Stijgeren,buigen etc op commando d.m.v clickertraining

Moderators: Dyonne, Apple

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Sunnylover

Berichten: 3459
Geregistreerd: 15-05-01
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-01 20:18

Hebben jullie een paard dat kan stijgeren of buigen d.m.v clickertraining? Ik wil namelijk sun op commando laten stijgeren en buigen.Ik hoop dat jullie me raad kunnen geven.

(dat stijgeren is handig,voor als er nou toevallig een heel klein rotkindje voor sunny staat haar ongevraagt te poetsen }> )

Mazzel en ik hoop dat jullie me kunnen helpen Tong uitsteken


Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-01 22:12

No offence hoor, als jij dat wilt veel plezier Lachen Maar ik vraag me dan af: 'moet dat nou zo nodig' zo'n circuspaard... Bovendien ken ik een paard die dit heeft geleerd en het nu af en toe zomaar gebruikt. Steigeren is een rotgeintje, ik snap niet waarom mensen dat willen léren (ik heb er maanden over gedaan het áf te leren..Haha! ) Ik ben dus van mening dat je dat soort dingen beter over kan laten aan spaanse school oid... Party!!

Marjolein

Berichten: 11330
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-01 22:56

ben t volkomen met laura eens.
doe dat soort dingen alleen als je er veel verstand van hebt en je t niet tegen je laat gebruiken.
al die trucjes zijn leuk maar als ze t tegen je gebruiken word het een stuk minder leuk.
Vrijheidsdressuur heeft trouwens als eerste doel samen met je paard een vertrouwens band op te bouwen. en niet zorgen dat andere meisjes gevaar lopen.

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-01 06:41

Een clicker is een machtig instrument om je paardje mee te trainen, mits op de juiste wijze gebruikt... zo te horen denk jij daar anders over *LOL*

(Zegt de gek, die haar eigen paardje ook clicker-traint)

Polly

Berichten: 14225
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-01 08:54

De vorige verzorger van Polly heeft het haar ook zonder mijn weten aangeleerd en ik kan je zeggen het is niet leuk.
Bij mij weet ze inmiddels dat ze een stoot kan verwachten als ze bij mij omhoog komt, maar reken maar dat je staat te shaken als er een klein meisje voor haar staat en ze komt ineens omhoog, als ik zie dat ze daar alleen maar mee dreigd en er staat een kleintje bij geef ik haar een waarschuwing.
Hou er alstjeblieft rekening mee dat als je pony iemand anders verwond JIJ verantwoordelijk bent.
Ik heb gelezen waarom je het wil leren, en natuurlijk benje pissig dat die meiden zonder toestemming bij je pony komen, maar los het alstjeblieft niet zo op. Ik kwam ook weleens bij het land terwijl andere kinderen OP Polly zaten en ik heb het er met de eigenaar over gehad en die wilde er niks aan doen, dus heb ik haar op een andere stal gezet.
Hier zijn heelwat mensen die haar trukjes kennen en die ik met haar vertrouw als ik niet kan, die kunnen haar ook pakken.
Maar in jouw geval zou ik eens een hartig woordje met de stalhouder gaan praten, eventueel samen met je ouders als dat meer voeten in aarde heeft. Als dat allemaal niet helpt, gewoon op zoek naar een andere stal.

Sorry voor dit ;lange berichtje...

kleine muisjes hebben kleine wensjes,
beschuitjes met gestampte mensjes!

Sunnylover

Berichten: 3459
Geregistreerd: 15-05-01
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-01 15:44

haha,een band heb ik,en van dat stijgeren was een grapje.Maar toch,niemand die me het kan uitleggen?

Bojangles

Berichten: 13704
Geregistreerd: 23-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 07:48

Steigeren begin daar gewoon eerst niet aan... Je hebt zat andere oefeningen die je kan leren. En vrijheidsdressuur doe je echt niet voor de gein, net als dressuur en springen ben je daar ook gewoon serieus mee bezig lijkt me. Lachen

Joyce de Vos - Horse Charms Webshop - Horse Agility NL - Painting Pony
Let op wegens tijdgebrek en andere bezigheden, ben ik nauwelijks meer actief op Bokt. Graag niet PB-en, maar mailen voor snel bereik :) Bedankt!

xyzutu2

Berichten: 6701
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-10-03 22:23

Leuk, vrijheidsdressuur met de clicker! Zelf ben ik ook een fanatiek clickertrainer en dan op elk denkbaar gebied, dus ook vrijheidsdressuur.

Als je met vrijheidsdressuur wilt beginnen heb je een aantal basisingredienten nodig. Sommigen menen dat een voorwaarde een duidelijke dominantieverhouding is, maar ik zie dat niet zo scherp; Vrijheidsdressuur (VD) kan ook een zeer grote hulp zijn bij het vestigen van de dominantieverhoudingen omdat je paard tijdens het oefenen hiervan relatief vrij is, voer verdient en zo leert dat het ook leuk kan zijn om met een mens om te gaan. En dat is juist vooral belangrijk als je door een 'moeilijke fase' gaat tijdens de andere omgang met elkaar.

Omdat je met de clicker werkt, neem ik aan dat je het paard zo veel mogelijk zelf wil laten uitzoeken en zo min mogelijk voor wilt gaan kauwen. Als dat het geval is, moet je het paard eerst een aantal basisvaardigheden aanleren, zoals geparkeerd blijven staan terwijl jij vrij om hem heen loopt, voetjes optillen op een toucherende zweephulp en achterwaarts stappen op een stem-, zweephulp of je lichaamshouding. Als je paard geleerd heeft om stil te blijven staan hoef je hem niet steeds te corrigeren als hij nietsvermoedend wegstapt als jij naar zijn achterhand loopt. Het voetjes optillen komt in iedere volgende VD-oefening wel terug en het achterwaarts is een ingebouwde veiligheid: als je paard tijdens de Spaanse pas of het steigeren al dan niet per ongeluk zijn actie op jou richt, heb je het achterwaarts nodig als sterke correctie van deze fout, en als veiligheidsmaatregel. Een hoef in je oog is nooit leuk. Haha!

Eerst begin je daarom met het 'op scherp' zetten van deze verradelijk eenvoudige oefeningen. Vervolgens kun je met behulp van deze ingredienten aan de echte VD-oefeningen beginnen. Dus waarom dan niet meteen aan het steigeren? Die drie veiligheidsingredienten zitten er toch goed in?

A) Als je met vrijheidsdressuur begint is het goed mogelijk dat je geen flauw benul hebt van de leervaardigheid van het paard. Stel dat hij nieuwe oefeningen erg snel oppikt, maar minder goed is in het koppelen van een hulp aan dat gedrag? Of dat hij weliswaar snel de hulpen leert, maar beter reageert op visuele dan op auditieve hulpen? Of dat hij nogal snel overenthousiast of opgefokt raakt van het werken met voedselbeloningen? Dat zijn vragen waarmee je niet overvallen wilt worden tijdens het aanleren van de wat risicovollere gedragingen. Daarom kun je beter eerst je aandacht richten op de buiging of het compliment, zaken waarbij je de schade aan je omgeving, mocht het misgaan, enigszins beperkt. Knipoog
B) Het zou goed kunnen dat je voor je aan VD begint weinig ervaring hebt opgedaan met het trainen van dieren, paarden en dit paard specifiek. Je kan dan niet van tevoren inschatten hoe jij zal reageren op teleurstellingen of juist meevallers. Stel dat je paard plotseling erg mooi steigert, ga je daar dan op door of sluit je daarmee de training af? Hoe consequent ben je met het aanleren van duidelijke hulpen? Bestaat er een kans dat je te veeleisend bent, of juist te weinig vooruitgang durft te vragen waardoor je paard zich gaat vervelen? Hoe goed ben je in het shapen (omvormen van gedrag)? Ben je in staat om een paard dat tijdens het steigeren steeds op je af loopt en met de voorbenen trapt te leren om stil te blijven staan en zijn voorbenen tegen het lichaam te houden? Voor je aan het steigeren begint moet je eerst een duidelijk en eerlijk beeld hebben van jouw capaciteiten als trainer. En dat kan alleen als je al enige ervaring met VD hebt opgebouwd. Waar de buiging, het compliment, het liggen, zitten, Spaanse pas enz. heel goed voor geschikt zijn.
C) Steigeren is gewoon een risicovolle oefening omdatde houding het paard ongetwijfeld aan rangordegevechten zal doen denken. Door deze link is het steigeren, net als de Spaanse pas gedrag dat adrenalineverhogend werkt. Dan is het verstandig om enkele goede geestelijke cooling-down oefeningn achter de hand te hebben. In de circustraditie is het bijvoorbeeld niet ongebruikelijk om pas met het steigeren te beginnen als het paard het liggen vlekkeloos beheerst. Het liggen is namelijk geheel tegenovergesteld aan steigeren, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk.

Dus. Probeer eerst wat ervaring op te doen met andere vrijheidsdressuur oefeningen. Als je paard op een gegeven moment uit zichzelf het steigeren aanbied kun je gerust clicken en van dit aanbod gebruik maken, maar bedenk dan wel dat je dan de nodige ervaring om het gedrag precies zo te vormen als jij wilt, misschien mist. Het aanleren van VD-oefeningen kan trouwens volgens tientallen methodes. Ik zou me daar eerst in verdiepen voor ik me vast zou leggen op bijvoorbeeld Nathalie Pennquitt, of Ernst van Loon. Alleen op die manier doe je recht aan de persoonlijkheid van je paard.

Ik zeg trouwens niet dat steigeren de enige risicovolle oefening is in de vrijheidsdressuur. Het compliment kan, wanneer het slordig uitgevoerd wordt met een verkeerde hoofdhouding tot verwondingen bij paard & trainer leiden, net als de Spaanse pas, de buiging, het liggen, zitten enz. Het steigeren is alleen erg zichtbaar gevaarlijk en geeft door de adrenaline-kick een groter risico op ongewenste herhaling waarbij omstanders een groter risico lopen dan bij bovenstaande oefeningen.

Een lang verhaal, maar ik hoop dat je er iets aan hebt.

Dennis

Berichten: 28755
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Wieringerwerf

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-03 11:53

Dit is een oud topic. Ik zal ff een Mod op de hoogte stellen.

Benno: dressuur M+11, vaardigheid Z+14 en Sport-AA ☆ Deedee: dressuur M+5, vaardigheid M+0 en prestatie sport-A
http://www.staldenci.nl

*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

joortje

Berichten: 10504
Geregistreerd: 06-05-03
Woonplaats: Stadskanaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-03 12:01

mijn verzorgpony goldy kan ook op comando steigeren en buigen dat heft ze geleerd uuiit spelsheid toen ze nog jong was

<3

Apple
Moderator RT, TEN, DRS, AP, AR, VMR

Berichten: 69544
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-03 12:02

Slotje, het topic is twee jaar oud Lachen.

(Jammer van je uitgebreide en nuttige informatie Xyzutu2)

Kevin: drs L1+9, spr B+2, SGW B+3, Endurance 197 ggk km's (eindstand), Kevin in Uddel
Daisy: drs L2+7, spr B+1, SGW B+1 Rondje door de Bollenstreek


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 1 bezoeker