[NH] join-up van emiel voest

Moderators: Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Duncan

Berichten: 1562
Geregistreerd: 02-05-04
Woonplaats: Nijmegen

[NH] join-up van emiel voest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-05-04 19:59

hallo,
Ik ben vandaag jarig (20-5) en heb alle boeken en video's van emiel voest gekregen, op het moment ben ik vooral met hempfling bezig, maar ik ben gewoon heel benieuwd hoe emiel het doet...en of ik er iets uit kan halen... nu kwam ik dus het woord join-up tegen en dacht, o nee, hij ook al, maar toen ik verder las, kwam ik nergens tegen dat hij het paard de kudde uitdrijft....

Nu ben ik dus benieuwd, heeft hij het niet opgeschreven en verwijst hij je door naar monty roberts, of ziet hij de join-up heel anders.

Ik vond het een beetje vreemd, vandaar de vraag


Guernica

Berichten: 8438
Geregistreerd: 16-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-04 20:04

ben je tege join-up??? ik vin t juist geweldig!! gefeliciteerd trouwnes!! maar ik kan er niet uithalen welke vraag je bedoeld?

Duncan

Berichten: 1562
Geregistreerd: 02-05-04
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-05-04 20:20

ja, ik ben tegen join-up, maar dat doet er nu niet toe...mijn vraag was of Voest verwijst naar Roberts (hij geeft in iedergeval niet Roberts join-up weer) of dat hij een eigen join-up 'ontwikkeld' heeft?

lconline

Berichten: 157
Geregistreerd: 11-03-04
Woonplaats: Oudega

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-04 21:35

Hey gefeliciteert!! Clown Haha!
Ik deed al Nh van voest voor dat ik iets van Monty wist maar ik denk dat Voest het wel van Monty heeft afgekeken want het is ook ronddrijven en vragen als ze likken enz. En dan het los volgens, maar voest heeft ook weer veel soortgelijke oefeningen als Parrelli. Ik zou zeggen dat Voest een mengsel van Monty, Parrelli maar ook hemfling. Voest doet namelijk ook dingen met lichaamstaal, voordoen enzo.
Maar voest is best goed hoor maar ook erg commercieel net als de rest

Groetjes lconline

Naturologic
Praktijk voor dier-natuurgeneeskunde
Western-horsemanship
www.naturologic.nl

marina

Berichten: 5151
Geregistreerd: 20-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-04 22:06

Nee hij verwijst niet naar monty. Lees maar rustig verder, dan komen de verschillen wel!

marina

Berichten: 5151
Geregistreerd: 20-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-04 22:07

En gefeliciteerd trouwens, erg leuk kado!

Duncan

Berichten: 1562
Geregistreerd: 02-05-04
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-05-04 07:24

ok, ga ik verder lezen! Icoline, ik weet dat Voest ook commercieel is (is iedereen dat niet???met hun speciale touwhalsters die alleen bij hun methode passen...ja, tuurloijk) maar ik ben heel benieuwd hoe hij die methodes samengevoegd heeft, aangezien ik dat ook wil doen.

marina, hij heeft het wel over de join-up van Monty Roberts, maar ik zie nergens staan (onder het kopje join-up) dat hij het paard wegdrijft of de kudde uitstuurt...staat dat dan verder op of doet hij niet aan paarden wegdrijven (uit de veilige kudde)?

marina

Berichten: 5151
Geregistreerd: 20-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-04 10:20

Nee hij noemt het loswerken, net als de picardo bij hemfling. Ikzelf vind het een veel vriendelijkere manier van join up met hetzelfde effect.
overigens beweert emiel niet dat zijn touwhalster alleen goed zijn.
Leuk dat je uit alle methodes wat haalt, dat doe ik ook!

chaai

Berichten: 1049
Geregistreerd: 21-05-04
Woonplaats: Ruinerwold

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-04 16:50

ik denk dat het heel goed is dat je uit iedere trainer het beste wilt halen. iedereen heeft andere ideƫen, maar er zitten er geen bij die bij vorbaat slecht zijn. ik heb veel ervaring met de freestyle van emiel voest, en ik denk dat het in een aantal opzichten verschilt van de join-up van monty. bij monty is de join-up het uiteindelijke doel, daar doe je het allemaal voor. bij emiel is het erg leuk als de join-up lukt, maar het draait er niet allemaal om. het gaat er juist om dat je het tempo en de richting die je paard kiest kunt bepalen, en hem kunt helpen de juist keuzes te maken. het is niet zo dat je een kwartier lang met een touw achter je paard aan moet jagen tot hij het opgeeft, maar je moet jnuist met zo weinig mogelijk hulpen zo veel mogelijk voor elkar krijgen.
ik train nu bijna 2 jaar op deze manier. ik lees ontzettend veel boeken van allerlei verschilllende trainers en van iedereen pik je weer wat op. ook van jezelf en je eigen paard kun je leren. de laatste weken kan ik tijdens het loswerken stelling en buiging vragen van mijn paard. dat is mij nooit uitgelegd! het komt gewoon vanzelf. en nu ik weer wat verder ben weet ik wat ik ermee moet doen.

