Welke hengsten voeren het purioso bloed

Moderators: petraaken, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
HorseMoments

Berichten: 6146
Geregistreerd: 21-04-01

Welke hengsten voeren het purioso bloed

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-04-03 12:36

Dit mogen ook sportpaarden zijn.
Ik heb wel wat gevonden maar wil graag nog meer weten over purioso zijn bleodlijn en zijn nakomelingen.

Afbeelding
Name: Purioso
Birthdate: 1974
Predicate: keur
Purioso is the well-known stallion who fathered three Olympic sons, including Olympic Wendella, Olympic Ambush, and Olympic Cocktail. He himself is the son of the German stallion Furioso II. Furioso II fathered more than 68 approved sons and 200 state's premium mares. Purioso's offspring are renown for their brilliant movement.

Bijvoorbeeld over Cocktail v. purioso (daardoor ook Jazz en kinderen van Jazz) en Faldo v. purioso
Riverman v. kenwood x voltaire x purioso
Hierarch cocktail (v. purioso) x amor x doruto
Afbeelding

maar ook over niet goedgekeurde zonen, fok merries en sport paarden uit deze lijn.


Syllie

Berichten: 558
Geregistreerd: 12-02-02
Woonplaats: Brouwershaven

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-03 14:13

Hey,

Ik heb een nu 11 jarige ruin van Purioso x Pion x Magneet, het is een bruine met aftekeningen van 1.75 hoog en loopt nu Z2, hiervoor heeft hij al een keer Z1 gereden met een andere ruiter en wij hebben hem gekocht toen hij 6 jaar oud was. Hij heeft ook aanleg voor het hogere werk zoals passage en piaffe en hij kan onwijs heet en druk worden. Dit vindt ik een voordeel hoor, maar met wedstrijden is dit natuurlijk ook weleens een nadeel. Hij is voor de rest super braaf en heel erg eerlijk hoewel hij hiervoor niet eerlijk is gereden maar ach.

Als je het leuk vindt, dan wil ik wel een paar foto's voor je opzoeken maar ik weet niet precies hoe ik ze hierop deze site krijg, snap je?

xxxies
Syllie

Er zijn veel mensen met paarden maar erg weinig paardenmensen

HorseMoments

Berichten: 6146
Geregistreerd: 21-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-04-03 10:58

Ja ik begrijp het.

Ik vraag me af of het purioso is die zulke goede nakomelingen bracht of een combinatie met bepaalde bloedlijnen.
En met welk bloed je dit het beste kunt combineren.

En natuurlijk welke hengsten dit bloed dus hebben en doorvererven.

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-03 12:12

dubbel post volgens mij, maar wat dacht je dus van Coctail

Men kan alleen discussiëren indien men er vanuit gaat dat de discussiegenoot ook wel eens gelijk zou kunnen hebben -:)

MissHIS

Berichten: 4214
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-03 12:25

Cocktail 84.4191 Stb Keur Pref
Geboren: 17-05-1984
Kleur: Vos
Stokmaat: 1.68 m
Pijpomvang: 21 cm

Verrichting 1989
Stap 7
Draf 7,5
Galop 7
Rijproef 7,5
Springen vrij 7
Springen ohz 7,5
Terreinproef 7,5
Karakter 9
Stalgedrag 9
Trainingsrapport 9

Totaal 78 punten (max 100)
Plaatsing: 4e van 22 (21)

Fokker: Gebr. Westers, Niekerk

Purioso Keur x Ulissa Keur Pref Prest van Le Val Blanc xx x Paula van Hessel x Celissa van Antonio x Felissa Ster van Alex x Nelissa Kroon van Triot x Helissa II van Dictator x Belissa van Tebertus x Helissa I van onbekend.

Fokfamilie 280

Andere goedgekeurde hengsten uit fokfam 280
*Falco, 87.2913 Stb
*Helios, 1085 Sportregister

Goedgekeurde zonen van Cocktail
*Havel, 89.2581 Stb
*Hierarch, 89.4624 Stb
*Jazz, 91.6398 Stb
*Jordan, 91.1296 Stb
*Nourejev, 95.11809 Stb
*Radar, 98.04129 Stb

Hengst met een goed type en voldoende kwaliteit. De bouw van het achterbeen zou correcter kunnen zijn.

