[LO] Longeergevecht met jong paard...

Moderators: Dyonne, Apple

 
 
Siggy

Berichten: 1730
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: de Eifel in Duitsland

[LO] Longeergevecht met jong paard...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-04 18:42

Tja, titel klinkt al niet erg vrolijk. Ongeveer 2 weken terug heb ik mijn ca. 2 1/2 jarige merrie voor het eerst gelongeerd. Ging super, zowel links als rechtsom deed ze het voor de eerste keer heel netjes, wel een beetje naar binnen vallen en wat hortend en stotend lopen, ook beetje moeite met op gang komen (dus het van mij weg lopen en op de cirkel komen zeg maar), maar voor de eerste keer zoals gezegd was ik heel tevreden over haar. Na 10 minuutjes gestopt en beloond met een worteltje.
Gister weer eens geprobeerd en het werd een ramp: linksom geen enkel probleem, keurig netjes, rechtsom 1 groot gevecht. Ik kom gewoon niet achter haar om een drijvende positie in te nemen. Ze draait haar kont naar binnen toe en draait zich razendsnel volledig om, ondanks dat ik haar probeer aan het hoofd naar binnen te trekken zodat ze weer recht komt te staan, blijft ze haar hele lichaam in de strijd gooien. Ik heb haar een paar keer een flinke rottrap in de buik moeten geven, omdat ze mij anders plat zou drukken tegen het hek aan. Vandaag heb ik het geprobeerd met de longeerlijn over haar neus vastgemaakt, maar ook dan lukt het haar om zich weg te draaien. Het is me uiteindelijk gelukt haar 2 rondjes rechtsom te laten lopen, maar daar bij hing ik letterlijk met 2 handen aan de longe om haar hoofd naar binnen getrokken te houden. Mijn vriend heeft een aantal rondes meegelopen, zolang hij naast haar hoofd loopt loopt ze braaf mee, zodra hij weg is draait ze haar hoofd naar buiten. Linksom liep ze wederom keurig.
Is ze mij puur aan het uitproberen, doe ik zelf iets fout, vind ze het raar dat er iemand nu ineens rechts van haar staat (normaal als ik haar leidt sta ik altijd links van haar) ?? Wie heeft advies ?

Who can say
where the road goes
where the day flows
- only time


Sjonniej
Berichten: 17527
Geregistreerd: 21-05-03
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-04 19:14

Zet er gewoon iemand naast, misschien deed ze het de eerste keer toevallig goed. Als ze nog zo weinig heeft gelongeerd snapt ze gewoon nog niet wat de bedoeling is. Zet er dan iemand naast die in het begin meeloopt, zodat er geen gevechten komen.

CM_

Berichten: 26874
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-04 19:17

idd even met twee man longeren, een met de zweep erachteraan , en goed vooruit jagen

een jong paard geen snoepjes geven als beloning, ze hebben zat aan brok en hooi en als je wat lekkers wil geven, geef dat dan gewoon door de brok heen, maar door ze te laten snoepen , maak je ze nu al veels te verwend en krijg je er alleen maar problemen mee !

Nicole85

Berichten: 6697
Geregistreerd: 20-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-04 16:19

Had ik ook bij mijn 2,7 jarige. Probeer de volgende keer met haar slechte kant te beginnen met longeren. Ik heb het zonder iemand opgelost. Maar ben eerst naast mijn paard gaan lopen en dan steeds verder weg en heb gewoon de keren erna dit herhaalt en alleen gestapt. Nu loopt hij aan beide kanten "netjes". Ik doe het niet vaak dat longeren, maar hij weet de bedoelig wel.. maarja jong en puber Knipoog
Succes!

WISH IT, DREAM IT, DO IT!

