vrijheidsdressuur, tekst en uitleg

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
LadyMadonna

Berichten: 58665
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-02-01 14:01

Een stukje vooraf.
Ten eerste even duidelijk stellen. Ik ben niet aansprakelijk voor fouten of ongelukken die door mijn uitleg gebeuren, alles is volledig voor eigen risico.

Wat heb je nodig?
In principe heb je (zeker in het begin) voldoende aan een halster met touw en een zweepje. Het zweepje is er niet voor om te straffen, maar om aanwijzingen te geven (bijv. welk been het paard op moet tillen).
En natuurlijk een grote zak snoepjes/stukjes appel/ stukjes wortel, of een clicker.

Belangrijk is dat er een groot wederzijds vertrouwen is. Met bijvoorbeeld liggen is een paard kwetsbaar, en als het paard je niet vertrouwd, zal hij ook niet voor je gaan liggen.

Voetje geven.
In het dagelijks leven komt het paard dit elke dag tegen, je vraagt een voetje om de hoeven uit te krabben. Maar nu, ga je een voetje vragen, puur omdat jij het wilt. Ga voor je paard staan, en tik (tikken is iets anders dan meppen) op het been dat je omhoog wilt hebben. Geef tegelijk het commando “VOET”. Zodra het paard ook maar iets doet wat op voetje geven lijkt, is hij braaf!!!!!!!. Let wel, als je links vraagt, en hij geeft rechts, is hij fout, en krijgt hij dus geen beloning (maar ook geen straf). Later kan je d.m.v. deze oefening ook spaanse pas gaan doen. Wel moet je opletten dat je alleen in het begin genoegen neemt met dat hij zijn voet maar iets van de grond haalt. Het paard komt er vanzelf achter dat als hij het niet goed doet, dat hij ook niets krijgt.

Compliment maken (knielen)
Ga links van het paard staan, en vraag een voetje (zoals je met hoefkrabben doet, dus het been daadwerkelijk vast pakken). Laat nu zelf, of met behulp van een helper het paard het gewicht naar de achterhand verplaatsen, waardoor het met de knie van het linkerbeen op de grond komt (denk om je vingers!!!!), en het rechterbeen gestrekt vooruit houdt. Ook hier geldt in het begin, alles wat er op lijkt is braaf!!!!!!. Geef tijdens deze oefening ook een commando (neer, laag, down, kniel, zoiets), zelf gebruik ik neer.
Later kan je ook het rechterbeen erbij trekken, zodat hij op 2 benen knielt.

Buigen.
Misschien wel de makkelijkste oefening. Zelf gebruik ik hier het commando “LAAG”. Ga links of rechts van je paard staan (probeer het aan beide kanten te oefenen). Neem in je hand de beloning (eten dus). Je hand steek je nu tussen de voorbenen door richting de neus. Zodra het paard het eten wil pakken, haal je je hand naar achteren. Hierdoor gaat het paard met het hoofd tussen de voorbenen, om toch het eten te kunnen bemachtigen. Sommige paarden liggen werkelijk met hun hoofd plat op de grond, dat geeft niet. Zelf hou ik het handvat van mijn zweep tegen de buik (op de plaats van de singel) om aan te geven, dat als ze daar de zweep voelt, dat dat betekent dat ze moet gaan buigen.

Liggen.
Ga links of rechts van je paard staan (de kant die je kiest, blijft ook die kant, niet wisselen). Als je links staat, leg je het halstertouw langs de rechterkant van de hals. Laat het paard nu eerst een compliment maken. Nu ga je door vragen, door druk op het touw te leggen. Naar alle waarschijnlijkheid trekt het paard eerst zijn andere been erbij. LET OP!!!!! Paard valt met de rug richting jou!!!!!!.

Dit klinkt allemaal heel simpel, maar niets is minder waar. Ik ben inmiddels ruim 2 jaar bezig, en deze oefeningen kent mijn pony nog niet vlekkeloos.
Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden.
Oefen niet in de stal, of op een harde ondergrond. De bak of de wei is een goede plaats.
Hou het leuk voor je paard, oefen liever 3x 10 minuten, dan 1x een half uur.
Wees eerlijk tegenover je paard als hij iets niet begrijpt. Dit is nieuw voor hem, dus neem het hem niet kwalijk dat hij in het begin fouten maakt, of sommige dingen zelfs helemaal niet doet.
Wees niet zuinig met je beloningen, een aai of een lief woord als hij braaf is doet ook al veel.
Straf je paard niet als hij je niet begrijpt. Misschien doe je zelf iets fout.

