Nieuwe regelgeving voor stamboeken wie blijven ??

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Nieuwe regelgeving voor stamboeken wie blijven ??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-07-11 10:06

Fokkerijorganisatie

Citaat:
Sinds 8 mei 2011 gelden er aangepaste regels voor de erkenning van fokkerijorganisaties. Deze regels zijn zowel van toepassing op de huidige erkende fokkerijorganisaties (die ook na 1 januari 2012 erkend willen blijven), als organisaties die niet erkend zijn, maar wel erkend willen worden.

De fokkerijregelgeving is in 2010 door het Productschap Vee en Vlees (PVV) aangepast om de erkende fokkerijorganisaties meer duidelijkheid te geven over hun rechten, plichten en verantwoordelijkheden. Ook zijn de onnodige verschillen in de regels tussen de diersectoren opgeheven en is de regelgeving aangepast aan de huidige tijd. Door de goedkeuring van het Ministerie van EL&I zijn de nieuwe regels per 8 mei 2011 van kracht.

Wat betekent dit in de praktijk?
Op 1 januari 2012 vervalt de huidige erkenning van de erkende fokkerijorganisaties. Als de nu erkende organisaties erkend willen blijven, moeten zij vóór 1 oktober een nieuwe erkenning op basis van de nieuwe regelgeving hebben gekregen van het PVV. Deze nieuwe erkenning moet zo spoedig mogelijk worden aangevraagd. De betrokken organisaties zijn hierover inmiddels geïnformeerd. Voor organisaties die in het verleden nog niet eerder erkend zijn, is het in ieder geval verstandig om vóór het invullen en indienen van de erkenningsaanvraag contact op te nemen met het PVV.

Om het aanvragen van een erkenning zo eenvoudig mogelijk te maken, heeft het PVV een handboek opgesteld dat dient als hulpmiddel bij het invullen van het aanvraagformulier en het indienen van een erkenningsaanvraag.
Het PVV heeft begin juni 2011 een informatieavond gehouden voor de betrokken organisaties.


Bron:
http://www.pve.nl/pve?waxtrapp=mucFsHsu ... suOpbPREcB



Erkenningsvoorwaardenstamboek

Paardachtigen, aanvullende sectorspecifieke voorwaardenVoor deze sector zijn nog 4 erkenningsvoorwaardenvan toepassing:
•Organisatie bestaat uit verenigde veefokkers of een fokkerijorganisatie
•Wanneer het ras een zogeheten moederstamboek heeft dan is dit stamboek leidend in de voorschriften:
-Registratie van afstamming
-Omschrijving van het ras
-Indeling van het stamboek en eventuele registers
-Wijze waarop gegevens van de voorouders worden opgevraagd.
•Certificaten met afstammingsgegevens voor sperma, eicellen en embryo’s van ingeschreven dieren worden afgegeven volgens de beschikking die voor deze sector is vastgesteld.

Bron:

http://www.pve.nl/wdocs/dbedrijfsnet/up ... -M0026.pdf

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-07-11 14:53

Is er een voordeel te fokken bij een erkend stamboek. ?


Handboek erkenning organisaties in het kader van fokkerijregelgeving
Paardachtigen


Inhoudsopgave
1.1 Doel handboek .................................................................................................. 3
1.2 Disclaimer ........................................................................................................ 3
1.3 Algemeen ........................................................................................................ 3
2. Fases in de erkenningsprocedure .............................................................................. 4
3. Invullen en indienen van de aanvraag voor erkenning (fase 2) ...................................... 5
3.1 Invullen van het aanvraagformulier voor het bijhouden van één of meer stamboeken of registers .......................................... 6
3.2 Indienen van de erkenningsaanvraag .................................................................. 10
4. Ontvangst en afhandeling van de ingediende aanvraag voor erkenning (fase 3) ............ 11
4.1 Controle ......................................................................................................... 11
4.2 Beoordeling .................................................................................................... 11
4.3 Advisering over erkenningsaanvragen ................................................................ 11
5. De beslissing (goedkeuren/afwijzen) op de aanvraag voor erkenning (fase 4) ............... 12
5.1 Het goedkeuren van een erkenningsaanvraag ...................................................... 12
5.2 Het afwijzen van een erkenningsaanvraag .......................................................... 12
5.3 Bezwaar indienen ............................................................................................ 12
Bijlagen .................................................................................................................. 14
Bijlage I – Begrippenlijst ......................................................................................... 14
Bijlage II – Voorbeeld certificaat met afstammingsgegevens ....................................... 17


