s0173957 schreef:Van het moment dat we paarden, beginnen fokken op meer vlees, meer bespiering en meer melkgifte heb je gelijk. Als je echter op sport ziet, waar zaken zoals karakter, spiermassa, gangen, ... van tel zijn, zijn er gewoon véél meer genen die meespelen in het verhaal en maakt het selectie een pak moeilijker. Dat zou je zelf ook kunnen en moeten weten.
Veel zgn. fokkers verkeren nog in de ontkennende fase.
Heeft bij de rundveefokkerij ook jaren geduurd en veel vooraanstaande fokkers die daar niet aan wilden, op een grote achterstand gezet.
Zo groot zelfs dat ze de boot volledig hebben gemist en anderen met een minder conservatieve instelling alle kans kregen om een voorsprong op te bouwen.
Om maar een paar namen te noemen, Wijnand Pon, Pieter ter Veer, vaak mensen die zonder geschiedenis en ervaring, vrij en objectief naar de fokkerij keken.
Ze zagen dat cijfers, gebaseerd op objectieve meting, wel degelijk een voorspellende waarde hebben.
Uiteraard zijn fokwaarden voortdurend aangepast door nieuwe inzichten, onderzoek, ervaring.
Bij rundvee bijv. wordt de levensduur veel zwaarder meegenomen.
Dus droom maar lekker verder, hecht geen waarde aan de cijfertjes en je zult ontdekken dat je volkomen kansloos bent.
Als je tenminste het fokdoel van het betreffende stamboek geheel of grotendeels onderschrijft.