niet/moeilijk stil blijven staan

Moderators: Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
odis
Berichten: 339
Geregistreerd: 13-11-01

niet/moeilijk stil blijven staan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-02 20:30

ik moet dus over 3 weken examen doen met een pony van de manege. heb er nu 8 lessen mee gereden. Het is een braaf beestje, alleen super bewegelijk. gaat draven wanneer hij moet stappen en als hij moet stilstaan, staat hij 4 sec. stil en wil dan al weer weg lopen. Hem laten stappen lukt me verder heel goed. als hij uit z'n eigen gaat draven, neem ik hem terug en laat hem pas weer draven wanneer ik wil. maar dat stilstaan blijft een probleem. (dit doet hij dus gelukkig ook bij de andere cursisten). ik en nog 2 andere kunnen hem wel redelijk stil laten staan, maar daar houdt het dus mee op. (er zijn er 1 bij die geeft hem in alles z'n zin Frusty . heel erg irritant, ook als jij hierna met hem moet rijden. maar ja, die zal het dan ook niet redden.) aan de instrukteur hebben we niet zoveel. die zegt dat we een evenwicht moeten zien te vinden tussen het laten stil staan en het moment dat hji gaat lopen dribbelen. als hij stilstaat, wil hij dus meteen weer weglopen. als ik de leidsels aan houdt, kan hij dus niet naar voren toe, dus gaat hij dus naar achteren of naar de zijkant. (dit komt me overigens erg bekent voor Schijnheilig ) moet dus echt het evenwicht zien te vinden. maar ja, nog 2 lessen en dan examen. en wat als hij bijv. voor een kruising staat en niet stil wil blijven staan??? dan zak ik dus als een baksteen. nu zal zo'n examinator er ook wel rekening mee houden dat het aan de pony ligt, omdat hij het bij iedereen doet, maar je moet toch je paard onder controle hebben.

Heeft iemand raad???


Buitenzorg

Berichten: 10818
Geregistreerd: 02-10-01
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-02 20:58

Ten eerste lijkt mij dit niet echt een goed geschikt paard voor de menlessen....maar da's mijn mening. Zeker omdat er ook mensen komen lessen die nog nooit op de bok hebben gezeten, lijkt mij....

Het is heel moeilijk om dat met een paard wat niet van jezelf is er binnen 2x uit te krijgen.....
Probeer te spelen met het bit zodat hij zich daarop gaat concentreren ipv om zich heen gaat kijken en ruimte zoekt om weer weg te lopen.

Meldt het vooraf wel bij de examinator! Dan kan hij er op voorhand rekening mee houden. Kan je niet van iemand een aanspanning lenen voor je examen?

Dag lieve Nick. Dankjewel voor jou. Dankjewel voor alles.
Vergeten zal ik je nooit, dag maatje... 15.05.2004 - 07.06.2010

Essie

Berichten: 1785
Geregistreerd: 25-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-02 21:21

Ik kan me voorstellen dat het heel erg lastig is. Het lijkt mij inderdaad ook goed om dit van te voren bij de examinator te melden (al vraag ik me af of hij er echt iets mee kan... hij zit er nutuurlijk maar eventjes bij op kent het paard niet etc..)
Verder zou ik bij bijvoorbeeld een kruising gewoon je hulpkoetsier meesturen, die heb je natuurlijk ook niet voor niks... hij kan dan vast iets vooruitlopen om te kijken of het kan en als het niet lukt om stil te staan eventueel helpen...
Het lijkt mij ook niet echt een goed paard voor men lessen...?? maar goed! Ik wens je veel succes met je examen en je laatste lessen! Het komt vast wel goed! (acheraf valt het meestal wel mee en dat uit ervaring!)
Groetjes essie

The future is nothing more than another today. It's just that when you get there, you have more yesterday's behind you and a fewer tomorrows to look forward to.

liberty

Berichten: 17218
Geregistreerd: 21-09-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-02 21:55

ik heb wel een beetje hetzelfde probleem. Mijn pony kan ook moeilijk stil staan, maar gaat al beter. In de lessen zou je echt veel overgangen moeten rijden! Dat heeft bij de mijne al heel goed geholpen!

heel veel succes ermee!

LINDA

FNRS jury dressuur, mennen, carrousel, springen en parcoursbouwer
http://www.sintels.nl
[MHK] 12 of 16, wie rijdt er mee in het carrouseltopic?

sjefke
Berichten: 134
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-02 22:23

veel rijden heeft bij mij geholpen. Wat doet hij precies als hij niet stil wil staan, gaat hij dan stijgeren? iets meer details zou wel makkelijker zijn om een duidelijk antwoord te geven!
Mijn pony werd onrustig, maar nu gaat het perfect! duidelijk nee zeggen als hij verder wil ipv stil staan en hem kalmeren en zeggen, duidelijk maken, dat stilstaan niet erg is! hij staat wanneer hij het tuig op kijgt toch ook stil en op stal toch ook? hij weet dus dat het niet erg hoeft te zijn!

