[NH] Het lukt gewoon niet.......

Moderators: Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
luna_cockie

Berichten: 2167
Geregistreerd: 18-06-02
Woonplaats: Djalamabad

[NH] Het lukt gewoon niet.......

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-04 19:25

Heey....

Ik zit met een probleem.....

Ik heb een pony van 3 jaar, echt een schat van een beest.
Van de zomer heb ik haar(onder begeleiding) ingereden, wat ook goed ging. Alleen nu begin ik te merken dat de 'band' die ik met haar had voordat ze onder het zadel was gewoonweg bijna helemaal weg is. Het is niet zo dat ik me nu blindfocus op het rijden, en dat ik de rest(=lopen, poetsen,VD enz) vergeten ben, dat absoluut niet.

Maar nu dus mij echte probleem. Me pony heeft bijna gewoon geen respect meer voor me. Als zij iets wil gebeurt dat, als zij naar rechts wil doet ze dat, als zij niet stil wil staan gaat ze lopen. Natuurlijk straf ik dat af, vaak dmv me stem. Maar ze trekt er werkelijk niets van aan, van een tik(geen mep, maar een corrigerende tik) ook niet.

Met rijden idem dito. Het intreseert haar werkelijk niets dat ik op haar rug zit. De meeste keren niet, maar soms trekt ze echt werkelijk niets van mijn hulpen/aanwijzingen aan.

Ik weet werkelijk niet wat ik nu moet, rijden doe ik al wat minder. Vind het nu belangrijker dat we elkaar weer gaan vertrouwen. Maar het lijkt wel alsof dat alleen van mijn kant komt. en mevrouw lekker haar eigen zinnetje doordrijft.....

Iemand tips....? Ik hoor het graag...!

HARDCORE
DE HARDE KERN
DE ONDERGROND


josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-04 19:34

Waarschijnlijk is ze gaan twijfelen aan jouw. Haar respect is weg en die kun je enkel terug verdienen door rustig consequent en duidelijk door te zetten in wat je wil. Maak het dan niet te moeilijk, maar kies iets dat makkelijk op te lossen is.
En ga lekker wat los werken enz om situatie's op te zoeken en daarna op te lossen.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

SuperRoos

Berichten: 7841
Geregistreerd: 27-04-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-04 15:52

ben het met josien eens,
ik zou zeggen neem even een paar stapjes terug en bouw eerst het respect op de grond weer op, als ze daar weer goed luisterd en je weer helemaal respecteerd zal het moment weer komen dat je er zonder problemen op kunt rijden
succes!

* Wil jij een karakteranalyse van jouw paard!?
* Kijk dan op: http://www.karakteranalyses.nl
* Voor meer informatie mag je me een pb sturen

This_is_me

Berichten: 5521
Geregistreerd: 27-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 18:34

misschien zit ze nu ook in de pubertijd?? Alles uitproberen en kijke tot hoe ver ze kan gaan??? iid Consequent blijve.. Hoop dat het snel weer goed gaat tussen jullie twee..

Arabesk

Berichten: 26263
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 22:30

Weer opnieuw beginnen? Weer even de oude 'regels' herhalen Lachen

Kom gezellig over hoeven kletsen op de faceboekgroep natuurlijk bekappen
natuurlijk bekappen en gebitsverzorging in Noord-Holland:
http://www.jantineleeflang.nl

licorne

Berichten: 1881
Geregistreerd: 13-12-03
Woonplaats: Gilze

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-04 17:17

Hoi

Klinkt als een beetje puberaal Knipoog
Behalve het hebben van meer geduld en een langere adem dan je puberpaard (wat bij die pubers niet altijd meevalt.....ik werk fulltime met 2,5 - 3 jarige hengsten, vertel mij wat, LOL), schoot me het volgende door het hoofd:
Paarden zijn vlijmscherp in het signaleren hoe je met je aandacht omgaat. Als je voortdurend, met je hele aandacht, energie, hoe je het noemen wil, bezig bent met "je paard", om iets gedaan te krijgen bijv., dan geef je hem daarmee in feite te kennen "Ik let op jou!". Sommige paarden vertalen dat dan als "dan hoef ik dus niet op jou te letten!" want de ranglagere volgt qua aandacht de ranghogere. Jij bent constant met je paard bezig, dus je paard "hoeft" qua aandacht niet met jou bezig. In een kudde in rust is er natuurlijk aandacht voor elkaar, maar als er wat gebeuren moet, dan richten de ranglageren zich naar de leiddieren. Je geeft daarmee je leiderschap weg, en daarmee je "recht" om je paard te vertellen wat de bedoeling is.
Ben het eens met de anderen, zet even een paar stappen terug, herstel even de bekende "regels" en vooral de helderheid in je communicatie. Zorg dat jij de heldere initiatieven van wat er gebeuren gaat neemt, dat je wel "samenwerkt" met je paard (dus niet blind gewoon je eigen zin doordramt, dat is iets anders dan je aandacht niet teveel op je paard leggen) maar je niet zo sterk op hem richt dat je het initiatief afgeeft! Die jonge dieren zijn daar heeeeeel gevoelig voor!
Veel succes!

--<--@ When I get old, I don't want them to say: "What a sweet little old lady!"
I want them to say:"Oh CRAP! What's she up to now?"
@-->--
http://www.dewegvanhetpaard.nl

luna_cockie

Berichten: 2167
Geregistreerd: 18-06-02
Woonplaats: Djalamabad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-04 19:04

Bedankt voor de reacties..... OK dan!

Ik doe idd een aantal stappen terug, ik begin weer bij het allerbeginste begin. En dit keer samen, niet alleen haar zin of alleen mijn zin, maar idd een samenwerking.

licorne, zo had ik het nog niet bekeken. Maar aan de andere kant, hoe kan ik niet met me volle aandacht dingen met haar gaan doen? het is idd zo dat de hogere in de rang alle aandacht krijgt, maar hoe kan ik dat voor elkaar krijgen...?


HARDCORE
DE HARDE KERN
DE ONDERGROND

licorne

Berichten: 1881
Geregistreerd: 13-12-03
Woonplaats: Gilze

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-04 19:21

Hoi.
Hmmm. Is altijd moeilijk uitleggen.
Je kunt eens bekijken of je een commando geeft en dan gaat staan afwachten of je paard het doet (met je aandacht bij het paard, EN het initiatief bij het paard leggend...) Of dat je bijv. zelf "eerst" gaat, zelf het initiatief neemt om te gaan bewegen, aan de hand bijvoorbeeld door zelf duidelijk te gaan bewegen en je paard daarin uit te nodigen met je mee te komen. Wij vergelijken het lopen en rijden met een paard weleens met het arm in arm lopen met een geliefde. Je loopt samen over straat, je voelt elkaar, bent je heel bewust van elkaars aanwezigheid, praat en communiceert met elkaar, ben echt "samen" en in contact, maar ondertussen let je ook op je omgeving, dat je niet over de stoeprand valt, niet onder een auto loopt, niet in de hondenpoep trapt, om lantaarnpalen heen loopt... Als je alleen maar totaal verdiept bent in elkaar knal je overal tegenop en ben je voor je omgeving totaal "onleesbaar".

Door je bewust te zijn van je omgeving, en de lichaamstaal van een leiddier te hebben, word je de moeite waard voor je paard om z'n aandacht naar te richten. "Hee, die weet waar ie heen gaat, die weet wat ie doet, daar moet ik met mee, da's de moeite!" moet zo'n paard van je willen gaan denken. Aandacht kun je ook "vragen", maar als je dat 10x doet en vervolgens niets doet wat voor dat paard de moeite waard was om z'n aandacht naar je te richten, dan ben je hem weer kwijt en zal hij de elfde keer denken "ja DOEI"! Aandacht "krijg" je....
Tsja, 't is een beetje moeilijk uitleggen. Voorbeelden zijn niet jezelf opblazen maar van nature, door het opbouwen van je eigen lichaamsbewustzijn en zelfverzekerdheid, rechtop en in balans kunnen bewegen. Door leuke dingen met je paard te gaan doen als samen een hindernisparcours proberen te overwinnen, wat z'n interesse wekt..... Ik kan niet anders dan je ook nog aanraden alles te gaan lezen wat los en vast zit Lachen Hoop dat ik niet te bazelend overkom,
Greetz,
Licorne

--<--@ When I get old, I don't want them to say: "What a sweet little old lady!"
I want them to say:"Oh CRAP! What's she up to now?"
@-->--
http://www.dewegvanhetpaard.nl

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-04 19:33

Wat ik niet snap is dat je het goed vind dat ze zo over je heen loopt, want dat is duidelijk dat ze dit doet. Ik ben geen NHer, maar je denkt toch zeker niet dat het paard bepaald waar we heen gaan en hoe we dat dan doen, dat bepaal IK! en als een halve zool het in zn hoofd haalt om de andere kant op te trekken dan ik een wil heeft ie een schoenafdruk op zn kont............. en het gekke is dat ik hele vrolijke paarden heb, die heel blij zijn om me te zien EN heel hard voor me willen werken.

Ik denk dat je vooral duidelijk moet zijn in wat je van haar wil, zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En nogmaals hoe duidelijker jij bent hoe fijner het paard het vind en hoe vrolijker hij wordt.

Alle paarden waar ik mee om ga hebben een bepaalde mate van vrijheid, kunnen zelf beslissingen maken, ik werk zonder al te veel druk. Maar als ik vind dat we rechtsaf gaan, gaan we rechtsaf KLaar, ga ik niet over in discussie. Daarnaast kom ik liever een keer goed in (en dan misschien te goed) dan tien keer een beetje. Ik ben namelijk liever maar eens per jaar boos op het dier dan dagelijks. Ik hou van goed opgevoedde paarden. Nh kan daar een groot deel bij helpen, zolang je het onderdeeltje samenwerken maar niet te letterlijk neemt, want uiteindelijk ben jij toch degene die de beslissingen maakt en het paard dient dat ten alle tijden te volgen

caro_vt

Berichten: 3605
Geregistreerd: 02-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-04 20:14

Ik sluit me aan bij Gijsenkim.
Probeer daarbij zo consequent mogelijk te zijn.

Goede afspraken maken goede vrienden. Ook tussen paard en ruiter!

Doris_Lies
Berichten: 135
Geregistreerd: 23-08-03
Woonplaats: Stompetoren

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-04 19:28

ik brobeer een klein rotje te maken in draf met sammy
maar het lukt niet weten jullie daar iets op Verward

Ik hou van Doris, Excalibur en Sammy, Sylvia, Erik Flappie, Snuffie en Julia *LOL*

klomp

Berichten: 4998
Geregistreerd: 25-05-04
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-04 22:08

even off-topic: TIP@ doris_lies: als je vragen hebt start dan een eigen topic!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot en 2 bezoekers