NadjaHu

Berichten: 520
Geregistreerd: 25-04-04
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-04 14:57

Ik heb ook een hele poos problemen gehad met longeren. Mijn paard rende ook steeds weg en draaide rondjes als hij rechtsom moest. Ik heb het toen zo opgelost dat er iemand anders naast ging lopen en na een tijdje wegging. Dan goed door blijven drijven en dan ging het wel. Het heeft een hele tijd geduurt maar ik kan hem nu weer beide kanten op fijn longeren.
Mijn paard was wel iets ouder en snapte de bedoeling van het longeren wel. Gewoon geduld hebben, tis nog maar een jong paardje en je hebt nog tijd zat. Succes ermee!

suusje26

Berichten: 1955
Geregistreerd: 12-10-04
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-04 16:33

hallow...

ik heb nu ook eeen paardje van 1,5 (ik longeer hem nog niet hoor)
maar mij is gezegd dat je juist geen helper moest nemen omdat hij daarnaar weer naar binnen zou draaien .... jah ik weet het ook niet want de 1 zegt dit en de ander dat maar jah ik hoop voor je dat het lukt

De beste kennis, is zelfkennis!

esther2724

Berichten: 49
Geregistreerd: 30-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-04 19:29

Ik heb ook ooit eens een sporadisch longeerlesje gehad. Die leerde mij dat als het paard eenmaal de goede kant op gaat, niet meteen op de volte trekken met een ruk in z'n mond; longeerlijn laten vieren en zorgen dat er geen druk op komt, anders loopt het paard eindelijk de goede kant op, straf je hem alsnog, zeg maar.

Verder zeggen alle boekjes over de traditionele manier van met paarden omgaat die ik ken idd de eerste paar keer met hulp longeren.

En als ie zo moeilijk is, zou ik er een kaptoom omheen hangen ipv longeerlijn aan het bit, anders is zijn gevoelige mondje al verpest voor je erop kan.. (weet trouwens niet waar je nu mee longeert, maar goed.)

Als ze haar kont naar binnen draait je longeerlijn tussen bil en hak hoogte, dan draait ze ertegenaan en wordt het voor haar wel heel lastig om de andere kant op te gaan. (Bij mij werkt dat wel..)

Succes...

livo
Berichten: 656
Geregistreerd: 19-11-03
Woonplaats: overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-10-04 11:49

je meot zorgen dat je iig vin een kleine ruimet longeert, en idd op zn moeilijke..rechterkant(is meestal zo bij jonge paarden) beginthou consequent de zweep op de achterhand van het paard gericht en zodra je t idee hebt dat de ruimte tussen zweep en achterhand kleiner wordt (het paard draait dan kont naar binnen hoofd naar buiten) jaag of tik je zijn achterhand weer van je af..bij een kleine verandering van houding van t paard moet je al reageren want als hij eenmaal zijn lijf zo heeft gedraait dfat ie zn kracht kan gebruiken ben je al te laat....
succes ermee....

Appie
Berichten: 1124
Geregistreerd: 23-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-10-04 12:07

Het kan zijn dat je paard nog wat gevoelig is door de vorige keer. Het is voor een paard toch opeens heel anders lopen en daardoor kunnen ze andere spieren gaan gebruiken. Vooral omdat je schrijft dat het alleen rechtsom heel moeilijk ging, krijg ik het vermoeden dat ze aan de linkerkant wat problemen heeft.
Probeer het longeren dus vooral niet te lang te doen en sluit af met linksom. Wanneer ze haar kont naar binnen gooit, moet je vooral niet haar hoofd naar binnen gaan trekken! Dan trek je het hele paard helemaal uit balans en maak je het probleem (en de pijn) alleen maar erger. Ik vind het ook vreemd dat het paard zodanig dichtbij is dat je haar zelfs een trap kan geven in de buik. Lijkt me een niet zo veilige situatie. Je moet een paard altijd zo ver mogelijk van je houden. D.m.v. je lichaamshouding en het gebruik van je zweep (niet door te slaan, maar door aanwijzingen te geven).
Ik denk dat je met je lichaam ook wat tegenstrijdige signalen geeft. Je zegt dat je gewoon niet achter haar komt om de drijvende positie in te nemen. Dat vind ik eigenlijk al vreemd, want zelfs bij een paard wat omdraait of de kont naar binnen gooit, kan je evengoed het paard weer voorwaarts leiden.
Laat anders eens iemand kijken die veel verstand heeft van longeren. Vanaf de computer is het altijd lastig om de echte oorzaak te vinden.

Siggy

Berichten: 1730
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: de Eifel in Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-10-04 09:53

Wat Livo zegt probeer ik inderdaad, maar is makkelijker gezegt dan gedaan, ze is zo bliksemsnel en als ze 1x ietsjepietsje naar buiten draait is er geen houden meer aan en wordt ik gewoon mee gesleurd. Ik longeer trouwens nog niet met bit hoor, alleen met halster, waarbij ik de laatste keer de longeerlijn aan de buitenkant heb vastgemaakt en over de neus naar binnen heb laten lopen. Ik heb wel kunnen regelen dat ik een kaptoom van een vriendin van mij kan lenen voor de volgende keer.

Het lijkt me sterk dat ze nog pijn of stijf ofzo was van de eerste keer longeren. Tussen de eerste en de tweede keer zat een week en bovendien was die eerste keer hooguit 10 minuten. Dat ik zo dichtbij haar kom dat ik haar zelfs een trap kan geven komt doordat ze zich dus omdraait, daardoor wordt de longeerlijn zowiezo al een keer zo kort, daarbij probeer ik dan weer naast haar te komen om haar weer om te trekken, dat lukt natuurlijk niet als ik in het midden blijf staan. Alleen een truukje die ze dan uithaalt is: zolang mogelijk zijwaarts blijven lopen, inplaats van omdraaien, waardoor ik dus in de verdrukking kom.
Omdat ze al vrij weinig respect heeft voor mijn persoonlijke ruimte weiger ik voor haar aan de kant te gaan, dus krijgt ze een trap. (ik doe trouwens al veel oefeningen met haar om te wijken voor mij: achteruitlopen of opzij stappen bv)

Naast het paard gaan lopen en dan steeds verder weg is dus ook vrij moeilijk (moet ik inderdaad misschien eerst maar eens meer mee oefenen met haar), omdat ze dan juist steeds heel dicht naar me toe wil komen. Hoe krijg ik haar van me af ??

Who can say
where the road goes
where the day flows
- only time

Appie
Berichten: 1124
Geregistreerd: 23-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-04 12:32

Je moet de mogelijkheid van pijn niet uitsluiten. Elk paard heeft ook altijd een moeilijker kant, bij jouw paard dus rechtsom (vaak zijn ze dan aan de linkerkant van hun lichaam wat gevoelig). Ook al was het maar 10 minuten en minstens een week terug. Dan nog kan er een gevoeligheid zijn. Vooral omdat ze alleen moeilijk doet op de rechterhand.

Ook als een paard omdraait, moet je haar zo ver mogelijk van je vandaan houden. Als ik het verhaal zo lees dan heeft ze idd erg weinig respect voor jouw ruimte. Dan kom ik weer bij je lichaamshouding en krijg ik het vermoeden dat jij dat respect ook niet uitstraalt.
Lukt het niet om haar om te draaien, laat haar dan eerst naar je toe komen en begin weer vanuit die uitgangspositie.
Leer het paard door te wijzen op z'n schouder met de longeerzweep dat hij naar buiten moet gaan. Reageert hij niet, doe dan meteen daarop een steviger hulp met daarbij een stap naar voren (niet in elkaar zakken, maar jezelf groot maken).

Ik blijf het link vinden dat jij het paard zo dichtbij laat komen. Ze hoeft maar één keer uit te halen en...
Probeer anders wat meer grondwerk met haar te doen. Bijvoorbeeld alleen al leiden door de bak en dat je paard je overal moet volgen. Sta jij stil, dan moet zij ook stil staan...etc.

warren

Berichten: 336
Geregistreerd: 27-04-02
Woonplaats: Gersleat (Fryslân)

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-04 13:31

volg eens een longeercursus bij Lammert Haanstra...........
GOED longeren is echt moeilijker dan je denkt!

fryslân boppe

BlackWych

Berichten: 1971
Geregistreerd: 03-07-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-04 13:41

Als je een longeerbak hebt, kun je ook eerst wat roundpen werk doen. Dit hebben wij vanaf het begin gedaan en als we hem nu een keertje longeren (10 min.) hebben we geen problemen omdat hij gewend is aan het feit dat je hem "weg stuurt".

=^.,.^=

De grootste overwinningen zijn behaald door nog even vol te houden...Remember before you point your finger at someone else to blame, you point at least three fingers at yourself...

Siggy

Berichten: 1730
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: de Eifel in Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-10-04 11:56

Ik ben nu eerst weer met grondwerk begonnen met haar. Gewoon aan het halstertouw, netjes meelopen, halthouden en achteruit lopen op commando, gaat heel goed. Nu dus ook oefenen terwijl ik rechts van haar loop, de eerste keer trapte ze me continu op de hakken en wilde ze steeds weer naar de andere kant schuiven. Oftewel veel te dicht op me. Nu na 3x gaat het een stuk beter. Het lukt me nu haar wat verder van me af te laten lopen, ook als ik rechts van haar loop. Af en toe wil ze vooruit draven en komt ze dus op een cirkeltje om mij heen. De eerste 2x zette ze zich dan onmiddelijk af en draaide zich naar buiten toe om, vandaag heeft ze zich keurig gedragen, 1 keertje wel naar voren gedraaft, maar er niet tussenuit geknepen. Ik kon haar vandaag op ca. 1 1/2 meter afstand zowel rechts als links naast mij laten lopen, zonder protest, zonder paniek. Voorlopig dus maar eerst op deze manier opbouwen.

Who can say
where the road goes
where the day flows
- only time

Mariska_28

Berichten: 8558
Geregistreerd: 19-01-03
Woonplaats: Ees (Drenthe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-04 10:56

Siggy schreef:
Ik ben nu eerst weer met grondwerk begonnen met haar. Gewoon aan het halstertouw, netjes meelopen, halthouden en achteruit lopen op commando, gaat heel goed. Nu dus ook oefenen terwijl ik rechts van haar loop, de eerste keer trapte ze me continu op de hakken en wilde ze steeds weer naar de andere kant schuiven. Oftewel veel te dicht op me. Nu na 3x gaat het een stuk beter. Het lukt me nu haar wat verder van me af te laten lopen, ook als ik rechts van haar loop. Af en toe wil ze vooruit draven en komt ze dus op een cirkeltje om mij heen. De eerste 2x zette ze zich dan onmiddelijk af en draaide zich naar buiten toe om, vandaag heeft ze zich keurig gedragen, 1 keertje wel naar voren gedraaft, maar er niet tussenuit geknepen. Ik kon haar vandaag op ca. 1 1/2 meter afstand zowel rechts als links naast mij laten lopen, zonder protest, zonder paniek. Voorlopig dus maar eerst op deze manier opbouwen.
Ik denk dat dat een hele goede manier is zo!! Succes ermee!

Doris_Lies
Berichten: 135
Geregistreerd: 23-08-03
Woonplaats: Stompetoren

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-04 09:58

Mijn veulen wil ik longeren maar het woord een heel gevecht Vriendjes zijn?
en als ik hem aan de longeer lijn heb gaat ie stijgeren en bokken
ik brobeer hem voorvaarts te houden maar het lukt niet
hoe kan ik hem niet laten stijgeren en bokken Ach gut

Ik hou van Doris, Excalibur en Sammy, Sylvia, Erik Flappie, Snuffie en Julia *LOL*

Mariska_28

Berichten: 8558
Geregistreerd: 19-01-03
Woonplaats: Ees (Drenthe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-04 10:28

Doris_Lies schreef:
Mijn veulen wil ik longeren maar het woord een heel gevecht Vriendjes zijn?
en als ik hem aan de longeer lijn heb gaat ie stijgeren en bokken
ik brobeer hem voorvaarts te houden maar het lukt niet
hoe kan ik hem niet laten stijgeren en bokken Ach gut

Misschien omdat het nog een veulen is? En je die helemaal niet MAG longeren (als je om je veulen geeft tenminste). Wacht daar nog maar een jaar of 2 - 3 mee!!