Het uiteindelijke resultaat:
Afbeelding

Vragen kan je mailen naar sena@wish.nl

Dit is een standaart brief van mij, dus vandaar dat er wat dingen in staan die op jullie misschien niet van toepassing zijn.
Greetz

-The outsider for life-


jacqueline

Berichten: 5549
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-01 14:12

Gaaf dat je dat hebt opgeschreven want ik wilde het net aan je vragen hoe je dat allemaal had geleert aan Honey........!!!
Gisteren was mijn vriend dus ook ff bezig met die van ons en toen dacht ik ik ga het Stef ff vragen.....ga het ff uitprinten en dan maar oefenen!!!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-01 14:13

STEF! Wil je zulke dingen niet schrijven als ik op m'n werk zit want dat vind ik veeeels te leuk en wil ik het ook gaan proberen... Lachen Krijg ik een demonstratie met Honey als ik op bezoek kom? Groetjes!

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-01 14:15

Ik vind het heel leuk dat je dit erop zet, want ik was van plan onze Arabier zulke dingen te leren. Hij is namelijk erg pienter en ik denk dat hij zulke dingen vrij snel oppakt. Ik laat over een tijdje wel weten hoe het gaat en als ik vragen heb, zal ik je mailen!

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

LadyMadonna

Berichten: 58665
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-02-01 14:16

jij altijd sonja *LOL*

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17803
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-01 14:23

hihi ga ik eff reclame maken. Er bestaat een heel leuk boek met ook uitleg. dat boek is van nathalie Penquitt en heet "de paardenschool"
Afbeelding

dat boek kan je <!-- BBCode Start --><A HREF="www.welshcob.nl/info_over/boeken.php" TARGET="_blank">bestellen</A><!-- BBCode End --> via mijn site. Als je een boek besteld via mijn site. (ook al is het een ander boek als op mijn 'lijstje' dan krijg ik een provisie. Die provisie gaat ook naar het Brooke Hospital for Animals.

En bij Proxis krijg je de eerste bestelling 10 gulden korting. daar staan ook boekjes bij van 11.95 heb je dus een leuk boekje voor 2 gulden!

_________________
"Riding: the art of keeping a horse between you and the ground"

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Heike op 2001-02-14 14:25 ]</font>

LadyMadonna

Berichten: 58665
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-02-01 14:24

ik ben zelf inmiddels zover (heb er helaas nog geen foto van) dat ik honey als ze ligt (en als ze een goede bui heeft) op haar rug kan draaien, en er boven sta (ze ligt dan dus dood als het ware)
Het is echt heel leuk om te doen

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-01 14:26

Nou, ik denk dat wij dan nog een hele tijd mogen oefenen. Ik ga vandaag eens oefenen met dat voetje geven. Dat lijkt me al wel genoeg om mee te beginnen

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-01 15:17

Wat minder juichend van mijn kant. Want zo simpel als jij het laat aanzien is het dus niet.
Met name bij het compliment is het zaak om dus NIET een voetje te vragen, want je moet de zaken gescheiden houden. Ik ken dus iemand die dat zo deed en had daarna de grootste trubbels met hoeven uitkrabben. Het is maar dat iedereen het ff weet, hou er dus rekening mee. Met mijn paard heb ik m dus eerst geleerd pootje (!geen voetje dus) te geven en daarna het compliment. Het liggen is ooit eens heel goed gelukt, maar dat was per ongeluk, hihi. Brengt mij erbij dat je dit soort dingen alleen moet doen met een paard wat voorzichtig met jou en zichzelf is. Succes en blijf goed nadenken bij wat je doet.

LadyMadonna

Berichten: 58665
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-02-01 15:20

zo'n reactie was ik al bang voor, vandaar dat ik ook twijfelde het te plaatsen. Betreft het voetje, heb ik met honey nooit last van gehad dat ze een compliment maakte als ik de hoeven wilde krabben, krabben is namelijk voetje, en compliment is neer. (snap je)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-01 16:46

Ja ik snap het wel hoor. Het gaat erom dat 'men'in het algemeen na moet denken over wat ze doen. Voor paarden is de wereld toch iets anders dan voor mensen.
Commando's en oefeningen MOETEN duidelijk en onderscheidbaar zijn anders wordt het een bende en weet het paardje niet meer waar ie aan toe is. Ikzelf doe dit soort zaken wel heel serieus. Als je fouten maakt kunnen jij een je paard zich flink bezeren, daar denk ik dan weer aan. Je kunt dus gewoon beter niet zijn been vasthouden bij het compliment, laat het hem maar zelf doen, dan blijft het ook beter hangen.
Wees voorzichtig en duidelijk.

