[AR] Dressuur aan lange lijnen, hoe beginnen?

Moderators: Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Marije_jiplover

Berichten: 20158
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

[AR] Dressuur aan lange lijnen, hoe beginnen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-04 17:30

Wij hebben een heel leuk manegepony'tje (welshje), die volgens mij best een hoop kan, maar waar de meeste kindjes het niet uit kunnen rijden. Als ze een beetje lekker in de rondte gaan sturen, zijn ze te groot voor haar, want ze is maar 1.19. Nou had ik bedacht dat ik het wel eens met haar aan de lange lijnen zou willen proberen, maar hoe begin je met zoiets? En wat heb je er precies voor nodig?
Ik had zelf bedacht dat ik een longeersingel nodig zou hebben en volgens mij moeten de lijnen toch van het bit door de oogjes op de longeersingel en dan naar je handen, toch?
Ik ben iig begonnen met haar gewoon normaal te longeren, aangezien dat eigenlijk nooit wordt gedaan leek me dat wel handig.
Maar is het dan gewoon een kwestie van longeren met dubbele lijn en dan steeds meer er schuin achter gaan lopen, met uiteraard kortere lijn dan met longeren?

/3 Jip en Elmo mijn hemel op aarde, Duvel en Estor mijn stars in heaven /3
Om vreugde te kunnen vermenigvuldigen, moet men haar delen
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van de zeilen.


Remy

Berichten: 2705
Geregistreerd: 02-06-04
Woonplaats: Sint Anthonis

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-04 01:11

Als je nog helemaal geen ervaring hebt met de dubbele longe, zou ik eerst 's bij iemand gaan kijken die er al mee werkt. Want als je zelf aan het uitvogelen gaat, kun je het paardje behoorlijk kwaad doen.

Het vergt ook wel wat handigheid om je aandacht tegelijkertijd aan je paard, de longes én je zweep te geven zonder dat alles in de knoop komt wat weer een gevaarlijke situatie oplevert. Pling

Tessebes

Berichten: 16937
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-04 09:08

Het is vrij moeilijk als je het nog nooit gedaan hebt. Kun je geen hulp vragen van iemand? Er zijn ook wel wat boeken op de markt over dressuur aan de lange lijnen.

Albert

Berichten: 5007
Geregistreerd: 16-10-02
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-04 16:26

Moeilijk? Onzin.
Eigenlijk is het heel simpel: een paar lichte enkelspanleidsels aan een heel zacht bitje door de iets opgeknoopte stijgbeugels van een zadeltje
(zowel links als rechts van zijn lijfje een teugel) en er achter lopen, met een enkelspanzweep in je handen, waarbij je een zo constant mogelijke zachte aanleuning vraagt.
Vervolgens ga je erachteraan draven.

Alles wat onder het zadel kan, kan de pony beter aan de lange lijnen mits je het juiste knopje vindt. Succes.

Tessebes

Berichten: 16937
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-04 16:29

Maar ik denk wel dat het voor een menner makkelijker is, qua leidselvoering en zo.

Marije_jiplover

Berichten: 20158
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-08-04 17:01

Even voor de duidelijkheid: ik kan mennen, al doe ik het niet (meer) zo erg vaak, dus ik denk dat leidselvoering niet zo heel erg lastig voor me zal zijn.
Bovendien heb ik mbv mijn instructrice Duvel ook al eens aan de dubbellonge gelongeerd, dat lukte ook vrij aardig. Alleen vind ik momenteel het gebruik van de pessoateugel effectiever bij hem, dus heb ik met dubbele longe al een poosje niets meer gedaan. Bovendien liep ik er alleen maar achter wanneer ik hem van hand liet veranderen, verder deed ik dat gewoon vanuit het midden, net zoals ik met een enkele longe longeer.
Verder ben ik met de pony met gewoon enkel longeren (niet eens bijgezet ofzo, gewoon aan een hoofdstelletje rondjes laten lopen) begonnen, omdat dat beestje eigenlijk alleen maar onder het zadel wordt gereden en ik wilde weten hoe ze op stem en zweephulpen zou reageren. Dat ging vrij aardig, vond ik zelf. En het lijkt mij leuk om meer uit het de pony te halen dan er tot nog toe uit wordt gehaald.

Albert, erg bedankt, dat is een duidelijke tip, zo kan ik wel beginnen. Als dat zo een beetje wil lukken, kan ik altijd nog gaan investeren in een longeersingel/menschoftje voor deze pony, dat staat natuurlijk wat netter dan met een zadeltje.
Meer tips zijn altijd welkom, trouwens.

/3 Jip en Elmo mijn hemel op aarde, Duvel en Estor mijn stars in heaven /3
Om vreugde te kunnen vermenigvuldigen, moet men haar delen
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van de zeilen.

oberon

Berichten: 759
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: numansdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 21:08

Ik gebruik touwlijnen. Die vind ik zelf heel fijn. Ze zijn gewoon bij Divoza te koop. Verder heb je er veel profijt van als je van het begin af aan werkt aan je 'stemhulpen'. Veel halthouden en weer wegstappen etc. Maar wat Albert zegt is waar, je zal verbaasd staan hoeveel je al kan aan de lange lijnen !

Mick en Aidan, mijn grote liefdes!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 7 bezoekers