dat emiel commercieel is, vind 100% meevallen. je hoeft geen spullen aan te schaffen voor de cursussen, wat bij parelli wel het geval is. de cusussen zijn ook minstens de helft goedkoper (mede doordat je gewoon materiaal van hem knt lenen). het materiaal dat hij heeft, vind hij perfect, en is ook door hem ontworpen. maar dat geld voor hem, en net zoals iedereen verschillende voorkeur heeft, vind hij het geen probleem als je met spullen van een andere ontwerper werkt. je moet doen waar jij je het prettigste bij voelt. en dat het mij zo goed bevalt bij hem, kan ik je vertellen, maar je zult het waarschijnlijk alleen maar geloven als je het zelf ervaart (of niet natuurlijk)
veel succes met het uitzoeken waar je mee wilt werken, ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Freestyle Academy
www.emielvoest.nl

Duncan

Berichten: 1562
Geregistreerd: 02-05-04
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-05-04 19:24

hai, ik heb vandaag de videobanden bekeken en onder join up verstaat hij dat je je paard naar je toe vraagd (borst richting paard) en je dan opeens omdraaid zodat hij je volgd, er kwam geen drijven bij te pas, want het loswerken is niet wegdrijven zoals Roberts doet, maar eigenlijk hetzelfde als je rijd, alleen dan van een afstandje. Ik zie hier niet hjet nut van in, net zoals een heleboel oefeningen van hem (ik vind het nogal getruc en nadoen uit een boek, als je snapt wat ik bedoel)(er zit als het ware veel minder eigen idee en initiatief van de ruiter in, je moet het doen zoals hij het zecht, hij laat geen dingen weg, wat je zelf nog zou kunnen ontdekken, maar wat ik juist zo leuk vind omdat ieder paard verschillend is en dus ook verschillend reageert. dan vind ik het fijn ook zelf wat te mogen verzinnen, of eigenlijk moeten verzinnen) en hoe hij met zijn veulens bezig is vind ik ook niet echt posietief, hij maakt van het voor het eerst zadelen, een hele grote gebeurtenis, terwijl ik jiuts denk dat je dat beter kunt doen alsof je het de gewoonste zaak van de wereld vind. Dta is voor de mesn wel moeilijk (het is altijd spannend) maar voor het paard weer makkelijker.

Nou een heel verhaal, en ik ben wat minder enthousiast als gisteren, maar ik blijf zijn fil,osofie helemaal te gek vinden, werken vanuit vrijheid. (in de praktijk vind ik het wt tegenvallen, als je hem zo bezig ziet, maar ieder zijn eigen ding he?!)

callippo

Berichten: 2448
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-04 17:54

Hoi Duncan,

wat vind je dan wel nuttige oefeningen?

Duncan

Berichten: 1562
Geregistreerd: 02-05-04
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-05-04 18:25

Ik denk dat er niet echt oefeningen zijn, voor mij is het leiden (wel een oefening maar voor mij een van de weinigen) en vooral denken over paarden, waardoor ik ontzettend veel respect gekregen heb voor de paarden in gevangenschap. Wat moeten die beetsen toch een afschuwelijke dingen meemaken.

Ik vind het wel fijn om een aantal methodes in mijn boekenkast te hebben, nu weet ik dus ook dat ik niet zoveel met zijn ding heb. maar mocht er eens een probleem zijn, misschien brengt hij me dan wel op een idee!

callippo

Berichten: 2448
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-04 18:29

Dus je denkt alleen maar na over paarden maar doet er niks mee? (behalve een beetje lijden dan)

Duncan

Berichten: 1562
Geregistreerd: 02-05-04
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-05-04 18:38

neeeeeee. ik denk na over wat ze hier doen en vandaar uit rijd en verzorg ik ze. Klinkt ingewikkeld en ik ben er ook nog niet uit hoe ik dat uit moet leggen, dat komt nog wel!

Duncan

Berichten: 1562
Geregistreerd: 02-05-04
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-05-04 18:39

en ik longeer (los) enz...

memory

Berichten: 534
Geregistreerd: 22-02-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-04 21:57

Dus je doet loswerken en leiden, en hoe vertaalt zich dat naar het rijden dan?

Natural Horsemanshipdag Arnhem 8 en 9 September 2007!!
http://www.nharnhem.nl

Duncan

Berichten: 1562
Geregistreerd: 02-05-04
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-05-04 08:09

Ik ben eigenlijk zo goed als over nieuw begonnen en nu met hempfling, met rijden ben ik dus nog niet bezig de komende tijd Haha! maar ik houd je (jullie) op de hoogte


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 9 bezoekers