------
1. Inleiding
1.1 Doel handboek
Dit handboek is een praktisch hulpmiddel bij de aanvraag van een erkenning. De informatie in dit handboek is bestemd voor organisaties die fokkerijactiviteiten uitvoeren voor paardachtigen.
1.2 Disclaimer
Dit handboek dient uitsluitend als hulpmiddel en er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend. Uitgangspunt en bepalend is te allen tijde de regelgeving die ten grondslag ligt aan het verlenen van erkenningen.
1.3 Algemeen
In de “Verordening erkenningsvoorwaarden voor stamboeken, prestatieonderzoek en fokwaardeschatting (PVV) 2010” staan erkenningsvoorwaarden voor organisaties die zich bezig houden met fokkerij. Deze verordening is grotendeels gebaseerd op Europese fokkerijregelgeving. De Verordening geldt voor de diersoorten runderen en buffels, schapen en geiten, varkens en paardachtigen. Ze heeft betrekking op het erkennen van organisaties voor het bijhouden van één of meer stamboeken en het erkennen van organisaties die prestatieonderzoeken en/of fokwaardeschattingen uitvoeren en/of reglementeren. Voor paardachtigen is geen erkenning mogelijk voor prestatieonderzoeken en fokwaardeschatting omdat dit Europees ook niet (bij wet) is geregeld.
De Verordening is op 8 december 2010 vastgesteld in het bestuur van het Productschap Vee en Vlees (PVV, hierna: productschap), waarvan wij op 22 april 2011 goedkeuring ontvingen van het Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Na publicatie in het PBO-blad van 6 mei 2011 is de Verordening per 8 mei 2011 van kracht.
Met het van kracht worden van de nieuwe regelgeving vervallen op 1 oktober 2011 de huidige erkenningen van alle door het productschap erkende fokkerijorganisaties of stamboeken. Als een organisatie, die erkend is op basis van de oude regelgeving, erkend wil blijven, moet vóór 1 oktober 2011 een nieuwe erkenning zijn verleend op basis van de nieuwe regelgeving.
Voor paardachtigen (paarden, ezels of zebra’s) kan erkenning worden aangevraagd voor het bijhouden of instellen van één of meer stamboeken of registers voor paardachtigen.
Een organisatie is niet verplicht om zich te laten erkennen, maar als ze wel erkend is, geeft dit de leden de zekerheid dat de fokkerijactiviteiten correct plaatsvinden.
Het Ministerie van EL&I houdt hier toezicht op. De status van erkende organisatie biedt ook voordeel bij de export van dieren. In de meeste EU-lidstaten geldt namelijk als voorwaarde om te mogen fokken, dat het dier ingeschreven moet zijn in een erkend stamboek.
Daarmee gaat ook de waarde van het dier omhoog. Voor paardenstamboeken geldt nog een ander voordeel als ze erkend zijn. Alleen erkende stamboeken kunnen het recht krijgen om paardenpaspoorten uit te geven.Aan een erkenning zijn rechten verbonden, maar er gelden ook plichten. Eén van die plichten is dat de erkende organisatie ieder jaar vóór 1 mei over haar activiteiten moet rapporteren aan het productschap. Een erkenning wordt verleend voor de periode van vijf jaar en kan dan weer voor vijf jaar verlengd worden. De verlenging gebeurt niet automatisch, maar moet tijdig worden aangevraagd.