Doris_Lies
Berichten: 135
Geregistreerd: 23-08-03
Woonplaats: Stompetoren

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-04 10:46

hij is iets drie jaar en wil ook heel graag

Ik hou van Doris, Excalibur en Sammy, Sylvia, Erik Flappie, Snuffie en Julia *LOL*

Doris_Lies
Berichten: 135
Geregistreerd: 23-08-03
Woonplaats: Stompetoren

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-04 10:46

hij is iets van drie jaar en wil ook heel graag

Ik hou van Doris, Excalibur en Sammy, Sylvia, Erik Flappie, Snuffie en Julia *LOL*

klomp

Berichten: 4998
Geregistreerd: 25-05-04
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-04 16:39

@Doris_lies:laat anders als je zo nodig moet longeren een volwassen, verstandig iemand met ervaring je helpen doris_lies... enne kun je niet een eigen topic starten? bij andere topics nam je ook al andermans topics over met je eigen vragen...

Doris_Lies
Berichten: 135
Geregistreerd: 23-08-03
Woonplaats: Stompetoren

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-04 19:16

oke

Ik hou van Doris, Excalibur en Sammy, Sylvia, Erik Flappie, Snuffie en Julia *LOL*

SummerLover

Berichten: 57
Geregistreerd: 22-09-04
Woonplaats: sint maarten (schagen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-04 20:13

mijn paardje wil geen een kant op. zonder zweep doet ze niks en met zweep gaat ze stilstaan en steigeren wie weet een oplossing??

Summer ik mis je! Waar ben je??? Huilen
Check muh profiel voor mijn shettiej fotowz en summer Lachen

DendroFleur

Berichten: 5334
Geregistreerd: 26-06-02
Woonplaats: Lutjewinkel

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-04 21:43

SummerLover schreef:
mijn paardje wil geen een kant op. zonder zweep doet ze niks en met zweep gaat ze stilstaan en steigeren wie weet een oplossing??


Een mep. Steigeren lijkt me gewoon uit de boze, ook al zijn nog zo jong.

Fewspot hengst Kaleido's Don Pedro ter dekking http://stalkaleido.nl
Kaleido's Don Pedro in the picture [ITP] Appaloosa sprookjes hengst

SummerLover

Berichten: 57
Geregistreerd: 22-09-04
Woonplaats: sint maarten (schagen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-04 13:56

DendroFleur schreef:
Een mep. Steigeren lijkt me gewoon uit de boze, ook al zijn nog zo jong.


Neej geen mep. nooit! Ik houd de zweep alleen vast en als ik er mee naar haar toe ga om te laten zien dat ze moet lopen dan gaat ze juist stilstaan. Ze is echt een paardje die dus baas over je wil spreken dus misschien ligt het daar aan dat ze gaat steigeren. maar volgens mij begrijpt ze me niet. hoe hebben jullie je paardje leren longeren?? Vingers aflikken

Summer ik mis je! Waar ben je??? Huilen
Check muh profiel voor mijn shettiej fotowz en summer Lachen

DendroFleur

Berichten: 5334
Geregistreerd: 26-06-02
Woonplaats: Lutjewinkel

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-04 15:35

Als jij aan de hand stap zegt moet hij toch gaan stappen. Als je dat aan de longe zegt moet dat geen verschil maken. Begin anders eerst op een iets kleinere circel zodat je goed kan corrigeren. Naar binnen vallen is zweep tegen haar schouder prikken en "buiten" zeggen. Als ze niet voorwaarts wil, eerst een klikje, dan een zwiep met de zweep. Maar als ze dan echt niet gaat zal je toch een keer haar met de slag moeten raken. Anders blijf je bezig. Mijn jong beestje reageerde ook niet als ik draf zei. Dan kwam er toch echt een correctie aan. Ik denk dat als ik hem nu al vlot aan de hulpen maak ik daar later profijt van heb.
Wat zou je doen als je paard aan de hand overeind komt, ook alleen maar braaf toespreken dat hij naar beneden moet komen?

Fewspot hengst Kaleido's Don Pedro ter dekking http://stalkaleido.nl
Kaleido's Don Pedro in the picture [ITP] Appaloosa sprookjes hengst


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 1 bezoeker