Moederrapport
Ulissa is een best ontwikkelde, soortige merrie. Het hoofd is sprekend en droog. De hals is iets kort, maar goed van vorm met een lange nek. Hoewel de schoft er iets meer uit kon komen, is de ligging en ontwikkeling van de schouder best. De croupe is wat gespannen. Het beenwerk is hard en goed gesteld. Zowel voorknie als spronggewricht zouden iets royaler kunnen zijn. De voeten zijn wat plat. Met een goede kootvering toonde deze merrie haar correcte gangen.
Stokmaat: 1.67 m

Verrichting Ermelo 1987
Evenwichtig, vlijtig, vriendelijk, gehoorzaam en eerlijk met een goed humeur. Bij begin onderzoek nog groen. Loopt de eerste weken met vastgehouden rug, later is dat verbeterd. Laat zich in het tweede deel van het onderzoek zeer plezierig rijden. Heeft veel elasticiteit, maar rolt zich graag op in de hals. Stap in de loop van het onderzoek verbeterd tot regelmatige, krachtige stap. Draf goed gedragen met veel tact en regelmaat. In galop matige tact, rechter galop beter dan linker. Toont bij springen redelijke techniek, heeft voldoende vermogen maar is onvoorzichtig. In terrein ruim voldoende galop en goede sprongen. Veel bereidheid om te werken, looplustig en plezier in het werk. Ervaart werk als licht. Meer dan voldoende aanleg als springpaard, tamelijk veel aanleg als terreinpaard en veel aanleg als dressuurpaard. Bij aankomst goede voedingstoestand maar dor in het haar. Kreeg meer voer dan normaal en is eerst afgeslankt en daarna weer enigszins gegroeid.
Rustig stalgedrag. Bij aankomst "aangeplakte" staart.

Afstammelingen 1989 (veulens)
De collectie afstammelingen van deze hengst werd gevormd door voldoende ontwikkelde veulens die, hoewel voldoende rijtypisch gebouwd, door de combinatie van een veelal lang achterbeen en een beperkte croupelengte, een harmonieuze belijning enigszins ontberen. Het hoofd is goed van vorm, maar is nog wel eens aan de lange kant en kon ook edeler zijn. De halzen vertonen een goede lengte, worden goed gedragen, maar komen nog wel eens diep uit de borst en kunnen even meer bovenbespiering hebben. De schoft is best ontwikkeld en loopt lang door. De schouder heeft een goede lengte en ligging, hoewel in de groep van de geprikte veulens nog wel eens een korte en rechte schouder werd waargenomen. De rug is goed gespierd en gaat over in een goed ontwikkelde lendenpartij. De croupe is gespierd en breed, maar meermalen afgerond en mist over het algemeen de gewenste lengte. Het voorbeen is over het geheel genomen goed gesteld, in een enkel geval is het wat fijn van bouw en ingesnoerd; ook een uitgesproken fors fundament werd meermalen waargenomen, maar dan zou het beenwerk wat meer kwaliteit kunnen hebben. De voorstand is in een aantal gevallen bodemnauw. Het achterbeen is algemeen lang en vrij klein gehoekt. De stap heeft voldoende ruimte en kracht, maar het gebruik van het achterbeen is nog wel eens stug. In draf laten de veulens veel tact, ruimte en balans zien; er is sprake van een zeer groot zweefmoment. Ook bij het verhogen van het tempo bleven de veulens draven en praktisch geen enkele ging daarbij aan in galop. De schoudervrijheid zou nog wel eens royaler kunen zijn, terwijl het achterbeen niet steeds onder de massa komt.

Kort samengevat: voldoende ontwikkelde en voldoende rijtypisch gebouwde veulens. In beweging tonen ze veel front en veel ruimte en balans.
Getoond: 24 veulens uit 117 dekkingen.

Goedkeuringstermijn januari 1996
Goedgekeurd voor een termijn van 3 jaar. Het topdressuurpaard van Anky van Grunsven is vader van een aantal veelbelovende jonge dressuurpaarden.

1996 (december) tijdens nakeuring Vechta (BRD) goedgekeurd voor Oldenburg en tijdens nakeuring Verden (BRD) goedgekeurd voor Hannover.

1997 (januari) beoordeling 7-jarige nakomelingen uitgesteld omdat de sportresultaten niet tijdig beschikbaar waren.