-----
2. Fases in de erkenningsprocedure
De procedure voor het aanvragen van een erkenning bestaat uit de volgende fases:
Fase 1: Het productschap verstrekt informatie aan de organisatie die aangeeft erkend te willen worden.
Fase 2: De organisatie vult het aanvraagformulier voor erkenning in en stuurt dit naar de voorzitter van het productschap.
Fase 3: Ontvangst en beoordeling van de aanvraag voor erkenning door het productschap en inwinnen van advies bij de betreffende Commissie van Advies.
Fase 4: De beslissing (goedkeuren of afwijzen) op de aanvraag voor erkenning door de voorzitter van het productschap.
Fase 2, 3 en 4 worden nader toegelicht in de volgende hoofdstukken. De verstrekking van dit handboek is onderdeel van fase 1. Als er na het lezen van het handboek nog vragen zijn, kunt u natuurlijk contact opnemen met het productschap. Voor organisaties die in het verleden nog niet eerder erkend zijn, is het in ieder geval verstandig om vóór het invullen en indienen van de erkenningsaanvraag contact op te nemen met het productschap. Meestal wordt in een telefoongesprek al wel duidelijk of uw organisatie in aanmerking kan komen voor een erkenning of niet. Dit voorkomt onnodig werk en een teleurstelling als de erkenning niet verleend kan worden.

Meer over de regelgeving:
http://www.pve.nl/wdocs/dbedrijfsnet/up ... -N0040.pdf

----------------

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-07-11 15:34

Bijlagen
Bijlage I – Begrippenlijst

Fokken: het door de mens selecteren en met elkaar (laten) paren van dieren van dezelfde soort en ras met als doel de eigenschappen van de volgende generatie zodanig te veranderen, dat ze meer met het – door de mens – gestelde fokdoel overeenkomen.

Fokkerij: het proces dat gericht is op het in stand houden van een populatie en desgewenst veranderen van de eigenschappen van een populatie door het selecteren en (laten) paren van dieren van dezelfde soort en ras.

Fokdoel: het doel dat met de fokkerij wordt nagestreefd. Voor het operationaliseren van fokkerij moet het fokdoel in detail worden omschreven door aan te geven voor welke eigenschappen een verandering wordt nagestreefd en wat het relatieve belang (wegingsfactoren) is van een verandering in elk van deze eigenschappen.

Populatie: een groep dieren van dezelfde soort en ras die met elkaar kunnen paren, en waarvan de nakomelingen vruchtbaar zijn en de volgende generatie kunnen produceren.

Ras: een groep dieren die zich duidelijk onderscheidt van soortgenoten op basis van door de mens omschreven kenmerken (uiterlijk, gedrag, gezondheid, productie en/of prestatie).

Stamboek: elk boek, kaartsysteem of elke informatiedrager, bijgehouden door een fokkersvereniging of een fokkerijgroepering die daar officieel voor erkend is, waarin raszuivere dieren van een bepaald ras met vermelding van hun voorgeslacht (afstamming) worden ingeschreven of geregistreerd.
In de fokkerij, waar een fokdoel wordt nagestreefd, is het bijhouden van een stamboek met vastlegging van de afstamming en de frequentie van voorkomen van (on)gewenste eigenschap(pen), essentieel om te kunnen (uit)selecteren.

Moederstamboek: bij paarden wordt de organisatie die het stamboek bijhoudt van de populatie in het land van herkomst (indien mogelijk) het stamboek van oorsprong of het moederstamboek genoemd. In de regelgeving is vastgelegd dat het moederstamboek verantwoordelijk is voor onder andere de beschrijving van het ras.

Fokkerijorganisatie: een organisatie, die bestaat uit een georganiseerde groep fokkers (en leden), die het fokbeleid voor een bepaald ras (of rassen) bepaalt. Een organisatie die voor een bepaald ras het stamboek bijhoudt wordt ook wel stamboek genoemd.

Fokkerijgroepering: een organisatie die als bedrijf, of op een andere wijze, het fokbeleid van een bepaald ras (of rassen) bepaalt. In het kader van deze regelgeving is erkenning van een fokkerijgroepering alleen mogelijk bij varkens).

Erkende organisatie: organisatie die erkenning heeft aangevraagd en gekregen als fokkerijorganisatie of fokkerijgroepering in het kader van de fokkerijregelgeving.

Register: elk boek, kaartsysteem of elke informatiedrager, bijgehouden door een fokkersvereniging, een fokkerijgroepering of (bij varkens:) een particuliere onderneming die daar officieel voor erkend is, waarin dieren met vermelding van hun voorgeslacht (afstamming) worden ingeschreven.

