weer een paar vraagjes over fokken

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
nerissa

Berichten: 241
Geregistreerd: 07-05-03
Woonplaats: tilburg

weer een paar vraagjes over fokken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-07-03 15:23

ik wil mijn kwpn merrie laten dekken, door welke hengst weet ik nog niet (tips zijn welkom) ze is er 1 van farrington, ik heb er helemaal geen verstand van dus daarom wilde ik me even goed laten informeren, waar kan ik dat doen?, en dat veulentje moet ik natuurlijk ook laten inschrijven bij het kwpn, is dat duur (niet dat mij dat wat uitmaakt maar dankan ik daar rekening mee houden) en wat komt er allemaal nog meer bij kijken??


Zauber
Berichten: 404
Geregistreerd: 13-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-03 20:44

Merrie dekken kost inderdaad erg veel.Dierenarts kosten kunnen erg oplopen als je merrie niet in een keer drachtig wordt.Dan moet je hopen dat ze de dracht helemaal uitloopt.Of ze uberhout wel drachtig wordt, is ook nog de vraag.Als het veulen geboren is moet het ook nog gezond zijn en blijven.Je krijgt de rekening van de hengst meestal van het KWPN met ook de BTW en je merrie moet op jou naam staan zo niet dan moet dat ook gebeuren daar heb je ook kosten van.Dan krijg je de kosten van het schetsen en paspoort en papier nog.Wat dat precies is weet ik niet zo uit mijn hoofd.Je kan het KWPN zo bellen om te vragen wat de kosten zijn.Fokken kan bijna geen hobby meer zijn.Het kost ongelooflijk veel geld.Gelukkig heb ik mijn eigen hengst die ik nog wel is gebruikt.Die fokt ook goed mooie veulens met beweging en ik krijg er nog een papier bij ook.Alleen geen veulen papier maar wel een rigister papier,maar dat maakt voor mij niet uit.Voor mij is het al lang goed dat de veulens van mijn hengst goed tot zeer goed kunnen bewegen en veel ras hebben en een super mooie uitstraling.Ik hoop dat het allemaal goed gaat en veel fok plezier.


Groetjes Zauber.

nerissa

Berichten: 241
Geregistreerd: 07-05-03
Woonplaats: tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-07-03 22:25

zauber hartstikke bedankt, je hebt me enorm geholpen, het is toch duurder als dat ik dacht, flink sparen dan maar haha

Ben zwanger en we verwachten ons ukkie in september!!!

Dees

Berichten: 16605
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-03 22:54

Ik heb onlangs een veulentje gefokt bij mijn merrie Paula. Alles is redelijk vlotjes verlopen, merrie gelijk drachtig bij eerste hengstigheid, vlekkeloze dracht, vlekkeloze bevalling, gezond veulen... ik mag niet klagen!
Kosten van de hele gebeurtenis, rond de 1500 euro (dekgeld hengst 800 euro; de rest is dierenartsbegeleiding en afdrachten en BTW).

Als je niet zoveel mazzel hebt, dan wordt het meteen een stuk duurder, dat gaat al per scanning, zomaar 13 euro kwijt per keer. Is op zich niet zo heel kostbaar, maar kan leuk oplopen.

Ik heb een leuk veulen mogen ontvangen van mijn merrie, ik weet zeker dat zij haar kosten weer op zou brengen bij eventuele verkoop. Maar er zijn ook anderen.... Doe het echt voor jezelf, als je commercieel wilt fokken, denk er dan echt nog eens over na...de markt ligt behoorlijk op zijn gat, en er is dus dike kans dat je zelf het langst tegen je veulen aan moet kijken. Fokken is leuk, maar niet als je er aan wilt verdienen. Dan valt het vaak erg tegen.

nerissa

Berichten: 241
Geregistreerd: 07-05-03
Woonplaats: tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-07-03 08:34

nee gelukkig wil ik er niet aan verdienen dat valt niet mee nee, maar het is altijd al een wens geweest om een veulen van mijn eigen merrie te hebben en om die helemaal zelf op te voeden, lijkt me echt geweldig!! ja het is duurder als verwacht, maar inderdaad je krijgt er wat moois voor terug.

Ben zwanger en we verwachten ons ukkie in september!!!

luxje

Berichten: 4774
Geregistreerd: 23-06-03
Woonplaats: thuis

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 18:01

bij ons is het de gewoonte dat je eenmalig een bedrag voor dierenartsbegeleiding kwijt bent (of je nu 1 keer of 100 keer moet scannen) wel bij de hengstenhouder (niet gestald). extra kosten voor bijv spoelen of hengstig spuiten komen er wel extra bij.(service van de hh)
aan dekgeld kun je zoveel uitgeven als je wilt, maar kijk wel goed welke hengst op jou merrie past.

De meeste vrouwen prefereren schoonheid boven intelligentie,
omdat ze weten dat de meeste mannen beter kunnen zien dan denken..:+


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers