Mennen met een arabier?

Moderators: Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-11-01 19:45

Een tijd geleden heb ik een poosje gemend met haflingers en heb ik les gehad (van een EK-kampioen, en zijn paarden!). Ik vond dit heel erg leuk, en verlang er stees meer naar terug.

Maar ik heb nu een paard erbij gekocht, en ik heb geen tijd om die haffies ofzo weer te gaan mennen.

Maar goed, ik heb dus een arabje, en rijd nu lekker recreatief met hem. Volgend jaar wil ik serieus de endurance in. Ik heb met andere paarden al op hoger niveau gedressuurd, gesprongen, ik heb aan het western geroken, nou ja, endurance komt nog en een beetje mennen heb ik dus gedaan.

Dat mennen vond ik toch wel echt super, en ik wil er zeker in verder (ooit). Maar ik twijfel gewoon. Zal ik mijn arabje (laten) betuigen? En vind ik het wel echt zo leuk; want ik heb het gedaan met een EK-paardje die alles super kon, en dan met zo'n arabje die niets kan...?

Ik vind gewoon alle takken van paardensport leuk, en mennen wil ik ook nog verder 'bekijken', maar hoe? Met mijn arabje? Arabjes zijn errug veelzijdig... maar niet de makkelijksten.
Kennen jullie arabjes voor de wagen? Hoe gaat dat?

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)


Karin

Berichten: 61794
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-01 09:28

Ik weet dat er laatst op het NK in Deurne iemand meedeed met een tweespan Arabieren. Programmaboekje ligt thuis, zal straks ff voor je kijken wie het was. Tja, Rarebieren voor de wagen, waarom niet? Als hij het leuk vindt en jij het leuk vindt? Gewoon proberen, je merkt het snel genoeg!

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

chrico

Berichten: 788
Geregistreerd: 11-08-01
Woonplaats: IJmuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-01 10:12

Bij ons op de feestweek loopt ook altijd een aanspanning met twee arabieren mee. Dus het komt wel vaker voor hoor. Ik zou zeggen, gewoon proberen. Het kan ook zijn dat jouw paardje er helemaal niks aan vind, dan houd het pas op.

Keep your face to the sunshine and you never see the shadow.

Karin

Berichten: 61794
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-01 23:51

Heb nu het programma voor me liggen van de menwedstrijden in Deurne op 1 en 2 september. In het Enkelspan paarden deed Frank van der Vegt uit Eersel mee met Bas, een 12-jarige Arabier. Ik dacht dat er ook nog een tweespan was, maar dat was dus niet bij deze wedstrijd. Wel staan er een boel half-Arabieren en NRPS-ers in de startlijst, maar ook Orlov-dravers, Lippizaners, Lusitano's en een Trakehner. Allemaal mencombinaties die op hoog niveau meedraaien (dit was een NK & een internationale wedstrijd).

In Bit nr. 66 (november 2000) staat een interessant artikel over de veelzijdigheid van de Arabier. Een onderdeel daarvan is een interview met Tiny Kubbe, die ment met haar tweespan Russische Arabieren. Fragment uit het interview:

Tiny vindt niet iedere Arabier geschikt voor het mennen. "Ik heb wel eens Arabieren getroffen die ik niet zou durven inspannen, maar je kunt ook niet iedere KWPN'er inspannen. Gelukkig gaat het aangespannen werk met mijn paarden heel goed. (...) Het enige waar ze niet goed in zijn, is even stilstaan. Wachten. Maar verder, marathonwerk en buitenrijden, dat gaat uitstekend."

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

marijke*

Berichten: 886
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Lubbeek, Belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-01 11:48

Ik heb op de Belgische hengstenkeuring bij de Arabieren wel een Arabier voor een karretje gezien. Dat ging toch redelijk goed vond ik. Enkele fotootjes:
<img src="http://picserv.mediamonks.net/pics/EDHMTRDOHHE"><br><img src="http://picserv.mediamonks.net/pics/EHPSTRDOHHE">

Groetjes,
marijke Lachen

De vraag is niet:
Kunnen dieren denken? Noch: Kunnen zij spreken?
De vraag is: Kunnen zij lijden? (J. Bentham)

Billy

Berichten: 19015
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Poetsplaats

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-01 15:12

Waarom niet? Je kunt in principe met elk ras mennen, het hangt er alleen van af hoe het karakter is. Als dat goed is, kun je gewoon mennen met het beessie. Doen dus Haha! Haha!

Be a voice, not an echo!

Tam-Shagya
Berichten: 2
Geregistreerd: 04-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-01 20:17

Hoi Carola,

Ik heb zelf een Shagya-arabier van 12 jaar. Die ben ik nu ook aan het beleren voor de kar. Tot nu toe heeft ie er nog niet voor gestaan (kan ook niet, want ik ben het karretje nog aan het opknappen) maar aan het tuig zelf is ie heel snel gewend geraakt. Met erachter lopen en zo heb ik tot nu toe ook geen problemen gehad, hij doet het hartstikke braaf allemaal. Ik moet zeggen dat ik wel benieuwd ben hoe hij reageert als die kar er werkelijk achter hangt!
Heb je het zelf al geprobeerd met die van jou? Ben nieuwsgierig hoe het gaat.

Groetjes,

Tamara.

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-11-01 15:25

Ik heb het nog niet echt geprobeerd. Ik heb wel met dubbele lijnen enzo gelongeerd, maar ik durf het zelf niet zo goed aan.
Als ik hem laat beleren, dan laat ik dat doen bij een professioneel iemand. Maar ja, dan moet ik toch echt eerst nog eens doorsparen en beseffen of ik dit echt wil.

Ook twijfel ik of z'n karakter het toelaat. Hij is soms namelijk best heel heet...

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

fieke

Berichten: 1060
Geregistreerd: 08-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-01 14:19

Jep, ik zie hier in de buurt op de wedstrijden ook regelmatig een 2 span arabiertjes voorbijcrossen, gaat prima volgens mij. Haha! Nee, zonder dollen, die lopen makkelijk een dressuurproefje, kegeltjesbaan gaat ook prima, en in de marathon zijn ze ook lekker actief en luisteren goed. Dusse, volgens mij kan het makkelijk. Er zitten natuurlijk ook wel onmogelijke beestjes bij, maar dat heeft elk ras volgens mij wel....

Toess

Berichten: 11986
Geregistreerd: 27-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-01 18:04

ik heb een keer bij een jury geschreven met mennen end ara kwam een arabje de baan binnen, nou prachtig die staart en dan die zweverige gangen, dat vond die jury prachtig!

<3 Trotse mama van R obin (2007) & M ilan (2013) <3

Billy

Berichten: 19015
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Poetsplaats

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-01 18:07

Een heet paard is mijns inziens geen probleem, Bill heeft dat nl ook (= tuigpaard)
het belangrijkste is dat je het paard goed laat beleren, en dat het paard vertrouwen in je heeft.
Wel is het bij mij zo, dat ik de rit aanpas, om Bill z'n temperament in goede banen te leiden. Ik ga in stap van huis, maar ga al vrij snel draven, omdat hij zich anders op gaat lopen fokken, en dat is niet de bedoeling Haha!
Ik draaf dan eerst een poosje en als hij wat rustiger is, ga ik stappen in bouwen. Op deze manier houd ik hem heel goed in de hand. Nou moet ik er wel bijzeggen dat Bill z'n conditie prima is, en dat zijn accu tijdens het stappen als een gek weer oplaadt. *LOL*

Be a voice, not an echo!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense, Googlebot en 3 bezoekers