Wat is de kans op blauwe ogen?

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Meavey

Berichten: 7022
Geregistreerd: 14-07-02
Woonplaats: Noord Holland

Wat is de kans op blauwe ogen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-04-03 19:25

Hé ik heb even een vraagje. Ik ben zelf een blauwe ogen freak. Ik had een merrie Jona met prachtige blauwe kijkers. Haar dochter Angel heeft ze niet geërft helaas. Maar kan haar veulen het wel weer krijgen? Angel is nu gedekt door een appaloosahengstje met een klein blesje en bruine ogen. Jona had een groot wit hoofd, vader van Angel niet die had een zwart hoofd, Angel zelf dus ook niet. Ik heb zelf het idee dat als Angel haar veulen een flink wit hoofd of grote bles krijgt dat de maanogen er wel weer zouden kunnen komen. Wie heeft hier ervaring mee?

Vader en moeder samen:
Afbeelding
Moeder met baby Angel:
Afbeelding
Angel zelf:
Afbeelding


Rivendell

Berichten: 5306
Geregistreerd: 04-03-02
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-03 21:08

Haar veulen kan blauwe ogen krijgen als de hengst die heeft. Blauwe ogen horen bij een grote bles/wit hoodf of een dubbel verdunde kleur (cremello e.d.)
Twee paarden met bruine ogen zullen haast nooit een veulen krijgen met blauwe ogen. Het kan wel, maar de kans is erg klein.
Ik heb zelf ook wel een zwak voor blauwe oogjes. Ik heb zelf een cremello en ik vind het super.

UPDATED
Rivendell Welsh Ponies

mei 2014:Sardis Purdey x Llwynhywel The President
mei 2014: Rivendell's Reality x Boothsdale Dylan

Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-03 21:24

Bijna waar Melanie , een maanoog hoeft niet voor te komen bij een grote bles. Daarmee bedoel ik dat het oog niet in de bles hoeft te liggen (kijk maar in m'n profiel Knipoog )
Ik heb gewoon een bruine merrie met een maanoog. Lachen


Mijn NF heeft ouders met bruine ogen , alle andere pony's in haar stamboom ook...
De enige hengst waar zij het van kan "geërft" kan hebben in Brookside David , en die zit enkel en alleen in haar 5e generatie !!

Goed kans dat je veulen nu dus een blauw oog heeft (of 2) maar dat is niet met zekerheid te zeggen. (slechts 5% kans volgens de VA )

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 10:07

Geen idee, ik ken zelfs een pony met twee blauwe ogen, vos geboren en geen bles... Weet ik, gaat tegen alle theoriën in die ik hierboven hoor, maar volgens mij is dat van die bles met die ogen een bakerpraatje..

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 10:43

joostvangestel schreef:
Geen idee, ik ken zelfs een pony met twee blauwe ogen, vos geboren en geen bles... Weet ik, gaat tegen alle theoriën in die ik hierboven hoor, maar volgens mij is dat van die bles met die ogen een bakerpraatje..


Alle theorieën Verward
Ik vind het net zo een grote bakerspraat onzin als jij *LOL*

David Bowie heeft ook 2 verschillende ogen ,maar die heeft toch ook geen bles Schijnheilig

Meavey

Berichten: 7022
Geregistreerd: 14-07-02
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-04-03 12:35

Stel dat Angel wel het witte hoofd-gen heeft, (weet nieteens of dat bestaat! Knipoog Tong uitsteken ), maar dat ze van haar vader ook het gen voor een zwart hoofd heeft en dat dat dus het witte hoofd weer opheft, en daarom geen blauwe ogen heeft. Al Jona's andere veulens, 4, hadden wel blauwe ogen, Angel heeft trouwens wel een iniminie randje blauw om d'r ogen.

Ik heb zelf het idee dat als Angel het witte hoofd van d'r moeder weer door geeft aan d'r veulen dat het dan best weer blauwe ogen zou kunnen krijgen. Maar idd niet alle paarden met maanogen hebben ook een bles hoewel je het zeker het meeste ziet bij paarden met een zeer brede bles of hoofd. Slechts een enkele keer zie je het bij een paard met helemaal geen wit op het hoofd.

