kan slijmmonster alleen tijdens hengstigheid ?

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
MariekevT

Berichten: 52
Geregistreerd: 28-10-02

kan slijmmonster alleen tijdens hengstigheid ?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-08-03 17:13

Ik heb mijn merrie nu 2 keer laten insemineren zonder succes, en wilde het dit jaar nog 1 keertje proberen. Bij de kliniek zeggen ze dat het helemaal niet raar is dat het 2 keer niet gelukt is ( slagingsperc. 60% met vers KI volgens hun). Maar anderen zeggen weer dat ik de merrie moet laten onderzoeken. bv. slijmmonster. Nu las ik dat je dat moest nemen tijdens de hengstigheid, maar ik zou het liever ervoor doen zodat ik haar nog kan laten insemineren als alles goed is. Weet iemand hoe dit zit ?
Of is er inderdaad nog geen reden om verder te onderzoeken na 2 pogingen ?


HorseMoments

Berichten: 6146
Geregistreerd: 21-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-03 17:32

Beste Marieke, Het is misschien wel verstandig om een slijmmonster te laten nemen van je paard. Aangezien we nu al erg laat in het dekseizoen zitten en je toch graag wilt dat je paard drachtig wordt, kun je het beste er eens na laten kijken. Een slijmmonster wordt idd meestal genomen aan het begin van de hengstigheid. Normaal heeft een goede kliniek binnen 24 uur de uitslag van het onderzoek binnen en kun je de merrie gewoon laten insemineren.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-03 18:20

Inderdaad. Na 2 keer niet drachtig slijmmonster nemen bij het begin van de hengstigheid. Daarna kan je gewoon dekken. Als de uitslag er is kan je alsnog antibioticaspoeling aanpassen. Wij hadden dit jaar een merrie positief op streptococcen (zelfs ettercellen). Dezelfde cyclus gedekt (volgens het boekje moet er een cyclus overgaan), gespoeld na de dekking, antibiotica in de baarmoeder en toch drachtig.

Ziolette

Berichten: 17564
Geregistreerd: 06-03-02
Woonplaats: ZHE onder de zon!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-03 19:16

Afgelopen vrijdag was ik met Relrite op de Faculteit in Utrecht voor onderzoek en toevallig kwam dit ter sprake. Ze kunnen idd pas een onderzoek doen tijdens de hengstigheid, als ik het goed begrepen heb omdat de baarmoeder anders te droog is.


Save the Earth, it's the only planet with chocolate!
Very funny, Scotty! Now beam down my clothes!!!
Torontra Ster Sport (sgw) D-OC v. Lancelot, Alissa Prok D-OC v. Olivi, Omar v. Jeraldo

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-03 22:46

Tijdens de hengstigheid is de baarmoedermond week en kan je er makkelijk door. Tijdens deze periode heeft de baarmoeder ook afweer tegen vreemde kiemen. EĆ©nmaal je invloed van progesteron krijgt (dus buiten de hengstigheid) sluit de baarmoedermond en is de baarmoeder zeer gevoelig voor infecties. Je zou de baarmoedermond nog wel wat kunnen oprekken en een monster nemen maar het risico om een extra infectie binnen te brengen, is te groot.

MariekevT

Berichten: 52
Geregistreerd: 28-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-08-03 16:07

Bedankt voor de reakties !
Zannekin, als ik het goed begrijp hebben jullie in 1 hengstigheid een slijmmonster genomen, en antibiotica gegeven en gespoeld en geinsemineerd.Dus antibiotica en insemineren bijna tegelijk ?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Evita_3 en 7 bezoekers