[VD] Mijn paard wordt brutaal!!!Help!!!

Moderators: Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mitnait

Berichten: 1539
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: Papendrecht

[VD] Mijn paard wordt brutaal!!!Help!!!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-09-04 09:44

Ik ben bezig met Vrijheidsdressuur, ik ben nog maar bij voetje geven. Maar als ze het goed doet krijgt ze een klein snoepje. Maar als ik nu in haar box komt verwacht ze gelijk een snoepje en als ze die niet krijgt wordt ze boos; oren in d'r nek, hoofd omhoog. Hoe kan ik dit afleren? En als we aan het oefenen zijn en ze krijgt een keer geen snoepje begint ze te klieren; ook hoofd in de lucht, en omdraaien. Als jullie tips hebben .......graag!

Alvast bedankt

" Only the good die young" Dag lieve Toeter.....rust zacht (19.05.2003 - 1.12.2010)


Maiske

Berichten: 339
Geregistreerd: 24-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-04 10:31

Komt me bekend voor....... heel irritant...... Boos! Ben je net lekker op dreef....

Ik weet ook niet hoe ik het hem af moet leren. Ook als ik gereden heb en ik geef Diego een appel ofzo, en het is op, dan houdt hij niet op met zeuren. Druk doen en allemaal met zijn hoofd schudden.

Heel vermoeiend.....

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-04 10:59

Ophouden met snoepjes geven! Complimenten geven kun je ook met je stem...

Consequent zijn in wat jij wel en niet wilt.

Ben gisteren een hele dag bij Emiel Voest geweest En de meeste problemen in de communicatie metje paard komt voort uit dat diegene die met het paard werkt niet duidelijk en consequent naar het paard toe is...

Our only purpose in life is to Love one another.
.....and if we can't do that try not to hurt each other.
-Dalai Lama

navaja
Berichten: 971
Geregistreerd: 14-05-04
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-04 11:18

Stoppen met snoepjes uit de hand gegeven, ik leg ze op de grond! Dit werkt erg goed, en ik heb er nooit gezeik door.

monya

Berichten: 1210
Geregistreerd: 23-11-01
Woonplaats: Zaandam

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-04 12:34

Sommige paarden kunnen erg druk worden op lekkere dingen en focussen zich erop. Dat kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden. Als jouw paard nu al aangeeft meer bezig te zijn met het lekkers ipv jou, zou ik meteen stoppen met het lekkers en een andere manier van belonen nemen: stem, aai etc.!

Groetjes,

Monya

Whoops

Berichten: 174
Geregistreerd: 17-06-04
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-04 19:13

Ja, i.d.d. stoppen met uit je hand voeren, alleen als hij helemaal klaar is iets lekkers geven. Wat je ook schijnt te kunnen oefenen is een snoepje voor je paard houden en duidelijk NEE zeggen als hij hem wil pakken, pas als hij dat meerdere keren braaf bij het snoepje uit de buurt is gebleven, het commando JA PAK MAAR geven, waarna hij hem wel mag opeten. Heb dit eens gelezen op een site over vrijheidsdressuur, maar bij mijn pony werkt het niet echt, ze wordt er alleen maar narrig van, maar misschien werkt het bij jou paardje wel.

* Whoops heeft een 2e premie gehaald!!
* Ik heb eindelijk een profiel aangemaakt.

Pendrag

Berichten: 558
Geregistreerd: 21-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 20:56

Niet voeren! Kijk naar paarden in het wild: ze hoeven alleen hun hoofd maar naar beneden te doen en ze hebben volop eten. Dit i.t.t. wolven. Vandaar dat bij honden voer een goede beloning is. Paarden beloon je veel meer met veiligheid en rust. Dus je stem of een aanraking (niet kloppen als een gek!) ervaart je paard/pony als een veel grotere beloning. Als hij een oefening goed uitvoert ga je ontspannen staan, adem uit en je paard ervaart zelfs dat al als beloning. Lekkers/voer alleen op voertijden in de voerbak. Je voorkomt er veel ellende mee.

Het leven is te kort, echt veel te kort om alle grenzen van je kunnen te bereiken
Maar op je eigen scorebord mag af en toe best een overwinning prijken

luna_cockie

Berichten: 2167
Geregistreerd: 18-06-02
Woonplaats: Djalamabad

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 21:44

Tijdje stoppen met VD, iig de oefeningen. Mijn paardje had dat ook heel erg, ze had liever eerst een beloning voordat ze wat gedaan had. Heb nu zon 2 maanden niets aan VD(wel de basis zoals halthouden) gedaan, en weer ''opnieuw'' begonnen. De commando's kent ze allemaal nog, alleen nu krijgt een een aaitje oid als ze het goed gedaan heeft.

HARDCORE
DE HARDE KERN
DE ONDERGROND

Oliver

Berichten: 4463
Geregistreerd: 05-01-04
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-04 21:40

Je kunt wel doorgaan met vd hoor.
Je paard moet goed weten wanneer jullie gaan VDen. En dat ze op andere momenten niet moet gaan zeuren om snoepjes.
Je gaat dus bijvoorbeeld alleen met haar in de bak vd'en. en verder geen vd oefeningen buiten de bak doen. En als ze dat bijv net uit dr stal komt en gaat lopen schooieren gewoon negeren.
Je kunt ook in plaats van snoepjes met een clicker gaan werken.

xyzutu2

Berichten: 6727
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-04 09:37

Ik heb hier eens een stukje over geschreven op http://members.home.nl/vrijheidsdressuur/nieteten.html en het is inderdaad een heel erg vervelend probleem. Je hoeft echter niet te stoppen met voedselbeloningen. Wat je wel moet doen is je paard heel duidelijk laten zien waarvoor hij beloond wordt en hoe hij op voer moet reageren. Dit zijn tips daarvoor:

- Gebruik een beloningssignaal, een teken (woord, geluid, clicker) dat precies het gewenste gedrag (bijvoorbeeld voetje geven) markeert en dat betekent: "NU doe je het goed, HIERVOOR krijg je deze voedselbeloning". Zonder beloningssignaal komt er nooit een beloning en je paard zal al snel leren dat hij dat beloningssignaal moet gaan verdienen. En aangezien het beloningssignaal niet gegeven wordt voor dreigen... Haha! :
http://members.home.nl/vrijheidsdressuur/lpbelonen.html
- Leer je paard pas te eten wanneer jij zegt dat hij dat mag, het niet eten op commando dus: http://members.home.nl/vrijheidsdressuur/nieteten.html . De tijdsduur van het niet eten bouw je met millisecondes op, dan krijg je uiteindelijk een paard dat een minuut lang met zijn neus tegen een wortel kan staan zonder een pas verkeerd te zetten (dit kan ook alleen met een beloningssignaal)
- Geef iedere beloning met uitgestrekte hand in de richting van zijn borst: Om er nu bij te kunnen moet hij steeds een pasje achteruit zetten. Heel goed voor zijn ego, voor jouw veiligheid en dominantieverhouding.
- Oefen vrijheidsdressuur NIET in de box. Een stal is simpelweg te klein voor zowel mens als paard, zeker in het begin. Jij kunt je paard daardoor ongewild teveel onder druk zetten omdat hij niet kan weglopen. Je paard kan sikkeneurig worden daardoor en voedsel gaan afdwingen. Bovendien is de stal zijn rustplaats en dat betekent dat hij kan slapen, luieren en eten wanneer hij wil. Plotseling verwachten dat hij zelfs in dat laatste eigen plekje gaat werken voor zijn voer kan hem erg pissig maken, wat heel begrijpelijk is. Doe dit dus alleen als je elkaar goed kent en ook al gevorderd bent in de vrijheidsdressuur.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, heino2006, Verhoog2 en 6 bezoekers