Er zijn maar weinig minihengstjes met blauwe ogen, weet er wel één in België, maar dat is weer zo'n p*kke eind rijden, en het nieuwe overo-hengstje van Mika zal veel blauwe ogen fokken,
maar die dekt niet uit... Verdrietig Knipoog

Haha! Ik moet het maar afwachten ben ik bang! Haha!
Schijnheilig Hoop Schijnheilig Hoop Schijnheilig Hoop Schijnheilig

Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 17:27

Kijk , het probleem is dat ze er zelf nog niet uit zijn waar aftekeningen door worden bepaald . Ze hebben dus ook geen idee waar de maanogen vandaan komen.

Het kan 5 generaties verscholen zitten en ineens weer de kop op steken (letterlijk Haha! )

Je kan het onmogelijk voorspellen , als je toch een percentage wilt kan ik je zeggen dat je 5% kans zou hebben. (maar ben geen wetenschapper , dit zijn de woorden van een VA)

Aftekeningen hebben er dus niet echt iets mee te maken (kijk maar naar Joost en kijk maar naar mij ) Soms heb je het en soms niet , en je kunt het niet voorspellen. Das nou net zo leuk aan fokken Tong uitsteken

Maar ik zal voor je duimen hoor Haha!

sigrid1182

Berichten: 4619
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: westhoek (frl)

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 20:56

hallo,Toevallig heb ik 2 jaar voor het eerst een veulen gefokt bij een welsh k merrie die ik toen had...

Merrie is bruin met 4 witte benen kol sneb eneen klein wit vlekje op de buik....Ik had haar drachtig van Bokkesporng Czardas...Het was wat lijn teelt, want de oma van Czardas is de over grootmoeder van onze merrie....( in de moederlijn)

er werd een bruinmerrie veulen geboren met 2 witte achterbenen en een grote kol en 1 glas oog( dus echt blauw geen maanoog)


Gewoon toeval, ik was er eerst niet zo blij mee, maar het was wel apart,
De huid om het oog was pikzwart.....


We hebbnem haar ook Saffierah genoemd( blauwe edelsteen en haar moeder heet Opaal , dus ik denk ik hou eht in de edelstenen..)dit veulen heeft echt 2 gezichten, met 1 bruin en 1 blauw oog....Heb dit jaar ook weer een apart veulen uit m'n KWPN er, een hengstveulen van Haarlem, en deze is zilverappel bruin.....

Sigrid

Meavey

Berichten: 7022
Geregistreerd: 14-07-02
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-04-03 07:38

Hihi zo zie je maar, de kans is er wel, hoop alleen dat het ook echt gaat komen bij mij. Een glasoog is trouwens hetzelfde als een maanoog Sigrid Knipoog , en niet te verwarren met maanblindheid, dat is een aandoening en maanogen zijn net zo onschuldig als dat ik blauwe ogen heb. Haha!

Kuikzz

Berichten: 1235
Geregistreerd: 14-01-03
Woonplaats: Tilburg en Ossendrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-03 09:20

Citaat:
Een glasoog is trouwens hetzelfde als een maanoog Sigrid , en niet te verwarren met maanblindheid, dat is een aandoening en maanogen zijn net zo onschuldig als dat ik blauwe ogen heb.


blauwe ogen en maanogen zijn hetzelfde?? Dat dacht ik al, maar hoorde laatst weer dat verschil in was. Er is bij ons op stal een veulentje met 2 blauwe ogen, van een haflingermerrie van Sturm en een Quarterhengst die ik niet ken, maar volgens mij geen maanogen heeft, dus er is nog kans dat jou veulen ook maanoogjes krijgt!

sigrid1182

Berichten: 4619
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: westhoek (frl)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-03 18:54

Mij is altijd verteld dat het dus niet hetzelfde is als een maanoog , een maanoog is meestal veel witter, en een glasoog is echt blauw..

Maar o.k..

Het maakt mij niet uit..

Sigrid...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: luffwinny, ManoukKoolen en 8 bezoekers