevoerd.

4 Gelderse toppers en
Paardengebitsverzorger Klik hier voor mijn website

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 16:27

Albert schreef:
Grosso-Z en het gelijk van Han Coolen.
Het blijft huilen met de pet op bij ons KWPN.
Zeer waardevolle hengsten worden niet geaccepteerd, maar ook zonder goede redenen afgevoerd.


Grosso Z heeft, integenstelling tot het KWPN model van op de kopgebouwde paarden die daarbij het zwaartepunt achter de massa hebben liggen, dankzij de genetische Arabische invloed een evenwichts-skelet verkregen. Uitzondering vormen altijd die paarden die genetische beinvloed zijn door Shagya/Arabische genen hetgeen zich terug laat zien in het skelet en vervolgens in de prestaties zoals b.v. Ferro en Tinka's Boy. Dat wil zeggen voor het oog lijken deze sekeletten meer vierkant dan rechthoek. Alhoel ze beide VIERKANT zijn. Door de verkeerde hoeken van het gros der KWPN paarden (Volbloedskelet) heeft men zich blind gestaard op dit model in stand. Zonder zich ooit af te vragen is dit model ook functioneel in de beweging en kan het de verlangde prestaties wel leveren? Voor het KWPN sportpaardenoog is Grosso Z en zijn zijn kinderen optisch vierkantpaarden. Derhalve keuren ze hier te lande zo'n paard af. Men vraagt zich niet af hoe het nu komt dat paarden met dergelijke Shagya/Arabische skeletten internationaal toonaangevend zijn.
De moderne Nederlandse deskundigen hebben het eigen model dressuur-en springpaard ontwikkeld. Dat deze modellen internationaal niet aan de bak komen, staan de beleidsmakers amper bij stil. Paarden die niet aan hun optische KWPNplaatje van het spring- of dressuurpaard voldoen, ook al presteren ze honderden keren en aantoonbaar meer dan de a natuurlijke nederlandse theorie, worden niet tot de KWPN fokkerij toegelaten. De moderne fokkerijdeskundigen hebben een systematische genenfokkerij vertaald in een type met korte, lange, hoge, smalle, kromme en rechte kenmerken. Kortom, een allemans partjesfokkerij die een doordachte bloedlijnenselectie van natuurlijke verhoudingen, evenwicht, harmonie, dimensies, lendenmechanisme, tact, intelligentie en werklust om internationaal te kunnen presteren, heeft gedregradeerd tot het selectieniveau van een eenzijdig producerende melk- of vleeskoe.
Grosso Z heeft, dankzij de Shagya/Arabische genen, het dragend skelet met een goed functionerend lendenmechanisme gekregen. Dit skelet levert vervolgens tactmatige bewegingen (dressuur) en kan dankzij het lendenmechanisme en het juiste zwaartepunt moeiteloos de massa heffen (springen). Bovendien draagt het werkbare en intelligente karakter positief bij in de genoemde disciplines.
Nu probeer ik al heel lang duidelijk te maken dat er niet zoiets bestaat als dressuurgenen, tuigpaardgenen, springgenen, rengenen of draversgenen maar dat sportpaarden voor een bepaalde discipline een aangepast skelet hebben verkregen. Waarbij zowel voor de dressuur alsmede de discipline springen exact hetzelfde skelet vereist is.
Waarom? Omdat beide disciplines berusten op de bewegingsmogelijkheden van het sportpaardenskelet. Het springen van hindernissen is niets anders dan een opwaartse galopsprong, waarbij het paard met een precies aangepast skelet op de juiste manier kan anticiperen op de zwaartekrachtelementen. Door de snelle (intelligente) reacties van de ledematen wordt door het paard beantwoord aan de menselijke eis (emotioneel of financieel gedreven) van het foutloos rondgaan.
Sportpaarden met een evenwichtsskelet kunnen altijd goed springen en dressuren.
Grosso Z dankt zijn skelet aan de Shagya/Arabische genen van zijn voorouders. Als die genen elkaar vinden, clickt het en worden zo de skelet-beweging- en karaktereigenschappen genetisch verankerd.
Als bij de merries die aangeboden worden bij Grosss Z Arabische genen opduiken, sluiten die genen weer aan op van die Grosso Z en geeft dus weer een sportpaard met een dragend skelet en internationale dressuur-en springpotentie.
Omdat Grosso Z veelvuldig, zowel via vaderszijde als moederszijde, is ingeteeld op Amurath ox , Koheilan el Adjuze ox en specifiek aan de moederskant op de oude Oostpruisen via Koylan ox, Bagdadly ox en Turcmainaitti ox en daarom genetisch sterk beinvloed is door deze Shagya/Arabische genen zal hij daarom bij merries met een groot heterosis effect sterker zijn Shagya/Arabische genetische stempel drukken.
Derhalve is ook Grosso Z wederom het bewijs van mijn stelling dat paarden met verankerde Shagya/Arabische genen een evenwichtsskelet met een goed functionerend lendenmechanisme en last but not least werklust en intelligentie verkrijgen en dat deze foktechnisch vereiste elementen leiden tot internationale dressuur- en springpaarden.
Derhalve zal het nederlandse syndroom van specialisatie leiden tot een regelrechte foktechnische ramp. Na rampen wordt het puinruimen en blijven de fokkers, vele maar dan ook vele generaties lang, met de brokstukken zitten
Beleidsmakers keren bijna nooit op hun schreden terug. Die proberen coute que coute hun gelijk te bewijzen. Verandereringen zijn bijna nooit ontstaan aan de top maar meestal door druk van onderen. De massa moet eerst massaal zijn ongenoegen laten blijken alvorens de, ook de hippische, beleidsmakers er zelfs over willen denken om logische zaken ter discussie te stellen. Dit proces begint alleen maar op gang te komen als de fokkers en gebruikers financieeel hard geraakt worden. Alleen zeer wijze leiders weten doordachte en uitgedachte denkbeelden om te zetten in praktische werkbare structuren. Zij weten wanneer het tij gekeerd moet worden en wentelen de rekening niet op de medewerkers (fokkers) af.
Zolang er in Nederland op Bokt en in de hippische tijdschriften zoals IDS en de Hoefslag o.a nog klinkklare fokkerijonzin in grote hoeveelheden wordt verkondigd, veterinairen nog ongestraft wetenschappelijke onzin ophangen over het paardensklelet, rijtechnisch heel veel (zelfs top)ruiters en juryleden bezig zijn met absolute dierenmishandeling en dat vervolgens door hele volkstammen, zonder erbij na te denken, ruecktzichtlos wordt nageaapd en zich onwrikbaar in de breinen van deze moderne vermeerderaars heeft verankerd, kon die rekening nog weleens heel hoog oplopen.
Kracks en Jazzen die niet kunnen springen worden in dit land als dressuurwonders aanbeden. Helaas geloven ze op internationaal niveau niet in dit nederlandse sportpaardensprookje. Maar op eigen bodem hebben de beleidsmakers het zo geregeld dat sportpaarden van andere stamboeken amper mee kunnen doen (geen harmonie in de sportpaarden bij deze jongens dus ook geen harmonie op europees niveau) en dus zijn hun creaties op eigen bodem onverslaanbaar. Dan steken ze zichzelf een forse veer op de plaats waar de rug van naam verandert en stappen daar trots als pauw in hun hippische droomwereldje meerond. De duizenden hopeloze sportpaarden hebben zij niet op stal staan. Kijk maar eens bij de afstammelingsrapporten. Hoe vaak wordt er niet bij vermeld dat de aangeboden merries van matige kwaliteit zijn. Hoe wordt een matige of een goede kwaliteit gerealiseerd? Is dat niet door het beleid?
Reken maar eens uit wat het niet inzetten van Grosso Z (en zo zijn er nog wel een paar te noemen) maar wel het bevorderen en stimuleren van Volbloeds, die met duizenden onbruikbare sportpaarden ook nog de titel stempelhengst hebben verkregen, de nederlandse fokkers heeft gekost.

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 16:34

Anna42 schreef:
[Kracks en Jazzen die niet kunnen springen worden in dit land als dressuurwonders aanbeden. Helaas geloven ze op internationaal niveau niet in dit nederlandse sportpaardensprookje. .
[/quote]


En daar gaan we weer, het kwpn word weer afgezeken. De nederlandse dressuurverervers die zich allang bewezen hebben schijnen wederom niet goed genoeg te zijn.

Internationaal geloven ze het niet???? Waarom verkoopt Nederland dan zoveel naar het buitenland?

EmEm
Berichten: 572
Geregistreerd: 02-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 16:53

Pipo schreef:

En daar gaan we weer, het kwpn word weer afgezeken. De nederlandse dressuurverervers die zich allang bewezen hebben schijnen wederom niet goed genoeg te zijn.

Internationaal geloven ze het niet???? Waarom verkoopt Nederland dan zoveel naar het buitenland?


Helemaal mee eens. Bovendien hebben we bijvoorbeeld bij het WK jonge dressuurpaarden toch 'aardig' meegedaan.
Ik vind het daarnaast erg makkelijk om te zeggen dat iedereen die het niet eens is met het verhaal over het skelet afkomstig van Arabische genen ongelijk heeft. Ik ben in ieder geval nog niet overtuigd.

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 17:00

Waarom bieden wij zoveel Holsteiners aan bij de HK en niet andersom?

Holsteiner: Charakter. Charisma. Klasse!!!

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 17:06

Pipo"]
[quote="Anna42 schreef:
[Kracks en Jazzen die niet kunnen springen worden in dit land als dressuurwonders aanbeden. Helaas geloven ze op internationaal niveau niet in dit nederlandse sportpaardensprookje. .
[/quote]

En daar gaan we weer, het kwpn word weer afgezeken. De nederlandse dressuurverervers die zich allang bewezen hebben schijnen wederom niet goed genoeg te zijn.

Internationaal geloven ze het niet???? Waarom verkoopt Nederland dan zoveel naar het buitenland?


Ik`signaleer alleen. Als je een kromme theorie verkoopt die op geen enkele manier onderbouwd is, kun je fokkers met nog wel een beetje geestelijke en foktechnische bagage niet wijsmaken dat deze 'dressuurverervers' zich allang bewezen hebben.
Overigens was het niet de KWPN die ongemotiveerd decinia lang het wel, via de achterdeur, binnengehaalde Arabische bloed volkomen ten onrecte heeft afgezeken? Wie heeft Gross Z afgekeurd?
Niet langer van die simpele algemene KWPN vermeerderingskreten slaken, maar graag boter bij de vis.
Wat is dan wel het internationale bewijs van deze bewezen 'dressuurverervers'?
De internationale resultaten lopen hard terug en de export volgt meestal die resutaten. De export in het verleden berusste nog op paarden die dankzij hun evenwichtskeletten nog wel internationaal konden presteren.

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 17:09

Deze artikelen zijn door de heer Bouwman, die hiervoor in dienst was bij de heer Melchior, van alle Z hengsten gemaakt voor publicatie in het Z magazine.
Binnen de Z populatie zijn deze hengsten stempelhengsten, binnen de diverse sportpaarden populaties hebben zij goede bijdragen geleverd.
Echter de enige Z hengsten die tot de rij van erkende stempelhengsten gerekend worden zijn Ramiro Z en Alme Z.

Men kan alleen discussiëren indien men er vanuit gaat dat de discussiegenoot ook wel eens gelijk zou kunnen hebben -:)

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 17:58

sarabande schreef:
Deze artikelen zijn door de heer Bouwman, die hiervoor in dienst was bij de heer Melchior, van alle Z hengsten gemaakt voor publicatie in het Z magazine.
Binnen de Z populatie zijn deze hengsten stempelhengsten, binnen de diverse sportpaarden populaties hebben zij goede bijdragen geleverd.
Echter de enige Z hengsten die tot de rij van erkende stempelhengsten gerekend worden zijn Ramiro Z en Alme Z.


De nog in fokkerijtermen gesproken jonge hengst Gross Z staat wel al met 6 kinderen bij de het springen en met drie kinderen bij de dresuur genteerd in de internationale WBFSH breeding guide genoteerd.
Ik heb daar geen Nederlandse stempelhengsten zoals Courville xx en Uppercut xx kunnen vinden. Stempelhengst Lucky Boyxx staat met 13 en een andere stempelgrootheid Abgar staat met 2 kinderen genoteerd.
Gert van der veen en nog wat andere broodschrijvers schreven hun "stempelstukjes' in dienst van het KWPN met dit verschil dat ze bij datzelfde KWPN ook het beleid bepaalden! Vandaar de veer onder in hun eigen rug.
Dat geldt niet voor Henk Bouwman. Die kon als echte vakschrijver zich slechts baseren op de werkelijke foktechnische bijdragen van een echte stempelhengst.
Waar haal je de erkende lijst van stempelhengsten vandaan?
Staan de internationale topstempelaars Ramzes x en Amurath ox daar ook op?
Ramzes x staat met 57 kinderen in de mannelijke lijn bij de springsport en met 22 kinderen in de dressuursport op europees niveau op de tweede plaats van de internationaal stempelende hengst. Daarnaast duikt hij ook nog weer in pedigrees van andere stempelhengsten op. Verreweg de meest stempelende hengst op internationaal nivau is Amurath ox. Hij komt in de pedigrees van alle Europese stempelhengsten (springen en dressuur) voor en daarnaast in alle internationale spring -en dressuurpaarden. Alleen een paar Volbloeds en de Ierse hengst Clover Hill vormen een uitzondering.

Yootha

Berichten: 6458
Geregistreerd: 22-03-01
Woonplaats: Emmer-Compascuum, Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-03 18:11

sarabande schreef:
Deze artikelen zijn door de heer Bouwman, die hiervoor in dienst was bij de heer Melchior, van alle Z hengsten gemaakt voor publicatie in het Z magazine.
Binnen de Z populatie zijn deze hengsten stempelhengsten, binnen de diverse sportpaarden populaties hebben zij goede bijdragen geleverd.
Echter de enige Z hengsten die tot de rij van erkende stempelhengsten gerekend worden zijn Ramiro Z en Alme Z.


Het was Havinia (v. Grosso Z) die het KWPN op de Wereld ruiterspelen moest redden.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 18:12

Yootha, komt die opmerking van jezelf???
Had jij voor 2 jaar terug al ooit van Grosso gehoord?

Ik bedoel het niet rot hoor, maar ik heb een Deja Vu gevoel...

Yootha

Berichten: 6458
Geregistreerd: 22-03-01
Woonplaats: Emmer-Compascuum, Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-03 18:20

Ja,
Eerder van Grosso Z door Goldfever onder Ludger Beerbaum dan van Flemming

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 20:37

Die zin kwam me namelijk zo bekend voor.

Troef schreef:
Havinia (Grosso Z x Abgar xx) omdat zij bij het springen het gezicht van KWPN redde op de Wereld Ruiterspelen (WEG).

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 20:39

Was bij de verkiezing KWPN paard van het jaar, klopt.

Men kan alleen discussiëren indien men er vanuit gaat dat de discussiegenoot ook wel eens gelijk zou kunnen hebben -:)

joshua
Berichten: 1176
Geregistreerd: 07-12-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 20:42

Snap niet waar jullie je druk over maken hoor iedereen weet dat toch bijna!

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-03 11:05

sarabande schreef:
Deze artikelen zijn door de heer Bouwman, die hiervoor in dienst was bij de heer Melchior, van alle Z hengsten gemaakt voor publicatie in het Z magazine.
Binnen de Z populatie zijn deze hengsten stempelhengsten, binnen de diverse sportpaarden populaties hebben zij goede bijdragen geleverd.
Echter de enige Z hengsten die tot de rij van erkende stempelhengsten gerekend worden zijn Ramiro Z en Alme Z.


Ik zou toch graag als de lijst van erkende stempelhengsten willen zien.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om die hier te publiceren?

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-03 11:08

Anna42 schreef:
Ik zou toch graag als de lijst van erkende stempelhengsten willen zien.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om die hier te publiceren?


Daar was/is Miss druk doende mee.

Men kan alleen discussiëren indien men er vanuit gaat dat de discussiegenoot ook wel eens gelijk zou kunnen hebben -:)

fabienne

Berichten: 4817
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-03 11:16

Anna42 schreef:
Waarbij zowel voor de dressuur alsmede de discipline springen exact hetzelfde skelet vereist is


Of dit helemaal correct is??????? Ik heb altijd begrepen dat b.v. de Holsteiner zo'n super springer is vanwege zijn wat kortere voorbeen (waardoor hij dit sneller onder zich kan vouwen boven de sprong), een uiterlijk kenmerk (skelet) dat voor een dressuurpaard absoluut als ongewenst wordt beschouwd.

fokfanaat

Berichten: 16650
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Uut Uune

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-03 15:12

Yootha"]

Het was Havinia (v. Grosso Z) die het KWPN op de Wereld ruiterspelen moest redden.
[/quote]

Uit een Abgar XX moeder

[quote="Anna42"]
. Merries geven immers meer dan de hengsten.
.
[/quote]

[quote="Anna42 schreef:
Als bij de merries die aangeboden worden bij Grosss Z Arabische genen opduiken, sluiten die genen weer aan op van die Grosso Z en geeft dus weer een sportpaard met een dragend skelet en internationale dressuur-en springpotentie. .


Volgens mij is Havinia 37,50 % engels volbloed en zal ze qua skelet ook hier wel iets van meegekregen hebben!

Ook Gladstone is uit een Abgar moeder en heeft aan moeders kant ook minimale arabische genen!

Kan het niet zo zijn dat juist de combinatie goede sportpaarden kan brengen?

21 maart 2018 Just Wimphof x Florida elite eptm v Belissimo x elite pref NMK v Jazz

14 mei 2018 In-style x Vilexa elite z dress v Ro,-Lex x elite pref prest v Hemmingway

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-03 19:44

sarabande"]
[quote="Anna42 schreef:
Ik zou toch graag als de lijst van erkende stempelhengsten willen zien.
Zou je zo vriendelijk willen zijn om die hier te publiceren?


Daar was/is Miss druk doende mee.
[/quote]

Bedoel je de inhoudsopgave met nederlandse stempelhengsten van Miss Hiss? Waaraan ontleen jij dan de qualificatie: Erkende stempelhengsten?

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-03 19:55

fabienne"]
[quote="Anna42 schreef:
Waarbij zowel voor de dressuur alsmede de discipline springen exact hetzelfde skelet vereist is


Of dit helemaal correct is??????? Ik heb altijd begrepen dat b.v. de Holsteiner zo'n super springer is vanwege zijn wat kortere voorbeen (waardoor hij dit sneller onder zich kan vouwen boven de sprong), een uiterlijk kenmerk (skelet) dat voor een dressuurpaard absoluut als ongewenst wordt beschouwd.
[/quote]


Mariano, Rembrandt, Donnerhall, Weltmeyer, Romadour, Rubinstein, Cocktail en Ferro b.v. hebben hetzelfde uitgebalanceerde "kortere" voorbeen. Aangezien een paard van de grond moet komen, een zweefmoment moet hebben, moet de voorhand rijzen. De nederlandse 'deskundigen' hebben bedacht dan dit hetzelfde is als in stand en dus zou een dressuurpaard uitgerust moeten zijn met een lang voorbeen. Prompt hebben ze, zonder zelfs maar verder te kijken hoe de werkelijke topdresuurpaarden gebouwd zijn, het lange voorbeen tot ideaal verheven. Helaas lopen de resultaten niet synchroom met dat te lange voorbeen en de daarbij te hoog aangezette elleboog.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Vagabondo en 5 bezoekers