Handhaving 1998 (januari)
Naar aanleiding van de (uitgestelde) beoordeling van zijn 7-jarige nakomelingen blijkt Cocktail gehandhaafd.

Keurverklaring januari 1998
De onder Anky van Grunsven succesvolle dressuurhengst (Olympic) Cocktail geldt als een bijzondere ambassadeur voor het KWPN. Zijn resultaten op het hoogte niveau in de sport en het feit dat de hengst zich gedurende een reeks van jaren kan blijven meten met de internationale concurrentie vormden mede aanleiding voor het toekennen van het keurpredikaat. Zijn winsom bedraagt niet minder dan F. 257.967,-. Diverse keren wist hij wedstrijden in het kader van de Volvo World Cup dressuur winnend af te sluiten. Op de meest recente versie van BCM-ranking neemt hij de 10e plaats in. Daarnaast mag niet worden voorbijgegaan aan het feit dat de hengst op de dressuurindex de eerste plaats inneemt met 200 punten en de voor zijn leeftijd grote betrouwbaarheid van 78 procent. Van Cocktail zijn bij het KWPN inmiddels de zonen Havel, Hierarch, Jazz, Jordan (, Nourejev en Radar) voor de fokkerij goedgekeurd.
Zowel in de sport als in de PAVO-cup heeft een reeks van kinderen furore gemaakt. Genoemd mogen worden Klister, Kombo J en Expansor Kappucino in de PAVO-cup. In de sport kwamen Gabber, Golfspring, Gostera, Gina, Herbert, Handel STV, Hymne, Hope, Halewijn, Harko, Harla, Hackfort, Hippolytus, Hilexta, Hitchcock, Happy Girl, Holger, Honeur, Helianthe, Highlight, Independant, Juna, Joyride, Juno Suando, Joury, Judith, Jigger, Kanesha en Kockster tot opvallende prestaties. Een overzicht van zijn keuringsresultaten leert dat in totaal 29 merries het sterpredikaat wisten te bemachtigen, naast nog eens 12 keurmerries. Een aandachtspunt in zijn exterieurvererving lijkt een enkele keer het middenstuk, maar daar staat tegenover dat de hengst -wat niemand zal verbazen- zijn sterke bewegingsvorm in ruime mate doorgeeft.

1999 (12-02) gestorven aan hartstilstand

Sportgegevens
1997 levenswinsom Duitse nakomelingen DM 8.700
1998 eigen levenswinsom DM 39.00; levenswinsom Duitse nakomelingen DM 17.463

Competitie
1988-1989 Springen Cat A -- 156 punten, 10e plaats
1988-1989 Dressuur Cat A -- onvolledig
1989-1990 Dressuur Cat B -- 539.3 punten, 1e plaats

Dekstations
1987-1988 R. Tewis, Exloo
1989 W. Brinkman, Twello
1990-1993 H. v/d Heuvel, Erp
1994 M. v/d Tillaart, Zijtaart
1995 C.A.M. v/d Oetelaar, Schijndel
1996 J. v Uytert, Heerewaarden
1997-1998 Team Nijhof, Geesteren (Gld) & J v Uytert, Heerewaarden

Fokregistratie
Totaal 391 veulens uit 645 dekkingen

Uit: Het Complete Hengstenboek (RBI)

Hippische evenementenorganisatie http://www.hippicprojects.nl
Hippische teksten http://www.hippicventure.nl

MissHIS

Berichten: 4214
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-03 12:28

Purioso 244 Stb (ex 33.00892.74 Old)
Rijpaardtype
Geboren: 15-03-1974
Kleur: Vos
Stokmaat: 1.67 m

Verrichting 1978
Rijproef (x3)...............7
Springen vrij (x4)........8
Springen ohz (x1)........9
Aangespannen (x1)......9
Terreinproef (x3).........6,5
Karakter (x3)..............9
Trainingsrapport (x5)...6

Totaal 147,50 ptn (max 200)
Klassering B
Plaatsing 1e van 2

Fokker C. Beimforde, Hausstette (Old), West-Duitsland

Furioso II Old (ex Vertuoso SF; ex Hann) x Alinda Old van Martell W Rhld (ex Holst) x Alice von Buer W Rhld (ex Westf) van Abendglanz Westf x Dolly von Duer Westf van Deichherr Westf x Hera von Rödder Westf van Hersdorf Westf

Goedgekeurde zonen van Purioso
*Bentley 83.1086 Stb
*Cantor 84.224 Stb
*Cocktail 84.4191 Stb Pref
*Faldo 87.3067 Stb Keur (ex Falco vb KWPN)
*Prince Paradiso R NRA 87.3 Stb (ex 83.4207 Stb KWPN)

Goede rijtypische hengst. De ruimte in beweging is goed, het achterbeen iets lang.

Verrichting Ermelo 1977 (uitstel tot 04-09-1978 om veterinaire redenen)
Aanvankelijk toont hij zich stijf en is kort in de bewegingen. Moeilijke mond, wellicht veroorzaakt door een oude wond op de lagen. Geeft de eerste weken de indruk verreden te zijn. Wordt gedurende het onderzoek steeds soepeler. Spant rug door gevoelige mond waardoor rug zeer gevoelig wordt. Heeft veel voor de slede gewerkt om rug te sparen. Nadat hij op de reusriem werd gereden toont hij meer ruggebruik en ruimere gangen. Aanvankelijke problemen met beweging in achterhand verdwijnen bijna. Draf en galop goed, stap blijft echter onvoldoende. Aangespannen zeer goed. In terrein moedig.
Toont bij springen goede techniek. Attent, heeft levendig orenspel. Voldoende aanleg als dressuurpaard, tamelijk veel aanleg als terreinpaard en veel aanleg als springpaard. Goed karakter. Wever. Oude wond op de lagen van rechter onderkaak. Toont lichte spierspanning bij percussie van rug en lendenen. Hoeven matig verzorgd. Kogels vol. Kleine gewrichtsgallen. Tijdens onderzoek enkele malen behandeld voor gevoelige rug.

1977 HK Utrecht 10e van 32 rijpaardhengsten
Goede rijtypische hengst met een stokmaat van 1.66 m. De ruimte in de beweging is goed, het achterbeen iets lang.
Eigenaar H. Kruger, Middelbert

Afstammelingen 1980 (Volledige collectie)
Met name vanwege de ruime, gemakkelijke en soepele bewegingen van de nakomelingen heeft Purioso een goede indruk achtergelaten. De hengst werkt verbeterend en vooral bij merries met rijpaardbloed in de aderen weet hij ras te leveren. De veulens voortspruitend uit veelal goede moeders vormde een goede, uniforme groep. Ze bleken goed ontwikkeld te zijn, royaal bespierd met fraai gelijnde halzen en correcte hoofden. Een enkel exemplaar kon iets robuuster in het voorbeen zijn. De stap was voldoende goed en gemakkelijk. De draf overtuigde door ruimte, souplesse en balans. Ook de groep enters was uniform. Er bleek sprake te zijn van goed ontwikkelde dieren met maat en gewicht. Opmerkelijk was dat in deze groep enig arm bespierde halzen voorkwamen, als gevolg waarvan ook het hoofd nog wel eens iets grof aandeed. Een enkele schouder was bij de jaarlingen even recht. De stap was opnieuw gemakkelijk, de draf goed, maar niet zo overtuigend als bij de groep veulens. De tweejarigen waren weer beter dan de enters. Harde, droge, goed ontwikkelde dieren vormden deze groep. Goede bespiering en goede voeten sierden deze tweejarigen. Wel was er opnieuw een enkel hoofd dat wat fijner kon zijn. De stap was voldoende royaal. De draf was ruim, gemakkelijk en dragend. De getoonde nafok wekt de indruk dat de hengst in staat zal zijn goede sportpaarden te kunnen leveren.
Getoond: 20 veulens (uit 101 dekkingen), 6 enters (uit 67 dekkingen) en 6 twenters (uit 72 dekkingen)

Keurverklaring 1988
Indien de indexen voor dressuur en springen bijeen worden geteld onstaat een lijst van hengsten die in beide disciplines duidelijk verbeterend werken in onze fokkerij. Op deze wijze zijn er 11 actieve hengsten die een totaalscore hebben van 240 punten of meer. En tot die toplijst behoort ook de hengst Purioso die op grond van zijn resultaten keur is geworden. De index voor het springen is 121 met een betrouwbaarheid van 79%, hetgeen hoog is en de dressuurindex staat zelfs op 125, eveneens met een goede betrouwbaarheid van 67%. De fokkerijresultaten van de nakomelingen onderbouwen de sportsuccessen, aangezien van de 120 stamboekmerries er 54 ster zijn geworden, bijna de helft derhalve, een ongekend hoog percentage. Voorts zijn er 9 keurmerries, alsmede 3 goedgekeurde zonen, te weten
Bentley, Cocktail en Cantor die de betekenis van hun vader onderstrepen, terwijl Bentley dit jaar met een opmerkelijk goede veulenrapportage uit de bus kwam.

1996 (Januari) opnieuw goedgekeurd voor 3 jaar

1996 (Augustus) overleden ten gevolge van een longziekte; diepvriessperma blijft voorlopig beschikbaar

Sportgegevens
1998 Levenwinsom Duitse nakomelingen DM 84.747

Dekstations
1978-1985 J. Brouwer, Marum
1986 J. Brouwer, Marum & Stoeterij Vosbergen, Heerde
1987 J. Brouwer, Marum
1988 W. Ardts, Haps & G. Vullers, Nunhem/Haelen
1989 W. Ardts, Haps & J. Brouwer, Marum & G. Vullers, Nunhem/Haelen
1990 comb. Ardts en Bardoel & J. Brouwer, Marum & G. Vullers, Nunhem/Haelen
1991 J. Brouwer, Marum
1992 A. Biemans, Handel & J. Brouwer, Marum
1993-1995 J. Brouwer, Marum
1996 J. Brouwer, Tolbert
1997 M. Biemans, Handel & J. Brouwer, Tolbert
1998-1999 M. Biemans, Handel

Totaal 1522 veulens uit 2147 dekkingen

Uit: Het Complete Hengstenboek (RBI)

Hippische evenementenorganisatie http://www.hippicprojects.nl
Hippische teksten http://www.hippicventure.nl

MissHIS

Berichten: 4214
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-03 12:32

Jazz 91.6398 Stb Keur
Rijpaardtype
Geboren: 21-05-1991
Kleur: Vos
Stokmaat: 1.70 m
Pijpomvang: 21.5 cm

Verrichting 1994
Stap...................8
Draf...................9.5
Galop.................8.5
Rijproef..............9
Springen ohz.......5
Springen vrij.......5
Karakter.............8
Stalgedrag..........9
Trainingsrapport..9

Totaal: 71 punten
Plaatsing: 6e van 26 (18)

Fokker: H. van Helvoirt, Rosmalen

Cocktail Pref x Charmante Keur van Ulster x Warmante Keur Pref van Amor Pref x Parmante van Pericles xx Pref x Dorine van Zagreb Sgldt

De hengst heeft een zeer rijke voorhand. Hij is nog wat smal. Het achterbeen is lang en sterk gebogen. Het fundament is vrij teer.

Moederrapport 1994
Charmante is overleden. Er is derhalve geen beschrijving beschikbaar. Overgrootmoeder Parmante was Z-springen en bracht het internationale springpaard Attention (v. Le Mexico Keur).
Stokmaat: 1.61 m

Verrichting Ermelo 1994
Eerlijk, betrouwbaar, temperamentvol, iets kijkerig. Veel bereidheid om te werken, laat zich goed bewerken. Stap ruim en gemakkelijk. In draf heeft hij zeer veel zelfhouding, een zeer goed voorbeengebruik en voldoende kracht. Galop voldoende ruim en gedragen, maar zou wat krachtiger moeten zijn. In dressuurwerk rijst hij in de voorhand en laat hij zich goed bewerken. Als dressuurpaard zeer veel aanleg, geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel. Bij het springen voldoende afdruk maar weinig bascule. Toont weinig vermogen en maakt achter de sprong niet af. Als springpaard weinig aanleg, geeft zijn ruiter een matig gevoel. Op stal en in de omgang gedraagt hij zich normaal.
Pas op 25-03 aangeleverd in verband met een bloeduitstorting rondom de oppervlakkige buigpees rechtsvoor. Heeft daarvan tijdens het onderzoek geen problemen ondervonden.

Afstammelingen 1995 (veulens)
Deze hengst presenteerde een collectie voldoende tot ruim voldoende ontwikkelde veulens, die rijtypisch gebouwd zijn en over ras beschikken. De collectie was uitgesproken uniform, zowel qua model als qua bewegingsvorm. Het hoofd is sprekend en goed gevormd. De hals is goed van vorm en lengte, maar de overgang op de schoft/schouderpartij zou vloeiender mogen verlopen. De schoft moet zich nog meer ontwikkelen, maar de lengte is zeer goed. De schouder is goed van lengte en ligging. De rug is doorgaans goed van vorm en bespiering, de lendenen zijn soms iets gedrukt. De croupe is goed van vorm en bespiering en heeft voldoende lengte. Het voorbeen is goed gesteld, soms iets steil; het achterbeen is lang en dikwijls sterk gehoekt. De omvang van het beenwerk is wisselend van fijn tot voldoende, de kwaliteit is goed. De overgang van de pijp in het spronggewricht is vaak scherp en het spronggewricht zou royaler ontwikkeld kunnen zijn. De stap is goed en voldoende ruim. In draf dragen de veulens zich goed, vertonen oprichting en is er sprake van tact en ruimte met goed gebruik van het achterbeen. Ze zetten de hals erop en zouden zich in de bovenlijn meer los moeten laten. Opvallend was dat de veulens nauwelijks in galop aansprongen. Een thuis geïnspecteerd veulens past in het beeld van bovenstaande rapportage.
De vergezellende moeders waren veelal van goede kwaliteit.
De veterinair heeft in twee gevallen een reebeen geconstateerd.

Kort samengevat: uniforme collectie rijtypisch gebouwde veulens met ras en voldoende tot ruim voldoende ontwikkeling. Ze draven graag en tonen oprichting, tact en ruimte.
Getoond: 25 veulens uit 100 dekkingen.

Uit: Het Complete Hengstenboek (RBI)

Hippische evenementenorganisatie http://www.hippicprojects.nl
Hippische teksten http://www.hippicventure.nl

MissHIS

Berichten: 4214
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-03 12:38

Havel 89.2581 Stb
Rijpaardtype
Geboren: 09-04-1989
Kleur: Vos
Stokmaat: 1.65 m
Pijpomvang: 20 cm

Verrichting 1992
Stap.....................7,5
Draf.....................6,5
Galop...................8,5
Rijproef................7,5
Springen ohz.........7
Springen vrij.........8
Terreinproef..........7,5
Karakter...............9
Stalgedrag............9
Trainingsrapport....9

Totaal 79,5 punten
Plaatsing 5e van 38 (27)

Fokker M. Mittendorff, Coevorden

Cocktail Pref x Ziralineke Ster van Elan xx x Siralineke Ster Pref van Luctor x Geolineke Ster van Cigrant x Zellineke Kroon van Olaf van Wittenstein Pref

Verrichting Ermelo 1992 (na examen)
Eerlijk, betrouwbaar en vriendelijk. Goed achterbeengebruik in de basisgangen. Stap regelmatig en voldoende ruim. Draf voldoende ruim en met tact. Galop ruim, gedragen en met goede afdruk. Geeft zijn ruiter in dressuur een goed gevoel. Springt patent met ruim voldoende vermogen en goede techniek. Geeft zijn ruiter bij het springen een goed gevoel. Presteert in terrein goed. Laat zich goed bewerken en ervaart werk als normaal. Als dressuurpaard veel aanleg, als springpaard ruim voldoende aanleg. Gedrag op stal en in de omgang normaal.
Op 20-03 in Utrecht aangeboden voor kreupelheidsonderzoek aan rechter achterbeen. Bloeduitstorting rond de rechterknie geconstateerd. Heeft drie weken stapwerk gehad. Vanaf 27-05 heeft hij als gevolg van een functiestoornis van de rechter knie, als restant van de bloeduitstorting, twee weken onbelaste training gehad.

Afstammelingen 1994 (veulens)
De veulens vormden een voldoende uniforme collectie. De ontwikkeling varieerde van voldoende tot goed. De veulens zijn rijtypisch en ze hebben ras. Enkele veulens zijn iets hoogbenig. Het hoofd is mooi. De lange, goed gespierde hals wordt best gedragen. De schoft is doorgaans goed van lengte en ontwikkeling. De schouder is lang en schuin. De rug is doorgaans goed. De lendenpartij zou in de verbinding naar de achterhand sterker moeten zijn. De croupe is wat kort. De vorm en de bespiering van de croupe zijn doorgaans goed. De forse broekspier is wat rond, de schenkel is enigszins arm bespierd. Het voorbeen is goed gesteld. Het achterbeen is lang en krom, waarbij het spronggewricht forser ontwikkeld zou moeten zijn en de pijp wat scherp is ingestoken. De veulens zijn lang gekoot. Het fundament is teer.
De stap is goed. De draf is ruim en elastisch. De veulens lopen in een mooie zelfhouding. De geprikte veulens bleven vóór vlak. De geselecteerde veulens gebruikten het voorbeen goed, maar in deze groep ging een aantal veulens achter wijd.
De veulens gingen vergezeld van behoorlijk goede moeders.
Veterinaire bevindingen: in de geprikte groep bevond zich één afwijkend gebouwd spronggewricht.

Kort samengevat: rassige veulens met bemerkingen op de bouw van het achterbeen, die ruim en met veel zelfhouding draven.
Getoond: 16 veulens uit 24 dekkingen.

Uit: Het Complete Hengstenboek (RBI)

Hippische evenementenorganisatie http://www.hippicprojects.nl
Hippische teksten http://www.hippicventure.nl

MissHIS

Berichten: 4214
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-03 12:46

Bentley 83.1086 Stb
Rijpaardtype
Geboren: 17-03-1983
Kleur: Bruin
Stokmaat: 1.67 m
Pijpomvang: 21 cm

Verrichting 1986
Stap..................6.5
Draf...................6.5
Galop.................7
Rijproef..............6.3
Springen vrij.......7.5
Springen ohz.......7
Terreinproef........7.5
Karakter.............7
Stalgedrag..........9
Trainingsrapport..7

Totaal 71.30 punten
Plaatsing: 13e van 24 (17)

Fokker: H. Polling, Exloo

Purioso Keur x Olgarante van Garant Keur x Kea Ster van Nicolas xx x Bondea Kroon Sgrt van Pepijn Keur x Sibea Kroon van Edeljonker Keur x Debea van Wim GPS x Ulievel van Kroonprins x Mirkie van Regulus Pref x Dirkie van Wilfried Pref x Roodkapje van Reclame Pref x Dirkina van Joost

Andere goedgekeurde hengsten uit fokfam 177
*geen

Voldoende rijtypisch gebouwd met sprekend hoofd en gespierde croupe. Op het middenstuk moet een bemerking worden gemaakt. Het model als zodanig zou in zijn totaliteit iets meer harmonie kunnen hebben.

Moederrapport
Merrie is niet beoordeeld omdat zij gestorven is.

Verrichting Ermelo 1986
Eerlijk, goed humeur, gehoorzaam, tamelijk terughoudend. Bij begin onderzoek nog groen. Moeilijke mond, zet zich graag vast op het bit en heeft moeite om in aanleuning te gaan. Wegens moeilijke mond enkele keren extra gelongeerd. Als hij naar de hand toe voorwaarts wordt gereden wil hij wel in de aanleuning gaan en is dan plezierig te rijden. Eerste deel onderzoek stap soms onregelmatig en neigt dan naar telgang. Stap later duidelijk verbeterd. In draf soms wisselvallig, goed gebruik achterbeen. Galop krachtig maar door problemen met aanleuning tamelijk zoekend. Steekt bij springen het voorbeen weg en houdt zijn rug vast. Attent op de sprong. Pakt in terrein goed aan en laat goede sprongen zien. Voldoende bereidheid om te werken, ervaart werk als tamelijk licht. Voldoende aanleg als dressuur- en als springpaard, ruim voldoende aanleg als terreinpaard. Bij aankomst goede voedingstoestand, die het zelfde bleef. Eet normaal. Rustig stalgedrag.
Bij aankomst links achter dik been, na een week weer normaal. Op 07-03 koliekaanval. Op 18-03 bij veterinaire keuring links achter onregelmatig, spatproef links sterk positief. Bij nader onderzoek in Utrecht in draf links achter licht onregelmatig, mogelijk veroorzaakt door matige veranderingen in kootgewricht gecombineerd met incoördinatie van de bewegingen mogelijk van neurogene aard. Naderhand geen onregelmatigheid meer geconstateerd. Op 18-04 hoefzweer. Op 25-05 tweede koliekaanval.

Afstammelingen 1988 (veulens)
De van deze hengst getoonde veulens bleken wat de geprikte veulens betreft zeer fors te zijn ontwikkeld en wat de uitgezochte veulens betreft te variëren van voldoende tot best. Ze zijn rijtypisch met veel ras. De getoonde collectie was uniform. Het hoofd is goed gevormd en sprekend met een attent oog. De hals is goed gevormd, heeft een goede lengte en wordt in beweging goed gedragen. De schoft is goed ontwikkeld en loopt lang door. De schouder is uitgesproken goed van lengte en ligging. De rug is voldoende sterk gebouwd, soms iets flauw. De lendenen zijn goed gespierd en goed aangesloten. De croupe is goed gevormd, sterk gespierd en vertoont de gewenste lengte. Het voorbeen is soms iets steil, maar doorgaans goed van bouw en stand. Ook het achterbeen is goed van bouw en stand, terwijl het beenwerk in het algemeen veel kwaliteit heeft. De stap bleek voldoende tot goed te zijn. De draf wordt gekenmerkt door ruimte, kracht en souplesse. De veulens bleken te kunnen verkorten en verlengen. Ze gaan in draf "zitten" en maken duidelijk front. De veulens gaan vóór meermalen wijd.
De veterinaire bemerkingen hebben betrekking op een spronggewricht dat soms iets knobbelig is.

Kort samengevat: uniforme groep rijtypisch gebouwde en veel ras vertonende veulens, die best kunnen draven en daarbij een mooi front maken.
Getoond: 13 veulens uit 54 dekkingen.

1994 (november) export Tsjechië

Afkeuring 2000 (januari)
Op basis van 11-jarige nakomelingen definitief afgekeurd. De inmiddels geëxporteerde Bentley scoort met zijn exterieurindex beneden gemiddeld (respectievelijk 96 en 98). Daarnaast blijkt uit zijn springindex van 105 (betr. 76 Ziek en dressuurindex 91 (betr. 72 Ziek dat de hengst er niet in is geslaagd een positieve bijdrage aan de fokkerij te leveren.

Sportgegevens
1998 levenswinsom Duitse nakomelingen DM 8.753

Competitie
1987-1988 Springen Cat. A -- 189.5 punten, 7e plaats
1988-1989 Springen Cat. B -- 72 punten, 1e plaats

Dekstations
1986-1987 G. v/d Heijden, Vorstenbosch
1988-1991 H. v/d Heuvel, Erp
1992 De Dalhoeve, Wamel
1993 E. Ardesch, Lemele
1994 comb. Wouters & Pelkmans, Gilze

Fokregistratie
Totaal 382 veulens uit 509 dekkingen.

Uit: Het complete hengstenboek (RBI)

Hippische evenementenorganisatie http://www.hippicprojects.nl
Hippische teksten http://www.hippicventure.nl

HorseMoments

Berichten: 6146
Geregistreerd: 21-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-04-03 12:47

Cocktail is dood dus daar valt niet veel meer mee te fokken Huilen
helaas.

Jazz is weer te ver uit de richting.
Hierarch staat in amerika en is het ook niet helemaal wat ik zoek.
Helaas weet ik van havel niet zoveel. (dus alle info is welkom)
van nurejev ben ik niet onder de indruk
en van zowel radar als jordan weet ik niets.
En falco en helius is volgens mij springen.

Maar is er buiten het cocktail bloed geen andere lijn met purioso waar dekhengsten uit naar voren zijn gekomen?
Is er nog een hengst met purioso direct als vader?
Ik zoek meer in de richting purioso donnerhall Toch een beetje het forsere krachtige oudere bloed waaruit goede sportpaarden komen.

MissHIS

Berichten: 4214
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-03 12:54


Hippische evenementenorganisatie http://www.hippicprojects.nl
Hippische teksten http://www.hippicventure.nl

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-03 13:42

Jordan is teruggetrokken uit de fokkerij, hij had zeer weinig merrie te dekken en is de sport in gegaan. Jazz was teveel concurrentie voor hem denk ik.

Een jaartje of 5 a 6 geleden liep hij Z2 dressuur, wat hij nu loopt weet ik niet, ben hem uit het oog verloren.

HorseMoments

Berichten: 6146
Geregistreerd: 21-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-04-03 14:04

Met radar krijg ik inteelt op le mexico


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Nef1985 en 7 bezoekers