Nu nog dek-traject in gaan

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
ElCid

Berichten: 7623
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Hollandscheveld

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 11:07

Persoonlijk zou ik het niet doen; je moet nu nog beginnen met het scannen van de cyclus? Als je geluk hebt kan je snel dekken, als je pech hebt moet je nog 3 weken wachten en alle varianten daar tussen in. In het laatste geval kan je dus pas in/na de 1e week van augustus laten insemineren/ dekken. Er is altijd een kans dat het niet meteen pakt en dan is het eind augustus/ begin september.............of later.
Wij hebben 2 dekhengsten en na half/ eind augustus laten wij ze in principe niet meer dekken, 1x gedaan omdat een merrie echt niet drachtig wilde worden en de merriehouder er alles voor over had en van het uiterste zuiden van Nederland naar het hengstenstation kwam voor inseminatie; dat werd dus een half augustus veulen.
Heeft ze al een keer een veulen gehad? Bij een maiden merrie is de kans op dracht nog iets kleiner o.a. omdat de cyclus niet bekend is en daar hangt alles van af en vaak moet zo'n merrie meerdere keren gescand worden voordat de DA weet wanneer het ei gaat springen.
Optie is hengstig spuiten, dan heb je meer kans op een goed ei, maar bij een merrie die niet goed hengstig toont is er een kans dat er op het verkeerder moment gespoten wordt en dan werkt het dus averechts ( 2 x meegemaakt).
Daarbij zullen veel hengstenhouders gewoon het volle pond rekenen voor een dekking, meestal met een korting bij gust blijven. Dan bestaat er dus de kans dat je wel veel geld kwijt bent maar de kans op een veulen is kleiner.
Mijn advies zou zijn, nu wachten en volgend jaar vroeg beginnen met scannen; eerst een hele cyclus laten scannen/ plaatsvinden en de cyclus daarop ( na goed scannen) op het juiste moment insemineren/ dekken.
Als het wel allemaal voorspoedig zou gaan zou je in 2019 een veulen hebben tussen eind juni/ begin augustus of later of helemaal niet als het tegenvalt, als je volgend jaar bij in april laat insemineren heb je kans op een maart/ april in 2020 veulen, dat scheelt ca. een half jaar en dus geen jaar.
Een zo laat geboren veulen mist een deel van het weideseizoen ( al het sappige gras is op en de merriemelk zal daardoor ook wat magerder zijn)en het veulen zal qua voedzaam gras niks meer vinden en je zal dus goed bij moeten voeren. Het veulen gaat al heel snel de winter in en mist de lange, zonnige dagen die nodig zijn voor aanmaak van o.a. vit. D wat heel belangrijk is voor diverse groeiprocessen.

Clinic Vaquero stijl met koeien https://www.bokt.nl/markt/ad/498884/3-daagse-clinic-met-jeff-sanders-californische-westernstijl
Huis met paardenstallen etc. te koop https://www.bokt.nl/markt/ad/500132/hui ... -buitenbak
Custom made western zadels: informatie via PB https://www.bokt.nl/markt/ad/496675/cus ... ternzadelsElCid

Berichten: 7623
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Hollandscheveld

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 12:19

_suus19_ schreef:
ElCid; Fijn om ook de andere kant van het verhaal te lezen. Dat zijn precies mijn angsten die jij verwoordt. Merrie heeft inderdaad nog niet eerder een veulen gehad. En dan had ik nog niet eens gedacht aan het gras wat blijkbaar nodig is voor het veulen. Ik dacht dat bijvoeren ook prima zou zijn. Er worden toch ook veulens in de winter geboren? Zijn dat dan allemaal ongelukjes?

Ik wacht liever niet tot 2019 om te laten dekken. Juist omdat ik dan hopelijk weer met haar aan het werk kan. En als de blessure er dan nog is, weet ik haar toekomst nog niet. Ze is pas 6, haar aanhouden met een blijvende blessure zie ik niet zo zitten.

Ik heb de hengstenhouder gemaild, ben benieuwd.


Soms worden er wel eens winterveulens geboren, in de renpaarden wereld heel normaal omdat die dieren al zo jong de baan op gaan en dan is iedere maand belangrijk, dus dan zie je nogal eens veulens begin januari maar dat is puur een geldkwestie omdat de dieren dan als 2-jarige de baan op kunnen. Overigens is het in de sport ook gewenst om een vroeger veulen te fokken ook om de leeftijd. Onze voorkeur gaat uit naar april/begin mei veulen; volop gras, zonlicht en ( meestal) warmte. Het feit dat er nu door droogte minder gras groeit zegt niks, een april/ mei veulen heeft dan al volop van gras (melk) kunnen genieten en de voedingswaarde van gras loopt va. half juli flink terug.
Bijvoeren kan, maar vers voer is toch altijd beter en gras en zonlicht zijn voor een gezond veulen van belang.
In 2019 heeft ze ook nog volop een veulen aan de voet, dat veulen moet toch 6 tot 10 maanden bij de merrie blijven om het dier volop van de ( verschillende) samenstelling van de melk profijt te kunnen hebben. Dus als je nu gaat dekken mag je er van uit gaan dat de merrie ca. 1,5 jaar minder te gebruiken is ( 11 maanden minimaal voor de dracht en dan nog 6 tot 10 maanden veulen aan de voet). In de 1e en laatste periode kan je natuurlijk wel met de merrie werken.

Fokken en rijden gaan niet makkelijk samen als je het echt goed wil doen; als je haast hebt werkt het meestal averechts en het veulen heeft gewoon de tijd bij de merrie nodig. Als je 1,5 jaar of langer niet hebt/ wil of kan spenderen kan je beter niet fokken want een veulen spenen met 3 of 4 maanden is vragen om een dier met gezondheidsproblemen ( ik zeg niet dat TS dit zou doen maar het is wel iets om te overdenken). Succes met de beslissing. :)

Clinic Vaquero stijl met koeien https://www.bokt.nl/markt/ad/498884/3-daagse-clinic-met-jeff-sanders-californische-westernstijl
Huis met paardenstallen etc. te koop https://www.bokt.nl/markt/ad/500132/hui ... -buitenbak
Custom made western zadels: informatie via PB https://www.bokt.nl/markt/ad/496675/cus ... ternzadels

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 0 bezoekers