[NH] stoppen, respect?

Moderators: Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Lieke

Berichten: 10205
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

[NH] stoppen, respect?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-08-04 22:50

Beetje vage titel, maar ik wist niet precies hoe ik het moest noemen.
Ik heb heb nu 3 jaar een lieve new forest pony, hij weet heel goed dat ik de baas ben en hij is wel lief, maar een echt band tussen ons is er niet.
Maar goed ik was op ponykamp en daar hadden we een lesje freestyle.
De bedoeling was het paard je te laten volgen in bochten en langs enge dingen (over een zeiltje, langs wapperende dingen) , bochtjes te maken en laten met een halstertouw om zijn nek rijden.
Dit ging allemaal prima en hij volgde mij prima, stopte waar ik stopte.
Maar degene die de les gaf was niet tevreden, zij vond dat hij te dicht bij me kwam als ik stopte (hij bleef staan op ongeveer 40-50 cm), van haar moest hij een meter van me af stoppen omdat hij mijn persoonlijke ruimte betrad.
Dit moest ik doen door een duidelijk Ho! en armgebaren, mede doordat dit voor mijn gevoel niet klopte lukte dat dus ook niet helemaal. Mijn pony begreep er weinig van (ik was dan ook niet echt duidelijk).
Maar dit was de manier van één persoon, maar ik wil graag meningen weten. Moet een paard idd een meter van je af stoppen ivm persoonlijke ruimte, of is dichterbij niet erg?
Voor mijn gevoel klopte het niet echt, kijk als je paard door je heenloopt of de baas over je is vind ik het iets anders, maar hij zal echt nooit door mij heenlopen.
Ik ben er in de wei ook op gaan letten, als ik hem ga halen komt hij naar me toegelopen maar stopt wel op ongeveer een halve meter afstand.
Is die afstand te klein en moet ik hem echt niet zo dicht in mijn persoonlijke ruimte laten komen?


HippoLogic

Berichten: 9164
Geregistreerd: 15-05-04
Woonplaats: Vancouver, BC, Canada

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-04 07:45

Citaat:
Dit ging allemaal prima en hij volgde mij prima, stopte waar ik stopte.
Maar degene die de les gaf was niet tevreden, zij vond dat hij te dicht bij me kwam als ik stopte (hij bleef staan op ongeveer 40-50 cm), van haar moest hij een meter van me af stoppen omdat hij mijn persoonlijke ruimte betrad.


Jouw persoonlijke ruimte is wat kleiner dan de grootte die de lesgever graag ziet. Een grotere afstand is veiliger: als je pony eens schrikt, dan is het gemakkelijker om jou te ontlopen dan wanneer hij zo dicht op je staat. Je kunt hem best leren wat meer afstand te houden door hem telkens na het stilstaan een stapje terug te zetten zodat er meer afstand tussen jullie komt en dan goed belonen als hij blijft staan.

monya

Berichten: 1210
Geregistreerd: 23-11-01
Woonplaats: Zaandam

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-04 08:35

Een grotere afstand is wellicht veiliger, maar wat ik persoonlijk belangrijk vind is controle: als je je pony elk moment kunt wegsturen uit jouw persoonlijke ruimte. Met andere woorden dat je zeggenschap hebt over het aantal meters/centimeters dat je pony bij je staat en je niet ondersteboven gelopen wordt of dat ie op je tenen staat etc. En hij naar je luistert op het moment dat je wat aan hem vraagt.

Groetjes,

Monya

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-04 16:32

Afstand is iets onpersoonlijks. Zeker moet het paard op jouw commando van je weg gaan of blijven staan of achteruitgaan enz. Een te nauw vasthouden op die regel afstand komt naar mijn mening de vriendschapelijke band met je paard niet te goed. Daarbij wil je dan iets van je paard waarop het paard MOET reageren. Dit is naar mijn mening ook niet bevordelijk van de relatie.

Wat men wil met deze oefening is dat het paard respect toont voor jouw. Deze respect is zeg maar een aangeleert respect. Het paadr heeft in zich zelf niet dat 100% respect voor jouw. Die bereik je door je manier van handelen en reageren. Je houding speelt daarbij zeker een rol. Pas op het moment dat je deze respect hebt, kun je het paard op welke afstand dan ook stil zetten en laten doen wat je graag wil zonder enige dwang. Want lichaamstaal kan ook gebruikt worden om het paard tot iets te dwingen. Jammer genoeg ziet ik dit heel vaak.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

dola

Berichten: 1169
Geregistreerd: 23-04-03
Woonplaats: arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-04 16:57

Ik vind dat dat per paard verschillend is.
Het ligt ook aan hoe dominand het paard is vind ik.
Als jij van je paard weet dat hij het eigenlijk doet om in jouw ''zone'' te kome moet je concequent zijn en het ELKE keer een meter van je afhouden.

Je moet gewoon duidelijk zijn.
En jij bepaalt de afstand en dus niet de ene keer 1 meter en de andere keer mag die wel met zen snuit aan je hoofd zitten.

Een duidelijke leider die respect heeft voor zijn paard krijgt ook het respect terug.

How does the bit taste like? Than the horse wispher: Like pain...

HippoLogic

Berichten: 9164
Geregistreerd: 15-05-04
Woonplaats: Vancouver, BC, Canada

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-04 18:08

Monya:
Citaat:
Met andere woorden dat je zeggenschap hebt over het aantal meters/centimeters dat je pony bij je staat. Met andere woorden dat je zeggenschap hebt over het aantal meters/centimeters dat je pony bij je staat

Mooi samengevat.

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-04 18:14

Hoe groot jouw persoonlijke ruimte is bepaal je helemaal zelf. Als een paard verstandig is dan houd hij mijn armlengte aan Haha! Haha! Haha!

monya

Berichten: 1210
Geregistreerd: 23-11-01
Woonplaats: Zaandam

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-04 22:13

Mijn paarden mogen bij me staan waar ze willen, zolang ik maar het idee heb dat ik ze kan "wegsturen" indien nodig, ik wil tenslotte ook niet ieder mens te dicht bij me in de buurt hebben! Dat voelt net zo onprettig.
Eigenlijk begin je met een grotere afstand te handhaven totdat je relatie met je paard zo bevestigd is dat afstand niet meer uitmaakt, wel of jouw paard rekening met je houdt.

Hoe vaak zie je het niet dat een paard iets ziet en met een plotselinge hoofdbeweging jou raakt? Etc. etc.

Rinskee
Berichten: 3916
Geregistreerd: 12-07-04
Woonplaats: In nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-04 18:38

ik vind de afstand niet heel erg belangerijk natuurlijk is het soms wat gevaarlijker als hij dichter bij je staat, ma ik voel het soms ook als vertrouwen want als je paard dicht bij je staat dan vertrouwd hij je dus erg goed het kan zijn dat ik dat fout heb maar zo voel ik het. dat is dus mijn mening ik vind het zelf niet heel erg als een paard minder afstand heeft

Beau ♥ 08-06-2008 - 18-05-2015 +
Trotse 'tante'van Ivani
Rinskee @ [KS-ITP] Meet Ivani Belize W. <3 v. Roman Lifestyle W x Neblima

Lieke

Berichten: 10205
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-08-04 21:23

Oke, bedankt voor jullie meningen, ik denk dat het idd logisch is dat jij bepaalt op welke afstand hij staat zolang je daar controle over hebt.
Daar heb ik wel wat aan en kan ik mee gaan werken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Dandy200, ireika, tine10 en 10 bezoekers