Nimber

Berichten: 25658
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-01 17:55

jep zo heb ik dus mijn oude pony geleerd als ie wat lekkers kreeg om te danken dus hij stak hardstikke lief z'n voet als in de spaanse pas naar vorenen die kon je dan vastpakken en schudden.. erg leuk totdat iemand 'm voerde terwijl ie in het land stond sloeg ie met het been in het draad.. konden hun niet weten want het waren vreemde mensen die een klokhuisje aan de pony wilde voeren liep gelukkig goed af...

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-01 18:43

Ik zal Isolda dus ook zeer zeker niets van dit alles leren. (Al hoe leuk ik het zou vinden)
Ten eerste ben ik bang voor dingen als hierboven beschreven en ten tweede, Isolda is een lieve schat, maar niet zo heel erg voorzichtig. Niet uit kwaaigheid, gewoon uit oenigheid.
Ik leer Isolda wel gewoonte dingetjes aan. Bv. als ik de hoeven uitkrab, begin ik met een voorhoef. Dan achter aan de zelfde kant, dan voor en achter van de andere kant.
Na een tijdje had ze dat al gauw in de gaten en als ik de ene hoef gedaan heb, ontlast ze de volgende al. Maar tilt hem niet op!!!! Ze deed dit eerst wel, maar ik vind dit wat onveilig. (Wie weet doet ze wat onhandig ofzo!) Dus dat was snel afgeleert. Gewoon wachten tot ze de hoef weer op de grond zet en dan optillen. Heeft bij mijn boef prima gewerkt!!

Naomi

Berichten: 3777
Geregistreerd: 09-10-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-02 16:12

ik ben er ook mee bezig, op je site staat de basis en dat ging vanzelf.
als ik een rondje draai doet ze me na.
ga ik op mn knieeen zitten, dan 'bukt'ze als het waren en gaat ook een beetje door haar knieen.
dit heb ik niet geleerd aan haar, ging vanzelf.
ik ga die andsere oefeningen ook uitproberen, echt gaaf gewoon, de band tussen mn pony en mij wordt echt sterker merk ik.
als ik aankom op mn scooter hinnikt ze...als ik haar uit de bak wil halen en roep: vlammetje, kom maar, komt ze hard aan draven en als ze dan bijna bij me is zegt ik: ho maar meissie, dan maakt ze een sprong en staat stil.
dit viel me erg op, dus ik ga de andere oefeningen uitproberen

Terug van weggeweest

Billy

Berichten: 19590
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Poetsplaats

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-02 16:17

Dit wil ik ook gaan doen met Emke, lijkt me heel erg leuk Haha!

Be a voice, not an echo!

Richtje

Berichten: 13113
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Bunschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-02 20:23

Tiko kan knielen, buigen (zet hij één been naar voren en doet hij zijn hoofd tssen zijn benen) en zijn voet ergens opzetten.
Alleen misbruikt hij het vreselijk, als hij het goed deed kreeg hij wat lekkers, dus zet hij zijn voet overal op en buigt hij steeds om te bedelen.
Nu we een tijdje geen kunstjes hebben gedaan houdt het weer even op. Maar zodra iemand met iets lekker in zijn hand voetje zegt, staat hij met zijn been in de lucht.

Een ongeluk zit in een klein hoekje - Dan blijft er nog heel veel ruimte over voor geluk

Naomi

Berichten: 3777
Geregistreerd: 09-10-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-02 21:42

ik heb het buigen ook geoefend en het lukte!!!!!!!

Terug van weggeweest

LadyMadonna

Berichten: 58665
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-08-02 22:14

hallo, dit is een heeeeeeeel erg oud topic

-The outsider for life-

LadyMadonna

Berichten: 58665
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-08-02 22:31

daarbij is het wat achterhaald, inmiddels doe ik dingen anders.
Twijfel ook of ik het laat staan aangezien ik slechte ervaringen heb met mensen uitleggen hoe het werkt (als het misgaat ben ik de l*l)

-The outsider for life-

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 00:03

oud topic...

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers