[NH] PNH - Zielig?

Moderators: Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cindyt
Berichten: 245
Geregistreerd: 16-04-04
Woonplaats: Omgeving Beverwijk

[NH] PNH - Zielig?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-04 16:37

Er zullen vast veel topics over zijn geweest en ik heb ook de zoekfunctie gebruikt, maar toch kom ik er niet helemaal uit...

Ik wil dus PNH gaan doen, maar hoort daar ook een join up bij? Dit wil ik namelijk niet doen...
En ik kreeg laatste een reactie van iemand die zei dat het zielig is PNH; dat het een geestelijke/psychische kwelling is om een paard bijv. achteruit te laten lopen... dat ze dat in een kudde ook nooit doen...
Dit lijkt mij een beetje onzin; ik dwing mijn paard toch niet? Maar wat vinden jullie?
Natuurlijk denk ik heus wel na bij wat ik moet doen, als ik het niet eens ben met een oefening pas ik hem aan of doe ik hem niet, maar volgens mij is het toch niet zielig????


cissie

Berichten: 6166
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-04 17:18

Als jij aan PNH wilt doen, dan doe je dat toch Knipoog

Zolang jij en je paard er prettig bij voelen, de onderdelen die je niet aan staan of je twijfels bij hebt laat je achterwege of je gaat je er meer in verdiepen zodat je wellicht er wel iets mee kunt.

Als je je paard als graadmeter in ogenschouw houdt, is het imo niet zielig, als je PNH flexibel toe past kun je er een hoop plezier aan beleven.

"when we want solutions with horses it seems odd that we often walk away from our horses to seek answers from people"

callippo

Berichten: 2452
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-04 19:05

Heb je het topic met Parelli foto's al gezien?
Zien die paardjes er zielig uit ofzo?

Bij Parelli 'hoort' geen join-up. En mensen die zeggen dat het geestelijke kwelling is om een paard achterwaarts te laten lopen, die hebben hun paard zeker in een natuurgebied staan waar niemand op hem rijdt :S

Parelli-en is hardstikke leuk, en als je genoeg afwisselt en je paard niet overvraagt, is het voor hem ook dikke lol Haha!

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-04 19:18

Mijn paard vind PNH echt geweldig! Vooral de friendship game, waarbij ik met het touw over zijn rug ritmisch sla... Lachen het yo-yo en is perfect om zijn aandacht bij me te vragen als hij zijn aandacht kwijt is door de omgeving... op wedstrijd terrein bijvoorbeeld. Doordat het 'herhaalde' oefeningen zijn brengt het herkenning en rust, heel handig als je paard op vreemd terrein ergens van geschrokken is etc.

Behandel je paard niet harder dan een ander paard en niet zachter dan een baby dat zou doen.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

xyzutu2

Berichten: 6727
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-04 19:37

De oefeningen van Parelli beheersen mijn pony's eigenlijk ook, op iets andere manieren, maar dan niet volgens zijn systeem aangeleerd maar met clickertraining. Met clickertraining beloon je uitdrukkelijk iedere millimeter vooruitgang die je paard uit zichzelf maakt. Parelli daarentegen werkt niet met uitdrukkelijke beloningen. Zijn beloning bestaat uit het wegvallen van druk (op het halster of met de 'carrot stick') die de hulpen op het paard uitoefenen. Stel je wilt dat je paard naar je toe komt, dan neem je het halstertouw op. komt je paard niet, dan neem je het iets verder op, dan neem je het strakker en zet je er steeds meer en meer druk op (de 'fases') tot je paard eindelijk een stapje zet, waarna je de druk meteen laat vallen. Het touw opnemen begint als hulp, maar ergens halverwege het fasen versterken verandert het in correcties -> 'dit komt ervan als je niet doet wat ik zeg, dan maak ik je het leven ongemakkelijk'. Luistert het paard, dan wordt er niet beloond, maar simpelweg gestopt met corrigeren. Zo wordt in feite overal en altijd met paarden gewerkt en getraind: Als een paard iets niet kent/doet wordt hij gecorrigeerd tot hij het wel kent/doet, en wordt vervolgens beloond met het wegvallen van de correctie.

Dat is een heel bruikbaar principe, maar zelf heb ik liever een paard dat zelf nadenkt en zelf oefeningen verzint en zich niet simpelweg overgeeft aan mijn grillen (hulpen) en ik wil dat mijn paard duidelijk weet wanneer hij iets goed heeft gedaan. Echt beloond wordt dus, zodat hij weet wat hij goed deed en het de volgende keer nog enthousiaster aanpakt.

Als je je zorgen maakt om de impact die correctietrainen zoals parelli/join up/gewone omgang met paarden maar wel geinspireerd wordt door de oefeningen van Parelli, dan neem je toch van allebij de kanten het beste? Ga aan de slag met Parelli's oefeningen, maar doe ze tegelijkertijd zo dat je paard er zelf ook enthousiast over is en echt beloond wordt voor het feit dat hij zo enthousiast met jou meespeelt.

Cindyt
Berichten: 245
Geregistreerd: 16-04-04
Woonplaats: Omgeving Beverwijk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-04 22:25

Jullie hebben gelijk!
Ik wil het beste voor mijn paard en als iemand dan zegt dat ik iets doe wat zielig is, ga ik twijfelen...
Maar ik heb er echt zin in en dan loopt ze me hopelijk ook niet meer omver; soms doet ze echt opdringerig en dat vind ik nou niet echt fijn Lachen
Bedankt voor jullie reacties!

Duncan

Berichten: 1562
Geregistreerd: 02-05-04
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 08:00

in level 2 zit geloof ik iets wat lijkt op join up, maar maak je geen zorgen, je kunt er lekker mee aan de slag.... als je geen join up wilt, doe je dat toch gewoon niet?

Cindyt
Berichten: 245
Geregistreerd: 16-04-04
Woonplaats: Omgeving Beverwijk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-06-04 09:24

Misschien is het handiger om van iedere methode iets te gebruiken...
Ik zal Hempfling ook maar eens lezen... Lachen

xtostarlight

Berichten: 9229
Geregistreerd: 03-02-03
Woonplaats: Best/Boskant

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 10:48

Ik doe ook van elke methode iets, als mij iets interessant lijkt doe ik dat er gewoon bij. Niemand kan je verplichten om alleen pnh te doen als jij ook hepfling er bij wilt gebruiken he Knipoog

Ik zie join-up nog steeds niet helemaal als een kwelling en geestelijke mishandeling. Voor mij heeft het zo erg gewerkt dat ik eerst amper op mn paard kon stappen omdat ze gewoon NIET deed wat ik vroeg, helemaal in paniek raakte blabla, was niet leuk gewoon en ook gevaarlijk aangezien er geen rem meer op zat. Sinds ik met join-ups werk heeft ze zoveel vertrouwen gekregen dat ik nu echt alles met dr kan..

memory

Berichten: 534
Geregistreerd: 22-02-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 10:56

Kijk wel goed uit als je gaat mixen. Je moet wel goed weten waarom je het doet, of het duidelijk is voor je paard etc. etc.

Natural Horsemanshipdag Arnhem 8 en 9 September 2007!!
http://www.nharnhem.nl

sanne83
Berichten: 4401
Geregistreerd: 22-04-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 14:33

ik vind dat join-up=geestelijke kwelling verhaal ook nog steeds vrij overtrokken, heb er zelf erg goede ervaringen mee (niet met m'n eigen paard). Bij parelli hoort niets van een join-up.
Ik beloon juist heel veel bij parelli, toch niet alleen voer is beloning?
hempfling raad ik heel erg aan om te lezen, maar alleen als je heel erg gedreven bent kan je hier iets mee in de praktijk, voor de rest van de mensen is parelli beter, omdat je je stap voor stap een andere houding tegenover je paard aanleert (voor jou dus iets assertiever), dat gaat je namelijk niet lukken alleen door het boek van hempfling te lezen.
Ik zou je in ieder geval goed inlezen. mixen ben ik niet zo voor, omdat bij al die mensen het doel hetzelfde is, alleen de weg erheen heeft gewoon wat verschillen. Het kan snel verwarrend worden, als je zelf nog niet helemaal weet waar je mee bezig bent.

http://www.equimotion.nl: dierenarts, chiropractie, dry needling en (revalidatie)training

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 14:35

Ik doe alleen NH grondwerk en maak ook gebruik van een eigen mix bij mijn eigen paard, als ik werk met het paard van iemand anders hou ik het op 1 methode Lachen

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

marina

Berichten: 5151
Geregistreerd: 20-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 15:43

orri schreef:
Ik doe alleen NH grondwerk en maak ook gebruik van een eigen mix bij mijn eigen paard, als ik werk met het paard van iemand anders hou ik het op 1 methode Lachen

Kan je eigen methode, dus jouw mix van alles, ook niet 1 methode worden?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Christina, Googlebot en 4 bezoekers