Sectie/bijboek: beide namen worden toegepast voor een register of een deel van het stamboek met als doel om een deelpopulatie te registreren met een bepaald (fok)doel. Een sectie/bijboek kan onderdeel zijn van de populatie van het stamboek, maar door bepaalde kenmerken zijn deze dieren duidelijk te onderscheiden van de gehele populatie (bijvoorbeeld met een afgeleid fokdoel). Het kan ook zo zijn dat de dieren in de sectie of het bijboek niet aan de regels van het hoofdstamboek voldoen, bijvoorbeeld omdat niet alle voorouders bekend zijn.
Om deel uit te kunnen maken van een stamboek moet omschreven worden wat de sectie/bijboek typeert en op welke wijze dieren of nakomelingen van de dieren in het bijboek in het hoofdstamboek terecht kunnen komen.

Raszuiver dier: ieder dier waarvan de ouders en de grootouders zijn ingeschreven of geregistreerd in een stamboek voor het zelfde ras en dat zelf in dat stamboek is ingeschreven, dan wel geregistreerd is en geschikt is om in het stamboek te worden ingeschreven.

Hybride: een dier dat afkomstig is van een doelbewuste kruising van 1) dieren van verschillende rassen, 2) dieren die zelf afkomstig zijn van een kruising tussen verschillende rassen, 3) raszuivere dieren en dieren die tot de ene of de andere van bovengenoemde groepen behoren én in een register is ingeschreven.

Prestatieonderzoek: benaming voor het verzamelen van gegevens om de prestaties of eigenschappen van een dier te meten. De resultaten van het prestatieonderzoek worden gebruikt in de fokwaardeschatting.

Keuring: methode om dieren met elkaar te vergelijken. Afhankelijk van wat tijdens de keuring wordt gemeten kan deze ook dienen als prestatieonderzoek. De meeste keuringen zijn er vooral op gericht om het aantal aanwezige dieren onderling met elkaar te vergelijken en te waarderen. Een keuring kan alleen als prestatieonderzoek gelden als er sprake is van duidelijke procedures en objectieve, gestandaardiseerde meting met eenduidige verslaglegging.

Fokwaardeschatting: inschatting van de genetische aanleg van dieren in een populatie gebaseerd op metingen aan het dier zelf en/of aan metingen aan ouders, nakomelingen of broers en zusters. Voor fokwaardeschatting is het essentieel dat informatie over prestaties van dieren en verwantschap tussen dieren op een systematische manier wordt vastgelegd. De fokwaardeschattingen voor de afzonderlijke kenmerken kunnen op basis van de wegingsfactoren uit het fokdoel gecombineerd wordt tot een schatting voor een totaalindex. De fokwaardeschatting wordt door fokkers gebruikt om tot een optimale kruising te komen bij de keuze van de te paren ouderdieren.

Erfelijk gebrek: aandoening die bepaald wordt door één gen of een klein aantal genen. Bij de meeste erfelijke gebreken treedt het afwijkende fenotype (uiterlijk) alleen op bij dieren die homozygoot zijn; deze dieren hebben van zowel vader als moeder het gen met de fout (het zogeheten mutante gen) gekregen. Dieren die heterozygoot zijn (mutante gen van alleen vader of alleen moeder ontvangen) worden aangeduid als drager. Bij deze dieren komt het erfelijk gebrek niet of soms tot uiting.
Een erfelijk gebrek kan van invloed zijn op vele kenmerken van het dier en hoeft niet bij de geboorte al zichtbaar te zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gezondheidstoestand (o.a. de weerstand) van een dier, de mate van vruchtbaarheid, stand van de benen en de groei van dieren.

Inteelt: kruising tussen nauw aan elkaar verwante dieren. Door inteelt neemt de genetische variatie in een populatie af, en neemt de kans op erfelijke gebreken toe. De mate van inteelt in een populatie wordt bepaald door de mate van verwantschap tussen dieren en de hoeveelheid ouderdieren die per generatie worden ingezet. Een klein aantal fokdieren met grote verwantschap leidt tot sterke inteelttoename, en daardoor een groter verlies aan genetische variatie.
Algemeen wordt een inteelttoename van maximaal 1 procent per generatie in een populatie als verantwoord beschouwd teneinde het voortbestaan van een ras te garanderen en erfelijke gebreken en dergelijke te voorkomen.

.