Het is heel jammer dat de anderen er ook mee rijden, zo heb je er heel veel werk aan!

officieel stender van het beukenpoortje!

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-02 07:10

Het is jammer dat het een lespaard is en niet je eigen paard.
Ik ben het overigens met Buitenzorg eens, dat zo'n onrustig paard niet in lessen thuis hoort. (zo komt het tenminste wel over)

Wat je zou kunnen doen is heel veel stilstaan. En dan nietlang, maar regelmatig heel kort een overgang maken.
Als je lang stilstaan van hem eist zal ie alleen nog maar onrustiger worden denk ik. Netjes stappen, draven, weer stappen en halthouden. Even maar, en dan weer wegstappen. Was ie braaf? Uitgebreid belonen, stuk stappen en weer halt. Wegstappen, draven, en weer halt. En weer en weer en weer en weer. Korte stukken stap en draf en weeeeeer.

Iedere keer kort, dan kan je later de tijd dat je stilstaat iets uitbreiden.
Ook als je hem niet voor de kar hebt consequent zijn. Stil is stilstaan en geen stapje vooruit.

Maar goed, ik weet niet of je dat allemaal kan doen met een lespaard Verward

odis
Berichten: 339
Geregistreerd: 13-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-06-02 21:24

ik kan niet met een ander paar afrijden. daar is het nu te laat voor. ik heb nu nog maar 1 les te gaan en dan examen. Ik zou eigenlijk met m'n eigen paard meedoen, maar die was er toen niet nog niet aan toe. is ziek geweest en was heel erg sloom en moest nog een aantal dingen leren. Nu is hij weer beter en zou ik wel met hem examen kunnen doen, maar dan moet er ook nog een andere cursist met hem examen doen en dat gaat dus niet. Ze hebben 9 weken met die manege pony's gereden en om dan na 1 les met mijn paard examen te gaan met hem.
de instructeurs vinden zelf dat het een heel geschikt menpaard is. op zich is het een goed menpaardje als je overwicht hebt. Dat draven laat ik niet toe en dat heeft hij op een gegeven moment ook wel door.
heb trouwens vandaag weer les gehad en weer geoefend met stilstaan. In het begin wilde hij het niet, maar ik heb hem niet verder laten lopen. hij probeerd dus is vooruit te gaan en als dat niet kan gaat hij naar links en rechts wiebelen/stappen. ik heb wel gemerkt dat als je handen superstil houdt, hij ook stil blijft staan. leidsels niet te strak houden maar ook niet te los zodat hij weg kan lopen. hij bleef vandaag in ieder geval stil staan. even nog uitproberen maar hij had snel door dat ik de baas was en niet hij.
Het maakt ook uit wie er ervoor met hem gelesd heeft. er zitten er 2 bij die laten alles toe. willen ze naar links, pony gaat rechtsaf. zeggen ze " he, hij gaat rechtsaf. hij wil zeker niet links." Frusty gaat hij uit z'n eigen draven, dan neem ik hem meteen terug en laat hem pas draven wanneer IK dat wil. hun niet. ze zeggen stap en proberen hem 1 x terug te krijgen en als dat lukt dan laten ze hem gewoon lopen. Die zullen het ook niet halen. De instrukteur vondt i.i.g. dat ik en nog een ander meisje tot de beteren Cool hoorden en dat hij ook niet bang was dat we het niet zouden halen. wij hadden overwicht en hij zo met ons met paard en wagen de stad in gaan. Wij trots natuurlijk. *LOL*
ik moet "gelukkig" met dat meisje examen doen en als tweede. Dus dat meisje moet hem inspannen en als 1e examen doen en ik als 2e en dan aftuigen. dus i.i.g. geen last van mensen die van alles toe laten.

Haha! Sorry weer voor het lange verhaal

Jurga

Berichten: 18554
Geregistreerd: 06-05-01
Woonplaats: Ede/Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-02 08:39

Ik ken het probleem. Jurga heeft ook moeite met stilstaan, die is veel te opgefokt dan. Best lastig! Soms ook hartstikke gevaarlijk als je een weg moet oversteken en er komt een auto aan! Maar met veel geduld en oefenen komt het wel goed.

So tell me where you are / Tell me how you feel / Tell me what you need / Just tell me how you feel / And let it all just rain on me. ~ Kane

lageveld

Berichten: 3377
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-02 23:17

Eigenlijk zou je blij moeten zijn met zo'n paard bij het afrijden. Zeker wanneer je hem beter aan kunt dan de overige cursisten.
Zo kun je tenminste iets laten zien. Het is tenslotte niet het paard dat moet afrijden maar de koetsier. Die heeft overigens echt wel in de gaten wat voor type er voor staat en houdt hier rekening mee.

Bij een kruising idd gebruik maken van de hulpkoetsier. Wel zelf goed aangeven wanneer je dit nodig vindt en afspreken dat de hulpkoetsier pas afstapt wanneer jij dat aangeeft.

Bertus


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 5 bezoekers